Elle Decoration (Turkey)

SAKİN, DİNGİN VE GÜÇLÜ

- Yapım GÖZDE ULUSOY

Gördüğü her şeyin özünü yakalayıp kendine özgü şiirsel bir dille aktaran Utagawa Hiroshige, geleneksel Japon resim sanatı Ukiyo-e’nin bilinen son büyük sanatçısı. Onun geçici dünyaya spiritüel bir bakış sunan kış manzaralar­ı arasında ilham dolu bir yolculuğa çıkıyoruz.

Geleneksel Japon resim sanatı Ukiyo-e 17. ve 19. yüzyıl arasında baskıcı bir ideolojiye sahip Edo döneminde ortaya çıkmıştır. Ahşap baskı tekniğiyle uygulanan resimler dönemin kısıtlamal­arına bir tür başkaldırı niteliği taşımış, eserlerde fani dünyanın geçiciliği, sıradan insanların günlük hayatı ve doğa tasvirleri gibi konular işlenmişti­r. Klasik Japon resim sanatı

Yamato-e akımının devamı sayılan Ukiyo-e akımının en belirgin özelliği ise eserlere fantastik ve hayali bir hava katan perspektif açılarıdır.

1797’de samuray bir ailenin çocuğu olarak Edo’da yani Tokyo’da doğan Hiroshige, 14 yaşında bir ressamın yanında çırak olarak sanat hayatına ilk adımını atmış. İlk döneminde ustalarını­n işlerinden etkilenmiş, eserlerind­e savaşçılar­ı, samuraylar­ı, kadınları ve oyuncuları resmetmiş. 1830’lu yıllarda yeteneğini­n zirvesine çıkan Hiroshige, kuş ve çiçek figürleriy­le kendi ideal peyzaj tasarımlar­ını yaptığı baskılara imza atmış. Edo ile Kyoto arasında 53 gün süren bir yolculukta gördüğü her şeyin eskizini yaptıktan sonra ortaya çıkarttığı ‘Tōkaidō’nin Elli Üç İstasyonu’ serisiyle yakaladığı başarı, onu tüm zamanların en popüler Ukiyo-e sanatçılar­ından birine dönüştürmü­ş. Kariyerini­n üçüncü evresinde peyzaj ve manzaraya yönelen Hiroshige’nin toplamda 5.000’den fazla baskı ürettiği ve bunlardan bazılarını­n 10.000’e kadar kopyalandı­ğı tahmin ediliyor. Hiroshige’yi bu denli özel yapan ise aslında daha önce hiçbir sanatçının yakalayama­dığı her şeyin özünü basit bir dille resmedebil­me yeteneği ve eserlerind­e insani dokunuşlar­ı hissettire­n, etkileyici ve samimi tavrı.

 ??  ??
 ??  ?? Zara Home.
Aqua, Tepta.
Tevazu, sadelik ve bunlardan kaynaklı huzur vadeden içe dönük Japonizm stili ilk kez ortaya çıktığı 19. yüzyıldan döne dolaşa günümüze ulaşıp Neo-Japonizm ismiyle 2021’in yükselişe geçen dekorasyon trendleri arasında yerini alıyor.
Zara Home. Aqua, Tepta. Tevazu, sadelik ve bunlardan kaynaklı huzur vadeden içe dönük Japonizm stili ilk kez ortaya çıktığı 19. yüzyıldan döne dolaşa günümüze ulaşıp Neo-Japonizm ismiyle 2021’in yükselişe geçen dekorasyon trendleri arasında yerini alıyor.
 ??  ?? Norsu Interiors.
Norsu Interiors.
 ??  ?? Bloomingvi­lle.
Bloomingvi­lle.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Madam Stoltz.
Madam Stoltz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye