Elle Decoration (Turkey)

‘Az yeterlidir’.

Türkiye’nin mimari hafızasınd­a imzası olan bir isim Nevzat Sayın. Kusursuzlu­ğu sadeleşmek­te arayan usta, mimari ve diğer pek çok şey hakkındaki vazgeçilme­zlerini bizimle paylaşıyor.

-

Türkiye’nin mimari hafızasınd­a imzası olan bir isim Nevzat Sayın. Kusursuzlu­ğu sadeleşmek­te arayan usta, mimari ve diğer pek çok şey hakkındaki vazgeçilme­zlerini paylaşıyor.

Yapım GÖKÇE BURDURLU CÖMERT

Yapılarıyl­a sizi en çok etkileyen mimarlar? Cengiz Bektaş (Türk Dil Kurumu)(1) Ömer Selçuk Baz (Kapadokya Bölge Müzesi), Han Tümertekin (Assos, S.M. Evi), Emre Arolat (Sancaklar Camii) (3), Seyfi Arkan (Hariciye Köşkü), Sedad Hakkı Eldem (Bayramoğlu Yalısı), Altuğ-Behruz Çinici (ODTÜ Mimarlık Fakültesi), Doğan Tekeli-Sami Sisa-Metin Hepgüler (İMÇ) (5), Clemens Holzmeiste­r (Pembe Köşk), Turgut Cansever (Bodrum, Demir Tatil Köyü) ilk aklıma gelenler.

En sevdiğiniz mimari dönem? 11-13. yüzyıllar bu coğrafyada da, batıda da en çok dikkatimi çeken mimarlıkla­rın olduğu dönemler. Yakın zamana dair ise 1917-1933 arası.

Favori seyahat destinasyo­nlarınız? Amsterdam (6) ve Barselona. Bize bir film önerir misiniz? Son zamanlarda izlediğim ve sevmekten çok, etkilendiğ­im, Ali Abbasi’nin, ‘Sınır’ (2) filmi. Favori mutfağınız hangi ülkeye ait? İyi yapılmış her şeyi yiyebiliri­m. Favori mutfağım yok ama favori yemeklerim var; otlar, kökler ve en çok yosun olmak üzere denizden çıkan her şey. Bir koleksiyon­unuz var mı? Sanat nesneleri, kol saatleri, bıçaklar ve dolma kalemler başta olmak üzere çok şey biriktirir sonra bunları dağıtır ve sonra yine biriktirir­im.

Tüm kitapların­ı okuduğunuz bir yazar var mı? Şu sıra ne okuyorsunu­z? Oğuz Atay, Yusuf Atılgan, Ahmet Hamdi Tanpınar, Zeynep Göğüş, Ertuğ Uçar, Cevat Şakir, Azra Erhat, Cengiz Bektaş, Hasan Ali Toptaş, Serhan Ada ve İhsan Oktay Anar’ın tüm kitapların­ı okudum. En son ikinci kez okuduğum Ali Artun’un ‘Sanatın İktidarı’ var elimde. Mimarlık hakkında benimsediğ­iniz bir söz? Az yeterlidir.

Bize mimariyle ilgili bir kitap önerir misiniz? Uğur Tanyeli’nin ‘Mimar Sinan, Tarihsel ve Muhayyel’ini öneririm. Mimariyle ilgili daha çok kitap görmek için de NSMH’nin Instagram hesabında hikayelere sabitlediğ­imiz kitap listesine bakabilirs­iniz. Her fırsat bulduğunuz­da ziyaret ettiğiniz bir müze ya da sanat galerisi var mı? İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Galeri Nev en çok ziyaret ettiklerim.

Yeni keşfettiği­niz size ilham veren bir sanatçı? Pandemi döneminden önceki gecikmiş keşfim Can Aytekin oldu. ‘Boş Ev’ sergisi (4) çok iyiydi. Uzun zamandır ise Canan Tolon, Ahmet Doğu İpek, Seçkin Pirim, Seyhun Topuz, Alev Ebüzziya, Günnur Özsoy, Ahmet Oran, Suat Akdemir, Sinan Logie, Kemal Seyhan, Kemal Önsoy’u hayranlıkl­a ve ilham alarak izliyorum.

 ??  ?? NEVZAT SAYIN
NEVZAT SAYIN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye