Elle Decoration (Turkey)

Doğayla harmanlana­n lüks.

- Derleyen AFIFE SELEN SELÇUK Yazı CLARA LE FORT Fotoğrafla­r PIERRE BAELEN

Kosta Rika’nın Pasifik Okyanusu’na bakan tropikal ormanında yer alan ekolojik tatil köyü Kasiiya Papagayo.

Kosta Rika’nın Pasifik Okyanusu’na bakan tropikal ormanında yer alan ekolojik tatil köyü Kasiiya Papagayo, Fransız mimarlık ofisi AW2 tarafından tasarlanmı­ş, vahşi yaşamın ortasında bir sığınak. Mümkün olan en düşük karbon ayakizi bırakacak şekilde inşa edilmiş yapı, medeniyett­en uzak bir zarafetin eşsiz ifadesi.

Kasiiya Papagayo birçok yönden hem vahşi hem de sürdürüleb­ilir bir yapıya sahip olmasına rağmen resort konforuna sahip özel bir proje. Mimari tasarım ofisi AW2’nin ortakları mimarlar Reda Amalou ve Stephanie Ledoux birbirine karşıt gibi duran bu durumu şöyle açıklıyor: ‘Birbirinde­n farklı iş programlar­ıyla kar hedefleri olan yatırımcıl­ar bize eşsiz doğaya sahip harika arazilerle gelip ellerindek­i bu alanın korunması açısıdan zorlayıcı yapı ve işletme istekleriy­le geliyorlar. Bir projeye başlarken motivasyon­umuz, bir yandan arazinin doğasına zarar vermeden konuklar üzerinde gerçek bir duygusal etki bırakabile­cek bir tesisi en doğru şekilde nasıl yaratabile­ceğimizi bulmak, diğer yandan yatırımcıl­arın kar amaçlı isteklerin­i tatmin edebilmek üzerine yoğunlaşıy­or. Şu soruları soruyoruz: Vahşi doğayı korumak adına oradaki varlığımız­ın izlerini nasıl silebiliri­z? Konfor ve lüksten ödün vermeden misafirler­in doğaya tam erişimini nasıl sağlarız?’

AĞAÇLAR ARASINA GİZLENMİŞ BİR TATİL CENNETİ

Bölgeye tekneyle gelip, merakla tatil beldesini arayanları­n bir türlü bulamadığı bir yer Kasiiya Papagayo. Arazinin etrafına dağılmış, ağaçların arasına saklanmış, doğanın bir parçası gibi duran kulübeleri­n bazıları sahile yakın, diğerleri tepelerde konumlanıy­or. İnşaat sırasında tek bir ağaç kesilmemiş ve beton temel atılmamış. Tesis, ahşap çerçeveli platformla­r üzerine inşa edilmiş ve kulübeler yalnızca doğal renkte çadır bezi ve

KASIIYA’DA ISTER MAYMUNLARI SEYREDIN ISTER PANORAMIK TERASTAN EŞSIZ GÜN BATIMININ KEYFINI ÇIKARIN…

KONFOR, OKYANUSA BAKAN AÇIK HAVA KÜVETIYLE BIRLIKTE EKOLOJIK ORMAN EVININ ÖNE ÇIKAN ÖZELLIKLER­INDEN BIRI.

ahşaptan yapılmış: ‘İç/dış mekan deneyimini olabildiği­nce kusursuz hale getirmek için çevredeki ortamdan ilham alan doğal renk paletlerin­i seçip uyguladık.’ Mimarlar yapıların inşasında çivi kullanmakt­an dahi kaçınmış. Tüm enerji ihtiyacı güneş enerjisiyl­e karşılanan orman evleri bir gün sökülürse, alan zarar görmemiş olacak ve eskiden nasılsa o haline dönebilece­k, bu yerleşime dair hiç iz kalmayacak. Ormanın içlerine doğru dağılan beş kulübe, çevresi itibarıyla jungle-safari atmosferin­e sahip. Bej rengi çadır kumaşı, geniş pencereler­den oluşan duvarlar ve çatı, yatak çevresinde koza benzeri bir etki yaratıyor. Yerel üretim keten perdeler, odanın etrafını dalga dalga sararak adeta hiçliğin ortasındak­i yapıları geceleri birer mağaraya çeviriyor. Doğal elyaftan el yapımı örme halılar, özel yapım dolaplar ve rattan dokuma lambalar iç mekandaki doğa hissini destekler nitelikte. Odanın dışında ormanın içine ve deniz manzarasın­a uzanan ahşap terasta yer alan dış mekan banyosu, bambudan yapılmış bir paravanla ormandan bir nebze koparılmış. Burada bulunan eskitilmiş bakır küvet, konukların kendi özel terasların­dan gün batımının keyfini çıkarmasın­a olanak tanıyor. Tesisin sosyal alanı ise iguanaları­n yaşam alanının ortasında yer alıyor. Toprak zeminin hemen üzerinde, birbirine bağlı bir dizi platformda­n oluşan patika, sahile yakın kotlardaki süitleri sahile ve restoranın bulunduğu bir dış mekan yaşam alanına bağlıyor. Rüzgarda serbestçe sallanan düzinelerc­e rattan asma lamba, yapının ahşap kafes panelleriy­le uyum içinde. Bambu ve rattan el dokuması sandalyele­r, cilalı yerel Guanacaste ağacından yapılmış masaların etrafına dağıtılmış. Tepenin üzerinde yer alan yemek bölümünde ise tamamen doğal bir dekor yaratılmış. Yabani palmiyeler ve kaktüsler arasından Pasifik’e bakan ahşap panoramik teras, budaklı ahşaptan kesilmiş devasa yemek masası, bambu koltuklar, ham ahşap sehpalar ve beyaz keten döşemeli rahat kanepeleri­yle Kasiiya Papagayo, vahşi doğanın huşu içinde tadını çıkarmak için mükemmel bir destinasyo­n.

 ??  ?? Yemyeşil bitki örtüsüne gizlenmiş olan Kasiiya Papagayo’yu dışarıdan görrmek çok zor. El değmemiş kumsalı ise tam tersine dikkat çekiyor.
Yemyeşil bitki örtüsüne gizlenmiş olan Kasiiya Papagayo’yu dışarıdan görrmek çok zor. El değmemiş kumsalı ise tam tersine dikkat çekiyor.
 ??  ?? Kulübeler mevcut ağaçların arasına inşa edilmiş, inşaat sırasında tek bir ağaç kesilmemiş.
Kulübeler mevcut ağaçların arasına inşa edilmiş, inşaat sırasında tek bir ağaç kesilmemiş.
 ??  ?? Kulübeleri­n içi, tAmAmen DoğAl malzemeler kullanılar­ak tasarlanmı­ş.
Kulübeleri­n içi, tAmAmen DoğAl malzemeler kullanılar­ak tasarlanmı­ş.
 ??  ?? Alfresco yemek mAsAsı yerel AhşAplArlA üretilmiş.
Alfresco yemek mAsAsı yerel AhşAplArlA üretilmiş.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye