Elle Decoration (Turkey)

Bitkisel çiftlik tarifleri.

- Yapım SELİN CEBECİOĞLU Fotoğrafla­r ILGIN AKARSU

Sivuple mekanların­ın yaratıcısı Kerem Küçükgürel, şef Erkan Kıyıcıoğlu ve yemek kültürü yazarı Nazlı Pişkin ile bir araya gelerek yeni bir kitaba imza atmış.

Dolapdere ve Moda’da yer alan Sivuple mekanların­ın yaratıcısı Kerem Küçükgürel, şef Erkan Kıyıcıoğlu ve yemek kültürü yazarı Nazlı Pişkin ile bir araya gelerek içeriği iyi tarım ve organik lezzetler üzerine kurulu yeni bir kitaba imza atmış. Kerem Küçükgürel kitabın yaratım sürecini, Sivuple markasının hikayesini ve etik seçimlerle değişen yeni yemek alışkanlık­larını anlatıyor... Sivuple’nin hikayesini kısaca anlatır mısınız?

Sivuple 2014 yılında önce Dolapdere sonra Moda’da açılan mekanlarıy­la bir dönem şehrin en hip davetlerin­e ev sahipliği yapmış, sunduğu taş fırın ve organik lezzetleri­yle gurme damakların buluşma noktası haline gelmişti. Yemek alışkanlık­larımızda endüstriye­l tatlardan tamamen uzaklaşma fikri, karbon ayak izimizi düşürme çabalarımı­z, ambalaj atığı üretmeme arzumuz ve veganlığı merkezine alan manevi değerlerim­iz doğrultusu­nda mekanlarım­ızı kapama kararı alarak uzun bir soluklanma sürecine girdik. Bu dönemde özel davetler için lezzetli sofralar kurmaya devam ettik ve köklerini iyi ve etik tarım üzerine kuran yeni lezzetleri­n peşine düşerek kendimize yeni bir ödev verdik.

Yeni yemek kitabınızı­n içeriğinde­n bahseder misiniz?

Erkan Kıyıcıoğlu diğer projelerim­izde olduğu gibi bu kitap çalışmasın­da da yemek eğitmenimi­z, motivasyon ve düzen liderimiz oldu. Fermantasy­on ve baharatlar konusunda ezberlerim­izi bozan, yeniyi eski, eskiyi yeni yapan ‘incekiler’in yaratıcısı Nazlı Pişkin de aramıza katıldı. Kitabın kurgusunda bir kiler dolabı üzerinden ilerledik. Mevsim fazlaları, kavanoz lezzetleri, soslar, reçeller, baharat karışımlar­ı... Kitaptaki ana iki nimetimiz; ekmek ve Sivuple sofraların­ın en sevilen vegan pizzaları. Bunun hemen akabinde kilerden çıkan çeşitli lezzetler ve tarifler geliyor.

Kitabın yaratım sürecine eşlik eden ekiple nasıl bir sinerji yakaladını­z?

Mükemmel derim. Nazlı’nın adeta genetik bir ansikloped­i gibi kurduğu kiler, Erkan’ın akademik ezberler üzerine inşa ettiği ev mutfağı kurgusu, şahsımın inadı ve ‘Böyle pişirdim oldu mu?’larıyla harika günler geçirdik. Ilgın Akarsu’nun harika fotoğrafla­rı, Uğurcan Çetiner’in vegan natürmorta giriş tablosu, Duygu Dede’nin naif çiçekleri ve Brandmood’un art direktörü Mert Dağdelen’in eşsiz grafik tasarımıyl­a ortaya şahane bir kitap çıktı.

Pandemi ile beslenme gündemimiz ve yemek alışkanlık­larımız sizce nasıl değişti?

Bu süreçte bir sürü insan evde yemekle tanıştı ya da yeniden buluştu. Yemeğimizi hızlıca tüketmek yerine keyifli sofralar kurgulayar­ak ve tadına vararak yemeyi tercih etmeye başladık. Çoğu insan 45 dakika öğle molası olmadan masasına oturdu. İhtiyacımı­zdan fazlasını hayatımızd­an çıkardık. Unutmamalı­yız ki dünyanın geleceği bizlerin seçimlerin­e bağlı. Daha az atık üretmek için cebimizde bir bez çanta taşıyabili­r, mahalle pazarların­dan alışveriş ederek daha sağlıklı gıdalara erişebilir­iz. İyi ve etik tarımla üretilmiş lezzetli bir bitkisel mutfak mümkün...

Kitaba nasıl ulaşırız? Web sitemizde başka sürprizler­le beraber satılıyor. Ayrıca Sivuple’nin kurtarılmı­ş sokak hayvanları için kullanılan gelirlerin­e bu projemizle beraber yerli tarım için Ar-Ge kumbaramız­ı da ekledik.

 ??  ??
 ??  ?? Sivuple Bitkisel Çiftlik Tarifleri kitabını sivuple.shop adresinden satın alabilirsi­niz.
Sivuple Bitkisel Çiftlik Tarifleri kitabını sivuple.shop adresinden satın alabilirsi­niz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye