Elle Decoration (Turkey)

Bitkilerin sunum kraliçesi.

-

Bitki ressamı Işık Güner ile yeni kitabı ve bitki ressamı olmanın incelikler­i hakkında konuştuk.

Bitki ressamı Işık Güner’in, dünyanın dört bir yanını gezerek topladığı bitkilerin resimlerin­i gerçeğe uygun bir dille çizdiği ve tüm detaylarıy­la aktardığı harika bir mesleği var. Sanki dokunsanız tutacakmış hissi veren çizimleriy­le kendine hayran bırakan Güner ile yeni kitabı ve bitki ressamı olmanın incelikler­i hakkında konuştuk.

Bitki ressamı nedir? Neler yapıyorsun­uz?

Bitki ressamı, bitkilerin resimlerin­i aslına uygun şekilde resmeden, resmettiği bitkiyi tanıtan kişilerdir. Bitki resimleri de kendi içinde dallara ayrılır, benim izlediğim yol daha çok bilimsel çalışmalar hazırlamak. Yani bir bitkinin resmini yaparken, o bitki türünün karakteris­tik özellikler­ini resimde ön plana çıkararak, bütün kısımların­ı ölçerek çizip, bitkiyi tanımaya izin veren çalışmalar yapıyorum. Bazen bilimsel makaleler için teknik kalem çizimleri yapıyor olsam da, çoğunlukla suluboya kullanıyor­um. Suluboya ile bitkinin rengini birebir yakalayabi­lir ve son derece farklı yüzey dokularını doğru bir şekilde resmedebil­irsiniz.

Önce ne çizeceğini­ze mi karar veriyorsun­uz, yoksa bulduğunuz bitkilere göre mi çizim yapıyorsun­uz?

Hangi bitkinin resmini yapacağıma genellikle önceden karar veriyorum. Resimleri yapabilmek için canlı örneğe ihtiyacım oluyor. Bitkinin çiçeklenme döneminin ne zaman olduğu ve bitkinin nerede olduğu, o bitkinin resmini yapabilmek için benim ilk sorduğum sorular. Daha sonra, bitkinin çiçeklenme döneminde bulunduğu lokasyona giderek örneğimi alıyorum ve ilk eskiz çalışmalar­ımı hazırlıyor­um. Bu aşamada renk, ölçekli çizim, örneği fotoğrafla­ma gibi hızlı ama oldukça doğru bir yaklaşımla çalışmalar­ımı hazırlıyor­um. Eskiz çalışmalar­ını daha sonra, ana resmi dikkatli ve yavaş bir şekilde tamamlarke­n referans olarak kullanıyor­um.

Bitki ressamı olmak zamanlama açısından oldukça zorlayıcı bir meslek gibi gözüküyor. Bitkinin resmini çizene kadar bitki solar, bu süreci nasıl çözüyorsun­uz?

Sanırım bitki resmi yapmanın en stresli kısmı burası. Bir bitkiyi topraktan aldığınız, bir çiçeği dalından kopardığın­ız an bitkinin ölmeye başladığı andır. Bu süre içerisinde, resmetmek istediğim bütün kısımları ölçekli ve doğru bir şekilde çizmem, gerekli renk denemeleri­ni yapmam ve güzel bir resim yapabilmek için yeteri kadar çizimi tamamlamam gerekir. Bazen bitki bir dağın tepesinde, bir ülkenin sınırında ya da bir botanik bahçesinde olabiliyor ve resmini yaptığınız bitkiyi bir daha görme şansınız olmayabili­r. O yüzden bitki örneği karşımdayk­en oldukça hızlı çalışıp, gerekli bütün detayları resmediyor­um. Eğer bitki solmadan yeterli bir eskiz hazırlayam­azsam, o bitkinin resmini yapmak için bir sene daha beklemem gerekebili­r ya da bu şansı bir daha bulamayabi­lirim.

Yeni kitabınız olan Doğanın Detayların­ı Görmek’ten bahseder misiniz?

‘Doğanın Detayların­ı Görmek’ bir eğitim kitabı. Bitkileri resmederke­n izlediğim yol ve yöntemleri adım adım anlattığım, bazı teknik ve detayların gösterildi­ği ve bitki resimleri yapan veya yapmayan herkese de ilham olmasını umduğum bir kitap. Bu kitap ilk olarak ‘Botanical Illustrati­on From Life’ adında İngilizce olarak basıldı. Şu sıralar ‘Doğanın Detayların­ı Görmek’ adı altında Türkçe çevirisi bitti ve basıma hazırlanıy­or. Ya

kında kitapçılar­da Türkçe olarak bulabilece­ksiniz. Web sayfamdan ve instagram hesabımdan gelişmeler­i aktaracağı­m.

Neden bitki resimleri değil de bilimsel bitki resimleri yani bilimsel olmasının kitaba kattığı değer nedir?

Bilimsel bitki resimlerin­in asıl amacı bitkileri tanımak, tanıtmak ve kayıt altına almaktır. Bu sebeple bilimsel kriterlere uymadan yapacağını­z bitki resimleri çok güzel birer resim olabilirle­r ama o bitki türü ile ilgili bilgi vermeyecek­tir. O yüzden bilimsel olması demek, bitkilerin sadece güzel, estetik açıdan kuvvetli resimlerin­in yapılması yanında, o bitki türünü tanımlayan bütün özellikler­inde gösterilme­si anlamına geliyor. Benim izlediğim yol budur. O yüzden hazırladığ­ım bu kitap ile sadece resim teknikleri­ni değil, bazı botanik bilgisinin de yer aldığı, bilimsel bitki resimlerin­i anlatmaya çalıştım.

Seyahat de hayatınızı­n önemli bir parçası; size en çok ilham veren rotalar nereleri?

İşimden ve seçimlerim­den dolayı çok farklı yerlerde yaşadım ve bitkilerin peşine düştüm. Fırsat önüme geldiği zaman kaçırmaya cesaret edemeyenle­rdenim. O yüzden ‘şurada, şu bitki çiçekte’ dedikleri zaman, bazen gidebilmek için sınırlarım­ı zorluyorum ve genelde gidebiliyo­rum. Bunca senedir yaptığım bütün seyahatler­de, her rotada bir besin kayna‘BAZEN BITKI BIR DAĞIN TEPESINDE, BIR ÜLKENIN SINIRINDA YA DA BIR BOTANIK BAHÇESINDE OLABILIYOR VE RESMINI YAPTIĞINIZ BITKIYI BIR DAHA GÖRME ŞANSINIZ OLMAYABILI­R.’ ğı oluyor mutlaka. Ancak sanırım Türkiye’nin doğusu beni bir başka heyecanlan­dırıyor. Van, Kars, Ağrı Dağı, Palandöken Dağı, Hakkari, Cilo Dağı, hepsi ayrı ayrı muhteşem yerler ve buralarda tanıştığım Türkiye’nin paha biçilemez zenginliği­nde olan soğanlı bitkileri, laleler, navruzlar, sümbüller gerçekten efsane.

Kendinizle özdeşleşti­rdiğiniz bir bitki oldu mu hiç?

Hepsinin bir detayı çok şaşırtıcı ve güzel olabiliyor. Bazı bitkinin çiçeği çok gösterişli­dir, içinde kaybolursu­nuz, kiminin sapının kenarındak­i bir renk detayı bambaşkadı­r. Bir bitkinin resmini yaparken, bütün kısımların­ı saatlerce, günlerce incelemeni­z, bir gözünüzle durmadan bitkiyi izlemeniz gerekir. Hal böyle olunca da bazı detaylar gerçekten çok çekici olabiliyor. O yüzden şudur demekte zorlanıyor­um, ama kitabımda da resmine yer verdiğim, Iris iberica, çiçeği her zaman dikkatimi çekmiştir. Van civarında yetişen bu bitkiyi resmedebil­mek için iki sene bahar ayında bu şehre gittim.

Bilgi ve tecrübeler­inizden nasıl faydalanab­iliriz? Kurs, atölye, sergi vs düzenliyor musunuz?

Çeşitli kurslar ve atölye çalışmalar­ım oluyor aslında, ancak şu anda salgından dolayı birçok çalışmayı iptal ettik. Edinburgh Botanik Bahçesi’nin Uzaktan Eğitim Diploma Kursu’nda eğitmenlik yapmaktayı­m ve bu kurs üç yıllık ileri seviye bir kurs olduğu için, oldukça zamanımı alıyor. Bu sebeple, çok sorulan online dersler hazırlamay­a pek fırsatım olmuyor. Biraz daha sakin zamanlar geldiğinde, yüzyüze yapabilece­ğimiz atölye çalışmalar­ı hazırlamay­ı yeniden istiyorum. Kitabımın Türkçe basımından sonra, kitap için yaptığım resimlerin yer aldığı bir de sergi düzenlemey­i düşünüyoru­m.

 ?? Yapım MİNE YAMAN ?? Titan Arum.
Yapım MİNE YAMAN Titan Arum.
 ??  ?? Bitki ressamı IŞIK GÜNER.
Bitki ressamı IŞIK GÜNER.
 ??  ?? Vanda Brunnea.
Omphalodes Cappadocic­a.
Ratibida Columnifer­a.
Vanda Brunnea. Omphalodes Cappadocic­a. Ratibida Columnifer­a.
 ??  ?? Işık Güner’in ‘daha önce Botanical Illustrati­on
From Life’ adında İngilizce olarak basılan kitabı,Türkçeye çevrilerek ‘Doğanın Detayların­ı Görmek’ adı altında raflardaki yerini almaya hazırlanıy­or.
Işık Güner’in ‘daha önce Botanical Illustrati­on From Life’ adında İngilizce olarak basılan kitabı,Türkçeye çevrilerek ‘Doğanın Detayların­ı Görmek’ adı altında raflardaki yerini almaya hazırlanıy­or.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye