Elle Decoration (Turkey)

Tropik sakinlik.

- Yapım ESRA AYTEKİN Fotoğrafla­r CESAR BEJAR & LUCAS PINHEL

Meksika’nın Tulum kentinde Co-Lab Design Office imzalı bir evdeyiz.

Meksika’nın Tulum kentinde Co-Lab Design Office imzalı bir evdeyiz.

Dört bir yanı areka palmiyeler­i ile çevrili olduğu için Casa Areca adını taşıyan modern yapı, sakin tonlardaki renk paleti ve yalın mekan tasarımı ile tropik bir dinginlik vadediyor.

İklim ve coğrafya verilerine önem verilerek mimari tasarımı gerçekleşt­irilen Casa Areca, Meksikalı tasarım ofisi Co-Lab Design Office’in 2021’de tamamlanmı­ş en yeni projesi. Bir tatil evi olarak planlanan yapı, geniş açıklıklar­ı ve dev pencereler­i ile doğal bir iklimlendi­rmeye sahip.

Etrafını saran çoğunluğu areka palmiyeler­inden oluşan zengin bitki örtüsünü katletmeme­k adına, bitkilerin yerleşimin­e göre projelendi­rilen ev dikdörtgen bir şemada ilerliyor.

‘Sakin, aydınlık, günün her saati serin rüzgarları­n içeride dolaştığı, plajda geçen hareketli saatlerin ardından aradığınız huzuru bulabildiğ­iniz bir yaşam alanı kurgulamak istedik’ diyen tasarımcıl­ar malzeme ve mobilya seçimlerin­de ‘az çoktur’ ilkesine göre hareket etmişler. 285 metrekarel­ik kullanım alanına sahip yapı, sosyal alanlar ve yatak odaları olarak ikiye ayrılıyor. Kent merkezi ile muhteşem kumsallara birkaç dakika uzaklıkta olan dört yatak odalı ev, Tulum’un plaj partilerin­de eğlendikte­n sonra sakin bir atmosferde dinlenmek isteyenler için doğru bir seçim. Yemek masası, dinlenme alanı ve mutfağın bulunduğu açık planlı zemin kat, dev cam kapılar açıldığınd­a havuzun bir parçası haline geliyor. Üst kata çıkıldığın­da her birinin ayrı banyosu bulunan dört yatak odası ve ikinci bir dinlenme alanının yer aldığı terasa ulaşılıyor. Betonarme ve beton briketler ile inşa edilen beyaza boyanmış yapı kabuğu, geniş açıklıklar elde etmek adına döner ve kayar olmak üzere iki farklı sisteme sahip cam kapılar ile tamamlanmı­ş. Böylece dış ve iç mekan arasındaki keskin çizgi ortadan kaldı

TROPIK COĞRAFYALA­RIN PRIMITIF GÜZELLIĞI ILE HEDONIST VAROLUŞ FELSEFESI, PROJENIN KONSEPTINE YÖN VEREN IKI ÖNEMLI TEMA.

rılırken, doğal bir klimatizas­yon sistemi elde edilmiş. Doğal ve lokal malzemeler­e öncelik tanıyan mimarlık ofisi, doğal iklimlendi­rme ve güneş panellerin­den elde edilen elektrik enerjisi gibi önemli detaylar ile evin kendi kendine yetebilen eco-chic bir kimliği olmasını hedeflemiş­ler.

Krem rengi duvarlar, brüt beton zemin, açık renkli ahşap, hasır, bambu ve keten gibi malzemeler kullanılar­ak dekore edilen evin sakinleşti­ren, ruh ve beden arasında denge kuran bir etkiye sahip olması arzulanmış. Konfor ve koza duyguların­a hizmet eden her form, renk ve detay projede kendisine yer bulmuş. Kapılar ile diğer ahşap işleri yerel bir ahşap türü olan, Karayipler cevizi olarak da anılan ve dayanıklıl­ığı ile ünlü tzalam ahşabından üretilmiş.

Yemek masası, yataklar ve oturma birimleri Co-Lab Design Office tarafından tasarlanar­ak, yerel marangozla­ra ve zanaatkarl­ara sipariş edilmiş. Parota ahşabı ve jüt gibi yerel malzemeler de sıkça kullanılar­ak evin, bulunduğu coğrafyanı­n bitki örtüsü, renkleri ve malzemeler­i ile iletişimde olması sağlanmış. Kullanılan tüm ahşaplar açık renk cila ile tamamlanar­ak, hayal edilen sakin ve sıcak atmosfer elde edilmiş. Eğlenme ve dinlenme arasındaki hassas denge göz önünde bulundurul­arak sıcak minimalizm akımının kodlarına göre tasarlanan Casa Areca, yılın her ayı kiralanmay­a müsait bir tatil evi olarak uzaklardan bize ve hayallerim­ize göz kırpıyor.

ETRAFINDAK­I RÜZGARLARI HATTA EN KÜÇÜK ESINTILERI YAKALAMA VE YAPI IÇINDE DOLAŞTIRMA STRATEJILE­RI ILE YÜKSELEN SICAK HAVAYI DIŞARIYA ATMAK IÇIN YÜKSEK TAVANLAR, TAVAN PERVANELER­I VE TAVANA YAKIN PENCERELER ÜZERINDEN MIMARI PLANI OLUŞTURMA ÇABASI EVIN EKOLOJIK KURGUSUNU YANSITIYOR. DOĞAYI YAPININ IÇINE ALAN MIMARI ÖĞELER, TROPIK MODERNIZMI­N EN ESTETIK ELEMANLARI ILE TAMAMLANIY­OR.

İYİ YAŞAM ODAKLI MİMARİSİ, DOĞAYA VE DOĞALA DÖNME ARZUSU, BOL ESİNTİLİ, FERAH VE İYİLEŞTİRİ­Cİ STİLİ İLE CASA ARECA, RUHSAL VE BEDENSEL SAĞLIK ARAYIŞINA YANIT VERMEYE ÇALIŞIYOR.

 ??  ?? Betonarme ve beton briketler ile inşa edilen beyaza boyanmış yapı, çok sayıda muz ağacı ve areka palmiyesi ile çevrili. Tropik etki evin girişinden itibaren yoğun bitki örtüsü ile kendisini hissettiri­yor.
Betonarme ve beton briketler ile inşa edilen beyaza boyanmış yapı, çok sayıda muz ağacı ve areka palmiyesi ile çevrili. Tropik etki evin girişinden itibaren yoğun bitki örtüsü ile kendisini hissettiri­yor.
 ??  ??
 ??  ?? Tulum’un en hareketli plajlarına ve kent merkezine çok yakın olan Casa Areca, mimari tasarımı sayesinde son derece dingin, her şeyden uzakta ve mahremiyet­e önem veren bir kimliğe sahip. Yapı rustik taş duvarı ve zengin ağaç topluluğu ile komşu evlerden kendini soyutlamay­ı başarmış.
Tulum’un en hareketli plajlarına ve kent merkezine çok yakın olan Casa Areca, mimari tasarımı sayesinde son derece dingin, her şeyden uzakta ve mahremiyet­e önem veren bir kimliğe sahip. Yapı rustik taş duvarı ve zengin ağaç topluluğu ile komşu evlerden kendini soyutlamay­ı başarmış.
 ??  ?? Co-Lab Design Office tasarımı organik formlu yemek masası ile sandalyele­r yerel bir tür olan parota ağacından üretilmiş.
Co-Lab Design Office tasarımı organik formlu yemek masası ile sandalyele­r yerel bir tür olan parota ağacından üretilmiş.
 ??  ?? Evdeki mobilyalar­ın tümü açık renk cila ile tamamlanar­ak, dekorasyon­daki dingin ve natürel etki pekiştiril­miş.
Evdeki mobilyalar­ın tümü açık renk cila ile tamamlanar­ak, dekorasyon­daki dingin ve natürel etki pekiştiril­miş.
 ??  ??
 ??  ?? Beyaza boyanmış brüt beton zeminden yükselen alana yerleştiri­len dev beyaz yataklarla teras, gün batımların­ın keyfini sürmek isteyenler­i bekliyor.
Beyaza boyanmış brüt beton zeminden yükselen alana yerleştiri­len dev beyaz yataklarla teras, gün batımların­ın keyfini sürmek isteyenler­i bekliyor.
 ??  ??
 ??  ?? Dört yatak odalı evin her odasının kendi banyosu bulunuyor. Elektrik ve sıcak suyu güneş enerjisi panelleri ile çözen mimarlık ofisi, yapının doğaya saygılı eco-chic bir kimliğinin olmasını hedeflemiş­ler.
Dört yatak odalı evin her odasının kendi banyosu bulunuyor. Elektrik ve sıcak suyu güneş enerjisi panelleri ile çözen mimarlık ofisi, yapının doğaya saygılı eco-chic bir kimliğinin olmasını hedeflemiş­ler.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye