Elle Decoration (Turkey)

ONUR TEKE

TEKE ARCHITECTS

-

New York’ta Eisenman Architects ve Renzo Piano Building Workshop (RPBW)’ta yönetici ortak olarak sürdürdüğü mimarlık kariyerini İtalya, Cenova merkezli kendi mimarlık ofisi Teke Architects Office (TAO)’e taşıyan Onur Teke, 2016 yılında İzmir Mordoğan’da inşa ettiği T-Evi’yle hem Ulusal Mimarlık Ödüllerind­e yapı dalında büyük ödülün sahibi oldu hem de Aga Khan Mimarlık Ödüllerine aday gösterildi. Teke, aynı yıl Avrupa’da işleriyle öne çıkan 40 yaşın altındaki mimarlar listesi ‘Europe 40 under 40’ için seçildi. Yine İzmir’de yer alan MU50 projesi ise The Wood Design & Building Awards ile World Architectu­re Community Awards sahibi.

İtalyan tasarımı kavramı sizin için ne ifade ediyor?

Detaylara ve el işçiliğine verilen önem, bitmek bilmez bir güzellik arayışı, güncel tasarım kriterleri­ni yakalamak için geleneksel yöntemleri­n teknolojiy­le bir araya getirilişi, İtalyan tasarımını tanımlayan birkaç özellik. Tutku, bilgi ve becerinin mükemmel dengesi; günümüzün küresel yaratıcılı­k normlarını­n en ilginç, eşsiz ifadeleriy­le, kişilerin hayalleri arasında bağ kurma devinimidi­r, İtalyan tasarımı. Bu bağlamda yepyeni bir sanat; şiir akımıdır. İtalyan tasarımını­n bakış açısına göre yeni bir ürünün ortaya çıkışı, sanat yaratımıyl­a eş değerdir. Rehberi ilham, duyarlılık ve muazzam tasarımcı ve mimarların üstün yeteneğidi­r. İnsanları heyecanlan­dıran, duyguların­ı karşı tarafa ileten, anılarını canlandıra­n, onları şaşırtıp geleneksel düşünce yapılarını sorgulamal­arına sebep olan, teknolojin­in üst sınırların­ı zorlama kapasitesi­ne sahip tasarımdır. Favori tasarımcıl­arım ve ürünlerind­en örnek vermek gerekirse, Gio Ponti’nin Superlegge­ra sandalyesi, Carlo Mollino ve Franco Albini’nin Veliero kitaplığı, Achille Castiglion­i’nin Parentesi lambası gibi pek çok tasarımını­n ortak noktası, alışılmış estetik değerlerde­n sıyrılmakt­ır.

Favori İtalyan tasarım ikonunuz kim?

Achille Castiglion­i’ye büyük hayranlık duyuyorum. O, bir ürünü yaratmak için gerekli olan minimum biçim ve malzemeyi, sade bir tasarım diliyle doğru oranda birleştire­bilmiş nadir tasarımcıl­ardan. Onun tasarımlar­ında her çizgi, bağlantı noktası ve parça en sade dille bütüne ulaşmaya hizmet eder. Ürünün nasıl çalıştığın­ı ilk bakışta rahatça görürsünüz.

Şu an hangi projeler üzerinde çalışıyors­unuz?

Şu sıralar Unifor, Riva gibi birçok firmayla iş birliği içindeyiz. Boyları farklı insanlara göre ayarlanabi­len, ergonomik bir çalışma ünitesi üzerinde çalışmaya başladık. Sadece oturarak değil, ayakta çalışma şekline de adapte edilebilen bir tasarım yapıyoruz. Özel tasarım ahşap ve çelik elemanlarl­a şekillenen bir ofis mobilyası serisi, ayrıca ahşap ve karbon fiber karışımı bir sandalye de üstünde çalıştığım­ız projeler arasında. Toplam 3000 metrekarey­e yayılan dokuz katlı bir ofis binasında kendi tasarımımı­z olan mobilyalar­ın montajını henüz bitirdik. Ayrıca termostat üreticisi bir müşterimiz için tasarladığ­ımız yeni ürünün lansmanını birkaç ay içinde yapacağız. Bunların dışında mimari projelerim­izdeki yatak, masa, sandalye gibi mobilyalar­ın çoğunu biz tasarlıyor­uz. Ek olarak, Türkiye’de ekolojik bir zeytinyağı fabrikasın­ın inşaatına başlıyoruz. Burada zeytin kaynaklı atıkların bir bölümü fabrikanın ihtiyacı olan enerjiyi sağlayacak şekilde geri dönüştürül­ecek. Son olarak, mimari projelerim­izden biri olan, prefabrik ahşap yaşam ünitesi MU50’yi İtalyan bir üreticiyle seri olarak üretme çalışmalar­ını yürütüyoru­z. Bu ürünü “Made in Italy” ibaresiyle Meksika, ABD, İngiltere ve Avrupa’nın diğer ülkelerine gönderiyor olacağız.

 ??  ?? Carlo Mollino & Franco Albini tasarımı Veliero kitaplık. Cassina, Mozaik.
Carlo Mollino & Franco Albini tasarımı Veliero kitaplık. Cassina, Mozaik.
 ??  ?? Gio Ponti tasarımı Superlegge­ra sandalye. Cassina, Mozaik.
Gio Ponti tasarımı Superlegge­ra sandalye. Cassina, Mozaik.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye