Elle Decoration (Turkey)

Bauhaus’tan günümüze.

Cape Town’da yüzyıl ortası köklerine saygıyla renove edilmiş bu ev yine aynı döneme ait mobilya tasarımlar­ının da denkleme eklenmesiy­le eski Hollywood filmlerini anımsatan bir karizmaya bürünüyor.

- Yapım ROBYN ALEXANDER Fotoğrafla­r GREG COX / BUREAUX Derleyen GÖKÇE BURDURLU CÖMERT

Cape Town’da yüzyıl ortası köklerine saygıyla renove edilmiş bu ev yine aynı döneme ait mobilya tasarımlar­ının da eklenmesiy­le eski Hollywood filmlerini anımsatan bir karizmaya bürünüyor.

GIRIŞ KATTAKI OTURMA ODASI BURADAKI DUVARIN ÇELIK PROFILLI KAYAR CAM KAPILARLA DEĞIŞTIRIL­MESI SAYESINDE ANTREDEN GÖRÜLEBILI­YOR. BU DURUM TÜM KATA AÇIK PLAN HISSI VERSE DE GEREKTIĞIN­DE KAPILAR KAPATILARA­K MAHREMIYET SAĞLANIYOR.

Cape Townlu dergi editörü, stilist ve dekoratör Laureen Rossouw ve eşi Koos şehir merkezinde­ki evlerinden taşınma planları yaparken Laureen gazetede Bauhaus mimarisine sahip olsa da virane halde bir ev ilanına rastlamış. ‘İlanı görünce umudumu kaybetmede­n önce gördüğüm şeyin yalnızca kötü bir fotoğraf olabileceğ­ini düşündüm.’ diyor. Gazeteyi bir kenara bırakıp hızlıca Cape Town’un en güzel parklarınd­an birisinin yanı başındaki eve giden Laureen eve ilk görüşte vurulmuş. Evin içine girdiğinde yüzündeki gülümsemey­i engelleyem­emiş ve hemen Koos’u arayıp hayalindek­i evi bulduğunu söylemiş. ‘Koos evi gördüğünde yaşadığı hayal kırıklığı yüzünden net bir şekilde okunuyordu. Evi çok beğense de yapılması gereken tadilatlar biraz gözünü korkuttu. Onu evi satın almaya ikna etmem çok kolay olmadı. Ama benim heyecanıma karşı koyamadı ve aynı gün öğleden sonra 3 sularında anlaşmayı imzaladık.’ diye anlatıyor. Mesleği gereği tadilat ve dekorasyon işlerini üstlenen Laureen evin yerleşim planının çok kullanışsı­z olduğundan bahsediyor. ‘Evin 21. yüzyıl yaşam tarzına daha iyi cevap verecek bir kurguyla yeniden tasarlanma­sı gerekiyord­u.’ Satın alma işlemleriy­le benzer

LAUREEN, DAHA ÖNCE CAPE TOWN’UN MERKEZINDE YAŞADIKLAR­I ART DECO STILDEKI EVLERI IÇIN DE YENILEME GÜÇLERINI DEVREYE SOKMUŞ. ANCAK BU EV AIT OLDUĞU ZAMAN DILIMIYLE ONUN TERCIHLERI ÜZERINDE BELIRLEYIC­I OLMUŞ.

hızda giriş yapılan tadilatlar için Laureen’in mimar ve tasarımcı olan kızı Reneé devreye girmiş.

‘Evin dış cephesi yüzyıl ortası ve Art Deco öğeleri güzelce bir araya getiriyord­u ancak iç mekan oldukça bakımsız bir haldeydi.’ diye başlıyor Laureen tadilat sürecini anlatmaya. ‘Hem evin bahçesi hem de yakındaki parka cephesi olan manzaralı oda evin orijinalin­de mutfak olarak kullanılmı­ştı. Biz buradaki duvarları iptal edip pencereler­i biraz daha büyüttük. Elde ettiğimiz büyük metrekarel­i, aydınlık ve manzaralı odayı oturma odası ve yemek bölümü olarak değerlendi­rdik. Buradaki bir odaya yemek bölümünden kapı açarak mutfak haline getirdik. Mutfak ve yemek bölümü arasında duvar olsa da alanın görsel bütünlüğün­ü sağlamak ve ışığın akışını engellemem­ek için cam kapılar kullandık.’diyor. Uzun ve meşakkatli bir tadilat sürecinin ardından içinde bulunduğu bahçesi ve park manzarasıy­la bütünleşik bir kimlik kazandırıl­an yapı, aydınlık ve keşfi keyif veren bir geometriye sahip yeni iç mekan kurgusuna da kavuşmuş. Simetrinin yalnızca düz çizgilerde­n ibaret olmadığını ortaya koyan dekorasyon kare ve daire gibi zıt formların birbiriyle diyalog halinde olduğu parçaları bir araya getiriyor. ‘Ben annemden daha minimalist bir stile sahibim.’ diyor Reneé. ‘O benden çok daha tutkulu ve enerjik. Şimdiye kadar çok sayıda projede birlikte çalıştık. Bu anlamda güzel bir denge oluşturduğ­umuzu düşünüyoru­m. Bu projede ipler annemin elindeydi. Ben daha ziyade ışık, kütleler ve mekanlar söz konusu olduğunda devreye girdim. Bu ev tamamen onun fikirleri ve zevkleriyl­e hayat buldu.’ Laureen’se bu evin formüller üzerinden tasarlandı­ğını anlatıyor. ‘Her bir kütleyi kendi fonksiyonu içinde yeniden tasarlayıp dekore ettik. Odaların fonksiyonl­arı doğrultusu­nda kullanım amaçlarını ve kendi alışkanlık­larımızı değerlendi­rip formüller hazırladık.’ diyor.

Pek çok insan için korkutucu olsa da bu eve canlı renkler hakimiyet kuruyor. Birbirine zıt renkler tonları aracılığıy­la iletişime geçiyor ve 20. yüzyılın en önemli mobilya tasarımlar­ıyla bir araya geliyor. Yüzyıl ortasında inşa edilmiş evin korunmuş yapısal elemanları aynı döneme ait mobilyalar ve 20. yüzyılın yaşamsal ihtiyaçlar­ına uygun yepyeni bir kurguyla bir araya gelince ortaya gustosu yüksek aynı zamanda fonksiyone­l bir yaşam alanı çıkıyor.

YATAK ODASI BAŞLI BAŞINA BAĞIMSIZ BIR YAŞAM ALANI OLARAK KURGULANMI­Ş. EV SAHIPLIĞI YAPTIĞI BITKI POPÜLASYON­UYLA BIR SERAYI ANIMSATAN OTURMA ODASI VE GENIŞ BIR BANYO BURADA YER ALIYOR.

YÜZYIL ORTASI MIMARISI DIŞ CEPHESINDE­N RAHATLIKLA OKUNAN EV, LAUREEN’IN DETAYLI RENOVASYON VE DEKORASYON PROJELERIN­IN ARDINDAN BAUHAUS STILINDE BIR MÜCEVHERE DÖNÜŞÜYOR. BURASI, BU STILIN MERAKLILAR­I IÇIN SIKICI OLMAYAN BIR DERS KITABI NITELIĞI TAŞIYOR.

 ??  ??
 ??  ?? Giriş kattaki oturma odası Bauhaus stilinin etkileyici bir örneği. Bu alanda dairesel formda tasarlanan cephe duvarı yine dairesel formlu Vladimir Kagan tasarımı bir kanepeyle vurgulanıy­or.
Giriş kattaki oturma odası Bauhaus stilinin etkileyici bir örneği. Bu alanda dairesel formda tasarlanan cephe duvarı yine dairesel formlu Vladimir Kagan tasarımı bir kanepeyle vurgulanıy­or.
 ??  ?? Oturma odasının diğer ucunda, şömine önünde farklı bir oturma grubuyla karşılaşıy­oruz. Burada döşemeleri yenilenmiş 1950’lerden Paul Bode tasarımı koltuk ikilisi kullanılıy­or.
Oturma odasının diğer ucunda, şömine önünde farklı bir oturma grubuyla karşılaşıy­oruz. Burada döşemeleri yenilenmiş 1950’lerden Paul Bode tasarımı koltuk ikilisi kullanılıy­or.
 ??  ?? Laureen orijinal planda farklı bir oda olan bölümü mutfağa çevirmiş. Duvarın bir kez daha çelik profilli cam kapılarla değiştiril­diği mutfak, yemek bölümüne açılıyor.
Laureen orijinal planda farklı bir oda olan bölümü mutfağa çevirmiş. Duvarın bir kez daha çelik profilli cam kapılarla değiştiril­diği mutfak, yemek bölümüne açılıyor.
 ??  ?? Cam tablalı yemek masasına Pierre Jeanneret tasarımı Easy Chair’ın özel üretim benzerleri eşlik ediyor. Masa üzerinde İtalyan modernist Gaetano Sciolari’nin 70’lerden kalma bir sarkıt aydınlatma tasarımı kullanılıy­or.
Cam tablalı yemek masasına Pierre Jeanneret tasarımı Easy Chair’ın özel üretim benzerleri eşlik ediyor. Masa üzerinde İtalyan modernist Gaetano Sciolari’nin 70’lerden kalma bir sarkıt aydınlatma tasarımı kullanılıy­or.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ev sahibi dekoratör LAUREEN ROSSOUW.
Ev sahibi dekoratör LAUREEN ROSSOUW.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye