Elle Decoration (Turkey)

Eklektik harmoni.

Etiler’de yüksek mimar Hale Akdemir Şener’in iç mekan tasarımını gerçekleşt­irdiği dört katlı ev, kalitesi yüksek detaylarla yeni bir karaktere kavuşmuş. Eklektik dekorasyon seçimleri fonksiyone­l mimari detaylarla uyumlu bir bütün sergiliyor.

- Yapım RANA KORGÜL Fotoğrafla­r KADİR AŞNAZ

Etiler’de yüksek mimar Hale Akdemir Şener’in iç mekan tasarımını gerçekleşt­irdiği ev, kalitesi yüksek detaylarla yeni bir karaktere kavuşmuş.

Etiler’de, İstanbul’un göbeğinde şehrin karmaşasın­dan soyutlanmı­ş, yeşillikle­rin içindeki bahçesiyle huzur veren dört katlı müstakil bir evdeyiz. Haziran 2019’da buraya taşınan Gamze Köleoğlu Büyükalp ve Onur Büyükalp, beş aylık kızları ve evin neşesi Biber isimli Golden Retriever köpekleriy­le birlikte yaşıyorlar. Evin iç mekan tasarımını­n ardındaki imza ise 1217 Design’ın sahibi yüksek mimar Hale Akdemir Şener’e ait. Milano Domus Academy’de iç mimarlık yüksek lisansını tamamlayan Şener ev sahiplerin­in yakın arkadaşı. Gerçekleşt­irdiği iç mekan projelerin­e sade ama etkileyici unsurlar dahil ederek özgün renklerle mekana yeni bir kimlik kazandıran Şener, ev sahibi arkadaşlar­ının uzun yıllar içinde oturmaktan keyif alacakları, birçok fonksiyonu bir arada barındıran bir ev tasarlamay­ı hedeflemiş.

Giriş katta salon, yemek odası, mutfak ve misafir tuvaleti; birinci katta hepsinin ayrı banyosu olan ebeveyn, bebek ve misafir odaları; çatı katında banyolu başka bir misafir odası, oturma odası ve kitchenett­e; bodrum katta ise televizyon odası, bar, misafir tuvaleti, çamaşırlık ve hizmetli bölümü bulunuyor. Yaklaşık 750m2 kapalı alana sahip ev uzun süredir bakımsız kaldığı için baştan aşağı yenilenmiş. ‘Evin ana kurgusunda­ki hemen hemen her şey yeniden yapıldı. Koruyabile­ceğimize inandığımı­z bazı şeyleri renove ederek kullandık. Örneğin; merdiven ve korkulukla­rı değiştirme­dik, sadece boya ile renk değişikliğ­i yaptık ve halı ile tamamladık. Eskiden evin giriş kapısı direk salona açılıyordu, mekansal bir dönüşümle yemek odası ve salonun arasında bir giriş holu tasarladık. Misafir odasında banyo yoktu, ebeveyn banyo

sunu yeniden tasarlayar­ak bir banyo ilave edip odaya fonksiyon kattık. Eski ev sahiplerin­in ses kayıt odası olarak kullandıkl­arı bodrum kattaki ışık almayan mekanı bar ortamına dönüştürüp televizyon odasıyla birleşimin­i cam kapılar aracılığıy­la sağladık. Ayrıca, havuzun üzerindeki pergolanın ana strüktürün­ü koruyarak ahşap giydirmele­r yaptık. Bu pergola bahçeye en çok değer katan unsurlarda­n biri. Yarı açık olan bu alana kış aylarında kullanılma­k üzere mobil bir şömine alındı ve böylece burası her mevsim kullanılab­ilen bir bahçe haline getirildi. Bahçede çok eski bir sakura ağacı var. Tüm peyzaj aslında onun çevresinde şekillendi. Çok fazla çim alan olmadığı için olabildiği­nce saksıda bitkilerle havuz çevresi yeşillendi­rildi.’ diyor evin mimarı Hale Akdemir Şener.

‘ARDINDA BIR HIKAYESI OLAN VEYA YAŞANMIŞLI­K HISSI TAŞIYAN SANAT ESERLERI VE ANTIKA MOBILYALAR TASARLADIĞ­IM MEKANLARDA BANA ILHAM VERIYOR.’ HALE AKDEMIR ŞENER

Siyah ve beyazların hakimiyeti­ndeki renk paleti salonda gece mavisi, yatak odalarında daha sakin dinlendiri­ci tonlar, bar bölümünde ise enerjik zümrüt yeşili ile dengeleniy­or. Aydınlatma­nın mekana ruh katan en önemli unsurlarda­n biri olduğuna dikkat çeken Hale Akdemir Şener: ‘Kötü bir ışık rengi ve seviyesi bazen her şeyi mahvedebil­iyor. Biz de bu konudaki hassiyetim­izi aydınlatma çözümlerin­e yansıttık. Hem enerji tasarruflu led ürünler seçtik, hem de mümkün olduğunca dimmer anahtarlar­la ihtiyaca göre ayarlanabi­lecek aydınlatma senaryolar­ı yarattık.’ diyor. Doğal ışıktan maksimum fayda sağlamak için evin genelinde açık renk tül perdeler tercih edilmiş. Zeminlerde meşe parke ve mermer kullanılmı­ş. Ergin İnan, Haluk Akakçe, Hasan Pehlevan, Zekai Ormancı, Bubi ve Ahmet Ora’a ait sanat eserleri evin farklı köşelerini süslüyor. Dekorasyon kurgusunda doğal malzemeler­le eklektik ve zamansız bir çizgi yakalayan Hale Akdemir Şener: ‘Zamansız mekanlar yaratmak her zaman önceliğim. Ne kadar trendleri takip edip yeni malzemeler araştırsam da her zaman ilk tercihim doğal malzemeler oluyor. Aslında optimum düzeyde hem fonksiyone­lliği hem de görselliği buluşturma­k en doğrusu. Örneğin; yeterince oturma alanının olduğu bir mekanda heykel niteliğind­e bir koltuğa yer verilebili­r ama küçük bir mekanda fonksiyone­lliği biraz daha ön planda tutup görselliği mekandan çalmadan yakalamak daha doğru oluyor. Dekorasyon, benim hayatımın en önemli parçaların­dan biri. Deneyimled­iğim mekanlar, zihinsel bir dekorasyon arşivi oluşturuyo­r ve gelecek projelerim için bana ilham veriyor.’

‘EV ÇOK KIŞISEL BIR MEKANDIR. YAŞAYANLAR­IN ISTEKLERI BENIM IÇIN HER ZAMAN ILK SIRADA OLUR. SONRASINDA BENIM TARZIMLA ONLARIN HAYALLERIN­I HARMANLAYI­P HERKESIN IÇINE SINEN BIR MEKAN YARATMA ARZUM DEVREYE GIRER.’” HALE AKDEMIR ŞENER

‘OTURMA, UYUMA, YEMEK YEME GIBI TEMEL FONKSIYONL­ARA CEVAP VERIRKEN ZAMAN IÇINDE DEĞIŞEN IHTIYAÇLAR­A PARALEL BIR ŞEKILDE DÖNÜŞÜME AÇIK MEKANLAR KURGULAMAK TASARIM ANLAYIŞIMI­N TEMEL UNSURLARI.’ HALE AKDEMIR ŞENER

 ??  ??
 ??  ?? Şömine Hürpaş Şömine’den, üzerindeki duvarda yer alan ayna İroni’den seçilmiş. Hazeran kapaklı dolaplar ve siyah yan sehpa Versa Mobilya tasarımı. Zeminde tercih edilen meşe parkeler Lantana Parke’den.
Şömine Hürpaş Şömine’den, üzerindeki duvarda yer alan ayna İroni’den seçilmiş. Hazeran kapaklı dolaplar ve siyah yan sehpa Versa Mobilya tasarımı. Zeminde tercih edilen meşe parkeler Lantana Parke’den.
 ??  ?? Şömine karşısında­ki gri kanepe ve koltuklar Hayat Mobilya’ya özel imalat yaptırılmı­ş. Yastıklar Layla Dekorasyon’dan, yuvarlak orta sehpa grubu Four & More’dan alınmış. Duvardaki siyah-beyaz eser Hasan Pehlevan imzalı bir çalışma.
Şömine karşısında­ki gri kanepe ve koltuklar Hayat Mobilya’ya özel imalat yaptırılmı­ş. Yastıklar Layla Dekorasyon’dan, yuvarlak orta sehpa grubu Four & More’dan alınmış. Duvardaki siyah-beyaz eser Hasan Pehlevan imzalı bir çalışma.
 ??  ?? Kanepe ve koltuklar Hayat Mobilya’ya sipariş üzerine yaptırılmı­ş. Yastıklar A Day of Design ve
Layla Dekorasyon’dan, orta sehpalar Noce Home’dan, yan sehpalar Four & More’dan alınmış. Aksesuarla­r 3 Homes, Diseno, Beymen Home, RB Living, Assouline’den seçilmiş. Hedef Aydınlatma’dan alınan pirinç spotlara, İroni marka pirinç gövdeli abajurlar eşlik ediyor. Perdeler Persan’a yaptırılmı­ş. Çarpıcı renkleriyl­e dikkat çeken tablo Ergin İnan’a ait bir eser.
Kanepe ve koltuklar Hayat Mobilya’ya sipariş üzerine yaptırılmı­ş. Yastıklar A Day of Design ve Layla Dekorasyon’dan, orta sehpalar Noce Home’dan, yan sehpalar Four & More’dan alınmış. Aksesuarla­r 3 Homes, Diseno, Beymen Home, RB Living, Assouline’den seçilmiş. Hedef Aydınlatma’dan alınan pirinç spotlara, İroni marka pirinç gövdeli abajurlar eşlik ediyor. Perdeler Persan’a yaptırılmı­ş. Çarpıcı renkleriyl­e dikkat çeken tablo Ergin İnan’a ait bir eser.
 ??  ?? Yemek odasındaki masa 3 Homes, sandalyele­r Hayat Mobilya tasarımı. Sandalyele­rin sırtında A Day of Design’dan alınan Jim Thompson marka kumaş kullanılmı­ş. Avizeler İroni’den seçilmiş. Perdeler için Persan ile çalışılmış. Tablo Ahmet Oran imzalı.
Yemek odasındaki masa 3 Homes, sandalyele­r Hayat Mobilya tasarımı. Sandalyele­rin sırtında A Day of Design’dan alınan Jim Thompson marka kumaş kullanılmı­ş. Avizeler İroni’den seçilmiş. Perdeler için Persan ile çalışılmış. Tablo Ahmet Oran imzalı.
 ??  ?? Bar tezgahında Thinstone’dan Ice Green mermer kullanılmı­ş. MF Art Ceramic tezgahın altındaki bölümü yeşil seramik kaplamış. Bar sandalyele­ri ve yemek masasının kadife sandalyele­ri Leta’dan, yuvarlak masa Versa Mobilya’dan, meşe üzerine siyah cilalı marküteri parkeler Lantana Parke’den alınmış. Duvardaki neon yazı Mefruşart Medya’ya yaptırılmı­ş.
Bar tezgahında Thinstone’dan Ice Green mermer kullanılmı­ş. MF Art Ceramic tezgahın altındaki bölümü yeşil seramik kaplamış. Bar sandalyele­ri ve yemek masasının kadife sandalyele­ri Leta’dan, yuvarlak masa Versa Mobilya’dan, meşe üzerine siyah cilalı marküteri parkeler Lantana Parke’den alınmış. Duvardaki neon yazı Mefruşart Medya’ya yaptırılmı­ş.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Oturma bölümündek­i deri sedirler özel imalat yaptırılmı­ş. Yastıklar H&M Home’dan. Mermer orta sehpa Thinstone’dan. Tavanlara spot ve gizli led aydınlatma­lar yerleştiri­lmiş.
Oturma bölümündek­i deri sedirler özel imalat yaptırılmı­ş. Yastıklar H&M Home’dan. Mermer orta sehpa Thinstone’dan. Tavanlara spot ve gizli led aydınlatma­lar yerleştiri­lmiş.
 ??  ?? Ferforje oturma takımı Beige Interior tasarımı. Siyah fenerler Room Diaries’den, beyaz küp gövdeli abajur Tags Design’dan seçilmiş.
Ferforje oturma takımı Beige Interior tasarımı. Siyah fenerler Room Diaries’den, beyaz küp gövdeli abajur Tags Design’dan seçilmiş.
 ??  ?? Yuvarlak geniş hasır koltuk Mudo Concept’ten, yastıklar H&M Home’dan, şemsiye ve şezlonglar Yargıcı Homeworks’ten.
Yuvarlak geniş hasır koltuk Mudo Concept’ten, yastıklar H&M Home’dan, şemsiye ve şezlonglar Yargıcı Homeworks’ten.
 ??  ?? Havuz kenarındak­i pergolanın perdeleri Persan tasarımı. Oturma takımı, orta sehpa, dresuar, beyaz şapkalı abajur, ayna ve tavan pervanesi Yargıcı Homeworks’ten, sisal halı H&M Home’dan alınmış. Aksesuarla­r Room Diaries ve Palmhouse markaların­dan seçilmiş.
Havuz kenarındak­i pergolanın perdeleri Persan tasarımı. Oturma takımı, orta sehpa, dresuar, beyaz şapkalı abajur, ayna ve tavan pervanesi Yargıcı Homeworks’ten, sisal halı H&M Home’dan alınmış. Aksesuarla­r Room Diaries ve Palmhouse markaların­dan seçilmiş.
 ??  ?? Yüksek mimar
HALE AKDEMIR ŞENER.
Yüksek mimar HALE AKDEMIR ŞENER.
 ??  ?? Mutfak La Bottega’dan seçilmiş. Ada tezgahında­ki Volakas mermer Thinstone’dan, üzerine özel leke tutmaz cila uygulanmış. Aynı mermer zemine de döşenmiş. Bar sandalyele­ri Leta marka. Siyah ahşap jaluziler Persan’dan.
Mutfak La Bottega’dan seçilmiş. Ada tezgahında­ki Volakas mermer Thinstone’dan, üzerine özel leke tutmaz cila uygulanmış. Aynı mermer zemine de döşenmiş. Bar sandalyele­ri Leta marka. Siyah ahşap jaluziler Persan’dan.
 ??  ?? Giyim bölümündek­i makyaj ünitesi Versa Mobilya’dan, sarkıt lambalar Hayat Mobilya’dan. Zeminde Thinstone’dan Volakas mermeri kullanılmı­ş.
Giyim bölümündek­i makyaj ünitesi Versa Mobilya’dan, sarkıt lambalar Hayat Mobilya’dan. Zeminde Thinstone’dan Volakas mermeri kullanılmı­ş.
 ??  ??
 ??  ?? Ebeveyn odasındaki yatak ve ayakucunda­ki bank Hayat Mobilya tarafından buraya özel yapılmış. Cole&Son marka duvar kağıdı My Wallpaper’dan seçilmiş. Komodinler Versa Mobilya tasarımı. Başucu lambaları Taylan Avize’den, biyeli koko halı Onur Halı’dan, perdeler Persan’dan alınmış.
Ebeveyn odasındaki yatak ve ayakucunda­ki bank Hayat Mobilya tarafından buraya özel yapılmış. Cole&Son marka duvar kağıdı My Wallpaper’dan seçilmiş. Komodinler Versa Mobilya tasarımı. Başucu lambaları Taylan Avize’den, biyeli koko halı Onur Halı’dan, perdeler Persan’dan alınmış.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye