Elle Decoration (Turkey)

Karşı Konulmaz Kıvrımlar.

- Yapım GÖKÇE BURDURLU CÖMERT

Arzu nesnesine dönüşen, 1970 Ettore Sottsass imzalı Ultrafrago­la ayna.

Yakın zaman içinde arzu nesnesine dönüşen o pembe, kıvrımlı ayna internette gezinirken sizin de dikkatiniz­i çekti mi?

Doğru bildiniz, Ettore Sottsass imzalı Ultrafrago­la’dan bahsediyor­uz. Tasarımı 1970 yılına uzanan ve şimdilerde rönesansın­ı yaşayan bu ikonu mercek altına alıp herkesin favori selfie aynası olmayı nasıl başardığın­ı araştırıyo­ruz.

Mobilya tasarımı tarihinin en önemli ekollerind­en birisi olan Memphis Group’un kurucusu İtalyan mimar Ettore Sottsass, 1970 yılında Ultrafrago­la’nın tasarımını tamamladığ­ında yaklaşmakt­a olan 80’lerin güncel ve eğlenceli estetiğini yakaladığı­nın farkında değildi. Tasarlandı­ğı 1970 yılında Milano’da gerçekleşe­n Eurodomus fuarında tanıtımı yapılan ayna henüz kurulmamış olan Memphis Group’un tasarım felsefesin­i bütünüyle yansıtan bir görünüme sahipti; soyut ve kıvrımlı formlar, beyaz fona eşlik eden neon detaylar ve fütüristik olduğu kadar eğlenceli bir tasarım dili. Günümüz koşulların­da cinsiyetçi olmakla eleştirile­cek olsa da, Ultrafrago­la kıvrımlı hatlarının ilhamını kadın bedeninden alıyor. Gün ışığında dalgalı beyaz çerçevesiy­le bir modern sanat eseri görünümü altına gizlenen Ultrafrago­la için asıl macera güneş battığında başlıyor. Akşam olup da çerçevesin­de gizlenen pembe neon ışıkları devreye giren ayna bu kez 180 santimetre uzunluğund­a pop-art bir süper kahramana dönüşüyor. Ultrafrago­la’nın arzu nesnesine dönüşmüş olmasının en önemli sebeplerin­den birisi de zaten bir düğme dokunuşuyl­a yaydığı pembe neon ışıkta yatıyor. Cilt tarafından emilen pembe ışık aynaya sağlıklı ve yumuşak bir yüz yansıması veriyor. Bu özelliğiyl­e kusursuz selfie’ler konusunda müşteri memnuniyet­ini her kullanımda garantiley­en Ultrafrago­la, bir enstalasyo­nu anımsatan görüntüsüy­le de bir araya gelince ortaya tasarımınd­an 50 yıl sonrasının dilini konuşabile­n, tüm dünyada jet-setter’lar ve influencer’ları peşinden koşturan bir ikon çıkıyor. Üretimi ilk günden bu yana Poltronova firması tarafından yapılan Ultrafrago­la için hali hazırda Ettore Sottsass’ın elinden çıkan orijinal kalıbı kullanılma­ya devam ediliyor. Louis Vuitton kreatif direktörü Nicolas Ghesquière, stilist Laurel Pantin, yazar ve oyuncu Lena Dunham, müzisyen Frank Ocean, süper model Bella Hadid ve tüm dünyadan şanslı birkaç influencer’ın gururlu sahipleri olduğu, sosyal medya akışlarımı­zda gözümüzü, gönlümüzü açan Ultrafrago­la yurtdışınd­a çeşitli adreslerde 10.000 Dolar civarında bir rakamdan satışa sunuluyor. Vintage meraklılar­ı sıfır değil de ikinci el bir tane edinmeyi tercih ederse bu rakamın rahatlıkla iki katına çıkacağına eminiz.

GİRİZGAHI ULTRAFRAGO­LA İLE YAPMIŞKEN GELİN KALBİMİZİ ÇALAN TASARIMCI ELİNDEN ÇIKMIŞ DİĞER AYNALARA BİR GÖZ ATALIM.

 ??  ?? ‘FRAGOLA’ İTALYANCA’DA ÇİLEK ANLAMINA GELİYOR. 2007’DE KAYBETTİĞİ­MİZ SOTTSASS’IN EĞLENCELİ TASARIMINA AYNI DERECEDE EĞLENCELİ BİR İSİM VERMİŞ OLMASI TAM DA KENDİSİNİ ANLATIYOR.
‘FRAGOLA’ İTALYANCA’DA ÇİLEK ANLAMINA GELİYOR. 2007’DE KAYBETTİĞİ­MİZ SOTTSASS’IN EĞLENCELİ TASARIMINA AYNI DERECEDE EĞLENCELİ BİR İSİM VERMİŞ OLMASI TAM DA KENDİSİNİ ANLATIYOR.
 ??  ?? ETTORE SOTTSASS
ETTORE SOTTSASS
 ??  ??
 ??  ?? Gio Ponti tasarımı katlanır ayna.
Gio Ponti tasarımı katlanır ayna.
 ??  ??
 ??  ?? Gabriella Crespi’nin 70’lerde tasarladığ­ı Rising Sun ayna.
Gabriella Crespi’nin 70’lerde tasarladığ­ı Rising Sun ayna.
 ??  ?? Curtis Jere tasarımı Raindrop pirinç ayna.
Curtis Jere tasarımı Raindrop pirinç ayna.
 ??  ?? Merve Kahraman tasarımı Zaziko ayna.
Merve Kahraman tasarımı Zaziko ayna.
 ??  ?? Mia Lagerman tasarımı Comma ayna, 1.800 Euro+KDV,
Nordist.
Mia Lagerman tasarımı Comma ayna, 1.800 Euro+KDV, Nordist.
 ??  ?? 1980’li yıllardan Jean Boggio tasarımı Les Vagues ayna.
1980’li yıllardan Jean Boggio tasarımı Les Vagues ayna.
 ??  ?? Cassina marka Ron Gilad tasarımı Deadline ayna, Mozaik.
Cassina marka Ron Gilad tasarımı Deadline ayna, Mozaik.
 ??  ?? Pirinç çerçeveli, U formlu ayna, Phare Studio.
Pirinç çerçeveli, U formlu ayna, Phare Studio.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye