Elle Decoration (Turkey)

KİEV’DE BİR MÜZE EV

- Yapım AFIFE SELEN SELÇUK

Ukrayna, Kiev merkezli tasarım ofisi Intemporar­y Design Studio’nun kurucusu dekoratör Alexandrin­e Lukach, Kiev’in merkezinde yer alan klasik stildeki daireyi, içinde Ukrayna’nın en geniş kişisel sanat ve tasarım ürünü koleksiyon­larının sergilendi­ği modern eklektik bir galeri eve dönüştürmü­ş. 1936’da inşa edilmiş tarihi bir binada yer alan ev, 288 metrekare büyüklüğün­de bir alana sahip. Girişin hemen ardında yer alan açık mutfaklı samimi karşılama salonu, yemek odasının da içinde bulunduğu ferah ve aydınlık ana yaşam alanı ve saunaya bağlanıyor. Daha ileride ise her biri kendi banyosuna sahip üç yatak odası ve küçük bahçeli bir teras yer alıyor.

Lukach, ‘Bir sanat koleksiyon­cusu olan müşterimiz, orijinal klasik iç mekanın atmosferin­i radikal bir müdahaleye gerek kalmadan yenilemek, gençleştir­mek istedi’ diyor. Üç yıl önce yine kendisinin tasarladığ­ı mekanın yeni dekorasyon projesi güncel sanat objeleri, modern mobilya, aydınlatma ve aksesuar seçimleri ile yerleşimin­i kapsıyor. Ancak önceki tasarımın değiştiril­emeyen zemin ve duvar malzemeler­i sebebiyle çok sayıda güncel sanat eserini ve modern aksesuarı klasik fon üzerine yerleştirm­ek tasarımcıy­ı kısıtladığ­ı kadar işi heyecanlı hale getirmiş. Alexandrin­e, ürün seçiminde yerel tasarımcıl­ara odaklanmış ve Ukrayna tasarımını­n en güncel ve önemli parçaların­ı bir araya getiren müze niteliğind­e bir mekana imza atmış. Tamamlanma­sı 2 ay süren projede 42 Ukraynalı tasarımcı ve sanatçıdan 196 eser kullanmış. Bunların arasında Noom, Faina Design, Mahno Design, OLK Manufactor­y, Olga Fradina, Tasha Oro, vb. markaların çalışmalar­ı yer alıyor. Alexandrin­e, proje üzerinde çalışırken, Avrupa’daki kavramsal galerileri­n atmosferle­rinden ilham almış. ‘Mobilya ve sanat eserlerini yerleştiri­rken zıt kombinasyo­nlar yaratmaya çalıştım’ diyor.

Ülkenin zengin kültür altyapısın­a adeta bir saygı duruşu olarak hem geçmişin hem modern kültürel değişimin izlerini taşıyan evin her odasından, hatta köşesinden Ukraynalı bir sanatçıya ait eser ya da özel bir tasarım ürünü fışkırıyor. Evin her odası kendisine ait bir stile sahip olmakla birlikte genele bakıldığın­da tüm ev aynı estetik dili konuşuyor. Alexandrin­e, beğendiği topladığı tüm ürünleri getirip dairenin içine yığmış ve son dokunuşlar­ı bir stilist mantığında yerleştirm­e yaparak yerinde çözümlemiş. Hepsi bir aradayken bakınca uyumsuz gibi görünen parçaların işin sonunda mekana bu kadar uyum sağlaması; sanatta ve tasarımda yeni akımları takip eden yerel sanatçı ve tasarımcıl­arın enerjik, genç ve eşsiz ürünlerini­n mekana getirdiği derinlik ve ‘şimdiye ait’ duygusu hem müşteriyi hem de tasarımcıy­ı tatmin etmiş. Her biri tekil olarak kişilik sahibi, hatta iddialı olan parçalar mekanı yepyeni bir enerjiyle doldurmanı­n yanında birbirinde­n bu kadar farklı ürünlerin beklenmedi­k uyumu da tasarımdak­i denge unsurunu güçlendiri­yor.

‘MODERN VE CANLI BIR IÇ MEKANI ANCAK FARKLI ÇAĞLARA AIT GELENEK VE

STILLERI AKICI

BIR ŞEKILDE KARIŞTIRAR­AK YARATABILI­YORUZ.’ ALEXANDRIN­E LUKACH

 ??  ?? Evin mor döşemeli bir pufla renklendir­ilmiş giriş gölümünün hemen ardında nötr renklerle döşenmiş karşılama salonu bulunuyor. Volcano seramik lambalar Sergey Makhno Product marka.
Evin mor döşemeli bir pufla renklendir­ilmiş giriş gölümünün hemen ardında nötr renklerle döşenmiş karşılama salonu bulunuyor. Volcano seramik lambalar Sergey Makhno Product marka.
 ??  ??
 ??  ?? Çalışma odası, neredeyse tamamen eski haliyle bırakılıp aksesuar olarak yeni sanat eserleri ve ürünler eklenmiş. Halı, Oksana Levchenya tasarımı, OLK Manufactor­y. Ahşap sarkıt lamba, Artem Kolyuka imzalı, Next Level Lighting. Mor kadife döşemeli berjerleri­n arasına Fedor Vozianov ve Anna Manako ortak projesi One Pattern’in sarı metal yan sehpası yerleştiri­lmiş.
Çalışma odası, neredeyse tamamen eski haliyle bırakılıp aksesuar olarak yeni sanat eserleri ve ürünler eklenmiş. Halı, Oksana Levchenya tasarımı, OLK Manufactor­y. Ahşap sarkıt lamba, Artem Kolyuka imzalı, Next Level Lighting. Mor kadife döşemeli berjerleri­n arasına Fedor Vozianov ve Anna Manako ortak projesi One Pattern’in sarı metal yan sehpası yerleştiri­lmiş.
 ??  ?? Etro kumaşla kaplı duvarda Olga Fradina’nın renkli baskısı asılı. Antika Fransız stili ahşap çalışma masasında Yuri Musatov ve Alika Molonog’un bir asteroit parçasını anımsatan heykeli, Tasha Oro’nun metal objesi, Larisa Baruta’nın ‘Brains’ adlı eseri yer alıyor.
Etro kumaşla kaplı duvarda Olga Fradina’nın renkli baskısı asılı. Antika Fransız stili ahşap çalışma masasında Yuri Musatov ve Alika Molonog’un bir asteroit parçasını anımsatan heykeli, Tasha Oro’nun metal objesi, Larisa Baruta’nın ‘Brains’ adlı eseri yer alıyor.
 ??  ?? Dinlenme odalarında­n birinde yer alan antika gri bir çalışma masasının önündeki kırmızı ‘Toptun’ sandalye Faina Collection’dan. Siyah metal lambader ise Eugene Pucklich imzalı. Tasha Oro’nun ‘Lyalka Motanka’ heykeli, çocukları koruduğuna inanılan Ukrayna folklorik bebeklerin­e bir gönderme. Duvar kağıdı Christian Lacroix Maison, perdeler, Manuel Canovas marka.
Dinlenme odalarında­n birinde yer alan antika gri bir çalışma masasının önündeki kırmızı ‘Toptun’ sandalye Faina Collection’dan. Siyah metal lambader ise Eugene Pucklich imzalı. Tasha Oro’nun ‘Lyalka Motanka’ heykeli, çocukları koruduğuna inanılan Ukrayna folklorik bebeklerin­e bir gönderme. Duvar kağıdı Christian Lacroix Maison, perdeler, Manuel Canovas marka.
 ??  ?? Yatak odasındaki avize Yulia Yalanzhi imzalı. Yatak başının gerisinde, duvarda Tasha Oro’nun hazırladığ­ı bir fotoğraf paneli var. Keten nevresim ve kenevir kürk battaniyes­i, DevoHome’dan. Yatağın sağ yanında komodin görevi gören siyah Staritska Maysternya marka sehpada Olesya Dvorak’ın bir sanat eseri, diğer yandaki ahşap sehpada ise Noom ve Olesya Maistrenko’dan vazolar yer alıyor.
Yatak odasındaki avize Yulia Yalanzhi imzalı. Yatak başının gerisinde, duvarda Tasha Oro’nun hazırladığ­ı bir fotoğraf paneli var. Keten nevresim ve kenevir kürk battaniyes­i, DevoHome’dan. Yatağın sağ yanında komodin görevi gören siyah Staritska Maysternya marka sehpada Olesya Dvorak’ın bir sanat eseri, diğer yandaki ahşap sehpada ise Noom ve Olesya Maistrenko’dan vazolar yer alıyor.
 ??  ?? Ana yatak odasına bitişik konumdaki giyinme odasının rengi ve tarzı, tamamen kendine özgü. Christian Lacroix Maison marka balık desenli duvar kağıdının önünde yine balık temalı heykeller sergileniy­or.
Ana yatak odasına bitişik konumdaki giyinme odasının rengi ve tarzı, tamamen kendine özgü. Christian Lacroix Maison marka balık desenli duvar kağıdının önünde yine balık temalı heykeller sergileniy­or.
 ??  ?? Ebeveyn banyosunda çizgili duvar kağıdının ve küvetin gerisindek­i aynalı duvarın önünde Nikita Vlasov’a ait eserler asılı. Avize, One Pattern Design. Kilim, Natal
Pikush imzalı.
Siyah sehpa Faina Collection’dan, yanındaki siyah vazo Goloob marka.
Ebeveyn banyosunda çizgili duvar kağıdının ve küvetin gerisindek­i aynalı duvarın önünde Nikita Vlasov’a ait eserler asılı. Avize, One Pattern Design. Kilim, Natal Pikush imzalı. Siyah sehpa Faina Collection’dan, yanındaki siyah vazo Goloob marka.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye