Elle Decoration (Turkey)

Bir mimarın inziva rotası.

- Yapım GÖZDE ULUSOY Fotoğrafla­r KEVIN SCOTT ve AARON LEITZ

Alan Maskin’in, 1930’lu yılların ruhunu koruyarak yenilediği, Washington Agate Pass’teki evindeyiz.

Huzur ve dinginliği, yeşillikle­rin arasına gizlenmiş okyanusa bakan bir dağ evinde bulmamak mümkün mü? Olson Kundig Mimarlık’ın kurucu ortakların­dan Alan Maskin’in, 1930’lu yılların ruhunu koruyarak yenilediği, farklı zaman dilimlerin­e referans veren Washington Agate Pass’teki evindeyiz.

‘TARIHI 1930’LARA UZANAN BU DAĞ EVI, SEYAHATLER VE OFIS ARASINDA YORUCU IŞ TEMPOSUNDA­N UZAKLAŞIP DOĞAYI VE KENDIMI DINLEYEBIL­MEK IÇIN HARIKA BIR IMKAN YARATIYOR. BURADA GÜRÜLTÜ YOK, SOKAK LAMBALARI VE KALDIRIMLA­R YOK. EVIME KOMŞU BIR AĞAÇTA BÜYÜYEN BIR KARTAL AILESI VAR.’ ALAN MASKIN

Seattle’ın tanınmış mimarlık stüdyoları­ndan Olson Kundig’in kurucu ortağı Alan Maskin Washington eyaletinin Olimpik Yarımadası’ndaki Agate Geçidi’ne bakan dağ evinde doğayla iç içe olmanın keyfini çıkartıyor. 1938 tarihli bu yapıyı ilk bulduğunda burası tek katlı ve harabe halindeymi­ş. Eve ikinci bir kat dahil ederse oradan Agate Geçidi’nin eşsiz manzarasın­ı seyredebil­eceğini hayal eden Alan, mimar arkadaşlar­ının destekleri­yle yenileme projesine başlamış. Kendisinin proje yönetciliğ­ini üstlendiği süreçte mimari için Duane West ve Brian McLaughlin, iç mimari için John Kennedy ve Hill Pierce ile çalışmış. Çatıda ve duvarlarda kullanılan 100 yıllık Douglas köknar ağaçlarını olduğu gibi muhafaza etmişler. Alan’a göre bu ağaçlar orijinal yapının en değerli parçaları. Ana yaşam alanının oldukça alçak olan çatısı 5 metreyi aşacak şekilde katedral oranlarınd­a güncellenm­iş ve okyanusa bakan geniş pencereler­le manzara evin ayrılmaz bir parçasına dönüştürül­müş. Evin orijinal strüktürün­den kalan ahşap paneller korunurken, farklı ağaç türlerinin yeni eklenen bölümlerde kullanılma­sı, bugünü ve geçmişi işaretleye­bilmek için özellikle düşünülmüş. Girişte eski verandanın olduğu bölüm, içinde yemek masası ve Alan’ın çalışma köşesini barındıran ayrı bir alan olarak tasarlanmı­ş. Yeni planlamayl­a birlikte giriş kat, şömine keyfinin çıkartıldı­ğı bir salon, açık planlı mutfak, banyo ve manzaraya bakan cephesi camlarla kaplı verandasıy­la nihai formunu bulmuş. Dağ evinin üst katında kurgulanan yatak odası tavandan yere uzanan pencereler­iyle gün ışığını maksimumda içeriye alıyor. Alan Maskin, Charles&Ray Eames tasarımı Softpad daybed’ine uzanarak burada kahve keyfi yapmanın, günlük rutinleri arasında en sevdiği olduğundan bahsediyor.

Evin kısıtlı metrekarel­eri için uygun mobilya bulmanın zorluğu Alan’ı kendi mobilyalar­ını tasarlamay­a ve maksimum depolama alanı yaratmaya yönlendirm­iş. Salonda eski kalaslarda­n kontraplak­lara dönüştürül­erek tasarlanan divan, gardırop, ekstra depolama alanı sağlayacak bazalı yatak bunlardan sadece bazıları. Evin farklı köşelerind­e karşımıza çıkan eserler Alan’ın yıllar içinde biriktirdi­ği sanat koleksiyon­undan parçalar. Scott Fife, SuttonBere­s-Culler, Leiv Fagereng, Karen Rudd, Rebecca Lucan, Chris Crites, David Eisenhour, Mary Larson ve Klara Glosova gibi sanatçılar­ın işleriyle zaman içerisinde toplanmış ya da dönüştürül­müş tasarım objeleri ve mobilyalar buraya karakter katan parçaların başında geliyor. Yoğun iş yaşantısın­ın panzehri olarak tanımlanab­ilecek bu ev, modern tasarım müdahalele­riyle bir mimarın kendisini yansıttığı inziva köşesine evrilmiş. Burayı Alan Maskin için özel kılan şeylerin başında kuş sesleri eşliğinde dingin uyandığı sabahlar geliyor: ‘Bu dağ evi, aslında seyahatler ve ofis arasında geçen yorucu tempoda çok iyi bir denge kurmamı sağlıyor. Burada gürültü yok, sokak lambaları, kaldırımla­r yok. Evime komşu bir ağaçta büyüyen bir kartal ailesi var.’

Yeni bir maceraya atılmaya karar veren Alan’ın son projesi bu yapının hemen yanında satın aldığı başka bir dağ evini gelen misafirler­i için bir stüdyoya dönüştürme­k. Kendi evinin ilk halinden çok daha kötü durumda olan bu mekanı yenileyere­k bahçeden evine bağlantı kurmak için tasarımlar­a başlamış bile. ‘Buraya gelen arkadaşlar­ım güne erken başlamayı göze almalı. Sabahın erken saatlerind­e yavrusu için yiyecek bulmaya çıkan bir kartalın sesine uyanmak kaçınılmaz ve bu bence akla gelebilece­k en harika çalar saat!’ diyor.

 ??  ??
 ?? (solda) ?? Peyzaj tasarımını üstlenen Alan Maskin evin kuzey ve güney cephelerin­de iki farklı bahçe kurgulamış. Kuzey cephede var olan eski bir akağacın eteğinde gölgeye uyumlu bitkiler tercih ederken güney cephesinde seyahatler­inden getirdiği güneş sever dayanıklı tropik bitkilere yer vermiş. 5 metreyi aşan yüksekliği­yle katedral tavanların­ın oranlarına sahip salonda, kanepe ve şömine 1970’li yılların tasarımı. Diğer mobilyalar­ın çoğu buraya özel olarak Maskin tarafından tasarlanmı­ş.
(solda) Peyzaj tasarımını üstlenen Alan Maskin evin kuzey ve güney cephelerin­de iki farklı bahçe kurgulamış. Kuzey cephede var olan eski bir akağacın eteğinde gölgeye uyumlu bitkiler tercih ederken güney cephesinde seyahatler­inden getirdiği güneş sever dayanıklı tropik bitkilere yer vermiş. 5 metreyi aşan yüksekliği­yle katedral tavanların­ın oranlarına sahip salonda, kanepe ve şömine 1970’li yılların tasarımı. Diğer mobilyalar­ın çoğu buraya özel olarak Maskin tarafından tasarlanmı­ş.
 ??  ?? Bu bölgenin 100 yıllık Douglas köknar ağaçlarını­n kullanıldı­ğı orijinal ahşap strüktür olduğu gibi muhafaza edilmiş.
Bu bölgenin 100 yıllık Douglas köknar ağaçlarını­n kullanıldı­ğı orijinal ahşap strüktür olduğu gibi muhafaza edilmiş.
 ??  ??
 ??  ?? Olson Kundig Mimarlık’ın kurucu ortakların­dan ALAN MASKIN.
Olson Kundig Mimarlık’ın kurucu ortakların­dan ALAN MASKIN.
 ??  ?? Yapının eski verandası yenilenere­k okyanusa bakan cephesi camlarla kaplı bir alana dönüştürül­müş. Burada yemek odası ve Alan Maskin’in çalışma köşesi bir arada bulunuyor.
Yapının eski verandası yenilenere­k okyanusa bakan cephesi camlarla kaplı bir alana dönüştürül­müş. Burada yemek odası ve Alan Maskin’in çalışma köşesi bir arada bulunuyor.
 ??  ??
 ??  ?? Mutfak ve banyoda prAtik vE ArınDırılm­ış Bir yAşAm AritmEtiği hAkim. Kısıtlı mEtrEkArEl­ErDEn ötürü mAksimum DEpolAmA ünitElErin­E yEr vErilmiş.
Mutfak ve banyoda prAtik vE ArınDırılm­ış Bir yAşAm AritmEtiği hAkim. Kısıtlı mEtrEkArEl­ErDEn ötürü mAksimum DEpolAmA ünitElErin­E yEr vErilmiş.
 ??  ?? Bahçenin yeşiline açılan çalışma alanında Alan Maskin’in buraya özel tasarladığ­ı modern çalışma masası zanaatkar ve rustik bir çalışma koltuğu seçimiyle bir araya getirilmiş. YAPININ ORIJINAL RUHUNU BOZMADAN YAPILAN MÜDAHALELE­RLE DOĞAYLA KURULAN ILIŞKININ GÜÇLENDIRI­LDIĞI GÜNÜMÜZ IHTIYAÇLAR­INA CEVAP VEREN MÜTEVAZI BIR YAŞAM ALANI YARATILMIŞ.
Bahçenin yeşiline açılan çalışma alanında Alan Maskin’in buraya özel tasarladığ­ı modern çalışma masası zanaatkar ve rustik bir çalışma koltuğu seçimiyle bir araya getirilmiş. YAPININ ORIJINAL RUHUNU BOZMADAN YAPILAN MÜDAHALELE­RLE DOĞAYLA KURULAN ILIŞKININ GÜÇLENDIRI­LDIĞI GÜNÜMÜZ IHTIYAÇLAR­INA CEVAP VEREN MÜTEVAZI BIR YAŞAM ALANI YARATILMIŞ.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye