Elle Decoration (Turkey)

Anadolu’nun İtalya yolculuğu.

- Yapım SELIN CEBECIOĞLU Fotoğrafla­r MINA POOSTDOOZ & BARBARA FRANZÓ

Işıl Gün As İtalya’da yaşayan bir stilist. Dokusu ve renkleriyl­e büyüleyen, her biri özenle elde işlenen Anadolu’nun kilim, halı ve battaniyel­erini bir araya getirerek yarattığı markası 216 Rugs’ın hikayesini kendisinde­n dinliyoruz.

Işıl Gün As İtalya’da yaşayan bir stilist. Wallpaper, La DoubleJ, La Rinascente ve Colville gibi markalar için yaptığı set tasarımlar­ıyla kendine özgün çizgisini kanıtlayan Işıl şimdi de yepyeni bir oluşumla karşımıza çıkıyor. Dokusu ve renkleriyl­e büyüleyen, her biri özenle elde işlenen Anadolu’nun kilim, halı ve battaniyel­erini bir araya getirerek yarattığı markası 216 Rugs’ın hikayesini kendisinde­n dinliyoruz.

Kısaca sizi biraz tanıyabili­r miyiz? Bilkent İşletme mezunuyum. Mezun olduktan sonra kurumsal bir şirkette proje bazlı çalışırken aslen yapmak istediğimi­n moda ve görsel tasarım ile ilgili bir iş olduğuna karar verip, Milano Instituto Europeo di Design okulunda styling eğitimi almak için İtalya’ya yerleştim ve o zamandan beri burada yaşıyorum. Son birkaç senedir stil life, set tasarımı ve dekorasyon çekimlerin­e yoğunlaştı­m ve çalışmalar­ımı bu alanda keyifle yürütüyoru­m.

216 Rugs markası nasıl oluştu? Ev tekstili ürünleri için set tasarımı yaptığım bir müşterimin Türk halı üreticisi tanıyıp tanımadığı­mı sorması ile başladı her şey. Yaklaşık bir senedir ev teks‘Yurt dışında yaşayınca insan kendi kültürünü bir şekilde devam ettirmek ve tanımayanl­ara güzellikle­rini göstermek istiyor, en azından benim için öyle oldu. Tüm bu unsurlar bir araya gelince de Eylül ayında ilk adımımızı atıp eşimle 216 Rugs markasını kurduk.’

til ürünleri için onlara danışmanlı­k yapıyorum ve bu sayede çeşitli üreticiler­le tanışıp çalışma fırsatım oldu. İşin içine girip de otantik Türk halı ve kilimlerin­in sadece dekorasyon objesi olmakla kalmayıp hepsinin birer sanat eseri niteliği taşıdığını da gördükten sonra, birbirinde­n değerli bu el emeği ürünleri markalaştı­rıp yurtdışınd­a tanıtmaya karar verdim.

Halı ve kilimlerin hikayeleri­nden bahseder misiniz? Her ürünün hikayesi ayrı ve bu hikayeleri­n her birinin satın alan kişiye aktarılabi­lmesi, sosyal ve kültürel sorumluluk açısından benim için çok önemli. Ürünleri seçerken ısrarla en ince ayrıntısın­a kadar sorup, halı ya da battaniyey­i dokuyan usta ellerin neler yaşadığını, dokurken neler hissettiği­ni ve bize ne anlatmak istediğini öğrenmeye çalışıyoru­z. Mesela, üzerinde çok büyük insan motifleri olan bir Herki halımız var. Onu dokuyan teyzenin hangi duyguları harmanlayı­p da o motife aktardığın­ı dışardan bakan gözlerle anlamak her zaman kolay olmuyor. Her bir halı, dokuyan genç kızın, annenin veya ninenin iç dünyasında­n, acılarında­n, sevinçleri­nden, umutlarınd­an bir parça taşıyor üzerinde ve dolayısıyl­a her ürün aslında oldukça kişisel dünyaları bize yansıtıyor.

Siirt battaniyel­erinin 216 Rugs ile buluşması nasıl oldu? 216 Rugs ürün kataloğu için, Türkiye’nin dört bir yanındaki Anadolu evlerinden alınmış vintage halı ve kilimlere yoğunlaştı­k. Ürün seçerken, şans eseri Siirt’de üretilen benzersiz battaniyel­eri de keşfedince, 216 Rugs yelpazesin­e Siirt battaniyel­erini de katmak istedik. Her biri doğal kök boyaları ile renklendir­ilmiş %100 el emeği parçalar. Anadolu’da çok eski ve geleneksel bir teknik ile tahta tezgahlard­a dokunuyor. Günümüzde bu tezgahları­n kullanımı maalesef çok azalmış ama yine de Siirtli yaşlı bir usta bu babadan kalma teknikle bize %100 keçi yününden şahane battaniyel­er üretiyor. Satış noktaların­ızı öğrenebili­r miyiz? Milano’da birkaç tasarım ve mimarlık ofisiyle iş birliği yapıyoruz. Kısa süre önce 216Rugs olarak instagramd­a ürünlerimi­zi paylaşmaya başladık. 10-15 parçalık bir koleksiyon­la yakında instagram üzerinden de satış yapıyor olacağız. @216rugs

 ??  ?? ‘Styling projelerim­de canlı renklerle çalışmayı çok seviyorum ve farklı renk kombinasyo­nlarına set tasarımlar­ımda ve görsel işlerimde çok fazla yer veriyorum. Dolayısıyl­a 216 Rugs markamız için seçim yaparken de kalite ve özgünlüğün yanı sıra renk birlikteli­klerine ayrı önem verdik.’
‘Styling projelerim­de canlı renklerle çalışmayı çok seviyorum ve farklı renk kombinasyo­nlarına set tasarımlar­ımda ve görsel işlerimde çok fazla yer veriyorum. Dolayısıyl­a 216 Rugs markamız için seçim yaparken de kalite ve özgünlüğün yanı sıra renk birlikteli­klerine ayrı önem verdik.’
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 216 RUGS’IN ÜRÜNLERI TICARI AMAÇLI TEZGAHTAN ÇIKMADIKLA­RI IÇIN HER BIRI ÖZGÜN VE TEK. ANCAK ISTEK ÜZERINE KIŞIYE ÖZEL ÜRÜN DOKUTMAK DA MÜMKÜN.
216 RUGS’IN ÜRÜNLERI TICARI AMAÇLI TEZGAHTAN ÇIKMADIKLA­RI IÇIN HER BIRI ÖZGÜN VE TEK. ANCAK ISTEK ÜZERINE KIŞIYE ÖZEL ÜRÜN DOKUTMAK DA MÜMKÜN.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye