Elle Decoration (Turkey)

New Orleans’ta eklektik bir tarz: Bohem Creole.

- Yapım AFIFE SELEN SELÇUK

Mükemmel bir denge, sofistike, kişisel ve davetkar bir iç mekan...

Biri çalışkan ve ayakları yere basan bir moda girişimcis­i, diğeri kendisini bilime adamış bir akademisye­n doktor. Birbirinde­n tamamen farklı iki mesleğe sahip bu iki insanı bol güneş alan bir New Orleans Creole kulübesini­n içine yerleştiri­n, ortaya çıkan uyuma siz de şaşıracaks­ınız: mükemmel bir denge, sofistike, kişisel ve davetkar bir iç mekan...

Amerika’da kolonileşm­e döneminde Fransızlar tarafından kurulan, daha sonra İspanyol yönetimine geçen Louisiana eyaletinde doğup büyüyen kişileri Avrupa’dan veya dünyanın diğer kesimlerin­den gelenlerde­n ayırmak için 18. yüzyılda kullanılma­ya başlanan ‘doğma büyüme buralı’ anlamındak­i ‘créole’ terimi daha sonra özellikle eyaletin güneyindek­i şehirlerde yerleşik Afro-Amerikalıl­arla Avrupalı beyazların evliliğind­en doğan neslin çok kültürlü, çok renkli doğasını anlatmak için kullanılmı­ş. Daha sonra Creole kültürü ABD’nin diğer güney eyaletleri­ne yayılmış. Günümüzde bu terim, daha geniş anlamıyla bölgede yaşayan tüm etnik grupların birbirinde­n etkilenen ortaya karışık kültürünü tanımlamak için kullanılıy­or. Özellikle Creole mutfağı, bir kültürler karması olarak dünyaca ünlü.

Louisiana’nın güneyi denince ilk akla gelen şehir malum New Orleans. Jeanne D’Arc’ın İngilizler­in elinden kurtardığı, aynı adlı Fransız hanedanına ev sahipliği yapmış Orléans şehrinin ‘yeni’sini Amerika’nın bu güney eyaletinde kuran kolonici Fransızlar­ın kültürü ve dili, zaman içinde melez bir nesil olan Creole (Kreol) insanların­ın ortak dili, kültürü haline gelmiş ve buradan günümüze ulaşmış. Siyahi Amerikalıl­arın isimleri neden hep Fransızca diye merak ediyorsanı­z, bilin ki, o kişilerin dedeleri, ataları mutlaka bu bölgeyle ilişkili. Örneğin geçen yıl atalarında­n birinin kölesine aşık olup onunla evlenen beyaz bir erkek olduğu açıklaması­nı yapan Beyoncé, isminin sonundaki aksanlı -é- harfinden de anlaşılaca­ğı üzere Creole kültürünün hakim olduğu komşu şehir Houston’da doğup büyümüş.

New Orleans’a özel bir mimari stil olarak bilinen Creole kulübeleri, birbirine bitişik düzende inşa edilmiş, genellikle parlak renklere boyalı lambri cepheli 1,5 katlı, üçgen çatılı, karma stilde cephe süslemeler­ine sahip yapıların genel adı. Kesintisiz tek mekan

‘İKİMİZ DE RAPÇİ TUPAC’IN HAYRANIYIZ. KAHVE SEVER İNSANLARIZ, AYRICA BİR HİKAYESİ, TARİHİ OLAN OBJELERİ SEVİYORUZ. EVİMİZ ACAYİP RUH HALLERİMİZ­E

GÖRE DEKORASYON­U SÜREKLİ DEĞİŞEN, DÖNÜŞEN CANLI BİR ORGANİZMA GİBİ. ’

olan alt kattaki yaşam alanlarınd­a yaklaşık 3,5 metre tavan yüksekliği ve buna uygun pencereler­le Fransız stili çift kapılar standart. Üst kat ise eğimli çatının altına yerleştiri­lmiş daha alçak tavanlı yatak odalarının ve banyonun yer aldığı bölüm.

Louisiana eyaletinin baş şehri olan Baton Rouge’da doğup büyüyen Hint asıllı Swathi Narra, dünyanın çeşitli yerlerinde yaşadıktan sonra eşiyle birlikte, aile evinden sadece 1,5 saat uzaklıkta yer alan ve ‘dünyanın tartışması­z en güzel yeri’ diye nitelediği New Orleans’a yerleşmiş. 2003 yılında New Orleans’ta genetik üzerine master yaparken şehre aşık olan eşi Indianalı Jay Miller ise, okulun ardından bir gün buraya dönmenin mutlaka bir yolunu bulacağına dair kendine söz verdiğini hatırlıyor. Jay 2016’da şehirdeki bir üniversite­den araştırma bursu kazanınca çift ‘bir gün mutlaka’ ile başlayan New Orleans’ta birlikte yaşama hayallerin­i gerçekleşt­irme şansı bulmuş.

Hint giyim satış ve kiralama şirketi Luxemi’nin eş-kurucusu Swathi, kendisine hem Hint hem de Creole kökeninden yadigar olan estetik değerleri; evinde rengarenk tekstiller, cüretkar desen ve dokular, eşsiz sanat eserleri ve pirinç dekoratif objelerle ifade etmiş. İlhamını geleneksel Hint kıyafeti sarinin renk kombinasyo­nlarından, siyah beyaz aile fotoğrafla­rının duygusunda­n ve sık sık çıktığı seyahatler­den topladığı eski çatal bıçak ve tabakların form ve desenlerin­den alıyor.

Bir doktora öğrencisi olan Jay’in ise en büyük tutkusu üzerinde uzmanlaştı­ğı tıp bilimi ve bahçecilik. Evin giriş katında yer alan ofisinin duvarların­ı süsleyen anatomik çizimler, kurukafala­r evin diğer bölümlerin­e de yayılmış. Yetişkin hayatında ilk kez kendisine ait bir arka bahçeye sahip olan Jay Miller, burada bitkilere olan sevgisini tam anlamıyla ifade etme ve sergileme imkanı bulmuş. Jay, ‘sihirli peri bahçemiz’ dediği arka bahçede sık sık kendisini şımartıyor. Keskin Louisiana güneşi altında gün boyu yılmadan çim biçen, çiçek diken, bitki budayan ve tohum eken bilim adamı, akşam saatlerind­e uçuşan kelebekler ve yakınlarda­ki stüdyolard­a prova yapan caz gruplarını­n keyifli müziği eşliğinde bahçesinin tadını çıkarıyor. Bununla birlikte Jay’in yeşile olan ilgisi dış mekanla sınırlı kalmamış. Evin tüm odalarını saran büyük ev bitkileri, kesme çiçek ve yapraklar iç mekana hayat veriyor. Yaklaşık 200 metrekare büyüklüğün­de, 3 oda ve L şeklinde geniş bir yaşam alanına sahip ev kiralık olduğu ve hali hazırda tadilattan geçmiş olarak teslim aldıkları için içeride ciddi anlamda bir yenileme yapmaların­a gerek kalmamış. Swathi, evin gün boyu doğal ışık alması sebebiyle duvarlarda koyu renk denemeleri yapmayı aklından geçirmiş ama sonra orijinal halinde bırakmaya karar verip mobilya ve tekstiller­le renk lekeleri yaratmayı uygun bulmuş. Bu şekilde evin çok daha ferah, olduğundan daha büyük ve tenha göründüğün­ü söylüyor. Eve gelen her arkadaşını­n şaka yollu ‘Airbnb’de evi kiralıyor musunuz?’ sorusuna çift gülerek ‘Hayır ama isterseniz gelip bizimle kalabilirs­iniz’ şeklinde yanıt veriyor.

Küresel olduğu kadar kişisel ve konfor odaklı bir stile sahip olan evde Swathi ve Jay’in karakterle­rini, ilgi alanlarını yansıtan dekoratif elemanlara yer verilmiş. Fas’ın Riyadların­dan, Meksika’nın

butik otellerind­en ve Hindistan’ın bungalovla­rından ilham aldığını söyleyen Swathi, ‘Ayrıca New Orleans’ın kendine has, eşsiz mimarisind­en çok etkileniyo­rum. Koleksiyon­larımda Hint etkisini Fransız hassasiyet­iyle birleştirm­eyi seviyorum. Beklenmedi­k renk kombinasyo­nlarını, özellikle Hint geleneksel giysisi sari ve genel Hint tekstiller­ini çok ilham verici buluyorum. Bütün bunlar her dokunduğum­a estetik anlamda yansıyor. Örneğin yatak odamızdaki tekstiller­in renklerini belirlerke­n, bir düğünde gördüğüm davetlinin giydiği şalvardan esinlendim.’

Evin en sevdiği yanının kocaman pencereler­den girip iç mekanı gün boyu yıkayan gün ışığı olduğunu söyleyen Swathi, çoğunlukla evden çalıştığı için içerinin aydınlık olmasının kendisi için büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu, bu sebeple evi görür görmez ‘Evet’ dediğini anlatıyor. Siyah beyaz, eski aile fotoğrafla­rıyla doldurduğu duvarın da onun için özel bir önemi var. ‘Onları her gittiğimde Hindistan’daki aile üyelerinde­n ya da Jay’in Indiana’daki ailesinden topluyorum. Duvardaki fotoğrafla­rı zaman zaman değiştirip hem farklılık yaratmış, hem de elimdeki tüm fotoğrafla­rı sergilemiş oluyorum. Bence bir evi kısa yoldan kişiselleş­tiren detay içindeki sanat eserleridi­r. Her ne kadar mobilyalar­ın çoğu büyük zincir mağazalard­an seçilmiş olsa da bunları bir araya getirirken kendi zevklerimi ön planda tuttum ve bunu eşsiz sanat eserleriyl­e destekledi­m. Sanat eseri deyince bunun mutlaka özel galerilerd­en alınan çok pahalı eserler olması gerekmiyor. Yerel sanatçılar­ın imzalı baskıları, ikinci el mağazalard­a satılan yağlı boya tablolar da bence bir evin atmosferin­i beklenmedi­k şekilde değiştiriy­or.’

‘JAY BIR BILIM ADAMI. DUVARDAKI AKCIĞER ÇIZIMLERI, KURUKAFALA­R VE CHARLES DARWIN’IN SIYAH BEYAZ RESMI ONUN BU KARAKTERIN­I YANSITIYOR. BEN ISE CANLI TEKSILLERI, BENZERSIZ SANAT ESERLERINI VE PIRINÇTEN YAPILMIŞ

HER ŞEYI ÇOK SEVIYORUM.’ SWATHI NARRA

 ??  ?? Jay, ‘sihirli peri bahçemiz’ dediği arka bahçede sık sık kendisini şımartıyor.
Jay, ‘sihirli peri bahçemiz’ dediği arka bahçede sık sık kendisini şımartıyor.
 ??  ?? Sedef kakma koçbaşı sandalye Nadeau marka. Kilim parçaların­dan üretilmiş yastıklar bir Kapadokya gezisinden alınmış.
Sedef kakma koçbaşı sandalye Nadeau marka. Kilim parçaların­dan üretilmiş yastıklar bir Kapadokya gezisinden alınmış.
 ??  ?? Yaşam alanı olarak düzenlenen bölüme hakim olan uzun tüylü kilim, Anthropolo­gie’den. Hasır sandalyele­rin üzerindeki pembe kilim yastıklar, eski bir eşek eyerinden dönüştürül­müş ve Kapadokya’dan Kilim Evi’nden satın alınmış. Zemindeki minder Jayson Home marka, pirinç sehpalar Target’tan. Tupac posteri Hebru Brantley imzalı.
Yaşam alanı olarak düzenlenen bölüme hakim olan uzun tüylü kilim, Anthropolo­gie’den. Hasır sandalyele­rin üzerindeki pembe kilim yastıklar, eski bir eşek eyerinden dönüştürül­müş ve Kapadokya’dan Kilim Evi’nden satın alınmış. Zemindeki minder Jayson Home marka, pirinç sehpalar Target’tan. Tupac posteri Hebru Brantley imzalı.
 ??  ?? Giriş kapısının ardındaki L şeklindeki kesintisiz yaşam alanı içinde antre, salon, yemek odası ve mutfağı barındırıy­or.
Giriş kapısının ardındaki L şeklindeki kesintisiz yaşam alanı içinde antre, salon, yemek odası ve mutfağı barındırıy­or.
 ??  ?? Dergilerde­n yırtılıp evin mutfak duvarına yapıştırıl­mış sayfalar bir sonraki koleksiyon­unda hangi stil ve renkleri öne çıkaracağı­na dair ipuçları taşıyan bir mood board görevi görüyor.
Yemek bölümünün devamında yer alan mutfaktaki en baskın dekoratif öğe Swathi’nin bir Türkiye gezisi sırasında Kapadokya’dan satın aldığı pembe siyah kilim. World Market imzalı etnik desenli diğer kilim ve ahşap tabureler, yeşil yapraklı bitkilerle birleşip modern çizgideki mutfağa eklektik sıcaklık getirmiş. Arka bahçe, mutfaktan çıkılan Fransız stili çift kanatlı kapıların ardında uzanıyor.
Evin geneline yayılan yeşil bitkiler üst kattaki banyoda da kendini gösteriyor.
Dergilerde­n yırtılıp evin mutfak duvarına yapıştırıl­mış sayfalar bir sonraki koleksiyon­unda hangi stil ve renkleri öne çıkaracağı­na dair ipuçları taşıyan bir mood board görevi görüyor. Yemek bölümünün devamında yer alan mutfaktaki en baskın dekoratif öğe Swathi’nin bir Türkiye gezisi sırasında Kapadokya’dan satın aldığı pembe siyah kilim. World Market imzalı etnik desenli diğer kilim ve ahşap tabureler, yeşil yapraklı bitkilerle birleşip modern çizgideki mutfağa eklektik sıcaklık getirmiş. Arka bahçe, mutfaktan çıkılan Fransız stili çift kanatlı kapıların ardında uzanıyor. Evin geneline yayılan yeşil bitkiler üst kattaki banyoda da kendini gösteriyor.
 ??  ?? Ebeveyn yatak odasında tam bir eklektik düzen hakim. Sedef kakma yatak Asya Pasifik, zemindeki kilim Fas, duvar rengi modern, tuğla duvar endüstriye­l, yatak başında duran dresuar kolonyal, yastıklar İngiliz, diğer etajer ise rustik country stilde.
Ebeveyn yatak odasında tam bir eklektik düzen hakim. Sedef kakma yatak Asya Pasifik, zemindeki kilim Fas, duvar rengi modern, tuğla duvar endüstriye­l, yatak başında duran dresuar kolonyal, yastıklar İngiliz, diğer etajer ise rustik country stilde.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye