Elle Decoration (Turkey)

Hiçliğin ortasında Pueblo’ya saygı duruşu.

-

İlkel kerpiç sivil mimarinin bilinen en ilginç örneklerin­den sayılan geleneksel Pueblo evleri son 5 yıldır Y ve Z kuşağının ‘hayal evi’ tanımların­a sızdı.

İlkel kerpiç sivil mimarinin bilinen en ilginç örneklerin­den sayılan geleneksel Pueblo evleri son 5 yıldır doğaya dönüş akımıyla Y ve Z kuşağının ‘hayal evi’ tanımların­a sızdı. Kıyı kesimlerin­den kaçıp Amerika’nın iç bölgelerin­de çöl dinginliği­ni arayanları­n yaptığı benzer yapılar günümüzde Pueblo Revival adıyla anılıyor. Bu stilin yeni bir kimlikle canlanışın­ı, Amerikan modernizmi­nin büyükannes­i ressam, moda ikonu, dekoratör ve aktivist Georgia O’Keeffe’nin mirasına borçluyuz.

Kaliforniy­a’nın iç kesimlerin­deki çöl arazisinde konumlanan Joshua Tree Milli Parkı’nın içinde olmasına rağmen şehir merkezine yakınlığıy­la hem hiçliğin ortasında olma hem de 5 dakikada medeniyete kavuşma imkanı sağlayan Desert Wild, macerapere­st bir çiftin ünlü Amerikalı ressam Georgia O’Keeffe ile özdeşleşen New Mexico’daki Pueblo evlerinden ilham alarak yarattığı, havuzlu, jakuzili, iki yatak odalı, iki banyolu bir vaha. Gevşemek, rahatlamak ve çölün yavaşlığın­ın tadını çıkarmak için eşsiz bir yer. İç mekan, Türk, Yunan, Fas, New Mexico’dan detaylarla tam bir kültürler karması. Airbnb ile kısa süreli tatil için kiralanabi­liyor.

Avustralya’da bir sörf kasabasınd­a büyüyen Natalie ve doğma büyüme Chicagolu Louis, kariyerler­i için bulundukla­rı Londra’da tanışıp Hawaii’de evlendikte­n sonra Sidney ve Chicago arasında mekik dokuyarak geçen hayatların­ın bir sonraki aşaması için Joshua Tree’deki bu harika araziyi satın alıp hayallerin­deki evi inşa etmişler. Daha önce tatil amacıyla pek çok kez geldikleri Joshua Tree’de hem milli parka hem şehre yakın bu arazinin satılık olduğunu görünce hızlı bir kararla bu fırsatı değerlendi­ren çift, inşaatı 10 ayda tamamlamış. Nathalie ve Louis, seyahatler­i sırasında gördükleri mimari ve dekoratif stillerden aldıkları ilhamı burada tek potada eriterek hayata geçirmişle­r: ‘Marakeş riyadların­da kullanılan tadelakt’ı (Fas alçısı), Yunanistan’ın yumuşak kireç sıvalı zeminlerin­i ve New Mexico’da özellikle Georgia O’Keeffe’nin evinde gördüğümüz kerpiç şömineleri buraya taşımak istedik.’

Çöl ortamında gölgenin gerekliliğ­inden yola çıkarak açık hava odası gibi düzenlenmi­ş, evin içine uzanan terasın bir köşesine Joshua Tree kasabasına bakan manzaranın tadını çıkarmak için tavana asılı bir salıncak yerleştiri­lmiş, diğer köşesi ise açık havada kahve keyfi için alçı sedir, alçak sehpa ve taburelerl­e şark köşesi mantığında dekore edilmiş. Bu bölümde Berberi işi yastıklar ve bir Fas feneri dikkat çekiyor. Bu bölümün tavanında birbirine bağlanmış yüzlerce ‘Saguaro kemiği’ ekstra serinlik sağlıyor. Bölgeye has bir kaktüs türü olan Saguaro kuruyup öldüğünde geriye kalan ahşap benzeri lif çubuklara Saguaro kemiği deniyor. Bu malzemeyi Kızılderil­iler yüzyıllar boyu hem inşaat hem de mobilya üretiminde kullanmışl­ar. Joshua Tree’nin uçsuz bucaksız çöl arazisinde bolca bulunan Saguaro kemikleri, bu evin de pek çok bölümde kullanılmı­ş. Uzun bir dikdörtgen­ler prizması formundaki evin tam ortasındak­i kemerli kapının ardında açık planlı bir mutfak ve yaşam alanı bulunuyor. Buradan havuzu ve jakuziyi barındıran arka bahçeye ulaşılıyor. L formunda oldukça geniş bir alana yayılan mutfak tezgahı, dolap ve davlumbaz, evin diğer ‘yerinde çözülmüş’ mobilyalar­ı gibi tadelakt, yani Fas alçısından inşa edilmiş. Dolap kapakları geri dönüştürül­müş ahşaptan. Fırının yaslandığı duvardaki pirinç rengi Clé Tile marka sırlı fayanslar, evin geneline yayılan pirinç aksamlı aydınlatma ve aksesuarla­rla aynı dile sahip.

Oturma bölümünde ise kerpiç şömine ve iki yana uzanan sedirler mekana hakim konumda. Bu şömine aslında evin tasarımını­n başlangıç noktasını oluşturuyo­r. Çift, ünlü Amerikalı ressam Georgia O’Keeffe ile özdeşleşen New Mexico’daki Pueblo Revival evlerinden ilham almış ve bu evlerin karakteris­tik özellikler­inden biri olan yerinde çözülmüş oturma üniteleri ve şömineyi yaşam alanının odak noktasına taşımış. Anadolu ve Fas işi tülü ile kilimler üst üste kullanılar­ak doku ve renk katmanları yaratılmış, Türk işi kilim minderler ise bir köşede gelecek misafirler­i bekliyor. Portatif pikabın yaslandığı duvar, ateşin tadını çıkarırken projektörl­e film izlemek amacıyla bomboş bırakılmış. Bu otantik ortama televizyon gibi modern bir cihaz ekleyip atmosferi bozmak istemeyen ama ılık bir gecede film izleme konforunda­n da ödün vermek istemeyen çift, projeksiyo­n alanıyla aradıkları çözümü bulmuş.

Desert Wild adını verdikleri evlerinin ebeveyn yatak odasında Nathalie ve Louis, yine Fas ve Yunanistan’dan aldıkları esinle, yatak başı işlevi de görebilece­k kemerli bir niş yaratmışla­r. Gri Berberi kilimi, ahşap karyola üzerinde terrakota rengi nevresimle­r, pirinç aydınlatma­lar ve duvara asılı sepetler içinden sarkan bitkilerle son derece minimal bir stile sahip oda, yekpare cam sürgülü kapılarla bakir çöl manzarasın­a açılıyor.

Çift, yatak odasının tamamı tadelakt sıvalı en-suite banyosunun zemininde kullandıkl­arı terakota karoları bir Fas gezisi sırasında satın alıp ABD’ye kargo ile yollamış. Lavobo olarak kullanılan mermer kurna ise 100 yıllık bir Türk hamamından çıkma.

Joshua Tree’de tadelakt sıvasından bir ev inşa ederken düşündükle­rinden çok daha fazla zorlandıkl­arını söyleyen Nathalie, ‘Uygulama tamamlandı­ktan sonra günde iki kez su püskürtmez­sek çöl havası aşırı kuru olduğu için çatlıyordu’ diye anlatıyor. Banyo, Saguaro kemiklerin­den yapılmış bir duvarla çevrili kaktüs bahçesine bakıyor.

İkinci yatak odasının mobilyalar­ı da yine yerinde çözülmüş, tadelakt sıvadan bir sedir karyola ve komodinler­den oluşuyor. Fas işi bir kemerin ardındaki keten perdelerle mekandan ayrılan dolap nişinin içindeki su yeşili, nevresim takımının rengiyle uyum içinde. Evin ana banyosu, yine tadelakt banyo mobilyası ile başka bir 100 yıllık Türk hamamı kurnasına ev sahipliği yapıyor. Kapı kilidi, kancalar ve havlu askısı Marakeş’teki bir hırdavatçı­dan satın alınmış; bunların tümü modern pirinç aynalar, musluk ve apliklerle uyumlu.

DESERT WILD ADINI VERDIKLERI EVLERININ EBEVEYN YATAKODASI­NDA NATHALIE VE LOUIS,YINE FAS VE YUNANISTAN’DAN ALDIKLARI ESINLE, YATAK BAŞI IŞLEVI DE GÖREBILECE­K KEMERLI BIR NIŞ YARATMIŞLA­R.

 ?? Yapım AFİFE SELEN SELÇUK Fotoğrafla­r STEPHANIE WILEY INTERIOR PHOTOGRAPH­Y ?? Girişteki terasın bir köşesine tavana asılı bir salıncak yerleştiri­lmiş, diğer köşesi ise açık havada kahve keyfi için alçı sedir, alçak sehpa ve taburelerl­e şark köşesi mantığında dekore edilmiş.
Yapım AFİFE SELEN SELÇUK Fotoğrafla­r STEPHANIE WILEY INTERIOR PHOTOGRAPH­Y Girişteki terasın bir köşesine tavana asılı bir salıncak yerleştiri­lmiş, diğer köşesi ise açık havada kahve keyfi için alçı sedir, alçak sehpa ve taburelerl­e şark köşesi mantığında dekore edilmiş.
 ??  ?? Arka bahçede havuz, jakuzi ve ateş çukuru ile birlikte geniş bir oturma alanı bulunuyor. Çift, yüzme havuzunun tasarımınd­a Fas’taki riyad havuzların­dan ilham almış.
Arka bahçede havuza bakan yemek alanı, ön terasın benzeri alçı sedirlerle ve geri kazanılmış ahşaptan bir yemek masası ve bankıyla hayat bulmuş. Çiftin Meksika’daki seyahatler­inden getirdikle­ri örgü aydınlatma­lar masanın üzerinde asılı. Berberi işi yastıklar buranın da gözdesi.
Arka bahçede havuz, jakuzi ve ateş çukuru ile birlikte geniş bir oturma alanı bulunuyor. Çift, yüzme havuzunun tasarımınd­a Fas’taki riyad havuzların­dan ilham almış. Arka bahçede havuza bakan yemek alanı, ön terasın benzeri alçı sedirlerle ve geri kazanılmış ahşaptan bir yemek masası ve bankıyla hayat bulmuş. Çiftin Meksika’daki seyahatler­inden getirdikle­ri örgü aydınlatma­lar masanın üzerinde asılı. Berberi işi yastıklar buranın da gözdesi.
 ??  ?? Uzun bir dikdörtgen­ler prizması formundaki evin tam ortasındak­i kemerli kapının ardında açık planlı bir mutfak ve yaşam alanı bulunuyor. Buradan havuzu ve jakuziyi barındıran arka bahçeye ulaşılıyor.
Uzun bir dikdörtgen­ler prizması formundaki evin tam ortasındak­i kemerli kapının ardında açık planlı bir mutfak ve yaşam alanı bulunuyor. Buradan havuzu ve jakuziyi barındıran arka bahçeye ulaşılıyor.
 ??  ?? Ev sahipleri, Georgia O’Keeffe ile özdeşleşen New Mexico’daki Pueblo Revival evlerinden ilham almış ve bu evlerin karakteris­tik özellikler­inden biri olan yerinde çözülmüş oturma üniteleri ve şömineyi yaşam alanının odak noktasına taşımış. ‘MARAKEŞ RIYADLARIN­DA KULLANILAN TADELAKT’I (FAS ALÇISI), YUNANISTAN’IN YUMUŞAK KIREÇ SIVALI ZEMINLERIN­I VE NEW MEXICO’DA ÖZELLIKLE GEORGIA O’KEEFFE’NIN EVINDE GÖRDÜĞÜMÜZ KERPIÇ ŞÖMINELERI BURAYA TAŞIMAK ISTEDIK.’
Ev sahipleri, Georgia O’Keeffe ile özdeşleşen New Mexico’daki Pueblo Revival evlerinden ilham almış ve bu evlerin karakteris­tik özellikler­inden biri olan yerinde çözülmüş oturma üniteleri ve şömineyi yaşam alanının odak noktasına taşımış. ‘MARAKEŞ RIYADLARIN­DA KULLANILAN TADELAKT’I (FAS ALÇISI), YUNANISTAN’IN YUMUŞAK KIREÇ SIVALI ZEMINLERIN­I VE NEW MEXICO’DA ÖZELLIKLE GEORGIA O’KEEFFE’NIN EVINDE GÖRDÜĞÜMÜZ KERPIÇ ŞÖMINELERI BURAYA TAŞIMAK ISTEDIK.’
 ??  ?? Yekpare cam sürgülü kApılArlA BAkir çöl mAnzArAsın­A AçılAn EBEvEyn yAtAk oDAsı, gri BErBEri kilimi, AhşAp kAryolA üzErinDE tErAkotA rEngi nEvrEsimlE­r, pirinç AyDınlAtmA­lAr vE DuvArA Asılı sEpEtlEr içinDEn sArkAn BitkilErlE son DErECE minimAl Bir stilE sAhip.
Yekpare cam sürgülü kApılArlA BAkir çöl mAnzArAsın­A AçılAn EBEvEyn yAtAk oDAsı, gri BErBEri kilimi, AhşAp kAryolA üzErinDE tErAkotA rEngi nEvrEsimlE­r, pirinç AyDınlAtmA­lAr vE DuvArA Asılı sEpEtlEr içinDEn sArkAn BitkilErlE son DErECE minimAl Bir stilE sAhip.
 ??  ??
 ??  ?? ‘AnA BAnyoDAki En sEvDiğimiz özEllik, küvEt Bölümünü BAnyonun gEri kAlAnınDAn AyırmAk için yAptığımız kEmErli DuvAr. KEmErDEn gEçip, FAs’tAn gEtirDiğim­iz pErDElEri Açıyorsunu­z vE kAktüs BAhçEli gömmE BAnyonuz sizi BEkliyor’ Diyor NAthAliE.
‘AnA BAnyoDAki En sEvDiğimiz özEllik, küvEt Bölümünü BAnyonun gEri kAlAnınDAn AyırmAk için yAptığımız kEmErli DuvAr. KEmErDEn gEçip, FAs’tAn gEtirDiğim­iz pErDElEri Açıyorsunu­z vE kAktüs BAhçEli gömmE BAnyonuz sizi BEkliyor’ Diyor NAthAliE.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye