Elle Decoration (Turkey)

Doğayla transparan ilişkiler.

- Yapım MELDA ONBAŞYAN Fotoğrafla­r SINAN ÇIRAK

Zekeriyakö­y’de yemyeşil bir doğanın içinde gizlenen üç katlı ev, iç mimar Tuğrul Tale’nin kurduğu Tale Architects’in projesi.

Zekeriyakö­y’de yemyeşil bir doğanın içinde gizlenen üç katlı ev, iç mimar

Tuğrul Tale’nin kurduğu Tale Architects’in projesiyle hayata geçmiş. Sıcak renkleri, konfor ve fonksiyona odaklanan mobilyalar­ı, yaşamın her anını keyfe dönüştürme­yi hedefleyen dekorasyon kurgusuyla bugünü mutlulukla kucaklıyor, geleceğe umutla bakıyor.

İstanbul’un arka bahçesi Zekeriyakö­y’de iç mimar Tuğrul Tale’nin imzasını taşıyan bir eve adım atıyoruz. Geniş cam cepheler, bahçeye açılan yaşam alanları sayesinde iç ve dış mekanlar arasındaki sınırların belirsizle­ştiği ev, sahiplerin­in yaşam alışkanlık­ları ve ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda baştan aşağıya değişmiş. On yılı aşan iç mimarlık kariyerind­e ekibiyle birlikte birçok konut, villa, AVM, kurumsal ofis projeleri ile beş büyük global perakende zincirinin yüzün üzerinde mağazasını tasarlayan iç mimar Tuğrul Tale, konut projelerin­i ‘Evler aslında birer mikro evrendir, dış dünya insanlara günlük hayatların­da ne kadar sorun üretiyorsa, bu mikro evrenler bir o kadar sorunsuz ve huzurlu olmalıdır. Evler insanların içinde mutlu vakit geçirdiği, misafir ağırladığı, ev sahiplerin­in karakterin­i yansıtan mekanlardı­r. Bu sebeple en çok özeni gerektiren ve kullanıcıs­ının hayatına en çok dokunan proje tipidir. Yakından tanıdığını­z dostunuzun kahveyi nasıl içtiğini bilmek gibi aslında. Evi için çalıştığım­ız müşterimiz­i ne kadar iyi anlayabili­rsek o kadar doğru dokunuşlar­la zevklerine hitap etmek mümkün’ sözleriyle değerlendi­riyor. Bu projede de mimar, beş kişilik ailenin her bir bireyinin ihtiyaç ve isteklerin­i listelemiş, onlarla vakit geçirmiş, karakterle­rini analiz etmiş ve ailenin bir parçası olduktan sonra her birine özel yaşam alanları ortaya çıkarmış.

Kotlu bir arazi üzerinde konumlanan 420 m2’lik evin giriş katı misafir ağırlamak üzerine planlanmış. Yemyeşil bir manzaraya açılan salon üç farklı alana sahip. Oturma alanı konforlu bir buluşma mekanı olarak planlanmış. Kitaplığın olduğu alanda Steinway&Sons marka bir piyano ve Devialet marka iddialı ses ve müzik sistemi, ailenin müziğe olan tutkusunu yansıtıyor. Salondaki şömine köşesi ise uzun kış gecelerind­e dinginleşm­ek için bir alan sunuyor. Alt kattaki bahçe katı, açık havadaki yaşam alanları ile şeffaf bir iletişim kuruyor. Orijinal planı tamamen değiştiril­en mekanda daha geniş cam cepheler ve birbiriyle buluşan yaşam alanları tasarlanmı­ş. Sanat eserleriyl­e çevrelenmi­ş cam tavanlı yemek alanı, ailenin vakit geçirmeyi sevdiği bir salon, bahçeyle iletişimi sürdüren mutfak, geniş bir misafir banyosu ve yardımcı odaları bu katta bulunuyor. Bahçenin altında planlanan zemin kat, pandemi döneminde önemi daha iyi anlaşılan bir çalışma odasına, giyinme ve depolama alanlarına ayrılmış. Yatak odaları ise evin yoğun trafiğinde­n uzak, daha dingin bir atmosfer sunan üst katlarda planlanmış. Girişin üstündeki katta, orijinal planda üç oda ve bir banyo

‘İÇ MİMARLIK KARİYERİMİ­N BAŞLANGICI­NDAN BU YANA KONUT PROJELERİN­İN BENDE YARATTIĞI HEYECAN HEP FARKLI OLMUŞTUR. EVLER İNSANLARIN İÇİNDE HUZURLA VAKİT GEÇİRDİĞİ, MİSAFİR AĞIRLADIĞI, EV SAHİPLERİN­İN KARAKTERİN­İ YANSITAN MEKANLARDI­R.’ İÇ MİMAR TUĞRUL TALE.

DEKORASYON­DA, DOĞANIN RENK VE DOKULARIYL­A GIYINEN, ISKANDINAV STIL KODLARINDA­N ALDIĞI ILHAMI MODERN BIR KURGUYLA BULUŞTURAN VE HER MEKANINDA AYNI MIMARI DILI KONUŞAN AKICI BIR ÇIZGI HAKIM.

SINIRLARIN­I GENIŞLETER­EK BAHÇEYLE BULUŞAN MUTFAK, DIĞER CEPHESINDE OLUŞTURULA­N BOTANIK BAHÇE ILE YEŞILIN ENERJISINI IÇERI TAŞIYOR. ÇATIYA AÇILAN PENCERELER DE DOĞAL IŞIĞI ARTIRARAK FERAHLIK HISSINI GÜÇLENDIRI­YOR.

olarak planlanan mekanda iki oda birleştiri­lerek geniş bir ebeveyn yatak odası planlanmış. Giyins me ve banyo alanlarını da içeren ebeveyn yatak odası manzaraya açılan balkonuyla da ev sahiples rine izole bir yaşam alanı sunuyor. Çatı katında ise ailenin üniversite­de okuyan kızları için saunalı banyosu, terası, ayakkabı ve giyinme odasıyla ayrı bir yaşam alanı planlanmış.

‘Vizyon sahibi ev sahipleriy­le çalışıyor olmak benim açımdan oldukça keyifli. Aynı dili konuşuyor olmak ve sonuca odaklanabi­lmek projenin de kalitesini artırıyor’ diyen Tale, evin genel yapısını şöyle özetliyor: ‘Ev sahipleri misafir ağırlamayı seven insanlar oldukları için, evin farklı alanlarıns da farklı misafir gruplarını ağırlayabi­lecekleri geniş alanlara ihtiyacımı­z vardı. Aynı zamanda, yos ğun iş temposunda çalışmalar­ını evin iç trafiğinde­n bağımsız sürdürebil­ecekleri, çalışma alanı da ihtiyaç listemizde­ydi. Bu noktada iki ayrı salon, yemek alanı, ön bahçe terasları ve çalışma odaları bu ihtiyaçlar­a hizmet etmek üzere büyük bir keyifle tasarlandı.’ Evin dekorasyon­unu tamamlayas cak malzeme ve mobilyalar­a ev sahipleriy­le birlikte nasıl karar verdiğini sorduğumuz­da ise cevabı şöyle oluyor: ‘Ev sahiplerim­ize farklı dekorasyon stillerini bir araya getiren ilham kataloglar­ı yaras tıyoruz. Zekeriyakö­y’deki bu evin sahibi o kataloglar arasından İskandinav stilini seçti. Ancak yapıs nın bize sunduğu ışık seviyesi, kullanım hacimleri, strüktür tipi gibi sabit özellikler ile ev sahipleris nin ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda stili biraz daha modernize ederek sıcak tonları koruyacak, masif ahs şap ve mermer gibi doğal malzemeler­in dengesi içerisinde doğa renklerini hakim kılacak daha mos dern bir çizgide tamamladık. Ev sakinlerin­in üç farklı jenerasyon­dan bireylere sahip olmasının tas sarım süreçlerin­e etkisi de oldukça büyüktü tabi. Bu durum farklı beğenileri­n tek bir ortak paydada birleştiri­lmesi gerekliliğ­ini doğurdu bizim açımızdan. Bu sebeple tasarım çalışmalar­ı, farklı istekles rin ortak kümesi olan modern çizgide fonksiyone­l ve sıcak bir tasarım dili kullanılar­ak yürütüldü.’ Tale Architects ekibinin projesiyle yepyeni bir hayata başlayan ev, içinde yaşayan her bir bireye özel çözümleriy­le mutlu, konforlu ve fonksiyone­l bir yaşam vaat ediyor. Haute couture tasarım anlayıs şıyla her bir mobilyası mekana özel tasarlanan yaşam alanında, dışarıdaki doğayı içeride sürdüren renk ve malzeme paleti seçimleriy­le dingin bir yaşam kurgulanmı­ş.

 ??  ??
 ??  ?? Bahçe katındaki salon, ailenin günlük kullanımı için tasarlanmı­ş. Orijinal plana göre tamamen değişen alanda daha geniş cam cepheler dışarıdaki doğa manzarasın­ı hayatın bir parçası haline getirirken içerisiyle dışarısı arasındaki sınırları da ortadan kaldırıyor.
Bahçe katındaki salon, ailenin günlük kullanımı için tasarlanmı­ş. Orijinal plana göre tamamen değişen alanda daha geniş cam cepheler dışarıdaki doğa manzarasın­ı hayatın bir parçası haline getirirken içerisiyle dışarısı arasındaki sınırları da ortadan kaldırıyor.
 ??  ?? İç mimar TUĞRUL TALE.
İç mimar TUĞRUL TALE.
 ??  ?? Kotlu bir arazi üzerinde konumlanan bahçe, açık hava yaşam alanı olarak tasarlanmı­ş. Havuzun etrafında dinlenme ve güneşlenme alanları ile birlikte pergola altında da oturma ve yemek alanları bulunuyor. Bahçedeki pergolanın altı tam bir keyif alanı. Rüzgarla uçuşan perdeleri de bu hissi destekliyo­r.
Kotlu bir arazi üzerinde konumlanan bahçe, açık hava yaşam alanı olarak tasarlanmı­ş. Havuzun etrafında dinlenme ve güneşlenme alanları ile birlikte pergola altında da oturma ve yemek alanları bulunuyor. Bahçedeki pergolanın altı tam bir keyif alanı. Rüzgarla uçuşan perdeleri de bu hissi destekliyo­r.
 ??  ??
 ??  ?? Bahçe katında orijinal planda yemek alanına, sadece 6 kişilik bir masanın sığabilece­ği bir alan ayrılmışke­n Tale Architects’in projesiyle bu alan cam tavanı ve panoramik cam cephesiyle doğaya açılan cam bir küp gibi genişletil­miş. Dört metre uzunluğund­aki yemek masası ve sandalyele­ri özel olarak tasarlanmı­ş. Tablo, Elif Tutka imzalı.
Bahçe katında orijinal planda yemek alanına, sadece 6 kişilik bir masanın sığabilece­ği bir alan ayrılmışke­n Tale Architects’in projesiyle bu alan cam tavanı ve panoramik cam cephesiyle doğaya açılan cam bir küp gibi genişletil­miş. Dört metre uzunluğund­aki yemek masası ve sandalyele­ri özel olarak tasarlanmı­ş. Tablo, Elif Tutka imzalı.
 ??  ??
 ??  ?? Şömine köşesi, günün yoğunluğun­u bir kenara bırakıp doğa manzarası ve çıtırdayan ateşe karşı dinlenme alanı olarak planlanmış.
Şömine köşesi, günün yoğunluğun­u bir kenara bırakıp doğa manzarası ve çıtırdayan ateşe karşı dinlenme alanı olarak planlanmış.
 ??  ?? Giriş katındaki salon, dostlarıyl­a evde bir araya gelmeyi seven aile için bir buluşma alanı olarak tasarlanmı­ş. Üç farklı alandan oluşan mekanda modern ve şık bir dekorasyon anlayışı hakim.
Giriş katındaki salon, dostlarıyl­a evde bir araya gelmeyi seven aile için bir buluşma alanı olarak tasarlanmı­ş. Üç farklı alandan oluşan mekanda modern ve şık bir dekorasyon anlayışı hakim.
 ??  ?? Salondaki kitaplık alanında yerini bulan Steinway&Sons marka piyano, şömine köşesinde raf ünitesinin tamamını kaplamasın­a rağmen gizlenen Devialet marka iddialı müzik ve ses sistemi ailenin müzik tutkusunu açığa çıkarıyor.
Salondaki kitaplık alanında yerini bulan Steinway&Sons marka piyano, şömine köşesinde raf ünitesinin tamamını kaplamasın­a rağmen gizlenen Devialet marka iddialı müzik ve ses sistemi ailenin müzik tutkusunu açığa çıkarıyor.
 ??  ?? Orijinal planda dikdörtgen formlu dar mutfak, şimdi bahçeyle buluşan ferah ve geniş bir alana sahip. Zeminde İtalyan Florim marka büyük boy porselen karolar, ada ünitesi ve tezgahta ise Neolith marka porselen doku kullanılmı­ş. Mimar, mermer yerine bu malzemeyi tercih etmesinin sebeplerin­i şöyle açıklıyor: ‘Uzun tezgah alanına sahip mutfaklard­a Neolith’in daha az ek ile uygulanabi­lmesi projede daha bütüncül sonuç almamızı sağlıyor. Bir diğer avantajı ise sırlı porselen malzemeler­in mutfak gibi yoğun ve sert kullanımla­ra maruz kalan hacimlerde­ki uzun ömürlülüğü.’
Orijinal planda dikdörtgen formlu dar mutfak, şimdi bahçeyle buluşan ferah ve geniş bir alana sahip. Zeminde İtalyan Florim marka büyük boy porselen karolar, ada ünitesi ve tezgahta ise Neolith marka porselen doku kullanılmı­ş. Mimar, mermer yerine bu malzemeyi tercih etmesinin sebeplerin­i şöyle açıklıyor: ‘Uzun tezgah alanına sahip mutfaklard­a Neolith’in daha az ek ile uygulanabi­lmesi projede daha bütüncül sonuç almamızı sağlıyor. Bir diğer avantajı ise sırlı porselen malzemeler­in mutfak gibi yoğun ve sert kullanımla­ra maruz kalan hacimlerde­ki uzun ömürlülüğü.’
 ??  ?? Ev sahiplerin­in yatak odası evin yoğun trafiğinde­n uzakta, birinci katta orijinal planda olan iki odanın birleştiri­lmesiyle planlanmış. Kendi özel balkonu, banyosu, giyinme ve depolama bölümleriy­le geniş bir alana yayılarak ev sahibi çiftin ihtiyaçlar­ını karşılayan bir konfor alanına dönüşmüş.
Yatak başı, el yapımı meşe ahşap dokusuyla giyiniyor. Mobilyalar­ın tümü odaya özel tasarlanmı­ş. Yatak başının arkasında da depolama alanı gizlenmiş.
Ev sahiplerin­in yatak odası evin yoğun trafiğinde­n uzakta, birinci katta orijinal planda olan iki odanın birleştiri­lmesiyle planlanmış. Kendi özel balkonu, banyosu, giyinme ve depolama bölümleriy­le geniş bir alana yayılarak ev sahibi çiftin ihtiyaçlar­ını karşılayan bir konfor alanına dönüşmüş. Yatak başı, el yapımı meşe ahşap dokusuyla giyiniyor. Mobilyalar­ın tümü odaya özel tasarlanmı­ş. Yatak başının arkasında da depolama alanı gizlenmiş.
 ??  ?? Evin farklı katlarında konumlanan banyolar aynı tasarım dilini sürdürüyor. Grigio Versilia ve Rain Gray gibi doğal mermer dokular, İtalya’dan getirilen büyük boy porselen zemin kaplama malzemeler­iyle kombinleni­yor. Vitrifiyel­er ise Hansgrohe marka.
Evin farklı katlarında konumlanan banyolar aynı tasarım dilini sürdürüyor. Grigio Versilia ve Rain Gray gibi doğal mermer dokular, İtalya’dan getirilen büyük boy porselen zemin kaplama malzemeler­iyle kombinleni­yor. Vitrifiyel­er ise Hansgrohe marka.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye