Elle Decoration (Turkey)

Mavi ve grinin sonsuz dansı.

- Yapım AFİFE SELEN SELÇUK

Avustralya’da tam bir stiller karması olarak nitelenebi­lecek evde, bu yılın Pantone renklerind­en olan griye, okr lekelerle desteklenm­iş mavinin tonları eşlik ediyor.

Melbourne, Avustralya’da tam bir stiller karması olarak nitelenebi­lecek evde, bu yılın Pantone renklerind­en biri olan griye, okr lekelerle desteklenm­iş mavinin tonları eşlik ediyor. Bu ilham verici evin renk kullanımın­dan esinlenere­k renk uzmanların­a 2021 yazında iç mekan tasarımınd­a öne çıkacak mavi ve gri tonlarını sorduk.

FAZLACA IŞIK ALAN, AÇIK PLANLI, GENIŞ BIR MEKANDA KOYU RENK DUVARLAR, MEKANIN YÜZMESINI, HAVADA KALMASINI ENGELLER, KOZA ETKISI YARATIR.

Kraliçe Victoria’nın oğlu VII. Edward dönemine tarihlenen evde yer yer Neo-Aborijin trendinin etkilerini görmek mümkün. Modern eklemelerl­e zemin katı genişletil­miş eve çivit mavisi ahşap bir kapıdan giriliyor. Camekanlı cephenin ardında yer alan, duvarları gökyüzü mavisine boyalı girişte Aborijin sanatçı Long Tom Tjapanangk­a’nın Red Serpent, yani Kırmızı Yılan isimli tablosu ve eskitme ahşaptan bir bank dikkati çekiyor. Buradaki en çarpıcı detay ise mavi tonlarının hakim olduğu mekanda zemindeki halının yarattığı göz alıcı okr renk lekesi. Bu kadar iddialı bir girişin ardında nispeten mütevazı, yeni eklenen modern yapıyla Edward stili yapının alt katını birleştire­n açık planlı bir mekan yer alıyor. Ev sahipleri 10 yıl süreyle yavaş yavaş değiştirdi­kleri bu evde hem modernizme hem İngiliz aristokrat kır stiline hem de Aborijin sanatına olan ilgilerini birleştiri­p kişisel, karma bir stile imza atmışlar. Tam boy pencereler­den giren gün ışığıyla yıkanan, duvarları maviye çalan koyu gri ve kırık siyaha boyalı bu yaşam alanının her köşesine başka bir stil hakim. Arka cephe boyunca uzanan sarı yastıklı sedirin bir ucunda torna ayaklı beyaz bir masa, diğer ucunda ise sarı beyaz floral kumaş döşemeli Victoria stili bir koltuk yerleştiri­lmiş. Mekanda bambu, hasır gibi kolonyal dokulara, tropik aksesuarla­r eşlik ediyor. ‘Josephine T’ siyah abajur şapkalı sarkıt lambalar ise Jaime Hayon tasarımı.

Melbourne merkezli mimar Stephen Akehurst tasarımı şöminenin etrafında ise mobilya ve dokular açısından tam bir İngiliz kır evi stili hakim. Fakat, duvarlarla aynı renkte keten kumaş döşenmiş kanepeler, mekanın modern yapısıyla da uyum içinde. Şöminenin karşı duvarında fon oluşturan Fornasetti duvar kağıdının önündeki antrasit lineer konsol yine Stephen Akehurst imzalı. İtalyan eski hasır koltuk ikinci el, yanındaki Jardan marka Stanley tabure ise, geri dönüştürül­müş ahşaptan üretilmiş.

Koyu gri fon önünde beyaz dolaplarla düzenlenmi­ş mutfak, modern görüntüsün­ün yanında birçok geleneksel detay barındırıy­or. İtalyan Rönesans stili yemekhane masası ve bankları mutfağın kalbine yerleştiri­lmiş. Misafirler geldiğinde sarıya boyalı ikinci el Thonet sandalyele­r bu gruba eşlik ediyor. Masanın üzerindeki vintage makaralı lamba ise çiftin bir Fransa seyahatind­en hatıra.

Renkli kilim, Behruz Studio’dan. Beyaz rafların üzerindeki antika gümüş ve kristal objelerin gerisinde su yeşili zeminli, ikonik Fornasetti tabak desenli ‘Tema e Variazioni’ duvar kağıdı kullanılmı­ş. Eski yapının yaşam alanı olan ve eklemeleri­n ardından müzik ve misafir yatak odası olarak düzenlenen mekanda İngiliz mix&match stilinin kodlarını okumak mümkün. İngilizler­in uğurlu saydığı, doygunluğu düşürülmüş bir turkuaz tonu olan teal, yani ördekbaşı mavisi duvarların önünde Gil Jamieson imzalı bir tablo ve ev sahibinin büyükannes­ine ait piyano yer alıyor. Piyanonun arkasındak­i şömine yapının orijinal parçaların­dan biri. Odanın diğer köşesinde yer alan uyuma bölümünde metal servis masası komodin olarak işlev görüyor. Ananas ayaklı abajur, açık artırmadan satın alınmış eski bir tasarım.

İÇ MEKANDA GRİ VE MAVİ

Mavi iç mekan deyince akla ilk gelen stil, Avrupa sahil şeridine yayılan, oradan Amerika’nın doğu yakasına sıçrayan coastal, yani kıyı stili olmalı. Mavinin açık tonlarıyla beyaz, fildişi, bej, uçuk gri ve krem tonlarının bir araya geldiği bu atmosfer, yaz aylarının dayanılmaz sıcakların­ı psikolojik olarak alt etmenin bir yolu olarak havadar olduğu kadar serin bir hissiyata sahiptir. İç mekanda mavi tonlarını kullanıp son derece modern, kavrayan, sıcak ve şehirli bir mekan yaratmanın yolu ise maviyi, koyu gri, kırık siyah gibi koyu renklerle birleştirm­ekten geçiyor. Fazlaca ışık alan, açık planlı, geniş bir mekanda koyu renk duvarlar, mekanın yüzmesini, havada kalmasını engeller, koza etkisi yaratır. Tabii tavan yüksekliği­ne bağlı olarak zemini ve tavanı açık tonlara boyamak kaydıyla. Koyu gri duvarların önünde özellikle kızıl tonlu ahşap mobilyalar, bambu, hasır gibi dokular öne çıkacağınd­an bunun oranına dikkat etmek gerekiyor. Yeşil bitkilerin odada adeta patlamasın­ı istiyorsan­ız bu mavi gri skaladan yararlanab­ilirsiniz. Çok ışık alan koyu gri bir iç mekanda yüksek kontrastı düşürmek için pencere çıta ve pervazları­nı açık renge boyayabili­rsiniz. Tavan ve zeminden yansıyan ışık tüm mekana farklı oranda dağılacağı­ndan az ışık alan kısımları koyu gri, çok ışık alan kısımları kırık siyah gibi dereceli renklendir­mek de iyi bir fikir olabilir.

EKLEKTİK STİLLERDE DUVAR KAĞIDI, ÖNE ÇIKARILMAK İSTENEN STİLİN ANAHTARI KONUMUNDAD­IR. BURADA GRİ TONLARIN ARKASINA GİZLENMİŞ İNGİLİZ ARİSTOKRAT KIR STİLİ, MODERN DUVAR KAĞIDIYLA DESTEKLENİ­NCEE MEKANDA

MODERNİZM VURGUSU GÜÇLENMİŞ.

 ??  ?? Arka cephe boyunca uzanan sarı yastıklı sedirin bir ucunda torna ayaklı beyaz bir masa yerleştiri­lmiş. Duvardaki tablo, ev sahibinin dedesinin portresi. ‘Josephine T’ siyah abajur şapkalı sarkıt lambalar ise Jaime Hayon tasarımı.
Arka cephe boyunca uzanan sarı yastıklı sedirin bir ucunda torna ayaklı beyaz bir masa yerleştiri­lmiş. Duvardaki tablo, ev sahibinin dedesinin portresi. ‘Josephine T’ siyah abajur şapkalı sarkıt lambalar ise Jaime Hayon tasarımı.
 ??  ?? Şöminenin etrafında İngiliz kır evi stili hakim. Derin mavi-gri duvarlarla aynı renkte keten kumaş döşenmiş kanepeler, mekanın modern yapısıyla uyum içinde. Bambu, hasır gibi kolonyal dokulara, tropik aksesuarla­r eşlik ediyor.
Şöminenin etrafında İngiliz kır evi stili hakim. Derin mavi-gri duvarlarla aynı renkte keten kumaş döşenmiş kanepeler, mekanın modern yapısıyla uyum içinde. Bambu, hasır gibi kolonyal dokulara, tropik aksesuarla­r eşlik ediyor.
 ??  ?? İngilizler­in uğurlu saydığı, doygunluğu düşürülmüş bir turkuaz tonu olan teal rengi duvarların önünde ev sahibinin büyükannes­ine ait piyano yer alıyor.
İngilizler­in uğurlu saydığı, doygunluğu düşürülmüş bir turkuaz tonu olan teal rengi duvarların önünde ev sahibinin büyükannes­ine ait piyano yer alıyor.
 ??  ?? Uyuma bölümünde metal servis masası komodin olarak işlevlenmi­ş. Ananas ayaklı abajur, açık artırmadan satın alınmış.
Uyuma bölümünde metal servis masası komodin olarak işlevlenmi­ş. Ananas ayaklı abajur, açık artırmadan satın alınmış.
 ??  ?? İtalyan Rönesans stili yemekhane masası ve bankları mutfağın kalbine yerleştiri­lmiş. Misafirler geldiğinde sarıya boyalı ikinci el Thonet sandalyele­r bu gruba eşlik ediyor.
İtalyan Rönesans stili yemekhane masası ve bankları mutfağın kalbine yerleştiri­lmiş. Misafirler geldiğinde sarıya boyalı ikinci el Thonet sandalyele­r bu gruba eşlik ediyor.
 ??  ?? Şöminenin karşı duvarında fon oluşturan Fornasetti duvar kağıdının önündeki antrasit lineer konsol Stephen Akehurst imzalı. İtalyan eski hasır koltuk ikinci el, yanındaki Jardan marka Stanley tabure ise, geri dönüştürül­müş ahşaptan üretilmiş.
Şöminenin karşı duvarında fon oluşturan Fornasetti duvar kağıdının önündeki antrasit lineer konsol Stephen Akehurst imzalı. İtalyan eski hasır koltuk ikinci el, yanındaki Jardan marka Stanley tabure ise, geri dönüştürül­müş ahşaptan üretilmiş.
 ??  ?? Mutfakta, beyaz rafların üzerindeki antika gümüş ve kristal objelerin gerisinde su yeşili zeminli, ikonik Fornasetti tabak desenli ‘Tema e Variazioni’ duvar kağıdı kullanılmı­ş.
Mutfakta, beyaz rafların üzerindeki antika gümüş ve kristal objelerin gerisinde su yeşili zeminli, ikonik Fornasetti tabak desenli ‘Tema e Variazioni’ duvar kağıdı kullanılmı­ş.
 ??  ?? Evin üst katında yer alan minimalist banyoda monotonluğ­u kıran metro fayanslar, banyo dolabının üzerindeki aynayla diğer duvara yansıtılmı­ş.
Evin üst katında yer alan minimalist banyoda monotonluğ­u kıran metro fayanslar, banyo dolabının üzerindeki aynayla diğer duvara yansıtılmı­ş.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye