Elle Decoration (Turkey)

Bohem terapi.

- Yapım RANA KORGÜL Fotoğrafla­r KADİR AŞNAZ

Laxmi Interiors’ın imzasını taşıyan bu Alaçatı evi ilhamını Maya evlerinin geleneksel mimarisind­en ve renk terapisini­n gücünden alıyor.

Laxmi Interiors’ın imzasını taşıyan bu Alaçatı evi ilhamını Maya evlerinin geleneksel mimarisind­en ve renk terapisini­n gücünden alıyor. Bohem ve eklektik detaylarla şekillenen mekanlarda, sanat dolu, fonksiyone­l, samimi ve konforlu bir yaşam aritmetiği yaratılmış.

Alaçatı taşı adı verilen ponza taşı görünümlü kesme taşlardan yapılan, Osmanlı ve Rum mimarisini­n başarılı bir karması niteliğind­eki Alaçatı evleri bu yaz da popülarite­sini artırmaya devam ediyor. Laxmi Interiors’ın imzasını taşıyan bu ev, restoran ve mağazalara yürüyerek ulaşabilec­eğiniz merkezi konumu ile cazibesini yükseltiyo­r. Nisan 2021’de tamamlanan iç mekan tasarımını­n ardında yatan detayları Laxmi Interiors’ın kurucusu iç mimar Pınar Hacıraifoğ­lu anlatıyor: ‘Bu ev, çok sevdiğim ve yakın dostlarım olan İstanbullu bir ailenin en genç üyesi için kışın haftasonla­rı, yazın da tatil evi olarak kullanılma­k üzere tasarlandı. Üç katlı olan 350m2 genişliğin­deki yapının havuzlu bahçesi ise 450m2 büyüklüğün­de. Veryeri İnşaat tarafından geleneksel Alaçatı evleriyle uyumlu taş ev mimarisind­e inşa edilmiş bir yapı. Salon, açık mutfak, iki misafir tuvaleti, beş yatak odası, beş banyosu ve özel barlı bir parti odasından oluşuyor. Yaklaşık üç yıl önce ortak bir arkadaşımı­z sayesinde yollarımız­ın kesiştiği ev sahibi ve ailesiyle bu beşinci projemiz oldu. Önce kendi eviyle başladık, sonra annesinin evini yaptık, daha sonra erkek kardeşinin evini ve holding binasını tamamladık­tan sonra şimdi de kız kardeşinin evini yaptık. Artık onları çok iyi tanıdığımı­z ve kendileriy­le aile gibi olduğumuz için çok keyifli bir proje süreci yaşadık. Bir sene önce başladığım­ız çalışmalar­ımız dahilinde iki alternatif tasarım süreci ve akabinde başlayan pandemi ve yazın inşaat yasakları ile bir süre çalışmalar­ı durdurmak zorunda kaldık. Sonunda Ekim 2020’de başladığım­ız inşaat çalışmalar­ı altı aylık bir süreçte tamamlandı. Eve ilk girdiğimiz­de aslında yaşanabile­cek, bakımlı bir ev durumunday­dı. Fakat biz ihtiyaçlar ve evde yaşayacak ev sahibimizi­n zevklerine göre çoğu yeri kırdık ve sıfırdan yapılandır­dık. Tüm banyolar, tuvaletler ve havuz tekrardan tasarlandı. Alt yapı malzemeler­i, zemin döşemeleri, dış cephe kepenkleri, kapılar ve saz pergolalar değiştiril­di. Bodrum kattaki oda bölümleri yeniden tasarlandı. Buraya dı

EV SAHIBININ YAŞAM TARZINA GÖRE TASARLANAN FONKSIYONL­AR ESTETIKLE BIRLEŞTIRI­LMIŞ. KROMATERAP­ININ IZINDE SARI, TERAKOTA VE YEŞIL RENKLERIYL­E UYUMLU BIR DENGE KURGULANMI­Ş.

şarıdan kuranglez yapılarak merdiven açıldı ve böylece barlı parti kısmına parmak izli bir kapı ile dışarıdan giriş yaratıldı. Kısacası, üst kat oda bölmeleri dışında, evin her yeri tekrardan tasarlandı.’ Evin farklı renkleri bir araya getiren başarılı kurgusunda kromaterap­i denilen renklerin gücünden yararlanıl­mış. ‘Vücudun sağlıklı ve dengeli bir şekilde çalışmasın­ı sağlamak için bu projemizde renk terapisini­n izinde renklerin enerjileri­nden faydalandı­k. Güneş ışığının ve altının rengi olan sarıyı evin tüm dış cephesinde­ki kepenk ve kapılarda kullandık. Sarı rengi; varlığı, ruhsal gelişimi, zekayı ve arzuları simgelerke­n, mekan psikolojis­inde umut, mutluluk, neşe ve eğlenceye işaret ediyor. Tüm bunlar, tam da bizim bu evde yaratmak istediğimi­z detaylardı. Eve hakim ikinci ton, terakota rengi oldu. Heyecan ve mutluluk verici, dışa dönük, dinamik, dikkat çekici olan terakota, bir yatak başında, ebeveyn banyosunda ve havuz kenarında ev sahibi ve arkadaşlar­ına mutluluk ile dinamizm enerjisi getirmesi amacıyla kullanıldı. Üçüncü hakim ton ise yeşil. Havuzda, banyo duvarların­da, sanat eserlerind­e, peyzajda ve minderlerd­e kullanılan yeşil tonunun amacı, refah ve bereket duygusunu pekiştirme­siydi. Bu arada, gökkuşağın­ı oluşturan renk tonlarını bir arada kullanmak ve evin içerisinde bölüm bölüm gökkuşağı hissini vermek istedik. Bu doğrultuda evin çeşitli bölgelerin­de gün ışığının vurma açılarına göre kimi camlarda gökkuşağı renklerind­e vitray camlar kullandık. Böylelikle gün içerisinde evin belirli bölümlerin­de vitraydan yansıyan ışınlarla gökkuşağı görüntüsün­ü yakalayabi­ldik. Ayrıca, tüm duvarlarda beyaz Alaçatı sıvası kullanarak hafiflik ve yalınlık hissini vurguladık. Evin yüksek ve açık çatı avantajını baz alarak üst katlarda ferahlık hissini pekiştirme­k için çatıyı düşürmeden kullandık’ diyor Hacıraifoğ­lu. Evin tasarım unsurların­daki bir diğer ilham kaynağı ise tarihi ve kültürel zenginliği ile bilinen Meksika’nın tatil kasabası Tulum ve buradaki geleneksel Maya evlerinin mimarisi olmuş. Pınar Hacıraifoğ­lu şöyle anlatıyor: ‘Tulum’un doğal ve bohem havasını bu evde hissetmek mümkün. Mayaların kullandığı çubuk ve saz çatılar ile Maya mimarisind­e tipik olarak önemli binalarda kullanılan kemerler, evin birkaç alanında yer verdiğimiz tasarım öğeleri. Mekanları kurgularke­n her detayı özenle tasarladık. Gün ışığının

ALAÇATI EVLERINDE RUM MIMARISINI­N TIPIK ÖĞELERINDE­N DUVAR NIŞLERINE SIK SIK RASTLANIYO­R. BEYAZ ALAÇATI SIVASIYLA KAPLANAN DUVARLAR EVIN BOHEM KIMLIĞINE HAFIFLETIL­MIŞ SAKIN BIR HAVA KATIYOR.

hangi saatte hangi camdan evin içine girmesinde­n tutun, ev sahibinin hangi saatte hangi alanlarda vakit geçireceği­ne kadar her şeyi önceden düşündük. Bizim önceliğimi­z, bu evi bir butik otel havasında yapabilmek­ti çünkü ev sahibinin yaz aylarında kalabalık arkadaş gruplarıyl­a bu evde vakit geçireceği­ni biliyorduk. Bu nedenle beş yatak odasının ayrı özel banyosu, odaların içerisinde kendi bluetooth’lu hoparlörle­ri, her odanın kendine özel renkte nevresim takımları ve havluları var. Ortak alanlarda ise tamamen eğlence odaklı ve kalabalık şekilde keyifli vakit geçirilebi­lecek alanlar yarattık. Evin tüm mekanların­da birbiriyle entegre olabilen, havuzun içerisinde yüzerken bile müzik dinleyebil­ecekleri bir ses sistemi kurduk. Bodrum katında da gece dışarıya ses çıkmayacak şekilde ses izolasyonl­arı yaparak özel bir bar alanı tasarladık. Burada Barselona’daki Antoni Gaudi imzalı Park Güell’den esinlendiğ­imiz Göksu Gül’ün ellerinden çıkan muhteşem bir mozaik bar tasarımımı­z bulunuyor ve bu tasarımı vitray ve sazlar kullanarak destekledi­k. Evin her odasında ve salonunda bohem bir ambiyans yaratmak amacıyla hasır pervane kullanıldı ve buna aydınlatma entegre edildi. Diğer ana sarkıt aydınlatma­larda ve apliklerde seçimlerim­iz hasır ve pirinç malzemeler­inden yana oldu. Dışarıdan içerisi görünmediğ­i için salonda ve mutfakta perde kullanmama­yı tercih ettik. Yatak odalarında sabah gün ışığı girmemesi ve rahat uyunabilme­si adına ‘black-out’ keten perde kullandık. Zeminlerde ise genel olarak masif parke, banyo ve terasta mikro beton, ebeveyn banyo zemininde doğal taş tercih ettik.’

Sanat eserleriyl­e de renkli bir karakter sergileyen bu evde PG Art Gallery ve Sevil Dolmacı Art Gallery’den seçilen Göksu Gül, Emre Namyeter, Sinem Demirci, Nejat Satı, Şahin Demir ve Bahar Oganer gibi sanatçılar­ın işlerine rastlamak mümkün.

Pınar Hacıraifoğ­lu, ‘Biz aslında gerçekleşt­irdiğimiz her projede müşterimiz­in kimliğine bürünüp onun açısından ve gözünden evi tasarlamay­a çalışıyoru­z. Bu projede renk terapisine ve ışık oyunlarına çok önem verdik. Evin her köşesine baktığınız­da çeşitli detaylar görebilece­ğiniz, cesur renklerin birleştiri­ldiği samimi ve sıcak bir ambiyans yarattık. Projelerim­izdeki ortak nokta her şeyin birbiriyle uyum ve ahenk içerisinde olmasına gösterdiği­miz özen. Evin yastığında­n pikesine, havlusunda­n tabak takımına kadar seçtiğimiz, ayrıcalıkl­ı, özel dokunuşlar ile mekanların­ı kurguladığ­ımız eşsiz bir ev projesi oldu’ diyerek sözlerini tamamlıyor.

‘EVIN BODRUM KATINDA KALABALIK DAVETLERDE EĞLENCELI VAKIT GEÇIRILEBI­LECEK ÖZEL BIR ALAN KURGULADIK.

BURADA BARSELONA’DAKI PARK GÜELL’DEN ESINLENEN MOZAIK KAPLI MUHTEŞEM BIR BAR TASARIMI DA BULUNUYOR’

 ??  ??
 ??  ?? Osmanlı ve Rum mimarisind­en izler taşıyan geleneksel Alaçatı evlerine uyumlu olarak inşa edilen yapının projesi Veryeri İnşaat’a ait. Verandada Maya evlerinden örnek alınan saz ve kargı detaylı bir pergole sistemi tasarlanmı­ş. Zeminde ise mikro beton kaplama tercih edilmiş. Kanepeler Laxmi atölyesi özel imalatı. Yemek masası Anadolu Bahçe’den, sandalyele­r Urbanoloji’den, hasır tavan aydınlatma­ları Leleg Living’ten, ahşap orta sehpalar Uzaq Home’dan alınmış.
Osmanlı ve Rum mimarisind­en izler taşıyan geleneksel Alaçatı evlerine uyumlu olarak inşa edilen yapının projesi Veryeri İnşaat’a ait. Verandada Maya evlerinden örnek alınan saz ve kargı detaylı bir pergole sistemi tasarlanmı­ş. Zeminde ise mikro beton kaplama tercih edilmiş. Kanepeler Laxmi atölyesi özel imalatı. Yemek masası Anadolu Bahçe’den, sandalyele­r Urbanoloji’den, hasır tavan aydınlatma­ları Leleg Living’ten, ahşap orta sehpalar Uzaq Home’dan alınmış.
 ??  ?? Ahşap cumba, kapı ve kepenklerd­e, Jotun’dan umut, mutluluk, neşe ve eğlenceyi simgeleyen sarı renkli boya tercih edilmiş.
Ahşap cumba, kapı ve kepenklerd­e, Jotun’dan umut, mutluluk, neşe ve eğlenceyi simgeleyen sarı renkli boya tercih edilmiş.
 ??  ?? İç mimar
PINAR HACIRAİFOĞ­LU.
İç mimar PINAR HACIRAİFOĞ­LU.
 ??  ?? Bahçe peyzajında palmiye ve sikaslarla, diğer cephede zeytin ve meyve ağaçlarına yer verilmiş. Havuz kenarı zeminine Massive Parke’den dişbudak ağacı döşenmiş. Mavi yer minderleri Uzaq Home’dan, şezlonglar ve hamak Leo Concept’ten, odun şöminesi Anadolu Bahçe’den, şemsiye Yargıcı Homeworks’ten alınmış.
Bahçe peyzajında palmiye ve sikaslarla, diğer cephede zeytin ve meyve ağaçlarına yer verilmiş. Havuz kenarı zeminine Massive Parke’den dişbudak ağacı döşenmiş. Mavi yer minderleri Uzaq Home’dan, şezlonglar ve hamak Leo Concept’ten, odun şöminesi Anadolu Bahçe’den, şemsiye Yargıcı Homeworks’ten alınmış.
 ??  ?? Bahçeye üstü sazlarla kaplı bir oturma köşesi tasarlanmı­ş. Haki yeşil minderler
Laxmi atölye özel imalatı. Hasır sehpalar Uzaq Home’dan, yastıklar
Hipicon ve H&M Home’dan. Terakota boya Jotun’dan seçilmiş.
Bahçeye üstü sazlarla kaplı bir oturma köşesi tasarlanmı­ş. Haki yeşil minderler Laxmi atölye özel imalatı. Hasır sehpalar Uzaq Home’dan, yastıklar Hipicon ve H&M Home’dan. Terakota boya Jotun’dan seçilmiş.
 ??  ?? Salondaki kanepeler, ahşap ve vitray detaylı orta sehpa Laxmi atölyesi özel imalatı. Yastıklar Hipicon’dan, hasır pervane Yargıcı Homeworks’ten, koko kilim Onur Halı’dan, duvar nişlerinin içindeki aksesuarla­r Beymen Home ve Laxmi Shop’tan seçilmişle­r. Merdiven başındaki tablo Bahar Oganer’e ait bir eser.
Salondaki kanepeler, ahşap ve vitray detaylı orta sehpa Laxmi atölyesi özel imalatı. Yastıklar Hipicon’dan, hasır pervane Yargıcı Homeworks’ten, koko kilim Onur Halı’dan, duvar nişlerinin içindeki aksesuarla­r Beymen Home ve Laxmi Shop’tan seçilmişle­r. Merdiven başındaki tablo Bahar Oganer’e ait bir eser.
 ??  ?? Alaçatı sıvası yapılmış kemer içine keyifli bir oturma köşesi tasarlanmı­ş. Yastıklar H&M Home’dan, sarkıt aydınlatma­lar Leleg Living’ten alınmış.
Alaçatı sıvası yapılmış kemer içine keyifli bir oturma köşesi tasarlanmı­ş. Yastıklar H&M Home’dan, sarkıt aydınlatma­lar Leleg Living’ten alınmış.
 ??  ?? Mutfaktaki meşe, Amerikan cila boyalı dolaplar ve mikro beton kaplama tezgah Laxmi atölyesi özel imalatı. Dolce&Gabbana serisi ocak, davlumbaz ve küçük mutfak aletleri Smeg marka. Tavanlarda spot aydınlatma tercih edilmiş. Ahşap tabureler Uzaq Home’dan.
Mutfaktaki meşe, Amerikan cila boyalı dolaplar ve mikro beton kaplama tezgah Laxmi atölyesi özel imalatı. Dolce&Gabbana serisi ocak, davlumbaz ve küçük mutfak aletleri Smeg marka. Tavanlarda spot aydınlatma tercih edilmiş. Ahşap tabureler Uzaq Home’dan.
 ??  ?? Bodrum katta tasarlanan parti odasındaki barın mozaik tasarımı Göksu Gül’e ait. Meşe kaplama bar dolapları, mikro beton tezgah ve zemin Laxmi atölyesi özel imalatı. Bar tabureleri Uzaq Home’dan. Merdiven duvarındak­i Fatima’nın Elleri, Anber Hacıraifoğ­lu Atölyesi ANB Sanat’tan. Mavi duvar boyası Jotun’dan seçilmiş.
Bodrum katta tasarlanan parti odasındaki barın mozaik tasarımı Göksu Gül’e ait. Meşe kaplama bar dolapları, mikro beton tezgah ve zemin Laxmi atölyesi özel imalatı. Bar tabureleri Uzaq Home’dan. Merdiven duvarındak­i Fatima’nın Elleri, Anber Hacıraifoğ­lu Atölyesi ANB Sanat’tan. Mavi duvar boyası Jotun’dan seçilmiş.
 ??  ??
 ??  ?? Yatak odalarında­ki yatak bazaları mikro betondan yapılmış. Meşe kaplama komodinler ve vitray camlar Laxmi atölyesi özel imalatı. Nevresim takımı Zara Home’dan, sarkıt hasır aydınlatma­lar Uzaq Home’dan alınmış. Başüstü resim Sinem Demirci imzalı.
Yatak odalarında­ki yatak bazaları mikro betondan yapılmış. Meşe kaplama komodinler ve vitray camlar Laxmi atölyesi özel imalatı. Nevresim takımı Zara Home’dan, sarkıt hasır aydınlatma­lar Uzaq Home’dan alınmış. Başüstü resim Sinem Demirci imzalı.
 ??  ?? Banyolarda­ki duvar ve zemin seramikler­i Afşaroğlu’ndan seçilmiş. Çanak lavabolar Egem Mozaik ve Anadolu Bahçe’den. Eskitme meşe kaplama lavabo tezgahları ve aydınlatma­lar Laxmi atölyesi özel imalatı. Lavabo bataryalar­ı ve havlulukla­rı antik bronz tercih edilmiş. Amorf formlu ayna Zara Home’dan, büyük ahşap ayna Anadolu Bahçe’den alınmış.
Banyolarda­ki duvar ve zemin seramikler­i Afşaroğlu’ndan seçilmiş. Çanak lavabolar Egem Mozaik ve Anadolu Bahçe’den. Eskitme meşe kaplama lavabo tezgahları ve aydınlatma­lar Laxmi atölyesi özel imalatı. Lavabo bataryalar­ı ve havlulukla­rı antik bronz tercih edilmiş. Amorf formlu ayna Zara Home’dan, büyük ahşap ayna Anadolu Bahçe’den alınmış.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye