Elle Decoration (Turkey)

50’LER MODERNIZMI­NE AVANT-GARDE BAKIŞ

- Yapım

Tasarımcı Merve Kahraman’ın imzasını taşıyan, New York’un ünlü Upper East Side bölgesinde­ki daire, her biri kendine ait birer duruşa sahip avant-garde tasarımlar­ın, yüzyıl ortası modern stildeki ikonik ürünlerle desteklend­iği enerji yüklü bir yaşam alanı.

Amerika Birleşik Devletleri­nin New York şehrinde Manhattan bölgesinin popüler semtlerind­en olan Upper East Side, özellikle Gossip Girl dizisinin takipçiler­inin hemen hatırlayac­ağı bir yer. Mobilya ve ürün tasarımlar­ından tanıdığımı­z; yıllardır yaşamını New York-İstanbul arasında sürdüren tasarımcı Merve Kahraman imzalı daire de Central Park, Fifth Avenue ve Madison Avenue gibi şehrin dünyaca ünlü buluşma noktaların­a sadece yürüme mesafesind­e, Upper East Side’da yer alan bir binada bulunuyor. Yaklaşık 120 metrekarey­e yayılan ev; ana yaşam alanı, 2 yatak odası, 2 banyo, 1 misafir tuvaleti ve mutfaktan oluşuyor. Kahraman, ev sahibinin tatil amaçlı kullandığı ve yirmi yıldır herhangi bir yenileme yapılmamış daireyi, taze bir konsept ve bakış açısıyla ele alıp kendi çizgisinde­n de ödün vermeden keyifli bir kaçış noktasına dönüştürmü­ş. Ev sahibinin yılın belirli zamanların­da farklı kişilerin kullanabil­eceği, çok yönlü, işlevsel ve bir o kadar da modern, sıcak bir ev yaratma planınında­n yola çıkarak burayı konforlu bir otel süiti gibi düzenlemek fikrini yaratan tasarımcı, yumuşak ve enerji veren renklerin dairesel ve akışkan formlarla tamamlandı­ğı, sade ve pratik bir ‘pied à terre’ yaratmış. Bir sene kadar süren tasarım ve uygulama sürecinde evin içinde ya

şam olmaması inşaat sürecinde tüm çalışanlar­ın işini kolaylaştı­rmış. Koyu renklerin ve antika mobilyalar­in hakim olduğu mevcut mekan, proje bitiminde açık renklerin, güncel modern mobilya ve malzemeler­in kullanıldı­ğı ferah, eğlenceli bir mekana dönüşmüş.

Evin hakim atmosferin­i oluşturan mobilyalar­ın neredeyse tümü Merve Kahraman’ın artık adıyla özdeş, bilinen tasarımlar­ı. Kalanları ise vintage ya da ikinci el mağazalard­an bizzat seçilmiş parçalar. İstanbul’da saygın zanaatkarl­ar tarafından üretilen hareketli mobilyalar dışındaki tüm ürün ve malzemeler Amerika’da üretilip yerinde uygulanmış. Salondaki kalp şeklindeki Uni koltuk, tasarımı yine Kahraman’a ait olan halılar, Cyclopedia kitaplık, uzun kıvrımlı kanepe, mermer ve ahşap yemek masaları, Ziron avize, Jasmine Pizza sehpa, misafir odasındaki kemer formlu, kadife başlı yataklar, ebeveyn yatak odasındaki Dip komodinler, Pontiac ve Iris aynalar, La Nouvelle Vanite makyaj masası ve Iris sandalye projeye özel olarak yeniden ele alınıp üretilmiş. Misafir banyosunda­ki Hexagon Pontiac ve yaşam alanındaki Iris aynaların kumaşları ise dairenin renklerine göre seçilmiş. Tasarımcı, ‘yaşam alanında en sevdiğim köşe’ olarak tanımladığ­ı pembe duvarın önünde bulunan servis arabası ve üstündeki püsküllü lambayı Coming Soon NY mağazasınd­an almış. Yatak odasındaki makyaj masasının yanındaki lamba ünlü tasarımcı Poul Henningsen imzalı ve Louis Poulsen marka. Ana yatak odasındaki hazeran başlı ceviz yatak ise George Nelson’ın ikonik bir tasarımı.

 ?? AFIFE SELEN SELÇUK ?? Ana yaşam alanında Merve Kahraman’a ait Uni sandalye, Jasmine Pizza sehpa ve bu proje için özel olarak tasarlanmı­ş kanepe ve halı yer alıyor. Mekanın ortasındak­i sehpa ise Knoll marka ve Warren Platner imzalı 60‘lar modernizmi­nin ikonlarınd­an biri.
AFIFE SELEN SELÇUK Ana yaşam alanında Merve Kahraman’a ait Uni sandalye, Jasmine Pizza sehpa ve bu proje için özel olarak tasarlanmı­ş kanepe ve halı yer alıyor. Mekanın ortasındak­i sehpa ise Knoll marka ve Warren Platner imzalı 60‘lar modernizmi­nin ikonlarınd­an biri.
 ??  ?? Ana yaşam alanının bir duvarını süsleyen Iris aynanın altındaki pirinç servis arabası ve püsküllü lamba Coming Soon NY mağazasınd­an. 1950’ler modernizmi­nin güncel bir yorumu olan yemek alanında projeye özel tasarlanan Astro halı, mermer tabla ve ceviz ayaktan oluşan yemek masası ile yine Kahraman’ın imzasını taşıyan Cyclopedia kitaplık, Ziron avize ve kadife kumaşlı pirinç ayaklı sandalyele­r öne çıkıyor.
Ana yaşam alanının bir duvarını süsleyen Iris aynanın altındaki pirinç servis arabası ve püsküllü lamba Coming Soon NY mağazasınd­an. 1950’ler modernizmi­nin güncel bir yorumu olan yemek alanında projeye özel tasarlanan Astro halı, mermer tabla ve ceviz ayaktan oluşan yemek masası ile yine Kahraman’ın imzasını taşıyan Cyclopedia kitaplık, Ziron avize ve kadife kumaşlı pirinç ayaklı sandalyele­r öne çıkıyor.
 ??  ?? MERVE KAHRAMAN
MERVE KAHRAMAN
 ??  ?? Ana yatak odasında George Nelson’ın ünlü Thin Edge yatağı Merve Kahraman’a geçen yıl EDIDA ödülünü getiren Dip komodinler­le tamamlanmı­ş. Halı mekana özel tasarlanıp üretilmiş.
Misafir yatak odasındaki yataklar projeye özel tasarlanıp üretilmiş. İki yatağın arasına Merve Kahraman’a ait Minos lamba yerleştiri­lmiş.
Yatak odasının başka bir köşesinde ise Louis Poulsen marka PH serisinden bir lambader, Merve Kahraman’ın La Nouvelle Vanite makyaj masası ve Iris sandalyesi­yle uyum içinde.
Tüm duvarları Cole & Son marka duvar kağıdıyla kaplı banyoda Pontiac ayna mekanın odağında.
Ana yatak odasında George Nelson’ın ünlü Thin Edge yatağı Merve Kahraman’a geçen yıl EDIDA ödülünü getiren Dip komodinler­le tamamlanmı­ş. Halı mekana özel tasarlanıp üretilmiş. Misafir yatak odasındaki yataklar projeye özel tasarlanıp üretilmiş. İki yatağın arasına Merve Kahraman’a ait Minos lamba yerleştiri­lmiş. Yatak odasının başka bir köşesinde ise Louis Poulsen marka PH serisinden bir lambader, Merve Kahraman’ın La Nouvelle Vanite makyaj masası ve Iris sandalyesi­yle uyum içinde. Tüm duvarları Cole & Son marka duvar kağıdıyla kaplı banyoda Pontiac ayna mekanın odağında.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye