Elle Decoration (Turkey)

IÇ MIMARIN EKLEKTIK ATÖLYESI

- Yapım RANA KORGÜL Fotoğrafla­r FEVZİ ONDU

Kaat Design Studio’nun yaratıcısı iç mimar Jülide Günce trendlerde­n bağımsız içinden geleni içine sinen şekliyle ortaya koyan cesur ve özgün bir tasarımcı. Beyoğlu’nun tarihi dokulu bir apartmanın­da yer alan yeni atölyesi de onun eklektik ruhunun ve renkli karakterin­in bir yansıması niteliğind­e.

Oytun Berktan Interiors’da proje ve tasarım müdürlüğü yapan Jülide Günce hobi olarak kağıt hamurundan yaptığı tasarımlar­ı 2017 yılında Kaat Design Studio markasını kurarak işe dönüştürmü­ş. Bugün markanın koleksiyon­larına kağıt hamurundan aydınlatma elemanları, dekoratif objeler ve heykelleri­n yanı sıra resim ve seramik ürünlerini de eklemiş. Daha önce Tophane’de konumlanan atölyesini geçtiğimiz kış evinin de bulunduğu Çukurcuma’ya taşımaya karar veren Jülide Günce’den yeni atölyesini­n serüvenini dinliyoruz: ‘Çukurcuma, hem yaşadığım, hem de mistik dokusundan etkilenip beslenebil­diğim bir semt. Önceki atölyem küçük geldiği için taşınmayı tercih ettim.

Yeni atölyem Fransız Sokağı olarak bilinen, bolca merdivenli Cezayir Sokak’ta yer alıyor. Tophane’den birkaç basamak çıkınca ulaşılabil­ecek kadar yakın mesafede ve yine birkaç adımla Çukurcuma ve Galatasara­y’a çıkabiliyo­rsunuz. Burası tarihi bir Beyoğlu apartmanı. İçeri girer girmez zemin karoları ve yüksek tavanları hemen kendini gösteriyor. 160 m2 genişliğin­deki atölyem, giriş holü, mutfak, banyo ve dört odadan oluşuyor. Tavan yükseliği 3,15 metre. Ekim 2020’de Goba Art&Design’da ilk kişisel sergim oldu. Taşınmam sergiden yeni çıktığım bir zamana denk geldi ve yeni siparişler için bir an önce çalışmam gerekiyord­u. Yani, zaman çok kısıtlıydı ve işlerin hızlı yapılması gere

‘YAŞADIKLAR­IM,

YAŞAMAK ISTEDIKLER­IM VE HAYALLERIM SANATSAL TASARIMLAR­IMIN ILHAM KAYNAĞI. BENIM IÇIN ÖNEMLI OLAN, HERKES IÇIN ULAŞILABIL­IR ESERLER YARATIRKEN BAKTIKÇA INSANI MUTLU EDEN ÜRÜNLERE IMZA ATMAK.’

kiyordu. Tadilat ve dekorasyon çalışmalar­ı iki hafta kadar sürdü. Bizden önce burada bir sanat galerisi varmış. Biz daireyi ele aldığımızd­a içi biraz bakımsızdı ve teknik sorunları vardı. Mutfak ve banyo baştan yapılırken elektrik ve tesisat işleri de yenilendi. Atölyenin giriş holünü misafirler­imizi rahatça ağırlayabi­leceğimiz bir salon olarak düzenledik. Mutfak ve banyo oldukça geniş. Üç odayı kağıt hamuru, resim ve seramik çalışmalar­ı için ayırdık. Dördüncü odayı galeri gibi düzenledik ve burayı projeler için mimar arkadaşım Cemalettin Kökdemir ile paylaşıyor­uz. Burası bir yaşam alanı veya sadece bir ofis olmuş olsaydı daha temiz çizgilerde olurdu. Atölye olması dolayısıyl­a biraz daha rahat bir hali var. Mekandaki önceliğim konforlu bir çalışma alanı yaratmaktı. Geniş bir kanepe, büyük bir çalışma masası, birkaç tasarım sandalye, özel imalat koltuklar ve sehpalar dekorasyon­u şekillendi­rirken Kaat Design Studio tasarımlar­ıyla yan yana gelince atölyenin rengini ve ruhunu öne çıkardı. Çalışırken çok fazla ışığa ihtiyacım oluyor bu nedenle ana aydınlatma olarak tavalar üzerinde spotlar kullandım. Ayrıca kendi üretimim olan kağıt hamurundan aydınlatma­ları da burada görebilmek mümkün, çalışmadığ­ım zamanlarda dekoratif görünümler­iyle mekana boyut katıyorlar. Doğal ışıktan maksimum faydalanab­ilmek için pencereler­de herhangi bir perde sistemi kullanmadı­m. Zeminlerin bir kısmı rabıta, bir kısmı ise güzel marküteril­eri olan balıksırtı masif parke. Tarihi yapının bu orijinal zemin detayların­ı gizlememek için halı ya da kilim kullanmama­yı tercih ettim.’

Jülide Günce mimarlık mesleğinde­n edindiği estetik bakış açısını Kaat Design Studio’nun tasarımlar­ında modern eklektik olarak tanımladığ­ı tarzıyla birleştiri­yor. Kağıt hamuru aydınlatma­larıyla başlayan sanatsal macerası bugün evrilerek farklı malzeme birlikteli­kleriyle yeni ve çok yönlü bir boyut kazanmış. ‘Kağıt hamuru gerçekten çok güzel bir malzeme ama yapım aşaması biraz zahmetli ve uzun bir süreç alıyor. Zamanla malzemenin esnekliğin­den çok etkilendim ve kendimi özgür bırakarak daha organik formların peşine düştüm. Son tasarımlar­ımda kağıdı farklı malzemeler­le birleştire­rek soyut ve heykelsi formlar üretiyorum. Ayrıca yaptığım resimlerin yanı sıra hayatıma son olarak seramik sanatı da eklendi. Resimde boyalarla, seramikte çamurla haşır neşir olmak bana çok iyi geliyor. Her gün yeni bir malzeme öğreniyoru­m, onları deneyimliy­orum ve ruhumun bundan beslendiği­ni düşünüyoru­m. Mimari bir gözüm olduğu için mutlaka işlerimdek­i payı da büyüktür.’ diyor Günce.

Pandemiye rağmen şu sıralar oldukça yoğun çalışan tasarımcı Bodrum’da bir otel için dekoratif büyük çiçekler tasarlıyor ve bu sene bahar aylarında tamamlanac­ak bir ev projesinin iç mimarisi üzerine çalışıyor. Ayrıca Kaat Design Studio için tasarladığ­ı yeni aydınlatma­lar, Nisan başında yeni işleriyle katılacağı karma bir sergi, yeni atölyesind­e yapmayı planladığı bir sergi ile Eylül ayında Goba Art&Design’da gerçekleşe­cek ikinci kişisel sergisi şu an üzerinde çalıştığı projeler arasında.

 ??  ?? Gri kanepe özel üretim tasarlanmı­ş. Orta sehpalar Çukurcuma’dan, saç ayaklı sehpa Oytun Berktan Interiors’dan alınmış. Banyo girişinde Charles&Ray Eames tasarımı La Chaise koltuk yer alıyor. Tavanda ağ gibi asılı duran kağıt hamurundan eser, soldaki resim, orta sehpa üzerindeki amorf seramik vazo, kağıt hamuru aksesuarla­r ve sağ köşedeki büyük abajur Jülide Günce tasarımı.
Gri kanepe özel üretim tasarlanmı­ş. Orta sehpalar Çukurcuma’dan, saç ayaklı sehpa Oytun Berktan Interiors’dan alınmış. Banyo girişinde Charles&Ray Eames tasarımı La Chaise koltuk yer alıyor. Tavanda ağ gibi asılı duran kağıt hamurundan eser, soldaki resim, orta sehpa üzerindeki amorf seramik vazo, kağıt hamuru aksesuarla­r ve sağ köşedeki büyük abajur Jülide Günce tasarımı.
 ??  ?? Cam çalışma masası, ve raflar özel imalat yaptırılmı­şlar.
Beyaz sandalyele­r Roots Design’dan. Duvardaki resimler ve kağıt hamuru heykeller Jülide Günce imzalı eserler.
Cam çalışma masası, ve raflar özel imalat yaptırılmı­şlar. Beyaz sandalyele­r Roots Design’dan. Duvardaki resimler ve kağıt hamuru heykeller Jülide Günce imzalı eserler.
 ??  ?? İç mimar
JÜLİDE GÜNCE.
Büyük abajur ve resimler Jülide Günce imzalı.
İç mimar JÜLİDE GÜNCE. Büyük abajur ve resimler Jülide Günce imzalı.
 ??  ?? Seramik odasındaki raflar buraya özel yaptırılmı­ş. Sağda Charles&Ray Eames tasarımı LCW sandalyeye yer verilmiş.
Seramik odasındaki raflar buraya özel yaptırılmı­ş. Sağda Charles&Ray Eames tasarımı LCW sandalyeye yer verilmiş.
 ??  ?? Sandalye Çukurcuma’dan alınmış eski bir İskandinav tasarımı. Beyaz kağıt hamuru abajur Jülide Günce’ye ait bir çalışma.
Sandalye Çukurcuma’dan alınmış eski bir İskandinav tasarımı. Beyaz kağıt hamuru abajur Jülide Günce’ye ait bir çalışma.
 ??  ?? Orta sehpa üzeri amorf seramik vazo ve kağıt hamuru aksesuarla­r Jülide Günce’nin işlerinden.
Orta sehpa üzeri amorf seramik vazo ve kağıt hamuru aksesuarla­r Jülide Günce’nin işlerinden.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye