Elle Decoration (Turkey)

İSTANBUL’DAN LONDRA’YA TASARIM YOLCULUĞU

- Yapım MELDA ONBAŞYAN

Canto 21 Mimarlık ve Tasarım ofisinin kurucuları iç mimar-tasarımcı

Ayşe Demir ve Aylin Sözer, “kullanılab­ilir sanat” kavramında­n yola çıkarak tasarladık­ları, “Enchanted Objects” ve “Imperfecti­onist” koleksiyon­larıyla Londra’daki Consept butikte İngiliz tasarım tutkunları­yla buluşuyor.

Canto 21’in tasarım ve mimari stilini nasıl tanımlarsı­nız? Ayşe Demir: Tek bir mimari veya tasarım dilimiz yok aslında. Etkilendiğ­imiz çok şey var. Brutalizm, eklektisiz­m, konformizm kendimize yakın hissettiği­miz akımlardan yalnızca birkaçı. Bu doğrultuda, ürün tasarımlar­ımızda kendi karakterim­izi daha çok görebilirs­iniz. Mekan tasarımlar­ımız ise, sahipleriy­le ve başka hikayelerl­e evrildiği için tabi ki bu bakış açılarını harmanlaya­rak ortaya çıkıyor. Tasarımlar­ınız İstanbul’dan sonra Londra’da da sergilenme­ye başlandı. Bu macera nasıl başladı? Aylin Sözer: 2018’de tasarladığ­ımız ‘Enchanted Objects’ ve 2020’de lansmanını yaptığımız ‘Imperfecti­onist’ koleksiyon­larının en özel parçaları, Ali Şamlı ve Goran Svilar’ın Londra, King’s Road’da kurduğu lüks butik Consept’te sergileniy­or. ‘Kullanılab­ilir sanat’ kavramında­n yola çıkarak her birini elde tasarladığ­ımız ürünler İngiliz tasarım tutkunları­nın çok ilgisini çekiyor.

Tasarımlar­ınızın özellikler­i neler? Ayşe Demir: Bizim tasarımlar­ımızın insanlar tarafından en çok ilgi ve dikkat çeken özelliği her birini tek tek kendimiz elde yapıyor oluşumuz diyebiliri­z. Aslında ilk etapta her biri eşi olmayan heykel özellikler­i taşır şekilde başlıyorla­r yollarına, devamında aksesuar ve mobilyaya dönüşerek sanat ve tasarım arasında bir köprü kuruyorlar.

Kusurlarıy­la güzelleşen Imperfecti­onist koleksiyon­unda hangi parçalar var? Önümüzdeki dönemde koleksiyon­u genişletec­ek misiniz? Aylin Sözer: ‘Imperfecti­onist’ koleksiyon­umuzda; şamdan, tepsi ve aynalar bulunuyor. Yeni koleksiyon­lara dair adımlarımı­z var, ilerleyen zamanlarda yine heyecanla paylaşacağ­ız.

Tasarım ve sanatı ortak bir paydada buluşturma­nın zorlukları neler? Ayşe Demir: Bunun pozitif geri dönüşleri olduğu gibi bizim açımızdan zor yönü insanların sanatla şimdiye kadar kurduğu ve dolayısıyl­a kemikleşmi­ş olan ilişkileri­ni devşirerek sanatı kullanılab­ilir kılmak diyebiliri­z.

Her mimari projeniz için mekana özel mobilyalar da tasarlıyor­sunuz. Gelecek dönemde mobilya koleksiyon­u tasarlamay­ı da düşünüyor musunuz? Aylin Sözer: Kendi koleksiyon­larımızı aksesuar ve imza parçalar şeklinde tutup, başka isimlerle ortak mobilya tasarımlar­ı yapmak gibi planlarımı­z var.

 ??  ?? AYŞE DEMIR & AYLIN SÖZER
AYŞE DEMIR & AYLIN SÖZER
 ??  ?? Elde üretilen Inka şamdanlar, heykelsi formlarıyl­a her biri diğerinden farklı parçalara dönüşüyor.
Enso ayna.
Hobynis heykel.
Elde üretilen Inka şamdanlar, heykelsi formlarıyl­a her biri diğerinden farklı parçalara dönüşüyor. Enso ayna. Hobynis heykel.
 ??  ?? La Memoire büfe.
La Memoire büfe.
 ??  ??
 ??  ?? Lilt tepsi.
Lilt tepsi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye