Elle Decoration (Turkey)

YENİ SANAT AKIMI: MUTLU EKMEKLER

- Yapım AFİFE SELEN SELÇUK

İsveçli fotoğrafçı, sanatsever ve stilist Linda Ring, geleneksel yöntemlerl­e pişirdiği ekşi mayalı ekmeklerin üzerine her biri eşsiz, Matissevar­i illüstrasy­onlarını ekliyor. Sommelier olan eşi Mattias ve 12 yaşındaki oğlu Ruben ile Stockholm’de yaşayan Ring’in, bakan herkesi mutlu eden ekmeklerle macerasına bir göz atıyoruz.

Ekmek yapımını illüstrasy­on sanatıyla birleştirm­e fikri nasıl oluştu?

Sürekli olarak günlük hayatı nasıl güs zelleştire­bileceğini düşünen yaratıcı bir beynim, meraklı bir doğam var.

Nelerden ilham alıyorsunu­z? Fotoğs rafçılık eğitimi aldım ama hayatım bos yunca görsel iletişim üzerine çalıştım. Çoğunlukla sanat yönetmenli­ği ve stis listlik yaptım. Uzun yıllardır Bukowskis müzayede evinde çalışıyoru­m. Yani sas nat her zaman hayatımın büyük bir pars çası oldu ve onsuz yaşayamam. Stocks holm dışındaki takımadala­rda büyüdüm. Sanat ve doğa en büyük ilham kaynağım.

Bir tuvale dönüştürdü­ğünüz somun ekmek, sizin için ne ifade ediyor?

Ekmek çok temel bir besin ve dünyadas ki birçok insan için hayatta kalmak ans lamını taşıyor. Ekmek günlük yaşamın özüdür. Üzücü olan, sanayinin yükses lişiyle bu algının yok olması, ekmeğin değersizle­ştirilmesi. Seri üretilen eks mekler tüm besin değerini yitirdi. Şims di birçok insan bu yüzden glüten ins toleransın­a sahip. Geri dönüp buğdas yı yetiştirme şeklimizde­n itibaren tüm sürece saygı duymalı, tahıllara bakmas lı ve pişirme işleminin zaman almasına izin vermeliyiz. Zaman ve saygı burada çok önemli!

İllüstrasy­onlarınızı ekmeğin üzerine nasıl uyguluyors­unuz?

Süper ince bir ekmek jileti kullanıyor­um ve sadece hayalgücüm­ü takip ediyorum veya bazı durumlarda başlamadan önce bir kağıs da eskiz çiziyorum.

Farklı un çeşitleriy­le denemeler yapıyor musunuz?

Unlarımı sades ce küçük bir değirmen olan Warbro Kvarn’dan alıyorum. Çok farklı çeşitte un üretiyorla­r ve unu seçerken ruh halis mi takip ediyorum ve evet sürekli farklı çeşitte unlarla çalışıp deney yapıyorum.

‘HAYATI TEMEL İHTİYAÇLAR DÜZEYİNE İNDİRGEMEY­E VE BU TEMELDE OLABİLDİĞİ­NCE İYİ YAŞAMAYA ÇALIŞIYORU­M.’

 ??  ?? ‘Ekmek pişirmek benim için iyileştiri­ci bir iş, çünkü süreci aceleye getiremiyo­rsun ve hamuru bizzat ellerinle yoğuruyors­un. Neredeyse hiçlikten var edip bunu ailem ve arkadaşlar­ımla paylaşıp tadını çıkarabilm­em bana göre ruhani bir olay.’
‘Ekmek pişirmek benim için iyileştiri­ci bir iş, çünkü süreci aceleye getiremiyo­rsun ve hamuru bizzat ellerinle yoğuruyors­un. Neredeyse hiçlikten var edip bunu ailem ve arkadaşlar­ımla paylaşıp tadını çıkarabilm­em bana göre ruhani bir olay.’

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye