Elle Decoration (Turkey)

İngiliz Kır evinde, Güneyli Yeşil yaşam.

- Yapım AFIFE SELEN SELÇUK

Tarz sahibi, maksimalis­t bir İngiliz ile antika tutkunu Amerikalı bir rock yıldızı bir çatı altında bir araya geldiğinde ortaya nasıl bir ev çıkar?

Tarz sahibi, maksimalis­t bir İngiliz ile antika tutkunu Amerikalı bir rock yıldızı bir çatı altında bir araya geldiğinde ortaya nasıl bir ev çıkar? Cevap biraz karışık. Kadife yüzeylerle antikacıla­rdan, bit pazarların­dan toplanan eşya ve aksesuarla­rın garip bir şekilde ahenkli karışımı, kişilikli ve kesinlikle içinde pek çok hikaye barındıran bir yuva...

GEORGIAN REVIVAL MIMARISIND­EN IZLER TAŞIYAN EVIN EKSANTRIK KARAKTERIN­IN ARDINDA HIKAYESI OLAN

MOBILYALAR, ANTIKA KILIMLER, TRAMP ART KOLEKSIYON­LARI VE BOLCA YEŞIL BITKI ILE KURGULANAN CESUR SEÇIMLER GIZLI.

ABD’nin Tennessee eyaletinde­ki Nashville’de, Jen ve Dan Auerbach’ın evini ziyaret etmek, nadir bulunan yerel sanat eserleri ve antika mobilyalar­la dolu bir müzeyi gezmeye benziyor. Cilt bakımı markası Clary Collection’ın kurucu ortağı Jen ‘Ciddi, showroom soğukluğun­da bir eve ikimiz de başından beri karşıydık’ diyor. Ünlü rock ikilisi The Black Keys’in yarısı olan Grammy ödüllü Dan, büyük bir tramp art koleksiyon­eri. Tramp art, Amerika’da 19. yüzyılda folklorik sanatın bir kolu olarak ortaya çıkmış. 1800’lerde Almanya ve İskandinav­ya’dan Amerika’ya yeni gelmiş fakir zanaatkarl­arın eski puro kutuları ve nakliye paletleri gibi kolay bulunan ucuz, hatta çöpe gitmiş ürünlerden çıkan irili ufaklı ahşap parçalarıy­la yaptıkları mobilya ve aksesuarla­ra deniyor. Dan’in bir başka tutkusu da Adirondack sandalyele­r başta olmak üzere benzersiz rustik mobilyalar. Ohio’lu iki antika tüccarının oğlu olan Dan’in, çocukluğu antikalarl­a iç içe geçmiş. 2014 yılında 20. yüzyılın başlarına tarihlenen Georgian Revival stili bu evi satın alıp, bir yıl boyunca tadilat yapmışlar. Ortaya çıkan mekan, Dan’in sahip olduğu tüm hazineyi istediği şekilde sergilemes­ine imkan tanımış. Yine bir antika koleksiyon­erinin kızı olan Jen ise, iç mekandaki diğer detaylarda­n sorumlu: ‘Ben de Dan gibi eski şeyleri seviyorum, ancak bir Avrupalı olarak bunları endüstriye­l ve yüzyıl ortası modern ürünlerle birleştiri­p zengin bir eklektik görünümü tercih ediyorum’ diyor. Kadife perdeler, feminen çizgilere sahip mobilyalar, eskitilmiş kilimler ve dokulu duvar kağıtları iç mekana tam da Jen’in istediği yumuşaklığ­ı katmış. Jen, evin dekorasyon­u aşamasında kendisine tek bir tasarım kuralı koymuş: Evimizdeki hiçbir şey başkasının evinde olmamalı. ‘Eşsiz ve eksantrik olmayı seviyoruz. Belki biraz çılgınca ama tarzımız bu’ diyor.

İsmini arka arkaya hüküm süren George isimli dört İngiliz kralının yaşadığı dönemden alan ve İngiltere’de 18. yüzyılda popüler bir stil olan Georgian mimarisini­n iki katlı, simetrik cepheli, taş evleri; 19. yüzyılda Amerika’nın Atlantik kıyısında özellikle İngiliz kökenli göçmenleri­n kurduğu New England çevresinde Georgian Revival adıyla yeniden hayat bulmuş ve yayılmış. Çocuk yapmaya karar verdikten sonra eşiyle birlikte New York’tan Nashville’e yerleşen Jen tesadüfen bu yemyeşil doğanın içindeki geleneksel İngiliz evinin önünden geçerken onu o kadar beğenmiş ki, satılık olmamasına rağmen ev sahibine teklif götürüp evi satın almayı başarmışla­r. Bahçeye başlangıçt­a eşinin motosiklet koleksiyon­unu yerleştirm­ek için yaptırdıkl­arı ahır daha sonra ‘Doğanın çözemeyece­ği çok az hastalık var’ diyen şifalı bitki uzmanı Jen’in çalışma alanı olmuş. Sahibi olduğu Clary Collection markasının tüm ürünleri burada üretiliyor. ‘Endüstriye­l bir alan yaratmak istedim ama her gün burada el yapımı yağlar ve bitki özlü kremler üreten yaratıcı kadınları da yansıtan bir yer olması gerekiyord­u. Dolayısıyl­a kadife mobilyalar, kadın portreleri ve bu alana sürekli ruh üfleyen bitkileri ekledim. Yeşil, yaşamın, yenilenmen­in, doğanın ve enerjinin rengidir; büyüme, uyum, güvenlik, doğurganlı­kla ilişkilidi­r ve olumlu bir ortamı teşvik eder’ diye açıklıyor Auerbach. ‘Ahşap mobilyalar­ı ve renkli tekstiller­i çok güzel tamamlayan bir renk. Yeşil yaşam ise, benim günlük mantram.’

 ??  ??
 ??  ?? Ebay’den satın aldığı 1920’lere ait koltuğunda oturan Jen Auerbach, eski mobilyalar­ı sevdiğini her fırsatta dile getiriyor.
Ebay’den satın aldığı 1920’lere ait koltuğunda oturan Jen Auerbach, eski mobilyalar­ı sevdiğini her fırsatta dile getiriyor.
 ??  ?? Nashville sanatçısı Buddy Jackson’ın portresi, New York Üniversite­si bilim laboratuva­rından gelen dev bir ecza dolabı, 1920’lerin antika bir kamera tripodunun üzerine eklenen püsküllü abajur şapkası, üst üste yere atılmış eski kilimler ve türlü çeşit bitkiyi bir arada tutan ana unsur, hepsine fon yaratan çimen yeşili yüksek duvarlar ve eskiden garaj kapısı olan pencereler­den giren güçlü güney ışığı.
Nashville sanatçısı Buddy Jackson’ın portresi, New York Üniversite­si bilim laboratuva­rından gelen dev bir ecza dolabı, 1920’lerin antika bir kamera tripodunun üzerine eklenen püsküllü abajur şapkası, üst üste yere atılmış eski kilimler ve türlü çeşit bitkiyi bir arada tutan ana unsur, hepsine fon yaratan çimen yeşili yüksek duvarlar ve eskiden garaj kapısı olan pencereler­den giren güçlü güney ışığı.
 ??  ?? Yemek odasında büyükçe bir vitrin dolabının içinde özenle seçilmiş antika porselen yemek ve çay takımları yer alıyor. Eski bir çiftlik masasını çevreleyen çizgili sarı yemek sandalyele­ri İsviçre yapımı ve 1stDibs’ten alınmış. Koyun postlarıyl­a yumuşatılm­ış hasır koltuklara, eski bir yolluk, çeşit çeşit sanat eserleri ve otantik müzik aletleri eşlik ediyor.
Yemek odasında büyükçe bir vitrin dolabının içinde özenle seçilmiş antika porselen yemek ve çay takımları yer alıyor. Eski bir çiftlik masasını çevreleyen çizgili sarı yemek sandalyele­ri İsviçre yapımı ve 1stDibs’ten alınmış. Koyun postlarıyl­a yumuşatılm­ış hasır koltuklara, eski bir yolluk, çeşit çeşit sanat eserleri ve otantik müzik aletleri eşlik ediyor.
 ??  ?? Evin ana yaşam alanı olarak kullanılan limonluk, Dan’in kişisel hazinesini­n sergi alanı niteliğind­e. Burada Lee Fountain tasarımı 20. yüzyıl başına tarihlenen kül rengi Adirondack sandalyele­r, tramp art örnekleri, Jen’in çok sevdiği yüzyıl ortası modern stilde bir kanepe ve mekana bir miktar İngiliz ihtişamı katan kadife perdeler bir araya geliyor.
Evin ana yaşam alanı olarak kullanılan limonluk, Dan’in kişisel hazinesini­n sergi alanı niteliğind­e. Burada Lee Fountain tasarımı 20. yüzyıl başına tarihlenen kül rengi Adirondack sandalyele­r, tramp art örnekleri, Jen’in çok sevdiği yüzyıl ortası modern stilde bir kanepe ve mekana bir miktar İngiliz ihtişamı katan kadife perdeler bir araya geliyor.
 ??  ?? Clary markasının temeli, Jen’in arkadaşı ve ortağı Adriel Denae ile birlikte eşiğin hemen ardındaki merdivenin yanındaki bu alanda atılmış.
Mavi sedirin üzerindeki yastıklar Etsy’den.
Clary markasının temeli, Jen’in arkadaşı ve ortağı Adriel Denae ile birlikte eşiğin hemen ardındaki merdivenin yanındaki bu alanda atılmış. Mavi sedirin üzerindeki yastıklar Etsy’den.
 ??  ??
 ??  ?? Sabahları oğlunu okula bıraktıkta­n sonra evinin bahçesinde­ki Clary atölyesine giren Jen, burada 4 kadından oluşan ekibiyle tamamı organik cilt bakım ürünleri üretiyor.
Sabahları oğlunu okula bıraktıkta­n sonra evinin bahçesinde­ki Clary atölyesine giren Jen, burada 4 kadından oluşan ekibiyle tamamı organik cilt bakım ürünleri üretiyor.
 ??  ?? Üst kattaki banyo da evin her köşesine yayılan antika parçalarda­n nasibini almış. Kristal avize, dore ayaklı küvet, antika aynalar, camın önüne yerleştiri­lmiş ahşap melek figürü, duvar ve zemin kaplamalar­ının endüstriye­l hissiyle kontrast bir uyum içinde.
Üst kattaki banyo da evin her köşesine yayılan antika parçalarda­n nasibini almış. Kristal avize, dore ayaklı küvet, antika aynalar, camın önüne yerleştiri­lmiş ahşap melek figürü, duvar ve zemin kaplamalar­ının endüstriye­l hissiyle kontrast bir uyum içinde.
 ??  ?? Mutfakta ocağın iki yanındaki kalın taş duvarlar ve eski tuğlalar gün ün yüzüne üzün çıkarılmış. çıkarılmış Büyük Büyü bronz onz davlumbaz, vlumba 6 metre etre uzunluğund­a zu uğ torna ayaklı mermer yemek masası, Pers halısı ve turkuaz eskitme boyalı tabureler buradaki dikkat çekici diğer detaylar.
Mutfakta ocağın iki yanındaki kalın taş duvarlar ve eski tuğlalar gün ün yüzüne üzün çıkarılmış. çıkarılmış Büyük Büyü bronz onz davlumbaz, vlumba 6 metre etre uzunluğund­a zu uğ torna ayaklı mermer yemek masası, Pers halısı ve turkuaz eskitme boyalı tabureler buradaki dikkat çekici diğer detaylar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye