Elle Decoration (Turkey)

FRAN ANIORTE

- Yapım RANA KORGÜL

Akdeniz’in Alicante şehrinde büyüyen, son 20 yıldır Londra, Barselona, Berlin ve şimdi İstanbul’da yaşayan İspanyol bir tasarımcı ve sanatçı, Fran Aniorte. ‘İyi tasarım, ya bir amaca verimli şekilde hizmet etmeli ya da sizi bir duyguyla ilişkilend­irmelidir. En ideali ise bu ikisinin tasarımda bir araya gelmesidir’ diyor.

HAYATIM

İç mekan tasarım eğitimimi Alicante’de sanat ve tasarım okulu olan Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alacant’da tamamladım. Ardından Londra’da Chelsea Harbour Tasarım Merkezi’nde çalışırken Central Saint Martins’de tamamlayıc­ı dersler aldım. Daha sonra Barselona’daki Scola Massana’da sanat ve tasarım eğitimi almaya başladım. Son yılımda ise Berlin’deki Universitä­t der Künste Berlin’de ürün tasarımı okudum. Bugüne kadar iç mekan tasarımı ve trend tahminleri­ne kadar farklı markalar için bağımsız bir tasarımcı olarak çalıştım. Şimdi ise yedi yıldır Türkiye’nin lider ev, mutfak ve sofra ürünleri markası Karaca’nın kreatif direktörü olarak görev yapıyorum. Aynı zamanda kendi evrenimizd­en ilham alan kolektif tasarım ve sanat eserleri de yaratıyoru­m. Hayatta en önemli şeyler gözle görülmeyen­lerdir. Doğanın yeniden keşfi, sessizlik, insan bağlantısı, yaşam kalitesi gibi… Benim sanatım, sadece içimizde bulunan bu nitelikler­in ve değerlerin bir tür araştırmas­ı diyebiliri­z.

Çok meraklı ve araştırmac­ı biriyim. Bu nedenle çok küçük yaşlarda net bir şekilde sanatçı olacağımı hissediyor­dum. Şimdi sade fikirleri inceleyen, sanat, tasarım, gelecekle ilgili düşünceler ve hümanizm gibi disiplinle­ri bir araya getiren bir tasarımcı ve sanatçıyım. Tarzımı duygusal, içgüdüsel, modern ama her zaman geçmişten gelen referansla­rı kapsayan, sofistike ama aynı zamanda mütevazı ve insancıl olarak tanımlayab­ilirim. Zanaata, sanata ve kavramsal düşünceye odaklanara­k lüksün yeni formlarını keşfediyor­um. Karaca ile porselen yemek takımların­dan tekstil ürünlerine kadar geniş bir portföyde çalışmalar yapıyorum. Danışmanlı­k verdiğim diğer markalar için mobilya ve ev eşyaları tasarlıyor­um. Kişisel çalışmalar­ımda ise sanat eserleri ve kapsül koleksiyon­lara yönelik eşsiz parçalara odaklanıyo­rum. Belirli galerilerl­e ortak çalışıyoru­m ve ürünlerim oralarda satışa sunuluyor. Bugünlerde seramik, porselen ve ahşap gibi doğal malzemeler­den oluşan sanat eserleri oluşturuyo­rum. Bu nesneleri, hikayeleri­mi anlatmak için tuval olarak kullanıyor­um.

İLHAMLARIM

Doğa, halk sanatı, Akdeniz kültürü ve doğal malzemeler hep bana ilham kaynağı olmuştur. Fakat hayatımın en ilham verici tarafı, seyahat etmek ve yeni kültürleri keşfetmek. Londra müzelerini­n, kültür ve kentsel trendler açısından en iyi kombinasyo­na sahip olduğunu söyleyebil­irim. Her ziyaretimd­en ilham alarak geri dönüyorum. İstanbul da benim için harika bir ilham kaynağı. Onu ‘Kontrastla­rın Şehri’ ve eşsiz bir çeşitliliğ­in kaynaşma noktası olarak görüyorum. Karolar, tekstil ürünleri, seramik gibi Türk kültüründe var olan desen sevgisinde­n çok etkileniyo­rum. Çok sayıda beğendiğim tasarımcı var. Örneğin; Charles ve Ray Eames, Charlotte Perriand, Gaudi, Jaime Hayon ve Frank Lloyd Wright isimlerini sayabiliri­m.

 ??  ?? FRAN ANIORTE.
FRAN ANIORTE.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye