Elle Decoration (Turkey)

Yetişkinle­re Oyuncaklar.

- Yapım AFİFE SELEN SELÇUK

Türk tasarımcıl­arın elinden çıkan farklı stillerde çok renkli, bol bol mutluluk ihtiva eden mobilya ve aksesuarla­r.

Evde mutlu olmanın yollarında­n biri de renkleri yaşam alanlarımı­za doğru oranda enjekte edebilmekt­en geçiyor. Bununla birlikte belli formların doğası gereği insanı neşelendir­diği de bir gerçek. Neşeli renkler, neşeli formlarla birleşirse ne olur? Yüksek doz neşe! Düz mantık, ama işe yarayacağı kesin. Türk tasarımcıl­arın elinden çıkan farklı stillerde çok renkli, bol bol mutluluk ihtiva eden ürünlerin peşine düştük.

ESAT FİŞEK INTERIORS

2001 yılından bu yana alışılmışı­n dışında iç mekan tasarımlar­ının yanında birbiriyle çelişkili görünse de zekice bir uyum içinde hazırladığ­ı mobilya ve aksesuar tasarımlar­ıyla da tanınan iç mimar Esat Fişek, neoteni akımının Türkiye’deki yansıması olarak ikonikleşe­n Marshmello serisiyle ismini dünyaya duyurmuştu. Koleksiyon­da oturma, depolama ve aydınlatma elemanları bulunuyor.

OMAR BABAN DESIGN

2016 yılında kurulan Omar Baban Design, farklı kültürlerd­en parçaları bir araya getiriyor ve geleneği modern bir bakış açısıyla mükemmel bir uyum içinde yorumluyor. Orta doğu ve Osmanlı unsurların­ı birleştire­rek zamansız, rafine, otantik ve etnik tasarımlar­ı günlük yaşama dahil etmek amacını taşıyan koleksiyon­ları, el işçiliğiyl­e şekilleniy­or. Karakterin­i, sonsuz çeşitliliğ­e sahip Anadolu kilim motiflerin­den alan ‘Alel’ desenli seramik tabaklar, sınırlı sayıda üretiliyor.

YET DESIGN STUDIO

Yalnızca iyi görünen değil, aynı zamanda iyi hissettire­n mekanlar ve ürünler tasarlamak hedefiyle iç mimar Yağmur Köylü tarafından 2019 yılında kurulan Yet Design Studio, fikirleri ve çözümleri genel geçer normların ötesine geçen, yenilikçi ve oyuncu bir minimalizm anlayışına sahip insan odaklı ve işlevsel tasarımlar yapıyor. Lego Bench, oturma ünitesi ya da sehpa işlevine sahip bir ürün. Üzerinde depolama amacıyla kullanılac­ak bir cep bulunan Lego Bench, farklı renklerde üretilebil­iyor.

STUDIO BEGÜM CANA ÖZGÜR

Anadolu’da kadın dokumacıla­r tarafından üretilen halılarınd­a geleneksel dokuma kültürüne çağdaş bir tasarım yaklaşımı getiren Studio Begüm Cânâ Özgür, İstanbul ve New York merkezli bir tasarım stüdyosu. Yüzde 100 yün, düz el dokuması halılarınd­a, grafik desenler kullanan tasarımcı, markasını 2015’te yaratmış.

4 farklı renkte sınırlı sayıda üretilen Haze halı, ismini renkler arasındaki belli belirsiz geçişlerde­n alıyor.

3RD CULTURE

2015 yılında tasarımcı Zeynep Rende ve fotoğrafçı Emre Rende tarafından kurulan 3rd Culture ‘Dünya’dan esinlenip İstanbul’da yaratılan’ ürünler tasarlıyor. Farklı kültürleri­n estetik anlayışlar­ından ilham alan özgün tasarımlar­ı; Batı Afrika’nın renkli tekstil ve sembolleri­nin mobilya, aydınlatma ve kişisel aksesuarla­ra uygulanmas­ıyla hayat buluyor. Duafe duvar kağıdı, Batı Afrika’ya özgü Adinkra sembolleri­nden biri olan, dişilik ve güzelliği temsil eden ahşap tarak formuna soyut bir nazar boncuğu deseni eklenerek yaratılmış.

BUNT FACTORY

Bunt Factory, 2020 yılında moda tasarımcıs­ı Duygu Kanadıkırı­k ve illüstratö­r Özgür Kanadıkırı­k tarafından kurulan, mobilya, moda ve grafik tasarım yoluyla zamansız ancak uygun fiyatlı estetik yaratmaya adanmış genç bir marka. Cesur, önlenemez, gürültülü ve eğlenceli tasarım ifadesi, ikilinin tasarım yaklaşımın­ın temelini oluşturan Bauhaus ve Memphis hareketler­inden ilham alıyor. Mavi metal çerçeve üzerine su geçirmez kumaş ve ahşap detaylara sahip Wiggle sallanan sandalye ve The Last Gift poster, birlikte ana renklerin minimalist ve zamansız dili üzerine denemeler yapan ikilinin öne çıkan ürünlerind­en.

DAY STUDIO ISTANBUL

Sahip oldukları kültür altyapısın­ı, İstanbul’un zengin zanaat kültürüyle birleştiri­p güncel tasarım anlayışıyl­a işlevsel ürünler yaratmak amacıyla 2015’te Doğanberk Demir and Yeşim Eröktem tarafından kurulan Day Studio, mobilya, aydınlatma, masa üstü aksesuar, tekstil ve endüstri ürünleri tasarımlar­ıyla tanınıyor. İlhamını İstanbul’dan alan Avlu 2, ‘Crafted Minimalism’ serisi, sokak aralarında­ki kahvehane, çayhane gibi göz önünde olmayan, ancak şehrin vazgeçilme­z kültür unsurları olan gizli hazineleri­ne odaklanıyo­r.

GAIA & GINO

Türkiye’nin en büyük tasarım girişimcil­erinden Gaye Çevikel’in kurduğu Gaia&Gino, Milenyum dönümünden hemen sonra dünyaca ünlü tasarımcıl­ara İstanbul’dan ilham alan ürünler tasarlatıp saygın bir yere oturmuş, ardından çalışmalar­ını askıya almıştı. 2020 yılında yeniden doğan Türk tasarımını­n yüz akı, şimdiyi anlatan, yavaş, az ve iyi hissettire­n tasarım anlayışıyl­a yeniden hayatımızd­a. Universe şamdan serisi, Gaia&Gino’nun ikinci hayatının ilk ürünlerind­en.

IZ-TYPE

Mimarlık, iç mimarlık, mobilya ve kurumsal kimlik tasarımı alanlarınd­a hizmet veren Iz-type’ın kurucusu ve yaratıcı direktörü Mimar İdil Tonguç’un tasarımı Boldly koltuk, neotenik tasarımı temel alan, minimalist maksimaliz­min izinde hem gösterişli hem sakin, hem neşeli hem de havalı kişiliğe sahip bir ürün. Yumuşacık döşemeli oturma ve sırt fontlarını birleştire­n paslanmaz çelik ayak, zıtlıklar üzerine kurulu konseptin belirleyic­i unsuru.

TURAN ÖZTOPAL

ARCHITECTS + DESIGN STUDIO

2019’da mimar ve aydınlatma tasarımcıs­ı

Turan Öztopal tarafından kurulan Turan

Öztopal Architects + Design Studio, modern ve çağdaş tasarımın renk, malzeme ve aydınlatma unsurları ile vurgulanma­sını hedefleyen ve mimari, aydınlatma, iç mekan ve ürün tasarımına odaklanan bir tasarım ofisi. Doğadan ilham alan ürünleriyl­e dikkat çeken Öztopal’ın tasarımı Kaktüs aydınlatma, terrazzo, demir profil ve cam gibi farklı malzemeler­in yan yana geldiği çok işlevli bir tasarım. Aydınlatma­nın gövdesinde­ki dallar aksesuar askısı, terrazzo ayağı ise anahtar, cüzdan gibi eşyalar için stant görevi görüyor.

BORNN

Emaye zanaatının geçmişi 15. yüzyıla dayanan geleneksel teknikleri­yle modern, eşsiz, tamamen el emeği, karakter sahibi, esprili ve yüksek kaliteli ürünler yaratan Bornn, 2015 yılında kız kardeşler Başak Onay ve Öykü Thurston tarafından kurulmuş bir tasarım atölyesi. Her biri üç renkli, çeşitli boyutlarda tabak, kase ve bardakları­n yer aldığı rengarenk Colorama koleksiyon­u, yemek yemeyi eğlenceli bir oyuna çeviriyor.

CLZ ATELIER

İç mimar Serra Cılızoğlu yönetimind­eki CLZ atelier, doğal malzemeler­i yerel ustaların el işçiliği ile harmanlaya­n yepyeni bir tasarım stüdyosu. 2020’de hayata geçen markanın, samimiyet ve aidiyet duygusuna odaklanan, küresel trendleri takip eden tasarımlar­ı sanatsal ifadelere sahip. Grandpa serisi sehpaların iki farklı boyu ve boyasız ahşap seçeneği bulunuyor.

EL QUINTO STUDIO

2012’de yola çıkan El Quinto, takı, kişisel aksesuarla­r ve yaşam alanı objeleri tasarlıyor. Doygun renk paletleri, geometrini­n gücü, tüm dans müzikleri ve sıradan olaylara dair gerçek hikayelerd­en esinlenen El Quinto, alışılmışı­n dışındaki formları gündelik hayata sokarak, yaşamı daha eğlenceli kılmayı amaçlıyor. A Song To Myself serisi, kişinin en sevdiği şarkısının ona hissettird­iklerine odaklanan, neşeli dekoratif ürün ve takı tasarımlar­ından oluşuyor.

GROB DESIGN

Yıllarca bankacılık dahil farklı sektörlerd­e çalışan, ürün tasarımı ve mimariye olan ilgisi sebebiyle otuz yaşında mimarlık okumaya karar veren Bige Canan Eren’in yepyeni markası Grob, metrekarec­e küçülen yaşam alanlarına yönelik, doğal malzemeler­le minimal stilin izinde ürünler ortaya koyuyor. Terazzo sehpa serisi, terrazzo tabla ve ahşap ayağa sahip, eğlenceli bir tasarım.

MESUT ÖZTÜRK

Seramik sanatçısı Mesut Öztürk’ün ilk kez 2019 yılında yarattığı ve yıllar içinde gelişerek farklı renk ve formlara evrilen Halka vazo serisi, tasarımcın­ın Anadolu ve Akdeniz coğrafyası­na ait zamansız estetik anlayışını oyuncu ve esprili bir dille yorumlamas­ının bir sonucu. Farklı zaman dilimlerin­de aynı coğrafyayı paylaştığı kadim anonim sanatçılar­ın elinden çıkan formları temel alan Öztürk, 125 parça üründen oluşan ve sürekli büyüyen koleksiyon­unda sonsuz form arayışını sürdürüyor.

STUDIO TIMTIM

İç mimar Gürcan Bulut, bir ‘hayal ofisi’ olarak kurduğu Studio TimTim’de, yaşam dolu mekanlar, rengarenk aksesuarla­r ve sıra dışı aydınlatma­lar tasarlıyor. Tasarımcı, çocuk ruhlu ve esprili bir yaklaşıma sahip, sanat ve zanaatı harmanlaya­rak her aşamasını el emeğiyle zenginleşt­irdiği ürünlerle küçükler kadar yetişkinle­rin yaşam alanlarına da eğlence katmayı hedefliyor. Loriini Geveze Lori sandalye tropik bir kuşun çizgilerin­in işlev kazanarak figüratif bir sandalyeye dönüştüğü, eğlenceli olduğu kadar heykelsi ve mekanda odak noktası yaratacak bir tasarım.

 ??  ?? Marshmello kanepe, 950 Euro. esatfisek.com
Marshmello kanepe, 950 Euro. esatfisek.com
 ??  ?? Lego Bench, 5.180 TL. yetdesigns­tudio.com
Lego Bench, 5.180 TL. yetdesigns­tudio.com
 ??  ?? Kaligrafi Koleksiyon­u parçaların­dan Pera levha. omarbaban.com
Kaligrafi Koleksiyon­u parçaların­dan Pera levha. omarbaban.com
 ??  ?? Alel etnik desenli seramik tabak, 299 TL. beymen.com
Alel etnik desenli seramik tabak, 299 TL. beymen.com
 ?? buntfactor­y.com ?? Duygu Kanadıkırı­k tasarımı Wiggle sallanan sandalye, 3.200 TL.
buntfactor­y.com Duygu Kanadıkırı­k tasarımı Wiggle sallanan sandalye, 3.200 TL.
 ??  ?? Avlu Collection 2
‘Crafted Minimalism’, sarı tealight mumluk 162 TL, turkuaz mumluk 202,50 TL, lacivert servis tabağı 243 TL, pembe servis tabağı 256,50 TL, day-studio.com
Avlu Collection 2 ‘Crafted Minimalism’, sarı tealight mumluk 162 TL, turkuaz mumluk 202,50 TL, lacivert servis tabağı 243 TL, pembe servis tabağı 256,50 TL, day-studio.com
 ?? buntfactor­y.com ?? Özgür Kanadıkırı­k tasarımı The Last Gift poster, 150 TL.
buntfactor­y.com Özgür Kanadıkırı­k tasarımı The Last Gift poster, 150 TL.
 ?? 3rdculture­project.com ?? Duafe duvar kağıdı 5m2, 450 TL.
3rdculture­project.com Duafe duvar kağıdı 5m2, 450 TL.
 ?? begumcanao­gur.com ?? Haze limited edition halı, 950 Dolar.
begumcanao­gur.com Haze limited edition halı, 950 Dolar.
 ??  ?? Kaktüs aydınlatma, 1.560 TL.
Kaktüs aydınlatma, 1.560 TL.
 ?? bornn.com.tr ?? Colorama Collection üç renkli kupa (adedi), 12,25 Euro.
bornn.com.tr Colorama Collection üç renkli kupa (adedi), 12,25 Euro.
 ??  ?? Boldly koltuk.
Boldly koltuk.
 ?? bornn.com.tr ?? Colorama Collection üç renkli kase,
11,75 Euro ve pişirme tabağı, 22 Euro.
bornn.com.tr Colorama Collection üç renkli kase, 11,75 Euro ve pişirme tabağı, 22 Euro.
 ??  ?? Doğanberk Demir tasarımı Universe şamdan, 480 Euro.
Doğanberk Demir tasarımı Universe şamdan, 480 Euro.
 ??  ?? Halka vazo serisi.
Halka vazo serisi.
 ??  ?? Grandpa yan sehpa, 4.324 TL.
Grandpa yan sehpa, 4.324 TL.
 ??  ?? Terazzo sehpa, 1.450 TL.
Terazzo sehpa, 1.450 TL.
 ??  ?? Loriini Geveze Lori sandalye 2.400 TL.
Loriini Geveze Lori sandalye 2.400 TL.
 ??  ?? A Song To Myself dekoratif obje/ şamdan, 240 TL.
A Song To Myself dekoratif obje/ şamdan, 240 TL.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye