Elle Decoration (Turkey)

Avustralya’da Tom Dixon imzası.

- Yapım GÖKÇE BURDURLU CÖMERT Fotoğrafla­r STAB STUDIO

Modern tasarımın en tanınmış isimlerind­en Tom Dixon’ın insanların zihinlerin­de yer etmiş estetiği bu kez bir konut projesiyle buluştu.

RONDURE HOUSE EVLERINDE BETON SÜTUNLARIN ARASINDA KALAN GENIŞ CAMLAR STUDLEY PARK MANZARASIN­IN KESINTISIZ ŞEKILDE IZLENEBILM­ESINI SAĞLIYOR.

Modern tasarımın en tanınmış isimlerind­en Tom Dixon’ın insanların zihinlerin­de yer etmiş estetiği bu kez bir konut projesiyle buluştu. Melbourne’de yer alan 14 konutluk butik projede bölgenin dokusuyla uyumlu brutalist notalar ön planda tutuldu.

Melbourne’un Kew Gardens bölgesinde yer alan Rondure House projesi bölgenin önemli müteahhitl­ik firmaların­dan Above Zero önderliğin­de tamamlandı. Projenin mimari ayağı için düzenlenen konkuru kazanan Avustralya­lı mimarlık ofisi Cera Stribley, projenin dekorasyon­unu üstlenmesi için Tom Dixon ve ekibini devreye soktu. İlk konut projesi olan Rondure House için Dixon; ‘Ev sahiplerin­in benzersiz bir yaşam alanı konsepti deneyimlem­elerini hedefliyor­uz. Bu hedef için de sitenin girişinden tutun da konutların dekorasyon­unda kullandığı­mız kişiselleş­ebilir mobilyalar­a kadar tüm detayları göz önünde bulundurdu­k.’ diyor. Rondure House projesi mimari olarak da içinde bulunduğu bölgeyle benzer bir tasarım dilini yansıtıyor. Hem dekoratif hem de yapısal bir mimari eleman olarak karşımıza çıkan devasa beton sütunlar ve el yapımı tuğlalar 60’ların minimal ve dayanıklı malzeme tercihleri­ne gönderme yapıyor. ‘Kew Gardens’ın bu bölgesi her zaman Avustralya’da brutalist mimarinin kalbi olmuştur.’ diyor Cera Stribley’in tasarım direktörü Dom Cerantonio ve şöyle ekliyor: ‘Robyn Boyd ve Roy Grounds gibi post-modern mimarların tasarladığ­ı binaların bulunduğu bölge 50’li ve 60’lı yıllarda Avustralya’da brutalist hareketin başlangıç noktası oldu ve biz Avustralya­lıların mimariye bakışını tamamen değiştirdi.’

TOM DIXON ARITMETIĞI

Rondure House projesinin benzersiz detaycılığ­ını bir adım ileriye taşıyabilm­ek için Dixon ve ekibi giriş ve ortak kullanım alanlarını mercek altına almış. Site sakinlerin­in evlerine girişte onları karşılayan bu alanların tasarımlar­ına yeterince kafa yorulmadığ­ını düşünen ekip, insanların evlerine yüksek bir ruh haliyle giriş yapmaların­ın evin içindeki mutlulukla­rına da katkı sağlayacağ­ı konusunda hemfikir olmuş. Bu sebeple giriş katı görkemli bir lobi ve sanat galerisi gibi tasarlamış­lar. Bodrum katta ise site sakinlerin­in sabah veya akşam kahvelerin­i içip misafirler­ini ağırlayabi­lecekleri, Tom Dixon tasarımı mobilyalar­la dekore edilmiş bir bar konumlandı­rılmış. Yine bodrum kata her bir konut için bir adet olacak şekilde ekstra odalar eklenmiş. 10 metrekare büyüklüğün­deki odalar konut sahiplerin­in istekleri doğrultusu­nda fonksiyon kazandırıl­mak üzere tasarlanmı­ş.

‘EV SAHIPLERIN­IN BENZERSIZ BIR YAŞAM ALANI KONSEPTI DENEYIMLEM­ELERINI HEDEFLIYOR­UZ.’ TOM DIXON

 ??  ?? Manzaradan ve doğal gün ışığından maksimum seviyede faydalanab­ilmek için ana yaşam alanları tavandan zemine uzanan geniş pencereler­le çevrelenmi­ş.
Projenin peyzaj tasarımını üstlenen Eckersley Garden Architectu­re, evlerin Studley Park’la benzer bir görsel dile sahip olmaları için çatı bahçelerin­i parkta da yer alan ağaç ve bitki türleriyle tasarlamış.
Manzaradan ve doğal gün ışığından maksimum seviyede faydalanab­ilmek için ana yaşam alanları tavandan zemine uzanan geniş pencereler­le çevrelenmi­ş. Projenin peyzaj tasarımını üstlenen Eckersley Garden Architectu­re, evlerin Studley Park’la benzer bir görsel dile sahip olmaları için çatı bahçelerin­i parkta da yer alan ağaç ve bitki türleriyle tasarlamış.
 ??  ??
 ??  ?? Evlerin balkon ve ana yaşam alanlarınd­a izlenebile­n beton sütunlar aslında yapısal birer eleman olsalar da bölgede hakim olan brutalist mimari stiliyle de bütünlük sağlıyor.
Evlerin balkon ve ana yaşam alanlarınd­a izlenebile­n beton sütunlar aslında yapısal birer eleman olsalar da bölgede hakim olan brutalist mimari stiliyle de bütünlük sağlıyor.
 ??  ?? RONDURE HOUSE PROJESI IYI EĞITIMLI, ÇOK SEYAHAT EDEN
VE IYI TASARIMA ÖNEM VEREN BIR ALICI KITLESINI HEDEFLIYOR.
TOM DIXON.
RONDURE HOUSE PROJESI IYI EĞITIMLI, ÇOK SEYAHAT EDEN VE IYI TASARIMA ÖNEM VEREN BIR ALICI KITLESINI HEDEFLIYOR. TOM DIXON.
 ??  ?? Site sakinlerin­in kullanımın­daki Opal Bar’ın kurgusu Tom Dixon tarafından yapılmış. Kullanılan mobilya ve aydınlatma ürünlerini­n tamamı da Dixon’ın tasarımlar­ından.
Site sakinlerin­in kullanımın­daki Opal Bar’ın kurgusu Tom Dixon tarafından yapılmış. Kullanılan mobilya ve aydınlatma ürünlerini­n tamamı da Dixon’ın tasarımlar­ından.
 ??  ?? Tasarım: @design_research_studio @tomdixonst­udio Yüklenici: @abovezero_au
Mimari tasarım ve dekorasyon: @cerastribl­eyarchitec­ts @lucymarczy­k
Peyzaj tasarımı: @eckersleyg­ardenarchi­tecture
Tasarım: @design_research_studio @tomdixonst­udio Yüklenici: @abovezero_au Mimari tasarım ve dekorasyon: @cerastribl­eyarchitec­ts @lucymarczy­k Peyzaj tasarımı: @eckersleyg­ardenarchi­tecture
 ??  ?? Dekorasyon­u Tom Dixon imzası taşıyan Rondure House projesinde kullanılan doku çeşitliliğ­i sofistike bir görünüm ortaya çıkarıyor
Projenin mutfağında farklı katmanlard­a mermer kullanılıy­or. Dolap kapakların­da mermere meşe ağacı eşlik ediyor.
Ebeveyn odalarında uyuma, giyinme ve banyo bölümleri oda içinde oda mantığıyla tasarlanmı­ş.
Bodrum katta her daire için özel tasarlanmı­ş odalardan çalışma odası şeklinde tasarlanmı­ş bir örnek.
Dekorasyon­u Tom Dixon imzası taşıyan Rondure House projesinde kullanılan doku çeşitliliğ­i sofistike bir görünüm ortaya çıkarıyor Projenin mutfağında farklı katmanlard­a mermer kullanılıy­or. Dolap kapakların­da mermere meşe ağacı eşlik ediyor. Ebeveyn odalarında uyuma, giyinme ve banyo bölümleri oda içinde oda mantığıyla tasarlanmı­ş. Bodrum katta her daire için özel tasarlanmı­ş odalardan çalışma odası şeklinde tasarlanmı­ş bir örnek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye