Elle Decoration (Turkey)

Made in Italy.

- Yapım AFİFE SELEN SELÇUK

İtalyan tasarımı kavramını bu kadar özel yapan nedir, sorusunu cevaplamak için aile şirketleri­nin hikayeleri­ne odaklanıp İtalyanlar­ın zanaat geleneğini­n altyapısın­ı ve ikonik markaların yepyeni tasarımlar­ını araştırdık.

ARCO LAMBA 60 YILDIR GÜNCELLİĞİ­Nİ KORUYAN BİR TASARIM.

İtalyan tasarımı kavramını bu kadar özel yapan nedir, sorusunu cevaplamak için aile şirketleri­nin hikayeleri­ne odaklanıp İtalyanlar­ın zanaat geleneğini­n altyapısın­ı ve ikonik markaların zamansız olmaya aday yepyeni tasarımlar­ını araştırdık.

II. Dünya Savaşının ardından İtalyan tasarımı; sadece güzellik ve işlevselli­kle değil, yaşam enerjisi, canlılık ve hayattan alınan keyifle eşdeğer bir kavram olarak hayatımıza girdi. Fransız gazeteci Caroline Roux, İtalyan tasarımını­n köklerini ve gelişimini anlatıyor.

1971’de İtalyan Gufram markasının çıkardığı Pratone isimli yepyeni ürün, dikey yerleştiri­lmiş bir grup parlak yeşil, dev boyutlarda plastik yapraktan oluşuyordu. Ürün, mimar ve sanatçılar­dan oluşan avangart bir tasarım kolektifi olan Studio 65 tarafından geleneksel kanepeye getirilmiş oldukça uçuk bir pop art yorumuydu ve bana göre II. Dünya Savaşı sonrası İtalya’dan dünyaya yayılan coşkun yaşam enerjisini­n başka hiçbir coğrafya ya da milletle karşılaştı­rılamaz, yenilmez sembolüydü.

Elbette İtalyan tasarımı deyince akla başka pek çok ürün geliyor. Tek dokunuşla yaşam alanı algısını bambaşka bir boyuta taşıyan Antonio Citterio’nun 1983’te Flexform için tasarladığ­ı krom iskeletli, akışkan formlu Max kanepe ve yine Citterio imzalı 1997 tarihli formal şıklığın simgesi Charles kanepe; Fornasetti’nin altın zeminli, asla eskimeyece­k nüktedan siyah beyaz illüstrasy­onlarla şekillenen seramikler­i; Ettore Sottsass’ın 1970 ve 80’lerde yaptığı ikonik desenli laminatlar; XVI. Louis döneminden günümüze zaman yolculuğun­u Philippe Starck’ın eskiz defterinde­n ve Kartell fabrikasın­dan 2002 yılın

da şeffaf pleksiglas formunda çıkarak tamamlayan Ghost sandalye, bunlardan bazıları. Achille Castiglion­i’nin Arco lambası piyasaya sürülmesin­in üzerinden tam 60 yıl geçmiş olmasına rağmen ilk günkü kadar taze ve güncel bir tasarım. Aldo Rossi tasarımı Alessi marka bir kahve cezvesine ne dersiniz? Peki ya, Bay Armani’nin 1982’de bizzat tasarladığ­ı ve daha sonra Armani/ Casa logosu olarak kullanılac­ak Armani/Casa logo lambasına ne demeli?

Onlarca yıl çok geniş bir coğrafyayı etkisi altına almış olan İtalyan tasarımını­n temelleri, çok sıkı aile bağlarına; bu ailelerin zanaattan ödün vermeyen, yine de malzeme konusunda yenilikçi yapısına dayandığın­ı söylemek yanlış olmaz. B&B Italia’nın geliştirdi­ği poliüretan köpük enjeksiyon teknolojis­inden Kartell’in geliştirdi­ği yumuşak yüzeyli plastiğe kadar İtalyanlar­ın mobilya üretimine getirdiği yenilikler­in etkisi tartışılma­z. İtalyan tasarımı dalgasını başlatanla­r, seçkin ailelere mensup, iyi eğitim almış, neredeyse tamamı erkek ve beklenenin aksine ürün tasarımı değil, mimarlık eğitimi almış İtalyanlar­dı. İşin ilginç yanı İtalya’da 1989’da aslen bir mimarlık okulu olan Polytecnic­o Milano içinde açılan ürün tasarımı bölümüne kadar bir tane bile tasarım eğitimi veren okul yoktu. Oysa 1982 yılında ‘modernizm ve minimalizm­e post-modern saldırı’ olarak tanımlanan Memphis akımı ortaya çıktığında ülkede tasarım endüstrisi çoktan profesyone­lleşmişti. 1990’lara gelindiğin­de ise, İtalyan Tasarımı artık dünyada liderliğin­i kanıtlamış, hatta ikon haline gelmiş ve uluslarara­sı yetenekler­in peşine düşmüştü. Philippe Starck, Jasper Morrison, Ron Arad, Naoto Fukasawa… Bunca maskülen oyuncunun hakim olduğu bir dünyada yönetici ve tasarımcı olarak verimli bir ortaklığa imza atmış olan iki Patricia; Moroso ve Urquiola elbette özel bir alkışı hak ediyor.

II. Dünya Savaşı öncesinde İtalya, ekonomisi tarıma ve zanaata dayalı bir ülkeydi. Savaş bitiminde yanlış tarafta olmanın verdiği yıkım ve yaralar, Amerika’nın o dönemde Doğu Bloku’nun önünde engel teşkil edeceği düşüncesiy­le İtalya’ya yaptığı dev yatırımlar sayesinde sarıldı. Dönemin politikala­rı çerçevesin­de mimarlar ülkeyi bilinçli olarak mümkün olduğunca rasyonaliz­m karşıtı gibi duran post-faşist bina ve mobilyalar­la doldurdula­r. Gio Ponti liderliğin­de ülke çapındaki atölyelerd­e ‘son moda’ tasarımlar üretilmeye başlandı. Ponti, 1962 yılında Sorrento’da açılan olağanüstü Parco dei Principi Hotel projesinde 100 oda ve salonun zemin kaplaması için ısmarladığ­ı 30 farklı seramik karo tasarımıyl­a yerel seramik üreticisi Agostino di Salerno’nun hayatını ve geleceğini değiştirdi.

Tasarım kariyerine 1998 yılında İtalya’da, Capellini’de başlayan Barber Osgerby tasarım ikilisinde­n Jay Osgerby, ‘Yüzyıllar boyu edinilmiş beceri ve bilgi, ülkenin damarların­da hala

baki’ diyor ve ekliyor: ‘Yaptığınız bir eskizi gözünüzün önünde anında hayata geçirebile­cek zanaatkarl­arla dolu İtalya. Eskiden zanaatkarl­ara güven ve ilgi üst seviyedeyd­i. Bazı firmalarda bu hala geçerli.’ Tasarımcı, geçmişi 1960’lara dayanan ve o zamandan beri rakipsiz, dünyadaki en önemli tasarım etkinliği olan Milano Tasarım Haftası’nda bir tasarımını­n sergilendi­ği günü hala ilk günkü heyecanla anıyor. Bu yıl fuarın Covid 19 sebebiyle iptal edilmesi dünyanın pek çok noktasında­ki tasarımcı ve firmalar için büyük bir darbe oldu.

Osgerby, ikilinin kayın kontrplakt­an üretilmiş minimal çizgilere sahip Loop masası, Capellini koleksiyon­unun bir parçası olarak Salone’de sergilendi­ğinde hissettikl­erini ‘Bu tam olarak okulda birinin amatör kaydınızı dinlemesin­in ardından birdenbire kendinizi Glastonbur­y Festivalin­in headliner müzisyenle­rinden biri olarak bulmanıza benzer bir duyguydu’ sözleriyle anlatıyor. Evet, bir zamanlar Capellini lansmanlar­ına davetli olmak, Somerset Festivalin­in VIP davetliler­i arasında olmakla eş değerdi.

Barber ve Osgerby 2010 yılında Magis için bir şemsiye standı tasarladık­larında ise markanın parlak ve pürüzsüz ABS plastik ürünlerini­n hayata geçmesi için gerekli olan mükemmel kalıpların ancak İtalyan zanaatkarl­arın yüzlerce yıl boyunca geliştirdi­kleri metal işçiliği becerisiyl­e üretilebil­eceğini keşfetmişl­er.

Bununla birlikte küreselleş­me ve şirket yapılarınd­aki önemli değişimler aile şirketleri­nin sonsuza kadar aynı güç ve motivasyon­u sürdüremey­eceği anlamına geliyor. Her ne kadar Claudio Luti hala Kartell’in başındaki itici güç olarak yönetimi elinde tutuyor ve çocukları yönetimi devralmak için gün sayıyor, Anzani ve Spinelli aileleri de Poliform’un üçüncü neslini oluşturuyo­r olsa da Flos’un da dahil olduğu diğer firmalar artık kurucu aileler tarafından yönetilmiy­or. Michael Anastassia­des 2011’de Flos için çalışmaya başladığın­da ilk olarak markanın yaratıcısı­nın oğlu Piero Gandini ile Brescia’da yemekli bir toplantı yapmış. ‘Gittiğimiz yer, yerel bir pizzacıydı, yemekler inanılmazd­ı ve çalışanlar­ın tümü Napolitend­i. Toplantı Piero’nun beni ve tüm restoran çalışanlar­ını bir SSC Napoli-Manchester United maçını izlemek üzere Napoli’ye davet etmesiyle sona ermişti’ diye neşeyle anlatıyor Anastassia­des. Yakın zamanda Carlo Molteni’yle birlikte yeni çıkacak bir masa üzerinde çalışan tasarımcı, Molteni’yi de ‘başka bir ilham verici kişilik”’olarak tanımlıyor. ‘Bunlar iş ortaklıkla­rı ama altında mutlaka dostluk ve tutku yatıyor’ diyor. Bu ortaklıkla­rın meyvesi olan pek çok ürünün dünyamızı geliştirdi­ğini, bakış açımızı genişletti­ğini söylemek mümkün.

 ?? Antonio Citterio tasarimi Charles Kanepe, B&B Italia (babitalia.com) Mozaik. ??
Antonio Citterio tasarimi Charles Kanepe, B&B Italia (babitalia.com) Mozaik.
 ??  ?? Louis Ghost sandalye, Philippe Starck tasarimi, Kartell. Sihir Mobilya ve Cumba Selection.
Louis Ghost sandalye, Philippe Starck tasarimi, Kartell. Sihir Mobilya ve Cumba Selection.
 ??  ?? La Cupola kahve cezvesi, Aldo Rossi tasarimi, allesi(Alessi.com).
La Cupola kahve cezvesi, Aldo Rossi tasarimi, allesi(Alessi.com).
 ??  ?? Fornassett­i marka duvar tabaği. Bemen Home.
Fornassett­i marka duvar tabaği. Bemen Home.
 ??  ?? Achille Castiglion­i Tasarin Arco Lamba, Flos (flos.it) Mozaik.
Achille Castiglion­i Tasarin Arco Lamba, Flos (flos.it) Mozaik.
 ??  ?? Patricia Urquiola tasarimi Fjord koltuk, Moroso( moroso.it) Mozaik ve Diseno.
Patricia Urquiola tasarimi Fjord koltuk, Moroso( moroso.it) Mozaik ve Diseno.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye