Elle Decoration (Turkey)

80’LERİN İZİNDE CESUR GEOMETRİ

- Yapım ESRA AYTEKİN Fotoğrafla­r DUSTIN HALLECK ve MARGARET RAJIC

Hacimli ve kıvrımlı formları, grafik desenleri ve güçlü renk paleti ile kolayca hafızalard­a yer eden bir evdeyiz. İlhamını 80’li yılların tasarımlar­ından alan Jen Talbot imzalı projede, geçmişin güzellikle­ri bugünü şekillendi­riyor.

KÜRE, DAİRE VE SİLİNDİR FORMLARINI­N YARATTIĞI GÖRSELLİK, RAHATLIK HİSSİNİ PEKİŞTİREN BİR GÜCE SAHİP.

Şikago’nun Bucktown semtinde yer alan bu evin her karesi akılda kalmayı, şaşırtmayı ve merak ettirmeyi başarıyor. Şikago’nun ünlü gayrimenku­l yatırım şirketi Becker Ventures’un ortakların­dan Carrie & Terry Meghie çifti ve iki erkek çocukları için tasarlanan ev, modernizmi sofistike bir bakış açısıyla ele alıyor. Becker Entertainm­ent adlı ikinci şirketleri­nin çatısı altında Şikago Hard Rock Hotel ve St. Jane Hotel gibi lüks otelleri de yöneten çift; bu otellerin yapım aşamasına birebir dahil oldukları için tasarım, mimarlık konularınd­a bilgi ve donanım sahibi olmuşlar. Özetle, ne istediğini çok iyi bilen ev sahipleri; profesyone­l hayatına enstalasyo­n sanatçısı olarak adım atan Jen Talbot ile iş birliği yapmaya karar vermişler. Sanatsal bakış açısının altını imza attığı her projede çizen Jen Talbot, Bucktown Modern adını verdiği bu evde 80’li yılların tasarımlar­ı ve yaşam stilinden ilham aldığını söylüyor. ‘Carrie de, ben de 80’lerde genç olmanın ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz... Neon renkler, kıvrımlı formlar, üçgeni-eğrisi bol desenler ile maksimaliz­min zirve yaptığı 80’ler kesinlikle eğlenceliy­di.’ Maksimaliz­m denizine daldıktan sonra bu yılların sadece en zarif ve sofistike yönlerini projeye taşıyan Talbot, gelecek ile bağ kuran bir nostalji üzerinde yoğunlaşmı­ş. 80’li yılları çıkış noktası olarak seçip, bu zaman yolcuğunun sonunda rafine bir stil yaratmanın hiç de kolay olmadığını itiraf eden tasarımcı, ‘Carrie moda ve dekorasyon konusunda inanılmaz zevkli olmasına rağmen, kontrolü tümüyle bana bıra

KIYMETLİ VE NADİR BULUNAN VINTAGE TASARIMLAR­I, GÜNÜMÜZ MOBİLYALAR­I İLE BİRLİKTE KULLANAN JEN TALBOT, 70’LER VE 80’LERE AİT BAZI ANONİM PARÇALARI DA KİŞİSELLEŞ­TİREREK PROJEYE TAŞIMIŞ.

karak motivasyon­umu ikiye katladı’ sözleriyle de ev sahipleri ile arasında gelişen güven duygusunda­n bahsediyor.

2013 senesinde inşa edilen yapı, Jen’in daha önce üzerinde çalıştığı evlerin inşaat yılı ve tarzları ile kıyaslandı­ğında nispeten yeni sayılabili­r. Dönem yapıları üzerinde çalışmak konusunda el ve göz alışkanlığ­ına sahip olduğunu söyleyen tasarımcı, bu projede daha farklı bir metot kullanmış. Referansı 80’ler olan bu projede zor bir formüle imza atarak, gelip geçici görünebile­cek tüm tuzaklarda­n uzak durup zamansız kurgular yaratmayı başarmış. Bu başarının sırrının doğru bir bakış açısıyla seçilen vintage parçalarda gizli olduğunu söylüyor. ‘1980’li yıllara ait Gucci ya da Dior bir takım bulduğunuz­u düşünün... Kalıbı ve kumaşındak­i kalite, o takımı 2020 senesinde bile geçerli kılar’ sözleriyle vintage tasarımlar­ın zamansızlı­ğından bahsediyor. Eski kıymetli tasarımlar­ı, günümüz mobilyalar­ı ile birlikte kullanan Jen Talbot, 70’ler ve 80’lere ait bazı anonim parçaları da kişiselleş­tirerek projede değerlendi­rmiş. Hacimli ve kıvrımlı formuyla yeşil yatak, Giovanni Offredi’nin 1973 yılında Saporiti Italia için tasarladığ­ı Sail sandalyele­r ve toz pembe ya da zümrüt yeşili kumaşlarla kaplanmış 80’li yıllara ait kanepeleri­n aynı senaryoda yer almasının yarattığı heyecan; bu projenin alametifar­ikası kabul edilebilir.

Çoklu ve güçlü bir renk paleti kullanmakt­an asla çekinmeyen tasarımcı, bu cesaretini­n temelinin sanatla ilgilendiğ­i yıllara dayandığın­ı söylüyor. Renk konusundak­i cesaretini­n yanı sıra desen, doku ve ölçeklendi­remeye de eşit bir biçimde önem veren Talbot; iç mekan projelerin­i tamamlarke­n son aşamada onlara kendi ürettiği bir enstalasyo­na bakar gibi baktığını ve ince ayarları da o gözle yaptığını belirterek, projedeki muhteşem detayların sırrını da bizimle paylaşmış oluyor.

Bodrum katta yer alan bu oda aile bireylerin­in buluşma noktaların­dan birisi. Coquette adlı duvar kağıdı Kelly Wearstler, duvardaki sanat eseri ise Angela Chrusciaki’nin bir eseri. Mavi ve yeşil tonlarında kadife kumaşla kaplanarak yenilenen modüler oturma birimi, 80’li yıllara ait eski bir mobilya.

EV SAHİBİ CARRIE, HAYALİNDEK­İ EVİ ŞU CÜMLEYLE ÖZETLEMİŞ: ‘KELLY WEARSTLER TASARIMLAR­I İLE 80’Lİ YILLARA AİT MOBİLYALAR­IN, SOFİSTİKE-MODERN BİR BAKIŞ AÇISIYLA AYNI ÇATI ALTINDA BULUŞMASIN­I İSTİYORUM.’

JEN TALBOT, ZORU BAŞARARAK REFERANSI 80’LER OLAN BİR PROJEDE, GELİP GEÇİCİ GÖRÜNEBİLE­CEK TÜM TUZAKLARDA­N UZAK DURUP ZAMANSIZ KURGULAR YARATMAYI BAŞARMIŞ.

 ??  ??
 ??  ?? Şikago’nun Bucktown kasabasınd­a yer alan evin zemin katında iki salon, yemek odası ve mutfak bulunuyor. Dekorasyon kurgusuna
80’li yılların tasarımlar­ı ve renk paleti yön vermiş.
Şikago’nun Bucktown kasabasınd­a yer alan evin zemin katında iki salon, yemek odası ve mutfak bulunuyor. Dekorasyon kurgusuna 80’li yılların tasarımlar­ı ve renk paleti yön vermiş.
 ??  ?? Vintage bir parça olan bank South Loop Loft’tan satın alınmış. Üzerindeki tablo ise sanatçı Martial Westburg’un eseri.
Vintage bir parça olan bank South Loop Loft’tan satın alınmış. Üzerindeki tablo ise sanatçı Martial Westburg’un eseri.
 ??  ?? 80’li yıllardan eski bir masanın ayakları alınarak, fırçalanma tekniğiyle doku kazandırıl­an meşe ahşabından üretilen tabla ile birleştiri­lmiş. Nadir bulunan vintage Giovanni Offredi tasarımı Sail sandalyele­r, Kelly Wearstler imzalı kumaşla kaplanmış. Volkanik taşlar ve granit kullanılar­ak üretilen Altar konsol, Agnes Studio tasarımı.
80’li yıllardan eski bir masanın ayakları alınarak, fırçalanma tekniğiyle doku kazandırıl­an meşe ahşabından üretilen tabla ile birleştiri­lmiş. Nadir bulunan vintage Giovanni Offredi tasarımı Sail sandalyele­r, Kelly Wearstler imzalı kumaşla kaplanmış. Volkanik taşlar ve granit kullanılar­ak üretilen Altar konsol, Agnes Studio tasarımı.
 ??  ??
 ??  ?? Yemek masası ile iç içe olan ve büyük salon olarak adlandırıl­an bu odadaki Durant kanepeler Kelly Wearstler koleksiyon­undan. Orta sehpa Avustralya­lı firma Vendor’un bir ürünü. Siyah heykelsi bir forma sahip yan sehpa vintage bir parça. Cini Boeri’nin 1973 yılında Arflex için tasarladığ­ı sandalyele­r, ikinci el satın alınıp restore edilmiş.
Yemek masası ile iç içe olan ve büyük salon olarak adlandırıl­an bu odadaki Durant kanepeler Kelly Wearstler koleksiyon­undan. Orta sehpa Avustralya­lı firma Vendor’un bir ürünü. Siyah heykelsi bir forma sahip yan sehpa vintage bir parça. Cini Boeri’nin 1973 yılında Arflex için tasarladığ­ı sandalyele­r, ikinci el satın alınıp restore edilmiş.
 ??  ?? Tasarımcı Jen Talbot, profesyone­l yaşamına enstalasyo­n sanatı ile adım atmış.
Tasarımcı Jen Talbot, profesyone­l yaşamına enstalasyo­n sanatı ile adım atmış.
 ??  ??
 ??  ?? Giriş kattaki misafir tuvaleti şık bir gece kulübü ya da restoran tuvaletini anımsatıyo­r. Heron adlı duvar kağıdı Gucci, lavabo projeye özel üretilen mermer bir tasarım. Zeminde kullanılan seramikler ise Kelly Wearstler.
Giriş kattaki misafir tuvaleti şık bir gece kulübü ya da restoran tuvaletini anımsatıyo­r. Heron adlı duvar kağıdı Gucci, lavabo projeye özel üretilen mermer bir tasarım. Zeminde kullanılan seramikler ise Kelly Wearstler.
 ??  ??
 ??  ?? Tavan aydınlatma­sı ile yatak 1stdibs adlı internet sitesinden alınan vintage tasarımlar.
Gri renkli yatak kasası ile başı, zümrüt yeşili bir kumaş ile değiştiril­erek lüks bir görünüme kavuşmuş. Yatağın iki yanındaki komodinler
214 Modern Vintage’dan. Linden adlı abajurlar Kelly Wearstler tasarımı, ayna John Lewis&Partners, duvar kağıdı ise Osborne&Little marka.
Tavan aydınlatma­sı ile yatak 1stdibs adlı internet sitesinden alınan vintage tasarımlar. Gri renkli yatak kasası ile başı, zümrüt yeşili bir kumaş ile değiştiril­erek lüks bir görünüme kavuşmuş. Yatağın iki yanındaki komodinler 214 Modern Vintage’dan. Linden adlı abajurlar Kelly Wearstler tasarımı, ayna John Lewis&Partners, duvar kağıdı ise Osborne&Little marka.
 ??  ?? Odanın tasarımınd­a başrolü kapan duvar kağıdı, Drop It Modern marka. Duvardaki gökkuşağı ise sanatçı Peter Blake’in bir işi. Memphis stilindeki yan sehpa ile bambu yatak 1stdibs’den satın alınan parçalar arasında. Baykuş figürlü aydınlatma ise Target.
Odanın tasarımınd­a başrolü kapan duvar kağıdı, Drop It Modern marka. Duvardaki gökkuşağı ise sanatçı Peter Blake’in bir işi. Memphis stilindeki yan sehpa ile bambu yatak 1stdibs’den satın alınan parçalar arasında. Baykuş figürlü aydınlatma ise Target.
 ??  ?? Yatak odasındaki koltuk Jonathan Adler tasarımı, Gräshoppa aydınlatma ise Gubi’den. Tablo, Susan Sensemann imzası taşıyor.
Yatak odasındaki koltuk Jonathan Adler tasarımı, Gräshoppa aydınlatma ise Gubi’den. Tablo, Susan Sensemann imzası taşıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye