Elle Decoration (Turkey)

TEKNOLOJİ DOĞA SENTEZİ

-

Başarı için zamanın ruhunu yakalamak lazım, derler. Oysa artık zamanın değil, anın ruhu var. Yakala yakalayabi­lirsen. Yapay zeka, artırılmış gerçeklik derken hayatımıza şimdi de Internet of Things girdi. Nesnelerin İnterneti diye çevriliyor türkçeye, ismine bakarak ne olduğunu tahmin edebilen beri gelsin. Bu yüzden çevirmeye çalışmadan IOT diyelim gitsin. Nedir, anlatalım. Kısaca bilim kurgu filmleri çağına hoşgeldini­z. Hani şu insanın işini kolaylaştı­ran yapay zekanın önünde sonunda dünyayı ele geçirdiği filmler… İşin sonu oraya gider mi şimdilik bilmiyoruz, ancak internetin veri alıp analiz edip aksiyon alabilme kabiliyeti­ne kavuştuğu insansız akıl çağına giriş yaptık bile. IOT, insan yapımı varlıkları­n interneti insan ve dünya yararı için insandan bağımsız kullanmala­rı anlamına geliyor. Örnek mi? Uçsuz bucaksız tarlalarda ekinin tam olarak ne zaman ve ne kadar suya ihtiyaç duyduğunu ölçüp bu bilgiyi analiz edip kendi kendine gerekli miktarda suyu veren bir sistem düşünün. Bir sonraki aşama, hava tahminleri­ni de göz önünde bulundurup ertesi gün yağış bekleniyor­sa sulama yapmama kararı alan bir akıllı sistem… Sonuç, minimum doğal kaynak kullanımıy­la maksimum verim. Ütopik mi geldi, değil. Bunun ev ölçeğindek­i versiyonu olan akıllı saksılar son yıllarda tasarımcıl­arın ilgi odağı. Topraksız yani hidroponik tarım da mimarların ilgi alanında, zira bu işe özel inşa edilen binalarda meyve sebze yetiştiril­meye başlandı bile. Biraz daha ileri gidersek önümüze yepyeni bir alan çıkıyor: Nöromimarl­ık. İnsanın beyin aktivitesi ve fizyolojik tepkilerin­i inceleyip verileri çevredeki başka akıllı sistemlere aktarabile­n bir teknoloji. Nöromimarl­ık, günümüzde daha çok giyilebili­r/ takılabili­r teknoloji ürünlerind­e gördüğümüz bu sistemi akıllı binalarla, iç mekanlarla birleştire­cek. İç mekânda kişinin duygu durumuna göre değişen ışık, renk ve koku gibi unsurlar aklınıza gelsin. Başka bir örnek de örneğin kalp atışımızı, fizyolojik durumumuzu takip edip bayılma, kalp krizi geçirme gibi sağlık sorunların­ı tespit edebilen, kendiliğin­den yardım çağırma kabiliyeti­ne sahip ultra akıllı evler. Bu şekilde insan sağlığı ve iyi yaşam konusunda etkin mekanlar, binalar, şehirler yaratmak mümkün olacak. 2019 Milano Tasarım Haftası’nda bunun ilk örneğini görmüştük. Bir Google uygulaması, içine girdiğiniz üç farklı odanın renk, oran, ışık, koku, malzeme ve içerideki sanat eserlerine vücudunuzu­n nasıl tepki verdiğini ölçüp hangi odanın sağlığınız­a daha iyi geleceğini söyleyebil­iyordu. Bu ve buna benzer örnekleri heyecanla bekliyoruz. Üç boyutlu sanat; tasarım ve bilimi bir araya getiren her türlü ürün bu trendin takipçiler­i arasında.

 ??  ?? REFIK ANADOL’UN 2019 TARIHLI ERIYEN HATIRALAR SERGISI SANATI BIR NÖROMIMARL­IK MALZEMESI HALINE GETIRIYOR.
STUDIO TJEERD VEENHOVEN’IN SU YOSUNUNDAN ÜRETTIĞI DOKUMA IPLIĞI TAMAMEN DOĞAL BIR TEKSTIL HAMMADDESI OLMAYA ADAY.
JAN KLINGLER TASARIMI BACTERIA LAMBA, LABORATUVA­R ORTAMINDA 24-48 SAAT BÜYÜTÜLÜP RESINLE DONDURULAN BAKTERILER­IN EŞSIZ DESEN VE RENKLERINI GÖZLER ÖNÜNE SERIYOR.
DANIELLE TROFE TASARIMI HIDROPONIK BAHÇE MODÜLLERI EVDE IÇ MEKAN BOSTANI YA DA DIKEY BAHÇE YARATMAK IÇIN IDEAL.
REFIK ANADOL’UN 2019 TARIHLI ERIYEN HATIRALAR SERGISI SANATI BIR NÖROMIMARL­IK MALZEMESI HALINE GETIRIYOR. STUDIO TJEERD VEENHOVEN’IN SU YOSUNUNDAN ÜRETTIĞI DOKUMA IPLIĞI TAMAMEN DOĞAL BIR TEKSTIL HAMMADDESI OLMAYA ADAY. JAN KLINGLER TASARIMI BACTERIA LAMBA, LABORATUVA­R ORTAMINDA 24-48 SAAT BÜYÜTÜLÜP RESINLE DONDURULAN BAKTERILER­IN EŞSIZ DESEN VE RENKLERINI GÖZLER ÖNÜNE SERIYOR. DANIELLE TROFE TASARIMI HIDROPONIK BAHÇE MODÜLLERI EVDE IÇ MEKAN BOSTANI YA DA DIKEY BAHÇE YARATMAK IÇIN IDEAL.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye