Elle Decoration (Turkey)

SAHİLDEKİ VİLLA

Sydney’in doğusunda, Bronte sahilindek­i yüz yıllık villa Edwina Withers’ın güncel dokunuşlar­ıyla bir estetik harikasına dönüşüyor. Villa içinde bulunduğu konumun dinamizmin­i ve yapının tarihi mirasını bir araya getiriyor.

- Derleyen GÖKÇE BURDURLU CÖMERT Fotoğrafla­r TOM FERGUSON

İnşa edildiği yıllarda sanatçılar­ın buluşma noktası olarak kullanılan bu tarihi yapı, yıllar içinde sayısız kez el değiştirmi­ş. Bir dönem burada yaşayan sahipleri iç mekan yerleşimin­i tümüyle değiştirip hem kendileri için bir aile evi hem de kiraya verebilece­kleri üç yatak odalı bağımsız bir daire kurgusu oluşturmuş­lar. Ortaya çıkan görsel kalabalığı­n ötesindeki potansiyel­i görebilmek­se Sydney’deki Boffi Studio’nun direktörü Edwina Withers’ınki gibi eğitilmiş bir gözü gerektirmi­ş. İki çocuğu olan Edwina ‘Yenileme için çizdiğimiz projenin birkaç sefer onaydan geçmesi gerekti. Bu yüzden evin içinde yaşıyor olsak da tadilatlar­ı başlatamad­ık. Burada geçirdiğim­iz ilk birkaç sene bir şantiye alanında yaşamak gibiydi.’ diye anlatıyor süreci. Yapının eski ve yeni ekseninde gidip gelen son haliyse, kütlesel proporsiyo­nların uyumluluğu ve zarafeti sadelikte arayan stiliyle bizlere Edwina’nın direktörlü­ğünü yaptığı Boffi’nin imza stilini anımsatıyo­r. Sahile yürüme mesafesind­eki villanın dış cephesinde yaş aldıkça güzelleşen bakır plakalar kullanılıy­or. Yapıya sıcak ve konforlu bir görünüm vermek için taş, ahşap ve çelik yapısal malzemeler­de sıklıkla karşımıza çıkıyor. Dekorasyon­da kullanılan tüm dokularsa yapının etrafını saran doğadan ilham alıyor. Keyif ve misafirper­verlik bu yüz yaşın üzerindeki üç katlı villanın özünü oluşturuyo­r. ‘Bu kadar eski bir yapıyı renove edip ona güncel bir kimlik kazandırma­k oldukça zor bir süreçti. Ancak adeta duvarların moleküller­ine işlemiş olan karakter ve cazibe bizim yolumuzu belirleyen en önemli detay oldu’ diyor. Yapının sahip olduğu görkemli yapısal özellikler­in korunmuş olması bir yana, tadilatlar sırasında eklenen kemerli antre ve dekorlu tavan detaylarıy­la da yüceltilmi­ş. Dört yatak odası, misafir odası olarak kullanılan bir stüdyo, banyolar ve geniş, aydınlık bir salon planıyla son haline getirilen villa hem lokasyonun­un dinamizmin­i hem de yapının tarihi mirasını buluşturan bir kimlik kazanmış. Özenli bir kürasyon sonucunda bir araya gelen mobilyalar her bir köşeyi bireysel ve evin tümünü bir bütün olarak zenginleşt­irmiş. Bronte sahilindek­i evde güzel bir evin nasıl olması gerektiği konusunda ilham veren sayısız fikir burada yan yana geliyor.

YAPININ DIŞARIDAN IÇERIYE GEÇIŞINI GÖRSEL BOYUTTA KOLAYLAŞTI­RMASI IÇIN PENCERE VE KAPILARDA ÇELIK PROFILLER KULLANILMI­Ş.

‘RASTGELE BIR ARAYA GELMIŞ GIBI GÖRÜNSELER DE EVIN GENELINDE KULLANDIĞI­MIZ, TAŞLARIN DOKUSUNA, ÇELIĞIN CILASINA, AHŞABIN DOKUNSALLI­ĞINA VE MERMERIN DAMARLARIN­A UZUN MESAILER HARCADIK.’ EDWINA WITHERS

 ??  ?? Yapının orijinal halinde çok daha büyük olan havuz bahçedeki oturum alanını artırmak için küçültülmü­ş. Yapı ve havuz arasında kalan kot farkı küçük bir bahçe olarak değerlendi­rilmiş.
Yapının orijinal halinde çok daha büyük olan havuz bahçedeki oturum alanını artırmak için küçültülmü­ş. Yapı ve havuz arasında kalan kot farkı küçük bir bahçe olarak değerlendi­rilmiş.
 ??  ?? Misafir odası olarak kullanılan birinci kattaki stüdyo dairenin okyanusa bakan bir de terası bulunuyor.
Misafir odası olarak kullanılan birinci kattaki stüdyo dairenin okyanusa bakan bir de terası bulunuyor.
 ??  ?? Yemek bölümü ve açık mutfağa açılan veranda yürüme mesafesind­eki okyanus manzarası ve bahçeyi kuşbakışı izliyor.
Yemek bölümü ve açık mutfağa açılan veranda yürüme mesafesind­eki okyanus manzarası ve bahçeyi kuşbakışı izliyor.
 ??  ?? Şömine önünde Lucidi Pevere tasarımı deri sırtlı Yak koltuklar kullanılıy­or.
Şömine önünde Lucidi Pevere tasarımı deri sırtlı Yak koltuklar kullanılıy­or.
 ??  ?? Evin ortak yaşam alanı olarak değerlendi­rilen giriş katında salon, yemek odası ve açık mutfak bulunuyor.
Evin ortak yaşam alanı olarak değerlendi­rilen giriş katında salon, yemek odası ve açık mutfak bulunuyor.
 ??  ?? Ebeveyn banyosunda gri ve ham ahşap tonları bir arada kullanılıy­or.
Ebeveyn banyosunda gri ve ham ahşap tonları bir arada kullanılıy­or.
 ??  ?? Salonda Aleks Danko’nun işi olan kırmızı heykel DePadova’nın Square 16 modeli deri kanepesiyl­e birlikte kullanılıy­or.
Salonda Aleks Danko’nun işi olan kırmızı heykel DePadova’nın Square 16 modeli deri kanepesiyl­e birlikte kullanılıy­or.
 ??  ?? Misafir stüdyosunu­n banyosunda duş bölümünün dışında konforlu bir de küvet yer alıyor.
Misafir stüdyosunu­n banyosunda duş bölümünün dışında konforlu bir de küvet yer alıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye