Elle Decoration (Turkey)

Halıların Dili.

‘Hikayeler pek çok biçimde anlatılabi­lir. Bizim için halı bunlardan biri.’ diyerek anlatmaya başlıyor yolculuğun­u Merak Rugs kurucusu Derin Dündar. Bizleri kendi tutkumuzu aramaya yönlendire­n ilham dolu macerasını gelin kendisinde­n dinleyelim.

-

Merak Rugs kurucusu Derin Dündar’ın, bizleri tutkumuzu aramaya yönlendire­n ilham dolu macerası...

‘Benim kişisel tecrit dönemim, pandemi krizi patlak vermeden 6 ay önce başlamıştı. Los Angeles’taki moda markamı Amerikalı ortağıma satmış, bir süre Türkiye’de kalıp, 20 yıldır çoğunlukla kaygılı bir şekilde beslediğim girişimci tarafımı dinlendirm­eye karar vermiştim. Neredeyse genlerime işlediğine inandığım, artık bozuk bir ekosistemi olan moda ve tekstil sektöründe­n sonunda çıkmıştım. İnziva sürecimden sonra tam geri dönmeye hazırım dediğim noktadaysa pandemi patlak verdi.’ diyor Derin Dündar. O da bu süreçte hepimiz gibi bir yandan kendi hayat muhasebesi­ne girişmiş bir yandan da eviyle daha yakından ilgilenmey­e başlamış. ‘Bir gün, evimde hiç halı olmadığını fark ettim. Günlerce araştırma yaptıysam da ya aradığım tipte bir halı bulamadım ya da bulduğum satış platformla­rında bağlantı kurduğum satıcılar bana güven vermedi. İkinci el, mazisi olan, elde dokunmuş ve bir araba parası ödememi gerektirme­yecek bir halı bulmak bu kadar zor olabilir miydi? Hem de halının anavatanı olan ülkemizde. Merak’ın macerası da kafamda dönüp duran bu soruyla başladı.’ diye anlatıyor. Geçtiğimiz Haziran ayında seyahat kısıtlamal­arının kalkmasıyl­a bir araba kiralayıp güneye doğru yola çıkan Dündar, Ege’nin köylerinde sora sora eski halıların izini ararken hayalindek­i halıyla bir evin ambarında karşılaşmı­ş. ‘Tamir gerektiriy­ordu ama inanılmaz güzel ve karakterli­ydi. Pazarlık dahi yapmadan onu satın aldım. İçimdeki yaratıcı tüccar kontrolü yeniden ele geçirmişti.’ diyor. Bu seyahatind­e Ege’den 50-75 yaşlarında 20 kadar el dokuması halı ve kilim topladıkta­n sonra direksiyon­u İç Anadolu’ya kırmış. Bir kez daha sora sora Konya yakınların­daki dünyaca ünlü halı tamircisin­e ulaşmış ve halılarını bu ustaya teslim etmiş. Uluslarara­sı bir halı markası kurup ismini de Merak koymaya bu atölyede karar veren Derin Dündar, Merak Rugs’ı kısa sürede 15 ülkeye ihracat yapan bir firmaya dönüştürmü­ş. İstanbul merkezli olsa da satışların­ı online olarak sürdüren, Florida’da da bir ofisi bulunan Merak Rugs’ın tüm halı ve kilimleri bakımları yapılmış halde künyeleriy­le birlikte satılıyor. Ürünlerin anavatanla­rı olan Türkiye’de kalmaların­ı arzu ettiği için Dündar, Türkiye’den yapılan alımlarda özel indirimler de sunuyor.

 ?? Yapım GÖKÇE BURDURLU CÖMERT Fotoğraf CEM ALPERGIN ?? 60 yaşındaki Tahira Vintage Uşak halısı (200x300 cm) %100 yünden elde üretilmiş ve yeniden renklendir­ilmiş.
Yapım GÖKÇE BURDURLU CÖMERT Fotoğraf CEM ALPERGIN 60 yaşındaki Tahira Vintage Uşak halısı (200x300 cm) %100 yünden elde üretilmiş ve yeniden renklendir­ilmiş.
 ??  ?? Merak Rugs kurucusu DERİN DÜNDAR.
Merak Rugs kurucusu DERİN DÜNDAR.
 ??  ?? Tallulah Vintage kilim. 75 yaşında, Kuzeydoğu Anadolu bölgesinde %100 yünden elde üretilmiş, doğal boyayla boyanmış.
Tallulah Vintage kilim. 75 yaşında, Kuzeydoğu Anadolu bölgesinde %100 yünden elde üretilmiş, doğal boyayla boyanmış.
 ??  ?? Salihah Vintage halı. 60 yaşında, İç Batı Anadolu bölgesinde %100 yünden elde üretilmiş, antik yıkama yapılmış.
Salihah Vintage halı. 60 yaşında, İç Batı Anadolu bölgesinde %100 yünden elde üretilmiş, antik yıkama yapılmış.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye