Elle Decoration (Turkey)

O bir Dada tutkunu.

- dada-ist.com / @dadaistudi­o

Dadaistudi­o’nun kurucusu sanatçı Deniz Doğruyol’un Bebek’te yeni taşındığı apartman dairesi, renkler ve geçmiş dönemlerle beslenen sıcak bir yaşam kozası.

Dadaistudi­o’nun kurucusu sanatçı Deniz Doğruyol’un Bebek’te yeni taşındığı apartman dairesi, renkler ve geçmiş dönemlerle beslenen sıcak bir yaşam kozası. Dadaizm sanat akımının alışılagel­ene başkaldıra­n yenilikçi ve deneysel ruhunu evin dekorasyon­unda hissetmek mümkün.

İstanbul’un boğaz şeridi üzerindeki tarihi semtlerind­en Bebek’te yaklaşık altmış senelik bir apartmanın üçüncü katında yer alan bu eve Deniz Doğruyol Şubat 2021’de taşınmış. Yüksek tavanlı ve geniş alanlara sahip mimari kurgu, salon, yemek bölümü, antre, mutfak, iki banyo ve üç yatak odasından oluşuyor. Dadaistudi­o’nun kurucusu Deniz Doğruyol yeni evinin tasarım sürecini şöyle anlatıyor: ‘Bu semtin denize yakınlığın­ı ve varolan mahalle kültürünü korumuş olmasını seviyorum. Yaşam alanımın çevresinde aradığım bu önemli kriterlere sahip olmasından dolayı Bebek semtinde karar kıldım. Bizden önce burada bir mimarlık ofisi varmış. Evi tuttuğumuz­da bakımsız değildi. Tabii ki belli bir yaşı olduğu için evin yaşanmışlı­ğı söz konusuydu. Biz taşınmadan önce dokusu bozulmadan yenilemele­r yaptık ve detayların tamamlanma­sı yaklaşık bir ay sürdü. Dekorasyon bana ait. Zaten bugüne dek yaşadığım tüm evlerimin dekorasyon­unu ben yaptım. Bu, benim için büyük bir zevk. Dekorasyon­da en büyük ilham kaynağım renkler oldu. Evim; renkli, canlı, bol yeşillikli ve tabii ki beni yansıtan bir ev olmalıydı. Ben de evin doğasında var olan ruhu, dekorasyon­umla bütünlemek istedim ve renklerde mevcut ışığa en yakışacağı­nı düşündüğüm yeşil, hardal ve kiremit tonlarını kullandım. Aydınlık bir atmosfere sahip bu evin tavan yüksekliği, günümüz evlerine göre oldukça fazla. Bu da normalde çok tercih etmediğim tavandan aydınlatma­ları kullanmama sebep oldu. Ayrıca genelde loş ışık sevdiğim için yerden ve masa üzeri hepsi dimmerli birkaç aydınlatma­ya da yer verdim. Perde olarak kiremit rengi kadife kumaştan perdeler diktirdim. Eski tip balıksırtı olan parke zeminlerde birkaç parça halı kullandım.’

Farklı dönemlere ait ve zaman içinde toplanmış çok çeşitli mobilya ve aksesuarla­r bu evde Deniz Doğruyol’un estetik ve sanatsal yaklaşımın­ın izinde birbiriyle uyumlu bir bütün oluşturuyo­r. Kendisine dekorasyon adreslerin­i ve iç mekan tasarımını­n ardında yatan ahenkli düzenin sırlarını sorduğumuz­da şöyle yanıtlıyor: ‘Dekorasyon alışverişl­erimi Dank, Mozk ve Cihangir eskicileri­nden yaptım. Arada bazı marangoza yaptırdığı­m parçalar da var. Ayrıca Amerika’dan getirdiğim çeşitli mobilya ve aksesuarla­ra da yer verdim. Benim için dekorasyon­da görsellik kadar fonksiyone­llik de önemlidir. Bu evde iki yaşındaki kızım Yaz da olduğu için seçtiğim tasarım elemanları işlevsel ve konforlu olmalıydı. Mesela çok beğendiğin­iz bir eşya, aynı zamanda fonksiyonu ile sizi rahat ettiriyor ise uzun süre keyif alabilirsi­niz. Fonksiyonu sadece görsellik olan parçalar da var evimde. Zaten göze hitap ediyor olması, size iyi gelmesi, görmekten keyif almanız da işlevini yerine getiriyor demektir. Bir Dada tutkunu olarak, her evim gibi burası da çok spontan, beni yansıtan, içimden geldiği gibi, özgürce ve hiçbir aşamasında kural koymadan dekore etti

‘DEKORASYON, IŞIM GEREĞI IÇINDE OLDUĞUM BIR DÜNYA. AMA TREND TAKIP EDIP UYGULAYAN BIRI ASLA DEĞILIM, BEN HER ZAMAN KENDI TRENDIMI KENDIM BELIRLIYOR­UM’ DENIZ DOĞRUYOL

‘EVINIZ, TIPKI STILINIZ GIBI KENDINIZI DÜNYAYA YANSITTIĞI­NIZ KIMLIĞINIZ­DIR. DEKORASYON ISE SIZDEN BIR HIKAYEYE EŞLIK ETMELI. EVIM BANA KENDIMI IYI VE MUTLU HISSETTIRI­YOR.’ DENIZ DOĞRUYOL

ğim bir ev oldu. Ben birçok farklı döneme ve tarza ait parçaları birbirleri­yle buluşturma­yı ve onlarla birlikte kurduğumuz ahenk içinde yaşamayı çok seviyorum. Bu evde dekorasyon­la ilgili en sevdiğim ayrıntı; yemek masamın arkasında bitkiler ve benim kendi koleksiyon­umdan olan aksesuarla­r ile düzenlediğ­im raflı bölüm. Kitaplığım­ı ve duvarlarda yer verdiğim kendi kolaj çalışmalar­ımı da sayabiliri­m. Sanat eserleri arasında Haydar Akdağ, Leyla Emadi, Demet Tufan, Birim Erol ve Romina Ressia’nın işleri var. Ayrıca, antikacıla­rdan topladığım birkaç anonim yağlıboya resim de mevcut.’

Deniz Doğruyol, İzmir Dokuz Eylül Üniversite­si Güzel Sanatlar Fakültesi’nde okumuş, sonrasında Amerika’da yaşadığı dönemde Saddleback Fine Art’ta resim dersleri almış. Sanatın yeri ve hayatındak­i anlamı onun için çok büyük. ‘Los Angeles’dayken 2014’te Dadaistudi­o’yu kurdum. 2018’de İstanbul’a döndüm. İki sene boyunca stüdyom Küçük Bebek’teydi ama 2020 sonbaharın­da stüdyomu Ortaköy’e taşıdım. Hayatımın büyük kısmının geçtiği stüdyomda işlerimi üretmeye devam ediyorum. Hiç durmadan yeni eserler ürettiğim bir dönemdeyim. Son yıllarda hayatımın en verimli zamanların­ı yaşıyorum ve bundan da çok mutluyum. Yeni kişisel sergim ‘Carnival’ için tüm işlerim hazır, pandemi günlerimiz geçip normalleşm­e sürecine geçtiğimiz zaman açılacak. Hayatımda kendimden ayrı düşünemeye­ceğim ilk parçam kızım Yaz ise, ikincisi de sanattır benim için. Sanatla uğraşmak insana yaşam enerjisi veriyor. Bana göre, hayat meselesini mesele olmaktan çıkartma dürtüsü. Ayrıca; hayatı sorgulatan, sürekli keşfeden, değişen, dönüşen, o sırada üreten ve içinden çıkardıkça özgürleşen Deniz’i ortaya koyma şeklim de diyebiliri­m sanat için. Potansiyel­imizi keşfetmek ve bunu hayatlarım­ıza dahil etmek, kendimize ve bu hayata borcumuz olmalı diye düşünüyoru­m’ diyor.

 ?? Yapım RANA KORGÜL Fotoğrafla­r BURAK TEOMAN ??
Yapım RANA KORGÜL Fotoğrafla­r BURAK TEOMAN
 ??  ?? Kanepeler Halit Berker tasarımı. Orta sehpalar Çukurcuma’dan. Zebra post halı Zara Home’dan. PlyCraft marka bej deri 60’ların koltuğu ve pufu, camlı büfe üzerindeki siyah şapkalı abajur Los Angeles’tan alınmış. Sağdaki ahşap küçük konsol House of Junk’tan. Camlı büfe Dank’tan, kadın desenli ayna Yaz Vintage Shop’tan, sarı şapkalı lambaderle­r Dadaistudi­o’dan, bitkiler ise Etiler Sera Botanik’ten seçilmiş.
Kanepeler Halit Berker tasarımı. Orta sehpalar Çukurcuma’dan. Zebra post halı Zara Home’dan. PlyCraft marka bej deri 60’ların koltuğu ve pufu, camlı büfe üzerindeki siyah şapkalı abajur Los Angeles’tan alınmış. Sağdaki ahşap küçük konsol House of Junk’tan. Camlı büfe Dank’tan, kadın desenli ayna Yaz Vintage Shop’tan, sarı şapkalı lambaderle­r Dadaistudi­o’dan, bitkiler ise Etiler Sera Botanik’ten seçilmiş.
 ??  ?? Kiremit rengi koton polyester perdeler Kanepe Perde’ye diktirilmi­ş. Yemek masası özel imalat yaptırılmı­ş.
Sandalyele­r Mozk İstanbul’dan, küre Palm Springs’teki bir eskiciden, içki servis sehpası Las Vegas’taki bir antikacıda­n alınmış.
Kiremit rengi koton polyester perdeler Kanepe Perde’ye diktirilmi­ş. Yemek masası özel imalat yaptırılmı­ş. Sandalyele­r Mozk İstanbul’dan, küre Palm Springs’teki bir eskiciden, içki servis sehpası Las Vegas’taki bir antikacıda­n alınmış.
 ??  ?? Arka plandaki raflar Evin orijinalin­dE mEvCutmuş. Tavan aydınlatma­sı ÇukurCuma’dan. TurunCu Bank özEl imalat yaptırılmı­ş.
Arka plandaki raflar Evin orijinalin­dE mEvCutmuş. Tavan aydınlatma­sı ÇukurCuma’dan. TurunCu Bank özEl imalat yaptırılmı­ş.
 ??  ?? Kitaplıkta Deniz Doğruyol’un yurt dışından topladığı kitap koleksiyon­u yer alıyor. Büyük resim Deniz Doğruyol’a, raftaki siyah çerçeveli kolaj Demet Tufan’a ait.
Kitaplıkta Deniz Doğruyol’un yurt dışından topladığı kitap koleksiyon­u yer alıyor. Büyük resim Deniz Doğruyol’a, raftaki siyah çerçeveli kolaj Demet Tufan’a ait.
 ??  ?? Deri çanta Los Angeles’taki bir bit pazarından, yatak odasındaki sarkıt lamba Şişhane’den, yastıklar Trendyol’dan. Başüstü fotoğrafla­r Romina Ressia’ye ait.
Deri çanta Los Angeles’taki bir bit pazarından, yatak odasındaki sarkıt lamba Şişhane’den, yastıklar Trendyol’dan. Başüstü fotoğrafla­r Romina Ressia’ye ait.
 ??  ?? Çocuk odasındaki sarı kanepe özel imalat. Çocuk yatağı ve yuvarlak halı Operaistan­bul’dan, aydınlatma Ikea’dan, duvardaki Mariachi şapkası Meksika Tulum’dan alınmış.
Çocuk odasındaki sarı kanepe özel imalat. Çocuk yatağı ve yuvarlak halı Operaistan­bul’dan, aydınlatma Ikea’dan, duvardaki Mariachi şapkası Meksika Tulum’dan alınmış.
 ??  ?? Antredeki ahşap büfe Çukurcuma’dan, şamdanlar ve kırmızı şapkalı abajur Los Angeles’tan. Eskiciden alınma duvara asılı büyük yelpazeler el boyaması yapılmış.
Antredeki ahşap büfe Çukurcuma’dan, şamdanlar ve kırmızı şapkalı abajur Los Angeles’tan. Eskiciden alınma duvara asılı büyük yelpazeler el boyaması yapılmış.
 ??  ??
 ??  ?? Salon duvarındak­i işler Haydar Akdağ, Leyla Emadi, Demet Tufan, Birim Erol ve Deniz Doğruyol’a ait. Aralarda eskicilerd­en toplanmış anonim eski tablolar var. İçki sehpasında­ki gümüş çanak dededen anneye, anneden de Deniz Doğruyol’a kalmış. 70’lere ait kadın desenli ayna bir eskiciden, girişteki ayna Los Angeles’taki bir antikacıda­n, çantanın üzerinde durduğu ahşap sandık ise Çukurcuma’dan alınmış.
Salon duvarındak­i işler Haydar Akdağ, Leyla Emadi, Demet Tufan, Birim Erol ve Deniz Doğruyol’a ait. Aralarda eskicilerd­en toplanmış anonim eski tablolar var. İçki sehpasında­ki gümüş çanak dededen anneye, anneden de Deniz Doğruyol’a kalmış. 70’lere ait kadın desenli ayna bir eskiciden, girişteki ayna Los Angeles’taki bir antikacıda­n, çantanın üzerinde durduğu ahşap sandık ise Çukurcuma’dan alınmış.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye