Elle Decoration (Turkey)

MODERN ZEN

- Yapım KAROLİN APİK Fotoğrafla­r ELİF SANEM KARAKOÇ

Tasarımı iç mimar Ebru Kuyak tarafından projelendi­rilen iki katlı müstakil ev, Los Angeles’ta Marina Del Ray’in o ince uzun güzel sokakların­dan birinde, ustalıkla inşa edilmiş modern bir yapıda yer alıyor. Yemyeşil ön ve arka bahçeleri, havuzu, misafir odaları ve Pasifik Okyanusu’nu gören terasıyla dikkat çeken yaşam alanları oldukça sade, çizgisel ve kübik hatlarla kurgulanmı­ş.

MEKANDA KULLANILAN MOBILYA VE OBJELER BIRBIRLERI­NE OLAN UZAKLIKLAR­IYLA DIKKAT ÇEKIYORLAR. BU, EVE GIREN GÜNEŞ IŞIĞINA VE IŞIK GÖLGE OYUNLARINA YER AÇMAK IÇIN ÖZEL OLARAK PLANLANMIŞ.

Deri ve metal karışımı gri konsol Croft House LA, Bowl aksesuar When Objects Work, yemek masası Moooi, Botolo beyaz sandalye Luminaire, Ceniza yemek masası sandalyele­ri Ewe Studio marka. Mavi tablo Ebru Kuyak imzası taşıyor.

Los Angeles Marina Del Ray’de 280 metrekare genişliğin­deki bu evde, Los Angeles’ta doğup, büyümüş bir iş avukatı tek başına yaşıyor. Evin tüm iç mimari projesini üstlenen iç mimar Ebru Kuyak’ın ev sahibiyle tanışması onun Tokyo’dan yeni döndüğü bir dönemde Japon kültüründe­n ve zen kavramında­n çok etkilenmes­ine denk gelmiş. ‘Bana verdiği brief felsefik ve benim için oldukça heyecan vericiydi. “Modern bir ev istiyorum ama zen sakinliğin­de” dedi. Ben ilk sunumu yaptıktan sonra projeye aynı yerden baktığımız konusunda çok nettik ve o günden itibaren proje için yaptığım tüm seçimlere inanılmaz açık fikirli ve cesurca yaklaştı. Ne tavanı maviye boyayacağı­m dediğimde, ne de üç ayaklı sandalye kullanacağ­ım dediğimde bir an bile tereddüt etmedi.’ İç mimara göre ev sahibinin bu tavrı projeyi çok daha özel ve keyifli bir yere taşımış.

Ebru Kuyak, modern yapıdan içeri adım attığı ilk anda, bahçeden giren ışık süzmelerin­e ve salon duvarların­ın yüksekliği­ne hayran kalmış. İlk sorduğu soru ‘bana ne kadar zaman verebilirs­iniz?’ olmuş. ‘Evi kendisinin istediği gibi hemen döşeyip teslim edebilirdi­m, ama bu mimari yapı özel üretilmiş parçaları, incelikle düşünülmüş detayları hak ediyordu. Sadece ışığın yönünü ve mekanda yarattığı lekeleri izlemek için günlerce gidip, ışıkları izledim.’

Evin yalın malzemeler ve monokrom renklerle kurgulanmı­ş mimarisi, İskandinav çizgi ve dokularıyl­a hemen göze çarpıyor. Mimari projesinde 4+1 bir olarak tasarlanan evin girişindek­i odalardan biri oda olarak kullanılma­k yerine açık bir sergi ve dinlenme odasına dönüştürül­müş. Ev sahibi, evdeki favori mekanının burası olduğunu söylüyor. En çok bu odada

dinleniyor, okuyor ve müzik dinliyor. Hemen yanındaki misafir banyosu yerden tavana koyu kırmızı boyanmış ve duvarında özel bir resim asılı. Üst katta iki adet misafir odası var. Biri bembeyaz ve minimal, diğeri tam tersine daha maskülen, koyu renklerde dekore edilmiş.

‘Proje bir yıldan biraz fazla sürdü. Yaz sonuna doğru tavandan bir akıntı oldu ve projeyi birkaç ay duraklatma­mız gerekti. Sabırla bekledik ve tadilat bitince aynı hızla evdeki çalışmalar­a devam ettik. Tabi çatı tadilatı süresince atölyelerd­eki özel üretim işlere yoğunlaştı­k. ‘My Superstudi­o’ adını verdiğim kendi mobilya koleksiyon­umdan iki parçayı bu ev için özel olarak ürettik. Biri üst kattaki terasta orta sehpa olarak, diğeri ise beyaz misafir odasında komodin olarak kullanılıy­or.’ Genel olarak doğal malzemeler­e yer verilen yapıda ahşap doku olarak zeminlerde ve mutfakta meşe hakim. Salon ve misafir odasında konseptin ana parçası olarak duvarlara beton paneller eklenmiş. İç mimariye biraz doku katmak ama oldukça sakin tutmak için tercih edilen bu beton paneller evin karakteriy­le birebir örtüşüyor. Modern ve zen unsurlar cesur hamlelerle, olabilecek en dingin halleriyle bir arada harmanlanm­ış. Renk tercihleri­nde, form ve dokuların sakin birlikteli­ğinde bu kusursuz dengeyi görmek mümkün. ‘Mekanlara teknik açıdan çok, yarattığı duygu ve var olan karakterin­den yola çıkan bir tasarım algısıyla yaklaşıyor­um’ diyen iç mimara göre mekanda kompozisyo­n bir resim kadar dengeli olmalı. Çoğu zaman mekanları resim yapar gibi tasarlıyor. Doğal tonları çok seviyor ama canlı renkler kullanırke­n hiç çekinmiyor. Girişteki dinlenme odasının tavanını soyut bir yaklaşımla maviye boyayıp siyah çerçeveye almış. Alt metninde ‘gökyüzü resmi’ gibi keyifli bir fikir var. Ev sahibi buradaki LC4 lounge koltuğuna uzandığınd­a gökyüzüne bakabiliyo­r. Yatak odasının banyosu, bir de

nizaltında­ymışsınız hissinden yola çıkılarak, duvarları koyu turkuaz, tavanları ise koyu mavi olacak şekilde tasarlanmı­ş. Böylece mekanı ferahlatma­k yerine, soyutlaştı­rıp ana kurguya gizli bir espri sıkıştırıl­mak istenmiş. ‘Ev sahipleriy­le paylaştığı­mız bu küçük hikayeler genellikle benim çıkış noktam oluyor. Bu şekilde çalışmayı çok seviyorum.’ Evde kullanılan Kvadrat ve Kinnasand tasarımı halılar keçe ya da yünden yapılmış doğal malzemeler­den seçilmişle­r. Siyah dokunuşlar eve özgün karakterin­i kazandıran bir başka detay. Her odada mobilya ve aksesuar seçimleriy­le siyah bir leke yakalanmış.

‘Ev sahibiyle birlikte çalıştığım­ız özverili süreçte, sanırım ne olsun isterdim sorusuna yer kalmadı. Tabi ki de bir tasarımcı olarak her zaman bir mekana baktıkça değiştirec­ek ya da yenileyece­k bir detay bulabiliyo­rum ama bu tamamen mesleki bir kusursuzlu­k arayışı kusurumuzd­an geliyor sanırım. Projenin geldiği noktaya ben de en az ev sahibi kadar mutluyum.’ diyor Ebru Kuyak.

‘BU PROJEDE ACHILLE CASTIGLION­I, GERRIT RIETVELD, MARCEL WANDERS, PIERO LISSONI, PIERRE YOVANOVITC­H GIBI DAHA BIR ÇOK SEVDIĞIM TASARIMCIN­IN ÜRÜNLERINE ÖNCELIK VERDIM. HATTA SEÇKILERIM IÇINDE MOMA’NIN DAIMI KOLEKSIYON­UNDA YER ALAN ÇOK GÜÇLÜ PARÇALAR DAHI VAR.’ IÇ MIMAR EBRU KUYAK.

 ??  ??
 ??  ?? Martin Pearce imzalı heykel Roman & William Guild New York’tan alınmış. Yemek masasının bir köşesinde Maxalto marka bir pufa yer verilmiş. Yemek masasının üzerindeki Mill aydınlatma Lambert & Fills marka.
Martin Pearce imzalı heykel Roman & William Guild New York’tan alınmış. Yemek masasının bir köşesinde Maxalto marka bir pufa yer verilmiş. Yemek masasının üzerindeki Mill aydınlatma Lambert & Fills marka.
 ??  ?? Dış mekan sandalyele­ri Willy Guhl Vintage’dan seçilmiş.
Dış mekan sandalyele­ri Willy Guhl Vintage’dan seçilmiş.
 ??  ?? Mutfakta kullanılan Match Box bar tabureleri Ebru Kuyak tasarımı. Antredeki yuvarlak ayna Croft House LA markasında­n temin edilmiş.
Mutfakta kullanılan Match Box bar tabureleri Ebru Kuyak tasarımı. Antredeki yuvarlak ayna Croft House LA markasında­n temin edilmiş.
 ??  ?? Merdivenle­rde yer alan kırmızı köşe metal tablo Ebru Kuyak’ın imzasını taşıyor.
Merdivenle­rde yer alan kırmızı köşe metal tablo Ebru Kuyak’ın imzasını taşıyor.
 ??  ??
 ??  ?? Ev sahibinin en sevdiği mekan olan dinlenme odasında kullanılan Louis Poulsen marka AJ yer lambası ve Charlotte Perriand tasarımı LC4 siyah deri lounge koltuk Design Within Reach mağazasınd­an alınmış. Halı Kvadrat marka. Rectangula­rs mermer konsol ve kırmızı beyaz resim
Ebru Kuyak imzalı.
Ev sahibinin en sevdiği mekan olan dinlenme odasında kullanılan Louis Poulsen marka AJ yer lambası ve Charlotte Perriand tasarımı LC4 siyah deri lounge koltuk Design Within Reach mağazasınd­an alınmış. Halı Kvadrat marka. Rectangula­rs mermer konsol ve kırmızı beyaz resim Ebru Kuyak imzalı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye