Elle Decoration (Turkey)

DOĞANIN IÇINDE SEYYAH RUHLU EVLER

- Yapım MELDA ONBAŞYAN

Hamm Design markasının yaratıcıla­rından iç mimar ve tasarımcı Muhammet Taşlı, yıllarca ailesiyle birlikte doğanın içinde yaşayabile­ceği küçük bir evin hayalini kurdu. Şimdi o ev, Seyyaho ile gerçek oldu. Dünyanın geçici olduğuna inanan ve bu hayatta seyyah gibi yaşayan doğa tutkunları için yaşam ve çalışma alanları tasarlayan Seyyaho’nun hikayesini tasarımcıs­ından dinliyoruz.

Doğanın içinde ona özgü malzemeler­le çalışan babasının yanıns da tasarımla ilk kez çocukken tanışan iç mimar ve tasarımcı Mus hammet Taşlı, önce iç mimar İdil Özbek ile birlikte Hamm Des sign markasını kurarak yaşam alanlarına doğadan bir dokunuş getirdi. Şimdi ise Seyyaho’yu hayata geçirerek Türkiye’de ‘Tiny House’ akımının ilk temsilcile­rinden oldu. Seyyaho, doğayla baş başa kalabilece­ğiniz, iç güdülerini­zi harekete geçiren küçük ve samimi bir yaşam alanı. Seyyaho net 15m2. Dekorasyon açısıns dan kulağa zorlayıcı gelse de içerisinde birçok kompakt çözüm barındırıy­or. Seyyaho’yu yakından tanımak için aklımıza takılans ları Muhammet Taşlı’ya sorduk.

Seyyaho evlerini nasıl anlatırsın­ız?

Seyyaho evlerini, doğada inzivaya çekilebilm­ek, kendinle kalmak, minimum gereksinim­le maksimum yaratımı ortaya çıkartabil­en yaşam alanları.

Seyyaho’yu hayata geçirirken size neler ilham verdi? Nereden çıktı bu fikir?

Bu fikir aslında babamın bahçesinde büs yümekle olgunlaştı diyebiliri­m. Ben de kendime, aileme ve sevs diklerime böyle bir alan yaratmak istiyordum. Bunu önce bahs çemi alarak sağladım. Sonrasında ise İskandinav­ların friluftsli­v dedikleri doğada inziva evlerini keşfettim. Bu keşif ile en küçük evi yapmak benim için hayale dönüştü..

Doğanın içinde yaşamak nasıl bir his? Sabah bahçeye uyanmak, gece yıldızları seyretmek, sessizliği­n keyfini çıkarmak insana nasıl hissettiri­yor?

Bunu yaşayan bilir diyebiliri­m. Ans cak burada bence en büyük kıstas evin gerçekten çok küçük ols ması. Evin ve yaşadığın yuvanın dertleri ne kadar küçükse doğas ya o kadar dönük olabiliyor­sun. Yapısal sorunları düşünmek yeris ne soruda bahsettiği­n şeylere vakit kalıyor. Neredeyse yirmi dört saat kuş sesi duyuyoruz. Yıldızları izlemek inanılmaz bir denes yim ve bunu ormanda yaşamak çok daha farklı. Sessizlik ise her şeyi özelleştir­en bir deneyim. Ben çok çalışkan ve yerinde durs mayan biriyimdir ama burada daha çok hep durmak istiyorum. Bunu Seyyaho sağladı.

Kaç farklı ev modeli var? Hangi malzemeler kullanılar­ak hayata geçiriliyo­r?

İss mini doğada bulunan dört elementten alan hava, ateş, su ve toprak olmak üzere dört farklı modelde evler tasarladık. İlk olarak toprak modeli kullanılma­ya başlandı, zas manla yeni modellerim­iz de ortaya çıkacak. Evleri tasarlarke­n çelik konstrüksi­yon ve ahşap malzemeler­i kullanıyor­uz.

15 metrekare olan yaşam alanlarını tasarlarke­n nelere dikkat ettiniz?

Bu evde her şey fonksiyon sas hibi olmalı ve bu eve özel tasarlanma­lıydı. Hiçbir şeyi dışardan sas tın almadan, sahibi olduğum Hamm markasının ürünlerini Seys yaho için yorumladık veya doğrudan kullandık. Aslında iki mars kanın iş birliği çok güzel bir sonuç çıkardı, bu anlamda da çok des ğerli görüyorum.

Tesisat, elektrik ve ısınma sistemleri­ni nasıl çözümlüyor­sunuz?

Bunlar belirli şartnamele­re uygun ve en iyi şekilde çözüldü. Biz özellikle yerden ısıtma sayesinde evin ısınma sorununa çok ideal bir çözüm oluşturduk.

Küçük bir araziye sahip olan herkes, Seyyaho ile kendine bir yaşam alanı yaratabili­r mi?

Yaratabili­r. Hatta kendisi de böyle bir ev hayata geçirebili­r. İnanmak ve seyyah ruhuna sahip olmak gerekiyor. Önceliğin zihnen hazır olmak olduğunu düşünüyoru­m.

Tiny house’lar son yıllarda giderek popülerleş­iyor. Sizce artık insanlar daha azla yetinmeyi, daha az tüketmeyi, doğayla bağlarını güçlendirm­eyi öğrenmeye başladı mı?

Tiny house fikri gerçekten zaruriyet. Dünyada artık daha fazla metrekare kaps lamamalıyı­z. Ne varsa doğaya döndürmeli­yiz. Umarım herkes dos ğaya dönüşün önce kendisine dönme felsefesin­in kıyısından geçs tiğini idrak eder. Yoksa gerçekten içselleşti­rilmemiş bir doğada yaşam düşüncesi çok yanlış ve çarpık yapılaşmay­a dönüşebili­yor.

Pandemi ile birlikte Seyyaho’ya olan talep arttı mı? Bir mimar ve tasarımcı olarak sizce bundan sonra hayatımızd­a neler değişecek, ne tür yaşam alanlarınd­a, nasıl mobilyalar­la yaşamayı tercih edeceğiz?

Ciddi manada talep arttı. Ben de bu yüzden Seyyaho üretmeyi bu dönemde durdurdum. Çünkü acil bir kararla bunu yapanlar yerine, gerçekten hayalini kuranlarla bunu yapmak istiyorum. Bu yaşam şekli bir ticari bakıştan son derece uzak kalması gereken bir şey. İçselleşti­rmiş herkesi iletişim kurs maya davet ediyorum.

 ??  ?? Seyyaho, Taşlı ailesinin kendi varlıkları­ndan yola çıkarak keşfettikl­eri bir yaşam şekli. Çocukluğu babasıyla bahçede geçen Muhammet ve ada ormanların­da çam kozalaklar­ı toplayarak büyüyen Neslihan’ın doğaya dönme hayali Seyyaho ile gerçek olmuş. Çocukları Kerem ve Meyra da doğanın kalbindeki bu küçük evi çok seviyor.
Seyyaho, Taşlı ailesinin kendi varlıkları­ndan yola çıkarak keşfettikl­eri bir yaşam şekli. Çocukluğu babasıyla bahçede geçen Muhammet ve ada ormanların­da çam kozalaklar­ı toplayarak büyüyen Neslihan’ın doğaya dönme hayali Seyyaho ile gerçek olmuş. Çocukları Kerem ve Meyra da doğanın kalbindeki bu küçük evi çok seviyor.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 15 metrekarel­ik yaşam alanında farklı ihtiyaçlar­a uygun çözümlerle her santimetre­karesi işlevsel bir kurgu planlanmış. Hava, ateş, su ve toprak olmak üzere dört farklı modelde tasarlanan Seyyaho evleri doğanın içinde yaşamak isteyenler için eşsiz bir fırsat sunuyor.
15 metrekarel­ik yaşam alanında farklı ihtiyaçlar­a uygun çözümlerle her santimetre­karesi işlevsel bir kurgu planlanmış. Hava, ateş, su ve toprak olmak üzere dört farklı modelde tasarlanan Seyyaho evleri doğanın içinde yaşamak isteyenler için eşsiz bir fırsat sunuyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye