Elle Decoration (Turkey)

DOĞAYA GÖÇ EDEN HAYALLER

- Yapım MELDA ONBAŞYAN Fotoğrafla­r İBRAHİM ÖZBUNAR

Şehrin kaotik hayatını geride bırakıp doğanın merkezinde kendilerin­e ait basit bir yaşam kurmak isteyenler­in sayısı gün geçtikçe artıyor. PIN Mimarlık’ın Muğla’nın Ataköy köyünde tasarladığ­ı bu ev de doğayı tasarımın merkezine alarak her mevsim onun değişen ve dönüşen güzelliğin­i hayatın bir parçası yapıyor. Ne eksik, ne de fazla bu evde her şey olması gerektiği gibi.

ŞEHRIN KONFOR HISSINI ARATMAYAN AMA IÇINDE BULUNDUĞU TOPOĞRAFYA­YA DA UYUM SAĞLAMAYI BAŞARAN BU EV, SAHIPLERIN­E DOĞANIN IÇINDE KAYBOLABIL­ECEKLERI BIR HUZUR KOZASI SAĞLIYOR.

Doğa ile ilişkimizi­n mutluluğum­uzla yakından bir ilgisi olduğunu artık biliyoruz. Yeşil bitki örtüsü ve toprakla kurduğumuz bu eşsiz bağ, hayata da duygusal anlamda tutunmamız­ı ve bu sayede dinlediğim­iz müzikten, tattığımız tatlardan, yaşadığımı­z her saniyeden zevk almamızı sağlıyor. Muğla’nın Ataköy köyünde PIN Mimarlık’ın projesiyle tasarlanan bu evin sahipleri de aynı düşünce ve hayallerle Muğla’nın Ataköy köyünde bir arazi satın almış. İstanbul merkezli olmasına rağmen Bursa, Balıkesir, İzmir, hatta Londra ve Amerika New Jersey’de de projeler hayata geçiren PIN ekibi ile bir araya gelmişler. ‘Son dönemde Muğla’da yoğunlaşan bir şehirden kırsala göç eğilimi var. Bölgedeki ilk projemizi Çıtlık köyünde hayata geçirdik. Sonra birbirleri­ne çok yakın konumda Ataköy ve Taşkesik projelerim­iz tamamlandı. Şu an Çambeleni, Göcek, Ortaca, Köyceğiz, Elmalı ve Bodrum’un çeşitli bölgelerin­de konut projelerim­iz devam ediyor’ diyen PIN ekibi şehirden kaçıp doğaya sığınmak isteyenler için şehrin konforunu aratmayan ancak doğanın ve içinde bulunduğu topoğrafya­nın bir parçası olmayı başarabile­n yaşam alanları tasarlamak için yoğun bir çalışma temposu sürdürüyor.

PIN mimarlık ekibi, bu evde olduğu gibi tasarladığ­ı tüm yapılarda 21. Yüzyılın ruhuna uygun çağdaş tasarımlar­ı olabildiği­nce ekonomik ama aynı zamanda nitelikli hale getiren bir strateji ile çalışıyor. İyi analiz edilmiş ışık ve gölge etüdlerini­n yanı sıra ev sahibi, yapı mühendisle­ri, ustalar ve yüklenicil­eri işe dahil etmek, hepsinin deneyimler­ini tasarıma eklemek, yaşam alanını birlikte yapmak onları başarıya ulaştıran en büyük etmenlerde­n. Tasarladık­ları yaşam alanlarını­n sürekli değişen ve dönüşen doğa içerisinde onunla eş zamanlı olarak değişebile­cek bir deneyim mekanı olmasını hedefliyor­lar. Yapıyı tasarlarke­n, yapının içinde olduğu doğal çevreden daha güzel bir şey yaratma imkanları olduğunu düşünmedik­leri için imza attıkları yapıda tüm dekoratif unsurları arkada bırakarak mümkün olan en basit, en fonksiyone­l, en zamansız malzemeler­i seçerek yaşamın odağına doğayı koyuyorlar.

Muğla Ataköy’de yemyeşil bir doğanın içinde gizlenen 180 m2’lik bu ev de geniş cam cepheleriy­le dışarıya açılıyor. Güney, doğu, batı yönünde konumlanan ve kuzeyi arkasına alan eğimli ve yay şeklinde çok dik bir arazide konumlanan yapının zemin katı topoğrafya­ya uygun yerleştiri­lerek kuzey tarafı tamamen toprağa gömülü olarak tasarlanmı­ş. Güney cephenin neredeyse tamamı da cam ile giydiriler­ek yaşam alanlarını­n doğayla buluşması sağlanmış. Yüksek

PIN MIMARLIK EKIBI, TASARLADIK­LARI YAŞAM ALANLARINI­N SÜREKLI DEĞIŞEN VE DÖNÜŞEN DOĞA IÇERISINDE ONUNLA EŞ ZAMANLI OLARAK DEĞIŞEBILE­CEK BIR DENEYIM MEKANI OLMASINI HEDEFLIYOR.

bir girişe sahip evde birkaç basamak indiğinizd­e alt kattaki yaşam alanlarına, giriş sahanlığın­dan birkaç basamak yukarı çıktığınız­da ise üst kattaki yatak odalarına ulaşıyorsu­nuz. 90 m2’lik giriş katı geniş bir salon, giriş ile salonu bağlayan alanda planlanan açık mutfak ve misafir banyosunda­n oluşuyor. Üst kat 45 derecelik bir açıyla giriş katın üzerine yerleşiyor. Bu sayede hem üst katta kuzeye bakan ebeveyn yatak odasında doğa manzarasın­a açılan bir teras planlama imkanı sağlanmış, hem de üst katın bahçedeki veranda üzerine gelmesiyle gölgelik bir alan yaratılmış. İkinci katta kendi özel banyosu ve terası olan ebeveyn yatak odasının yanı sıra yapının güney tarafında ortak banyolu iki yatak odası daha konumlanıy­or. Brüt beton, çelik ve camın ana yapı malzemesi olarak kullanıldı­ğı evin dekorasyon­unda PIN Mimarlık ekibi seçimi ev sahibinin tercihleri­ne bırakmış. Mutfağın konumu, ıslak hacimlerin yerleri ve yerleşimle­ri, odaların konumları, aydınlatma, tesisat ve teknik donatılar gibi mimariyi ilgilendir­en her türlü çözüm PIN mimarlık ekibi tarafından sunuldukta­n sonra, malzeme, renk, doku, hareketli mobilya ve dekoratif elemanları­n seçimini evin içinde yaşayacak kişilerin deneyimler­ine bırakılmış.

KENT YAŞAMININ KARMAŞASIN­DAN UZAK TEK BAŞINALIĞI­N KEYFINI ÇIKARAN BU EV, ETRAFINI ÇEVRELEYEN DOĞANIN HER MEVSIM DEĞIŞEN VE DÖNÜŞEN RENKLERINI IÇERI DAVET EDIYOR.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bu evde gösterişli ya da fazla olan hiç bir öğeye rastlamak mümkün değil. Başrolde olan, evin tüm yaşam alanlarınd­a öne çıkmayı başaran tek şey dışarıdaki eşsiz doğa.
Bu evde gösterişli ya da fazla olan hiç bir öğeye rastlamak mümkün değil. Başrolde olan, evin tüm yaşam alanlarınd­a öne çıkmayı başaran tek şey dışarıdaki eşsiz doğa.
 ??  ??
 ??  ?? Fonksiyone­l olmayan hiç bir mobilya içeri girmeyi başaramamı­ş. Ikea’dan seçilen konforlu bir kanepe ve tv ünitesi, kışın odun çıtırtılar­ını dinleyebil­eceğiniz bir soba ve el yapımı kilimler dekorasyon­u tamamlamış.
Fonksiyone­l olmayan hiç bir mobilya içeri girmeyi başaramamı­ş. Ikea’dan seçilen konforlu bir kanepe ve tv ünitesi, kışın odun çıtırtılar­ını dinleyebil­eceğiniz bir soba ve el yapımı kilimler dekorasyon­u tamamlamış.
 ??  ?? Açık mutfak evin tam merkezinde konumlanıy­or. Giriş holünden salona geçerken ve üst kata geçerken mutlaka mutfağa uğruyorsun­uz. Bu sayede yemek hazırlarke­n sosyalleşm­eye devam edebiliyor, hatta muhteşem manzarayı da izleyebili­yorsunuz.
Açık mutfak evin tam merkezinde konumlanıy­or. Giriş holünden salona geçerken ve üst kata geçerken mutlaka mutfağa uğruyorsun­uz. Bu sayede yemek hazırlarke­n sosyalleşm­eye devam edebiliyor, hatta muhteşem manzarayı da izleyebili­yorsunuz.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bu evin merdivenle­rinde gezinmek bile mimari açıdan bakıldığın­da bir deneyim sunuyor. Merdivenle­rdeki düşey eğimli pencereler hem ışığı, hem de manzarayı içeri davet ediyor.
Bu evin merdivenle­rinde gezinmek bile mimari açıdan bakıldığın­da bir deneyim sunuyor. Merdivenle­rdeki düşey eğimli pencereler hem ışığı, hem de manzarayı içeri davet ediyor.
 ??  ?? Bu evde banyolar daHI doğal ışıK ve doğa ManZaraSın­dan Faydalanıy­or.
Bu evde banyolar daHI doğal ışıK ve doğa ManZaraSın­dan Faydalanıy­or.
 ??  ?? Ebeveyn yatak odası yapının kuzey cephesinde konumlanıy­or. Kendine ait bir de terası olan oda, yan cephesine açılan yatay pencere ile de yapıyı çevreleyen enfes doğayı izliyor.
Ebeveyn yatak odası yapının kuzey cephesinde konumlanıy­or. Kendine ait bir de terası olan oda, yan cephesine açılan yatay pencere ile de yapıyı çevreleyen enfes doğayı izliyor.
 ??  ?? Üst katta iki yatak odası daha bulunuyor. Bu odalarda da misafirler­in kendi köşelerine çekilip doğanın keyfini çıkarabile­cekleri keyif alanları kurgulanmı­ş.
Üst katta iki yatak odası daha bulunuyor. Bu odalarda da misafirler­in kendi köşelerine çekilip doğanın keyfini çıkarabile­cekleri keyif alanları kurgulanmı­ş.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye