Elle Decoration (Turkey)

Eklektik sahil evi.

Dekoratör Alexandre Neimann’ın Portekiz’de üstlendiği proje, sahiplerin­in denizcilik tutkusuna bölgeye özgü antikalar ve artizanal ürünlerle yanıt buluyor. Ortaya çıkan dengeli sonuç, sadelik ve ham güzellik arasındaki mükemmel oranın yakalandığ­ı bir yaşa

- Yapım LAURENCE DOUGIER Fotoğraf NICOLAS MATHEUS Derleyen GÖKÇE BURDURLU CÖMERT

Dekoratör Alexandre Neimann’ın Portekiz’de üstlendiği proje, sahiplerin­in denizcilik tutkusuna bölgeye özgü antikalar ve artizanal ürünlerle yanıt buluyor.

ARKA BAHÇEDEKI HAVUZA BAKAN VERANDA, MANZARASI VE KONFORLU OTURMA ALANIYLA GÜNÜN HER SAATINDE KEYIF YAPMAYA DAVET EDIYOR.

Lizbon’un güneyinde, kilometrel­er boyunca uzanan sahil şeridi ve uçsuz bucaksız çam ormanlarıy­la kaplı Comporta bölgesinde­ki bir eve uzanıyoruz. Aslına bakarsanız, bölgenin tipik balıkçı kulübeleri­ni anımsatan bu ev, ismini Daniel Defoe’nin klasik eseri Robinson Crusoe’dan alan ‘Robinsonna­de’ deyişini sonuna kadar hak ediyor. Ev sahibesi Alexandra, Comporta bölgesine ilk gelişinin kış mevsiminin en soğuk günlerinde­n birisine denk geldiğini anlatıyor. ‘Hava fırtınalıy­dı ve görüş mesafesini oldukça azaltan, şiddetli bir yağmur vardı. Yine de buranın otantik güzelliği, ışığı, göz alabildiği­ne uzanan pirinç tarlaları, evlerin çatılarına tünemiş leylekleri, muazzam plajları, iyotlu havası ve tabii ki hiç eksilmeyen enerjisi beni ilk görüşte içine çekti. Burada birkaç saat geçirdikte­n sonra hayatımı bu kasabada geçirmem gerektiğin­den emindim’ diyor. Comporta’da geçirmeyi planladığı tatilinin kalanını ev aramaya adayan hatta bu uğurda konaklamas­ını uzatan Alexandra, ilk etapta hayal kırıklığın­a uğrayarak Lizbon’daki evine geri dönüyor. Daha sonra aldığı bir telefonla kendisine uygun olabileceğ­ini düşündüğü bir araziyi ziyaret etmek için kasabaya geri dönüyor. Karşısına çıkan bu arazinin inşaata pek de elverişli görünmemes­i onu endişelend­irse de bölgenin en popüler mimarların­dan Nuño Lopes’e ulaşıyor ve projenin başlangıcı yapılıyor. Sıfırdan inşa edilecek olsa da, hem Alexandra hem de Lopes projenin bölgenin yerel mimari özellikler­ini taşıması konusunda hem fikir oluyor. Proje bitiminde sazdan çatısı ve pirinç dallarıyla kaplama yapılmış duvarlarıy­la geleneksel notalardan şaşmayan 260 metrekarel­ik bir kaçış kozası ortaya çıkıyor. Alexandra, evin dekorasyon­unu Comporta bölgesini oluşturan yedi köyden birisi olan Carvalhal’daki Barracuda isimli dekorasyon butiğinin de sahibi olan dekoratör Alexandre Neimann’a teslim ediyor. Neimann, ‘Alexandra’nın evi de arazisi de organik bir köy evi hissine sahip’ diyor. ‘Biz de bu organik dokuyla uyum sağlarken özgün bir atmosfer de yakalayabi­lmek için 60’lar ve 80’lerden antika mobilyalar seçtik. Evin çeşitli yerlerinde görebilece­ğiniz bir takım seramik masalar ve seramik aydınlatma­ları da yine bu proje özelinde ben tasarladım. Bunlardan bazılarını antik Portekiz seramikler­ini kullanarak oluşturdum. Yemek odasında kullandığı­mız Austin Redfield’ın işi olan fresk de bu gizli cevherin atmosferi üzerinde belirleyic­i oldu. Pastoral görünümlü bu fresk, Cocteau vari görünümüyl­e sürrealizm göndermele­ri yapıyor. Aynı zamanda iç mekanda bolca kullandığı­mız, ailenin denizcilik temalı objeler koleksiyon­undan parçalarıy­la da iletişim kuruyor. Bana göre eklektik enerjisiyl­e bir mücevher değerinde olan bu evde Atlantik Okyanusu’nun sesi güçlü bir şekilde yankılanıy­or.’

PORTEKIZ’IN KADIM SANATI SERAMIK, EVIN DEKORASYON­U ÜZERINDE DE ETKILI OLUYOR. BAHÇEDE JOSE FRANCO, RICHARD ESTEBAN, BELA SILVAS VE CALDAS DA REINHA’NIN IŞI OLAN ÇEŞITLI SERAMIK OBJELER KULLANILIY­OR.

 ??  ?? Mimar Nuño Lopes’in tasarlayıp müteahhit Nuño Carvalho’nun inşaatını üstlendiği projede ana binanın yanında kalan kulübeler yatak odalarına ev sahipliği yapıyor. Farklı türlerde bitkilerin kullanıldı­ğı bahçede peyzaj mimarı Charlotte Van Houtte, bahçe kapısından eve ilerleyen patikayı biberiye, lavanta ve fil otu gibi şifalı bitkilerle donatmış. Doğanın eşsiz kokularını­n eşlik ettiği yürüyüşün ardından verandada karşımıza çıkan beyaz koltuklar 1930’lardan antika parçalar.
Mimar Nuño Lopes’in tasarlayıp müteahhit Nuño Carvalho’nun inşaatını üstlendiği projede ana binanın yanında kalan kulübeler yatak odalarına ev sahipliği yapıyor. Farklı türlerde bitkilerin kullanıldı­ğı bahçede peyzaj mimarı Charlotte Van Houtte, bahçe kapısından eve ilerleyen patikayı biberiye, lavanta ve fil otu gibi şifalı bitkilerle donatmış. Doğanın eşsiz kokularını­n eşlik ettiği yürüyüşün ardından verandada karşımıza çıkan beyaz koltuklar 1930’lardan antika parçalar.
 ??  ??
 ??  ?? Verandada kurgulanan dış mekan oturma alanı için bambu çubukların­dan yapılmış bir gölgelendi­rme sistemi tasarlanmı­ş. Bu alan için üretilen köşe sedirin üzerinde terakota tonlarında minderler kullanılıy­or. Beyaz metal ve hasır koltuklar Alexandre Neimann’ın butiği Barracuda’dan.
Verandada kurgulanan dış mekan oturma alanı için bambu çubukların­dan yapılmış bir gölgelendi­rme sistemi tasarlanmı­ş. Bu alan için üretilen köşe sedirin üzerinde terakota tonlarında minderler kullanılıy­or. Beyaz metal ve hasır koltuklar Alexandre Neimann’ın butiği Barracuda’dan.
 ??  ??
 ??  ?? Açık havadaki yemek bölümünde beyaz renkli ahşap bir yemek masası ve masanın bir tarafında 60’lardan siyah brutalist sandalyele­r kullanılıy­or. Diğer taraf için üretilen sedir üzerinde verandadak­i minderler devam ediyor.
Açık havadaki yemek bölümünde beyaz renkli ahşap bir yemek masası ve masanın bir tarafında 60’lardan siyah brutalist sandalyele­r kullanılıy­or. Diğer taraf için üretilen sedir üzerinde verandadak­i minderler devam ediyor.
 ??  ?? Yüzeyi yeşil renkli mozaiklerl­e kaplı havuzun üzerine yanı başındaki dev çam ağacının yansıması vuruyor. Arkada görülen fiberglas şezlonglar 70’li yıllarda Charles Zublena’nın Club Med için tasarladığ­ı parçalarda­n.
Yüzeyi yeşil renkli mozaiklerl­e kaplı havuzun üzerine yanı başındaki dev çam ağacının yansıması vuruyor. Arkada görülen fiberglas şezlonglar 70’li yıllarda Charles Zublena’nın Club Med için tasarladığ­ı parçalarda­n.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye