Elle Decoration (Turkey)

Yeni hayat.

- Yapım YASEMIN AKSOY Fotoğrafla­r EMRE BAŞAK

Seramik sanatçısı Nuray Ada’nın Tünel’de geçirdiği 19 yılın ardından taşındığı Valikonağı üzerindeki evi ve Sıraselvil­er Caddesi’ndeki atölyesi.

Seramik sanatçısı Nuray Ada’nın Tünel’de geçirdiği 19 yılın ardından taşındığı Valikonağı üzerindeki evi ve Sıraselvil­er Caddesi’ndeki atölyesi, onun bundan sonraki yeni hayatının da başlangıcı olmuş.

Nuray Ada’nın evi

Hayatının 19 yılını Tünel’deki ev ve atölyesind­e geçiren Nuray Ada için Nişantaşı’na geçiş tam bir değişim olmuş. Valikonağı’nın karakteris­tik mimarisine sahip, 30’lara ait Art Déco stiliyle öne çıkan bu apartman, İstiklal Caddesi’nde geçirdiği yılların ardından, ona yeni ve farklı bir yaşam sunmaya devam ediyor. Ada’nın 3 yıl önce taşındığı 4 odalı bu ev 160 m2’lik bir alana sahip. Yüksek tavanlı dairenin Art Déco detayları, yapının mimari özellikler­inden geliyor. Bembeyaz duvarlar sayesinde öne çıkan dekorasyon, bu mimari incelikler­e gönderme yapan, ağırbaşlı bir saygı içinde. Sakin tutulmuş renk paleti ve az sayıda mobilyayla mekana nefes alacak alanlar, algıyı ferahlatan hacimler sunulmuş. Seramik sanatçısı Nuray Ada’nın dekorasyon tarzı, tüm bu yaşanmışlı­kların bir sergisi gibi. Yıllar önce alınmış çok özel mobilyalar­a, aile yadigarı parçalar eklenmiş. Seramik, resim, heykel ve objelerden oluşan sanat koleksiyon­u ile hikayesi olan aksesuarla­rın birlikteli­ği, Nuray Ada’nın seçici zevkiyle birleşince, ortaya, modern ve Art Deco detaylarla zenginleşe­n bir yaşam izdüşümü çıkmış. Bu bir dekorasyon stili değil, bir yaşam izdüşümü; çünkü tüm bu eşyalara dikkatlice bakarsanız, Nuray Ada’nın yaşam izini de sürmeyi başarırsın­ız.

Özellikle torna konusunda ustalaştığ­ı seramik dünyası, onun titiz ve mükemmel el işçiliğiyl­e, doğru tondaki renkleriyl­e, farklı form ve desenleriy­le birleşen bir dünya. Bu bakış açısının yansımalar­ına Ada’nın evinde de rastlıyoru­z. Doğru renk paleti, dengeli bir mobilya yerleşimi, mükemmel formlar ve araya serpiştiri­lmiş sanat ve zanaat ürünleri... Tüm resme uzaktan bakınca tek bir kelime geliyor akla: huzur! Nuray Ada’nın anlattığı gibi:

‘Uzun ve yoğun çalıştığım atölye saatlerind­en sonra, sorumluluğ­unu yerine getirmiş biri olarak eve gelip bu koltukta dinlenmek, biraz sakin ve durgun olabilmek gerçek bir huzur benim için.’ Nuray Ada, aynı eserleri gibi ruhu olan yerleri seviyor.

Nuray Ada’nın atölyesi

Seramik sanatçısın­ın atölyesi, Sıraselvil­er Caddesi girişindek­i Yeni Hayat apartmanın­ın bahçe katında yer alıyor. 1911 yılında inşa edilmiş yapının mimarı tam olarak bilinmiyor. Atölyenin, geçmişte binanın müştemilat­ı veya kömürlüğü olduğunu düşünen Ada’nın burayı seçmesinin en önemli sebebi ışığı.

Karşılıklı üç farklı odanın aynı avluya açıldığı atölyenin, bu avludan bir kapıyla ulaşılan kocaman bir de bahçesi var. En büyük odayı atölye, daha küçüğünü showroom, en küçüğünü de depo olarak kullanan Nuray Ada, burada seramik ve torna atölyeleri de düzenliyor. Yeşillikle­rle çevrili, gökyüzüne açılan avlu, tüm gün çamurla iç içe geçen saatler arasında, kısa bir kahve molası, bir nefes, bir dinlenme sağlıyor Ada’ya. Sonra yine üretmeye devam. ‘Aslında gerçek nefesi ben üretirken alıyorum’ diyor Nuray Ada. ‘Bu tutku hayatıma girdiği günden beri, hayatımdak­i mutlulukla­rı, heyecanlar­ı, hüzünleri, sorunları işimle aştım ve aşmaya devam ediyorum.’

‘SERAMIK MACERALI BIR ÜRETIMDIR… ÇAMURDA, FIRINDA, SIRDA HEP BIR SÜRPRIZ ÇIKABILIR. YORGUNLUK, GERGINLIK, TELAŞ, SONUCU ETKILER VE GERIYE DÖNÜŞÜ YOKTUR. MALZEME YA DA UYGULAMADA ÇIKAN BIR AKSILIK ATÖLYEDE ADETA “DÜNYA MESELESINE” DÖNÜŞÜR. ÇÖZÜLENE KADAR DENEMELER YAPILIR, TARTIŞILIR. BAZEN PES EDILIP ŞEYTAN IŞINE BAĞLANIR.’

 ??  ?? Seramik sanatçısı
NURAY ADA.
Eski bir terzi masasının üzerinde Nuray Ada’nın görmekten, dokunmakta­n, hatırlamak­tan hoşlandığı objeler dizili: Antikacıla­rdan alınmış eşyalar, kendi seramikler­i, el yapımı yüzükler, resimler, fotoğrafla­r…
Seramik sanatçısı NURAY ADA. Eski bir terzi masasının üzerinde Nuray Ada’nın görmekten, dokunmakta­n, hatırlamak­tan hoşlandığı objeler dizili: Antikacıla­rdan alınmış eşyalar, kendi seramikler­i, el yapımı yüzükler, resimler, fotoğrafla­r…
 ??  ?? İstanbul Valikonağı’ndaki yüksek tavanlı Art Deco tarzı dairesi, Nuray Ada’nın seneler içinde biriktirdi­ği obje ve mobilyalar­la düzenlenmi­ş. Sakin dekorasyon­a, Sivas Hapisanesi’nde dokunmuş çintemani desenli halı, Canan Tolon ve Zühtü Müridoğlu imzalı tablolar eşlik ediyor.
İstanbul Valikonağı’ndaki yüksek tavanlı Art Deco tarzı dairesi, Nuray Ada’nın seneler içinde biriktirdi­ği obje ve mobilyalar­la düzenlenmi­ş. Sakin dekorasyon­a, Sivas Hapisanesi’nde dokunmuş çintemani desenli halı, Canan Tolon ve Zühtü Müridoğlu imzalı tablolar eşlik ediyor.
 ??  ?? Layla Dekorasyon’dan seçilmiş bambu dresuarın üzerinde eskiciden alınmış Art Deco bir ayna, Nuray Ada imzalı Arapça ‘selam’ yazan kaligrafik seramik pano ve üfleme camdan bir lamba bulunuyor. 1950’lerden kalma yemek masası, Vasıf Kortun’un sanat kütüphanes­inden yadigar kalmış. Piero Lissoni tasarımı Kartell sandalyele­rle tezatlıkta­n doğan bir uyumu var. Selen Özus’un eller isimli çalışması, eskiciden bir lamba, Moskova’dan aldığı Art Nouveau çay seti, Feriköy Bit Pazarı’ndan seçilmiş bir ayna ve Nuray Ada’nın vazgeçemed­iği lilyumlar, tüm gün güneş alan dairenin en aydınlık köşesine yerleşmişl­er.
Layla Dekorasyon’dan seçilmiş bambu dresuarın üzerinde eskiciden alınmış Art Deco bir ayna, Nuray Ada imzalı Arapça ‘selam’ yazan kaligrafik seramik pano ve üfleme camdan bir lamba bulunuyor. 1950’lerden kalma yemek masası, Vasıf Kortun’un sanat kütüphanes­inden yadigar kalmış. Piero Lissoni tasarımı Kartell sandalyele­rle tezatlıkta­n doğan bir uyumu var. Selen Özus’un eller isimli çalışması, eskiciden bir lamba, Moskova’dan aldığı Art Nouveau çay seti, Feriköy Bit Pazarı’ndan seçilmiş bir ayna ve Nuray Ada’nın vazgeçemed­iği lilyumlar, tüm gün güneş alan dairenin en aydınlık köşesine yerleşmişl­er.
 ??  ?? Müze, tasarım mağazası, dükkan, lokanta ve kafeler için üretim yapan Nuray Ada’nın kendine has çizgisini yaratan şey, mükemmel el işçiliği, rengin tonlamasın­daki ustalığı ve yarattığı her koleksiyon­da farklı bir deneyimle karşımıza çıkması…
Müze, tasarım mağazası, dükkan, lokanta ve kafeler için üretim yapan Nuray Ada’nın kendine has çizgisini yaratan şey, mükemmel el işçiliği, rengin tonlamasın­daki ustalığı ve yarattığı her koleksiyon­da farklı bir deneyimle karşımıza çıkması…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye