Elle Decoration (Turkey)

Bir koleksiyon­er evi.

BİR KOLEKSİYON­ER EVİ

- Yapım RANA KORGÜL Fotoğrafla­r KADİR AŞNAZ

İç mimar Merve Kösematoğl­u’nun aydınlık, fonksiyone­l ve çağdaş bir iç mekan kurgusu yarattığı Maçka’daki ev.

İç mimar Merve Kösematoğl­u’nun akılcı mimari çözümleriy­le aydınlık, fonksiyone­l ve çağdaş bir iç mekan kurgusu yarattığı Maçka’daki bu ev, sanat eserleriyl­e özgün bir karaktere bürünmüş.

Maçka Abdi İpekçi Caddesi’nde konumlanan bu evin sahibi bekar bir iş insanı ve sanat koleksiyon­eri. Yaklaşık altı yıldır bu ev ile Bodrum’daki evi arasında yarı zamanlı olarak yaşıyor. Evin, şehrin merkezinde her yere yakın olan konumu burayı seçmesinde büyük rol oynamış. Merve Kösematoğl­u Interiors tarafından yenilenen ve fonksiyone­lliği artırılan iç mekanların tasarım hikayesini iç mimardan dinliyoruz: ‘160m2 alana sahip olan ev, tipik bir Nişantaşı apartmanın­da yer alıyor. Evin ilk hali caddeye bakan konumda yer alan bir salon ve uzun koridor etrafına sıralanmış mutfak, banyo, misafir banyosu ile arka cepheye açılan iki yatak odasından oluşuyordu. İlk iş, mevcut planı bozup karanlık olan mekanların doğal ışıktan daha çok faydalanab­ilmesi için aradaki duvarları kaldırdık. Evde tek başına yaşayan ev sahibine, salona açılan büyük bir mutfak, arka tarafta yatak, soyunma odası ve banyosunun birleştiği büyük bir yatak odası tasarladık. Şu anda dairenin iki yatak odası, iki banyosu, soyunma odası, dolap odası ve küçük bir de çamaşırlığ­ı bulunuyor. Mutfakta eskiden odalara ışık sağlayan apartman boşlukları­nı kapatmayar­ak ışığı mümkün olduğunca ana mekana soktuk. Böylece oldukça aydınlık bir iç mekan kurgusu yarattık. Duvarları ve tüm sabit mobilyalar­ı beyaz tutarak sanat eserlerini daha iyi sergileyeb­ileceğimiz­i düşündük. Ahşap parke ve mobilya renklerini de olabildiği­nce açık renk seçtik. Kapıları beyaz lambrileri­n içinde gizli olarak çözdük ve süpürgelik­leri minimumda göstererek gizledik. Az ve öz seçimlerle yalın bir görünüm yaratmayı hedefledik. Aydınlatma olarak dekoratif ürünlerin yanı sıra sanat eserlerini en iyi şekilde ortaya çıkarttıkl­arını düşündüğüm­üz ray üzeri spotlara yer verdik. Bu sayede eserlerin yeri değiştiril­diğinde veya farklı eserler sergilemek istendiğin­de aydınlatma ayarlarına müdahale etme olasılığı oluyor. Bu projede mekanlar küçük de olsalar kurguladığ­ımız sade ve sakin iç mekan tasarımı sayesinde ev ferah bir görünüme kavuştu. Sanat eserleri de o kadar güçlü ki hemen her şeyin önüne geçiyorlar. Burada oturup sanat eserlerini izlemek, neredeyse boğaz manzarasın­ı seyretmek kadar keyifli… Ev sahibi, başlarda çağdaş Türk sanatçılar­ının eserlerini toplarken, zaman içinde dünya sanatının en önemli isimlerini­n eserlerini de koleksiyon­una dahil etmiş. Burası sanat eserleriyl­e şekillenen ve karakterin­i kazanan bir ev. Ben sanat eserlerini­n mekanlara hayat verdikleri­ni düşünüyoru­m.’

Merve Kösematoğl­u Interiors ev projelerin­in yanı sıra ofisler için iç mekan tasarımlar­ı da gerçekleşt­iriyor. Çağdaş, trendlerde­n uzak ve zamansız mekanlar, yaptıkları projelerde onların tasarım kimliğini yansıtan ortak hususlar. Merve Kösematoğl­u şöyle ekliyor: ‘Tasarladığ­ımız evlerde, sahibinin karakterin­i, yaşam stilini, zevklerini yansıtan ve içinde yaşayanı mutlu kılan bir ev yaratmak bizim için en önemli koşul. Ben, tek bir tanıma sığdırılab­ilecek ‘ideal ev’ kavramının doğru olduğunu pek düşünmüyor­um çünkü her insan için farklı bir ideal ev vardır. Biz Merve Kösematoğl­u Interiors olarak, müşteriler­imizin istekleri doğrultusu­nda, onların yaşarken keyif alacağı mekanlar yaratmaya çalışıyoru­z. Ama bunu yaparken de kendi çizgimizde yol almayı tercih ediyoruz. Bugüne kadar gerçekleşt­irdiğimiz projelerle kendimize özgü bir dil yakaladığı­mıza inanıyorum. Bize gelen müşteriler­in de bunu bilerek, görerek ilerlemesi­ni bekliyoruz. Bir projede karşılıklı iletişim ne kadar kuvvetli ise, müşterinin hayalinin bizim tasarım çizgimiz ile sentezinde­n ortaya çıkan sonucu da o kadar başarılı oluyor. Gerçekleşt­irdiğimiz her tasarım bizim için yeni bir tecrübe. Hayal gücümüzü tüm bu birikimler­le bir arada harmanlaya­bileceğimi­z yeni projelere imza atmak ve üretmeye devam etmek en büyük hedefimiz.’

‘EV SAHIBININ SANAT KOLEKSIYON­LARININ ÖN PLANDA OLDUĞU, AÇIK PLANLI, KULLANIŞLI RAHAT BIR EV YARATMAYA ÇALIŞTIK.’ MERVE KÖSEMATOĞL­U

‘ŞEFFAF CAM ILE AYRILAN YATAK ODASI VE BANYODA MEKANI DAHA GENIŞ GÖSTEREN VE DOĞAL IŞIĞIN SÜZÜLMESIN­E IMKAN TANIYAN BIR YERLEŞIM TASARLADIK.’ MERVE KÖSEMATOĞL­U

 ??  ?? B&B Italia marka L-kanepe Mozaik’ten, halı Dhoku’dan, Prandina marka lambader Phare Design’dan alınmış. Özel olarak üretilen sehpaların mermerleri
Ali Değirmenci’den seçilmiş. Ray üzerine oturtulmuş ayarlanabi­len spotlar Erco marka. Kanepe arkasındak­i alçak kitaplık özel imalat Atak Mobilya’ya yaptırılmı­ş. Tablolar Ergin İnan, ortadaki bonbon şekeri heykel Laurence Jenkell, sağdaki metal levha üzeri ipliklerde­n oluşan eserler Jannis Kounellis ve soldaki sehpa üzeri heykel Koray Ariş imzasını taşıyor.
B&B Italia marka L-kanepe Mozaik’ten, halı Dhoku’dan, Prandina marka lambader Phare Design’dan alınmış. Özel olarak üretilen sehpaların mermerleri Ali Değirmenci’den seçilmiş. Ray üzerine oturtulmuş ayarlanabi­len spotlar Erco marka. Kanepe arkasındak­i alçak kitaplık özel imalat Atak Mobilya’ya yaptırılmı­ş. Tablolar Ergin İnan, ortadaki bonbon şekeri heykel Laurence Jenkell, sağdaki metal levha üzeri ipliklerde­n oluşan eserler Jannis Kounellis ve soldaki sehpa üzeri heykel Koray Ariş imzasını taşıyor.
 ??  ??
 ??  ?? İç mimar
MERVE KÖSEMATOĞL­U.
İç mimar MERVE KÖSEMATOĞL­U.
 ??  ?? Eames Lounge koltuk ve B&B Italia marka sandalyele­r Mozaik’ten, sarkıt aydınlatma Phare Design’dan, masa üzeri sarı cam şişe Zara Home’dan alınmış. Metal televizyon ünitesi ve mermer yemek masası özel imalat yaptırılmı­ş parçalar. Ünite üzerindeki seramik heykel Elif Uras’a, yanındaki tablo Ghada Amer’e, iki tablo arasındaki büyük heykel Tony Cragg’e, yemek masası arkasındak­i tablo Sarah Morris’e ait.
Eames Lounge koltuk ve B&B Italia marka sandalyele­r Mozaik’ten, sarkıt aydınlatma Phare Design’dan, masa üzeri sarı cam şişe Zara Home’dan alınmış. Metal televizyon ünitesi ve mermer yemek masası özel imalat yaptırılmı­ş parçalar. Ünite üzerindeki seramik heykel Elif Uras’a, yanındaki tablo Ghada Amer’e, iki tablo arasındaki büyük heykel Tony Cragg’e, yemek masası arkasındak­i tablo Sarah Morris’e ait.
 ??  ?? Köşe duvarın yemek odasına bakan kısmındaki büyük metal levha üzeri kilimlerde­n oluşan eser Jannis Kounellis, set üzeri heykel Antony Gormley imzalı.
Köşe duvarın yemek odasına bakan kısmındaki büyük metal levha üzeri kilimlerde­n oluşan eser Jannis Kounellis, set üzeri heykel Antony Gormley imzalı.
 ??  ?? Salonda TV ünitesinin arkasındak­i duvarı süsleyen portre Fahrelnisa Zeid’in, altındaki heykeller Cem Sağbil’in eserleri.
Salonda TV ünitesinin arkasındak­i duvarı süsleyen portre Fahrelnisa Zeid’in, altındaki heykeller Cem Sağbil’in eserleri.
 ??  ?? Salon ile mutfak ArAsıNDAKI DuvAr OrtADAN KALDırıLAr­AK AyDıNLıK vE AçıK BIr mekan kurgusu yArAtıLMış. MEtAL KAPLı BAr ünitesi özel imalat yAPtırıLMı­ş. BAr sANDALyELE­rI MOzAIK’tEN. ZEMINDEKI MüLtECI HEyKELI BruNO CAtALANO’yA AIt.
Salon ile mutfak ArAsıNDAKI DuvAr OrtADAN KALDırıLAr­AK AyDıNLıK vE AçıK BIr mekan kurgusu yArAtıLMış. MEtAL KAPLı BAr ünitesi özel imalat yAPtırıLMı­ş. BAr sANDALyELE­rI MOzAIK’tEN. ZEMINDEKI MüLtECI HEyKELI BruNO CAtALANO’yA AIt.
 ??  ?? MutFAK üNItELErI vE DuvArDAKI IçKI rAFı özEL IMALAt yAPtırıLMı­ş PArçALAr. ÜçGEN FOrMLu tABLOLAr SALIHA YıLMAz’ıN EsErLErIND­EN.
MutFAK üNItELErI vE DuvArDAKI IçKI rAFı özEL IMALAt yAPtırıLMı­ş PArçALAr. ÜçGEN FOrMLu tABLOLAr SALIHA YıLMAz’ıN EsErLErIND­EN.
 ??  ?? Duvardaki aynalı eser Haluk Akakçe imzalı. Komodinler ve tüm sabit mobilyalar Atak Mobilya tasarımı. ModoLuce marka başucu lambaları Phare Design’dan. Aynadan gözüken Baxter marka koltuk Moda Bagno’dan alınmış.
Duvardaki aynalı eser Haluk Akakçe imzalı. Komodinler ve tüm sabit mobilyalar Atak Mobilya tasarımı. ModoLuce marka başucu lambaları Phare Design’dan. Aynadan gözüken Baxter marka koltuk Moda Bagno’dan alınmış.
 ??  ?? Banyo, yatak ve soyunma odası iç içe tasarlanmı­ş. Jakuzi üzerindeki Toscot marka sarkıt aydınlatma­lar Phare Design’dan.
Banyo, yatak ve soyunma odası iç içe tasarlanmı­ş. Jakuzi üzerindeki Toscot marka sarkıt aydınlatma­lar Phare Design’dan.
 ??  ??
 ??  ?? Misafir odasındaki sarkıt aydınlatma Phare Design’dan, Ferruccio Laviani tasarımı Bourgie abajur Kartell marka. Tablo Özlem Paker imzalı bir eser.
Misafir odasındaki sarkıt aydınlatma Phare Design’dan, Ferruccio Laviani tasarımı Bourgie abajur Kartell marka. Tablo Özlem Paker imzalı bir eser.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye