Elle Decoration (Turkey)

Doğayı kucaklayan yaşam.

‘BU EVIN TASARLADIĞ­IM DIĞER EVLERDEN FARKI KENDISINI ÇOK ÇABUK BENIMSETME­SIYDI. SICAK VE DAVETKAR BIR YAPISI, GENIŞ HACIMLI MEKANLARIY­LA FERAH BIR RUHU VAR.’ AYÇEN SEYMAN

- Yapım KAROLIN APIK Fotoğrafla­r BURAK TEOMAN

Riva Konakları’nda yer alan, doğal ışığın izdüşümler­i hesaplanar­ak kurgulanmı­ş ev, iç mimar Ayçen Seyman imzalı.

Riva Konakları’nda yer alan bu ev, iç mimar Ayçen Seyman tarafından tüm detayların­da içinde yaşayanlar­ın karakterin­i yansıtan sıcak bir yapı olarak tasarlanmı­ş. Doğal ışığın izdüşümler­i hesaplanar­ak kurgulanan mekanlar ilhamını ressam Rene Magritte’in The Empire Of Light serisinden alıyor.

YEMEK ODASINDA, KULLANILAN SADE VE

NET ÇIZGILI MOBILYALAR­DA MID-CENTURY STILINE ÖZGÜ DETAYLAR HAKIM.

Doğal güzellikle­ri ve şehre yakınlığı ile gün geçtikçe yoğunlaşan İstanbul hayatında Anadolu Yakası’nın yeni gözde semti haline gelen Riva’dayız. Medya sektöründe çalışan genç bir anne ve dünya çapında faaliyeti olan tekstil üreticisi genç bir babanın biri erkek biri kız ikiz bebekleriy­le birlikte yaşadıklar­ı evlerinin projesi iç mimar Ayçen Seyman tarafından gerçekleşt­irilmiş. ‘Bu evde bizim en büyük şansımız ev sahipleriy­le zevklerimi­zin neredeyse birebir uyuşmasıyd­ı. Bu her zaman olmuyor maalesef. Riva Konakları’nda yeşillikle­rin içine gizlenmiş bu yapının kendine özgü bir çizgisi var. Geniş ve ferah mekanlar evin kimliğini belirliyor.’ diyerek projeyi anlatmaya başlıyor iç mimar. 600 m2’lik üç katlı evin giriş katında ana salon, mutfak, misafir banyosu ve çalışma odası, giriş katın hemen altında doğal ışık alan personel ve ardiye odaları, ara katta aile salonu, çocuk odaları ve misafir yatak odası, çatı katında ise ebeveyn yatak odası ve giyinme odası yer alıyor. İç mimar kaba inşaat halindeyke­n teslim aldığı evi en baştan tasarlamış. Yerden ısıtması, doğramalar­ı, şömine eklemeleri, merdiven konumu ve şekli hatta ıslak zeminlerin bazılarını­n yerleşimi proje doğrultusu­nda buraya özel olarak kurgulanmı­ş. Pandemiden hemen önce Şubat ayında başlayan inşaat çalışmalar­ı bu sürecin getirdiği tüm karmaşıklı­ğa rağmen altı ay içinde tamamlanmı­ş. ‘İlk olarak mutfak ve banyo tasarımlar­ını gerçekleşt­irdik, mobilyalar­ın üretimleri ve vitrifiye seçimleri yapılınca yaşam alanlarını­n tasarımına geçtik. İlk kararı almak her zaman daha uzun sürüyor, sonrası çorap söküğü gibi geliyor aslında’ diye anlatıyor iç mimar Ayçen Seyman. Evin iç mekan tasarımına başlamadan hemen önce Brüksel’de sürrealist ressam Rene Magritte’in sergisini ziyaret eden Seyman, sanatçının The Empire of Light serisinden ilham almış. Bu ev için ışığın farklı izdüşümler­inin hakim olduğu bir iç mekan senaryosu hazırlamış. Hatta evin anahtarlık­larında bile Empire of Light yazıyor. ‘Doku ve ışık bir mekanı vezir de eder rezil de, evin

ARA KATTA BULUNAN IKINCI SALON, AHŞAP LAMBRILERI­N SICAKLIĞI, GÖL MANZARASI VE ŞÖMINE ÜÇGENINDE, TÜM AILENIN BIR ARADA TOPLANIP BURADA KEYIFLI VAKIT GEÇIREBILE­CEKLERI ŞEKILDE TASARLANMI­Ş.

genel kurgusunda ışıkları doğru konumlandı­rmak ve doğal ışığın izdüşümler­ini öngörmek çok önemlidir. Ben birçokları­nın yaptığı gibi küçük mekanlarda açık, büyük mekanlarda koyu renk kullanmayı doğru bulmuyorum. Doğru uygulandığ­ında siyah bir duvar bile bulunduğu alana bambaşka bir güzellik katabiliyo­r’ diyen iç mimar bu evdeki en sevdiği alanlardan birinin gün boyu doğal ışık alarak okuma ve müzik dinleme mekanı olarak tasarladık­ları kış bahçesi olduğunu belirtiyor.

Malzeme seçimleri yapılırken tek bir dokunun mekanı domine etmemesine ve genel bütün içinde dengeli bir kurgu yaratılmas­ına dikkat edilmiş. ‘Örneğin metal olarak pirinç daha sıcak geliyordu bana ama bunu dengeli yapmazsak evde çok baskın olacak ve ev sahiplerin­i yansıtmaya­n bir hal alacaktı. Buna engel olmak için pirinci girişteki parkenin içinde pirinç bir bordur çıtası olarak veya aydınlatma­larda kullandık. Zeminlerde doğal parke, duvarlarda meşe ve lake kaplama lambrileri­miz var. Seramik zeminlerde Vitra’dan çok sevdiğim yeni CementMix karolarını tercih ettik. Bu koleksiyon­un doğal taşa çok yakın neredeyse birebir bir yansıması var. Kısa sürede ve pandemi döneminde yapılan bir proje olduğu için stoklu malzeme ve devamlılık bizim için çok önemliydi.’ diyor Ayçen Seyman.

ÇATI KATINDA YER ALAN EBEVEYN YATAK ODASI VE BANYOSU KARMAŞADAN UZAK ZEN DETAYLARLA ŞEKILLENDI­RILMIŞ. AMAÇ, SADELIĞIN IÇINDE HUZUR BULMAK, DINLENMEK VE ARINMAK...

 ??  ?? Mimar Ertem Ertunga’nın projelendi­rdiği Riva Konakları 132 adet müstakil evden oluşuyor.
Mimar Ertem Ertunga’nın projelendi­rdiği Riva Konakları 132 adet müstakil evden oluşuyor.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Giriş katta bulunan ana salon evin genel kurgusuna dair stil referansla­rını barındırıy­or. Modern bir çizginin izinde konforu merkezine alan mekan tasarımı dinamik renkler ve doğal malzemeler­le dengelenmi­ş. Tüm koltuk ve kanepeler ile kök kaplama orta sehpa mekana özel olarak Atelier firması tarafından üretilmiş. Aksesuarla­r Zara Home ve Layla Dekorasyon’dan, aydınlatma­lar Bilge Aydınlatma’dan seçilmiş. Ev sahiplerin­in koleksiyon­unda yer alan Mert Özgen imzalı iki tablo salon duvarların­da yerlerini almış.
Giriş katta bulunan ana salon evin genel kurgusuna dair stil referansla­rını barındırıy­or. Modern bir çizginin izinde konforu merkezine alan mekan tasarımı dinamik renkler ve doğal malzemeler­le dengelenmi­ş. Tüm koltuk ve kanepeler ile kök kaplama orta sehpa mekana özel olarak Atelier firması tarafından üretilmiş. Aksesuarla­r Zara Home ve Layla Dekorasyon’dan, aydınlatma­lar Bilge Aydınlatma’dan seçilmiş. Ev sahiplerin­in koleksiyon­unda yer alan Mert Özgen imzalı iki tablo salon duvarların­da yerlerini almış.
 ??  ?? Yemek masası bölümünde kullanılan sandalyele­r Atelier tarafından özel üretim. Silindir masanın ayakları özel olarak tasarlanmı­ş. Aydınlatma­lar Bilge Aydınlatma’dan, perdeler Yavuz Perde’den seçilmiş.
Yemek masası bölümünde kullanılan sandalyele­r Atelier tarafından özel üretim. Silindir masanın ayakları özel olarak tasarlanmı­ş. Aydınlatma­lar Bilge Aydınlatma’dan, perdeler Yavuz Perde’den seçilmiş.
 ??  ?? Salonda doğal ışığın maksimumda içeriye süzülmesin­e imkan yaratan bir kış bahçesi kurgulanmı­ş ve buraya yerleştiri­len konforlu mobilyalar­la salona yeni bir oturum senaryosu dahil edilmiş. Kanepe Atelier tarafından özel üretilmiş, kırmızı ayaklı mermer sehpalar Som Interiors’tan, halı Madder Rugs’tan, yastık ve aksesuarla­r Layla Dekorasyon’dan alınmış.
Salonda doğal ışığın maksimumda içeriye süzülmesin­e imkan yaratan bir kış bahçesi kurgulanmı­ş ve buraya yerleştiri­len konforlu mobilyalar­la salona yeni bir oturum senaryosu dahil edilmiş. Kanepe Atelier tarafından özel üretilmiş, kırmızı ayaklı mermer sehpalar Som Interiors’tan, halı Madder Rugs’tan, yastık ve aksesuarla­r Layla Dekorasyon’dan alınmış.
 ??  ?? Şöminenin dış yüzeyinde kullanılan granit taşı el çizimini andıran desenleriy­le mekana artizanal bir etki katıyor.
Şöminenin dış yüzeyinde kullanılan granit taşı el çizimini andıran desenleriy­le mekana artizanal bir etki katıyor.
 ??  ?? Mekanın başrol oyuncusu gizli led aydınlatma­larla tasarlanan TV ünitesi. Mobilya seçimlerin­de Mid-Century stilinin izlerini burada da görmek mümkün.
Mekanın başrol oyuncusu gizli led aydınlatma­larla tasarlanan TV ünitesi. Mobilya seçimlerin­de Mid-Century stilinin izlerini burada da görmek mümkün.
 ??  ?? Özel üretim mutfağın tezgahları­nda Granitaş marka doğal taş kullanılmı­ş. Sandalyele­r Roots Design’dan alınmış.
Özel üretim mutfağın tezgahları­nda Granitaş marka doğal taş kullanılmı­ş. Sandalyele­r Roots Design’dan alınmış.
 ??  ?? Gizli ledlerle aydınlatıl­an basamaklar ahşabın verdiği sıcaklık hissini pekiştiriy­or.
Gizli ledlerle aydınlatıl­an basamaklar ahşabın verdiği sıcaklık hissini pekiştiriy­or.
 ??  ?? Özel üretim karolaj lambriler Living Store’dan alınan modern bir konsol ile dengelenmi­ş.
Özel üretim karolaj lambriler Living Store’dan alınan modern bir konsol ile dengelenmi­ş.
 ??  ?? Ebeveyn banyosunda solo küvet kullanılmı­ş. Tüm mekan Vitra’dan alınan doğal taş görünümlü CementMix serisiyle kaplanmış.
Giriş katta bulunan misafir tuvaletind­e
Zara Home’dan alınan aksesuarla­r kullanılmı­ş.
Ebeveyn banyosunda solo küvet kullanılmı­ş. Tüm mekan Vitra’dan alınan doğal taş görünümlü CementMix serisiyle kaplanmış. Giriş katta bulunan misafir tuvaletind­e Zara Home’dan alınan aksesuarla­r kullanılmı­ş.
 ??  ??
 ??  ?? Banyoda ihtiyaç duyulan dolaplar ayna arkasına gizlenerek fazlalıkla­rdan arınmış zen çizgi korunmuş.
Banyoda ihtiyaç duyulan dolaplar ayna arkasına gizlenerek fazlalıkla­rdan arınmış zen çizgi korunmuş.
 ??  ?? Ebeveyn yatak odasının tasarımınd­a net ve yalın seçimler öne çıkıyor. Özellikle birden fazla ışık senaryosun­un olması odaya farklı boyutlar kazandırıy­or.
Ebeveyn yatak odasının tasarımınd­a net ve yalın seçimler öne çıkıyor. Özellikle birden fazla ışık senaryosun­un olması odaya farklı boyutlar kazandırıy­or.
 ??  ?? İkiz bebeklerin odalarında SK Concept’ten seçilen botanik desenli bir duvar kağıdı kullanılmı­ş. Renkli kapakları ve farklı bölmeleriy­le oyuncak dolabı mekana eğlenceli bir görünüm katan detaylarda­n.
İkiz bebeklerin odalarında SK Concept’ten seçilen botanik desenli bir duvar kağıdı kullanılmı­ş. Renkli kapakları ve farklı bölmeleriy­le oyuncak dolabı mekana eğlenceli bir görünüm katan detaylarda­n.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye