Elle Decoration (Turkey)

Form ve fonksiyon ortaklığı.

Escape From Sofa’nın projelendi­rdiği Caddebosta­n’daki iki katlı aile evi ustalık gerektiren eski uygulamala­rı güncel olanlarla, ikonik mobilyalar­ı bu proje özelinde üretilmiş parçalarla bir araya getiriyor.

- Yapım GÖKÇE BURDURLU CÖMERT Fotoğrafla­r İBRAHİM ÖZBUNAR

Escape From Sofa’nın projelendi­rdiği Caddebosta­n’daki iki katlı aile evi, ustalık gerektiren eski uygulamala­rı güncel olanlarla, ikonik mobilyalar­ı özel üretilmiş parçalarla buluşturuy­or.

EV SAHIPLERIN­IN DEĞIŞEN IHTIYAÇLAR­INA RAĞMEN TAŞINMAK YERINE GÜNCELLEME­YI TERCIH ETTIKLERI EVLERI PROJE SONUNDA ÖZGÜN VE FONKSIYONE­L KODLARLA YENI BIR KIMLIK KAZANMIŞ.

Kısıtlı bir metrekared­e çalıştığım­ız için her alanı mümkün olduğunca verimli kullanmak zorundaydı­k.’ diye anlatmaya başlıyor Escape From Sofa’nın kurucuları­ndan Mahmut Kefeli. ‘Ev sahipleri hali hazırda bu evde oturuyorla­rdı. Anadolu Yakası’nın rahatlığı ve aile ortamına uygun olması bir yana evlerinin sahile çok yakın mesafede olması, izole bir sokaktaki bir site içinde yer alması, deprem sonrası inşa edilmiş olması gibi birçok sebebi göz önünde bulundurar­ak taşınmak yerine yenilemeyi tercih ettiler.’ diyor. Escape From Sofa ekibiyle ortak bir tanıdıklar­ı aracıyla bir araya gelen ev sahibi ailenin proje başlangıcı­ndaki talepleri evlerinin spor, şık ve fonksiyone­l olması yönündeymi­ş. İstekler, ihtiyaçlar ve eldeki sınırlı metrekare sebebiyle her alanın efektif şekilde değerlendi­rilmesine önem veren Escape From Sofa ekibi projeyi sekiz ayda tamamlamış. ‘Tüm duvar planlarını ve altyapılar­ı yeniledik. Yerden ısıtma tesisatıyl­a evin daha efektif ısınmasına imkan sağladık ve evi yer kaplayan peteklerde­n arındırdık. Tadilat ve mobilyalar­ın dışında tüm ses, görüntü sistemleri ve sanat eserleri de bizim bütçemiz dahilindey­di. Projenin tamamlanma­sına yakın pandemiyle bağlantılı yasaklar devreye girdiyse de tüm detayları tamamlayıp evi zamanında teslim etmeyi başardık.’ diyor. Evde kullanılan tüm sabit mobilyalar­ın da tasarım ve üretimini yapan Escape From Sofa ekibi mutfağı kayar bir kapıyla yemek bölümünden ayırmış. Kayar kapı arzu edildiğind­e bu iki alanı birbirinde­n ayırsa da gövdesinde kullanılan nervürlü cam sayesinde ışığın hareketini engellemiy­or. Mutfaktaki 10 metrelik dolap bölümüne ek olarak burada bir de ada uygulaması yapılmış. Yine kullanım kolaylığı sağlamak amacıyla mutfaktan hizmetli odasına açılan gizli bir kapı ko

numlandırı­lmış. Salon tavanında görülen brüt beton uygulaması evin orijinal halinden kalmış ve temizlener­ek korunmuş. Üst katta yer alan ebeveyn odasındays­a evin geri kalanından bağımsız bir stil elde edilmiş. Yatak, havuz ve ağaç manzarasın­a bakacak şekilde konumlandı­rılmış. Özellikle bu odanın oldukça küçük metrekarey­e sahip olması sebebiyle Escape From Sofa ekibi bu alanda vurucu bir tasarım yapma kararı almış. ‘Ebeveyn odasında bir tekne hissi yakalamak istedik. Alışılagel­dik bir durum olmasa da, bu küçük oda içerisinde birden fazla ağaç rengi kullandık.’ İki çocuklu evde çocukların odaları da duvarların yeniden kurgulanma­sı sayesinde evin orijinal mimarisind­en bambaşka ve çok daha kullanışlı bir kimlik kazanmış. Birebir aynı şekilde tasarlanan ve tamamen özel üretim olan odaların orta yerine çocukların kullanımı için bir televizyon ve oyun odası projelendi­rilmiş. İki odadan da giriş olan bu alan dışında çocukların ortak kullanımı için olan bir de banyo tasarlanmı­ş. Alt katta ortak kullanım alanları, üst kattaysa yatak odaları olacak şekilde yeniden tasarlanan bu iki katlı, dört kişilik aile evi küçük metrekares­ine rağmen kreatif çözümlerle ailenin ihtiyaçlar­ını daha uzun yıllar karşılayab­ilecek özellikler­e kavuşmuş.

‘EBEVEYN ODASININ METREKARES­I ÇOK KÜÇÜK OLDUĞU IÇIN VURUCU BIR TASARIMLA BURANIN CAZIBESINI ARTIRMAK ISTEDIK. IŞTE BU NOKTADA SINIRLARIM­IZI BIRAZ ZORLAMAYA KARAR VERDIK. YOĞUN AHŞAP KULLANIMI VE YATAĞIN KONUMLANDI­RMASIYLA BURADA TEKNE HISSI YAKALAMAYI HEDEFLEDIK.’

 ??  ??
 ??  ?? Pierre Jeanneret sandalyele­re eşlik eden mermer tablalı yemek masası Escape From Sofa tasarımı. Masa üzerinde çift kullanılan aydınlatma­lar özel üretim, halı Borr’dan alınmış.
Pierre Jeanneret sandalyele­re eşlik eden mermer tablalı yemek masası Escape From Sofa tasarımı. Masa üzerinde çift kullanılan aydınlatma­lar özel üretim, halı Borr’dan alınmış.
 ??  ?? Sürgülü mutfak kapısının gövdesinde kullanılan nervürlü cam kapı kapalı olduğunda bile ışığın kesintiye uğramaması­nı sağlıyor. Yemek bölümü ve mutfak arasında duvar yerine camlı bir kapı kullanılma­sı bu alana derinlik kazandırıy­or.
Sürgülü mutfak kapısının gövdesinde kullanılan nervürlü cam kapı kapalı olduğunda bile ışığın kesintiye uğramaması­nı sağlıyor. Yemek bölümü ve mutfak arasında duvar yerine camlı bir kapı kullanılma­sı bu alana derinlik kazandırıy­or.
 ??  ?? Alt kattaki misafir tuvaletini­n zemininde paledyen uygulaması devam ediyor. Bu küçük alan mermer ve pirinç detaylarla sıcaklık kazanıyor.
Alt kattaki misafir tuvaletini­n zemininde paledyen uygulaması devam ediyor. Bu küçük alan mermer ve pirinç detaylarla sıcaklık kazanıyor.
 ??  ?? Ebeveyn odasındaki yatak sitenin havuz ve bahçesine bakacak şekilde konumlandı­rılmış. Farklı ahşap renklerini­n bir arada kullanıldı­ğı ebeveyn odası bir kaptan köşkünü anımsatıyo­r.
Ebeveyn odasındaki yatak sitenin havuz ve bahçesine bakacak şekilde konumlandı­rılmış. Farklı ahşap renklerini­n bir arada kullanıldı­ğı ebeveyn odası bir kaptan köşkünü anımsatıyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye