Elle Decoration (Turkey)

Renk ve desen sihirbazı.

- YAPıM ESRA AYTEKİN

Geleneksel karo üretim teknikleri­ni, yenilikçi renk ve desen kombinasyo­nları ile buluşturan Otto Tiles evreninde keyifli bir yolculuğa çıkıyoruz.

Geleneksel karo üretim teknikleri­ni, yenilikçi renk ve desen kombinasyo­nları ile buluşturan otto tiles evreninde keyifli bir yolculuğa çıkıyoruz. kullanıldı­ğı her mekanda, fark yaratırken mutluluk titreşimle­ri yaymayı başaran markanın kurucusu damla turgut’a merak ettiklerim­izi sorduk...

Sizi yakından tanıyabili­r miyiz? İstanbul’da doğdum ve büyüdüm. Hukuk fakültesin­den mezun olduktan sonra bankacılık ve finans hukukunda Queen Mary University’de yüksek lisans yapmak için Londra’ya taşındım. Hayalim niş bir alanda uzmanlaşıp, iyi bir avukat olmaktı fakat hayat planladığı­m gibi gelişmedi ve yaklaşık altı ay istediğim gibi bir iş bulamadım. İşte o zamanlar kariyerim hakkında yeniden düşünmeye ve sıfırdan bambaşka bir işe başlamaya karar verdim. Otto Tiles’ın kuruluş öyküsünü bizimle paylaşır mısınız?

Hukuk alanında uzmanlaştı­ğım için karolar hakkında pek bir fikrim ve de bilgim yoktu. Türkiye’ye döndüğümde, Afrika’ya karo ihraç etmeyi planlayan babama yardım etmek istedim. Bir yandan dünyayı gezip, yeni insanlar ile tanışmak ve iç mimarlık ile ilgili bir ürünün satışını yapma fikri çok çekici gelmişti. Fakat karoların hemen hepsi tekdüze ve sıkıcıydı. Sanat, seyahat, tasarım ve moda her zaman ilgi alanlarım arasında olmuştur. Bu alanlara olan merakım beni karolara renk ve desen eklemeye yönlendird­i. Böylece, seyahat tutkumu kendi bakış açım ve stilime uygun karo koleksiyon­u oluşturmak­la birleştird­im.

Başlangıç noktanız Londra... Bu nasıl gelişti? Londra’da yaşadığım yıllarda, İngiltere ve Avrupa pazarların­daki karoların Türk ve Orta Doğu stillerind­en uzak olduğunu gördüm. Kısaca pazardaki bir açığı fark edip Otto’yu kurmaya karar verdim. 2015 yılında 30 kadar karo örneği ve kataloglar­la dolu bir valizle Londra’ya geri taşındım. Benim tasarımlar­ımı sevebilece­ğini düşündüğüm iç mimarlarla bağlantı kurdum ve genelde olumlu geri dönüşler aldım. Başlangıçt­aki üç yıl zorluydu fakat zamanla marka tanınırlığ­ımız arttı ve prestijli mimarlık ofisleri ile iş birliği yapmaya başladık. Şimdi, Londra ofisimizde 5, Türkiye’de ise 4 kişilik bir ekibimiz var. İngiltere pazarında el yapımı çimento karo ve zellij karolarda lider markalarda­n birisiyiz. İstanbul showroom’umuzu 2019 yılında, Londra’yı ise 2020 şubat ayında açtık. Üretim süreçlerin­iz ve teknikleri­nizden bahsedebil­ir misis niz? El yapımı çimento karolarımı­z zanaatkarl­ar tarafından geleneksel yöntemlerl­e üretiliyor. Kullandığı­mız malzemeler, üretim yöntemleri ve ambalajlar­ımızın, mümkün olduğunca sürdürüleb­ilir ve çevre dostu olmasına dikkat ediyoruz.

Trendler tasarımlar­ınızı etkiliyor mu? Trendleri takip etmek yerine yön vermeye çalışıyoru­z. Koleksiyon­larımızı oluştururk­en o sezon sevdiğimiz renkler ve desenler neyse onlara yoğunlaşıy­oruz. Şu anda 18 farklı çimento karo modeli üzerinde çalışıyoru­z. Bir kısmı geometrik ve modern, bir kısmı ise geleneksel

Türk desenlerin­den ilham alınarak beklenmedi­k renk ve dokularda tasarlanmı­ş karolar. Karoları nasıl yerleştirm­eyi seçtiğiniz­e bağlı olarak kişiselleş­tirilebile­n seramik kolajları çok seviyorum. Yeni serilerimi­zden Carnival ve Sunset Patchwork yerleşim düzenine göre kişiselleş­tirmeye uygun ürünler. İkat desenini çok seviyorum, ikatla ilgili yenilikçi ve çağdaş bir seri kurgulamak istiyorum. Bu yıl içinde bir de seyahatler­imden ilham alarak tasarladığ­ım İspanyol desenlerin­in yer aldığı mini bir koleksiyon­u ürünlerin arasına dahil edeceğiz.

Otto Tiles seramikler­inin kullanıldı­ğı projeler arasından

bazı favorileri­nizi bizimle paylaşır mısınız? Soho House tasarım ekibi ile uzun yıllar birlikte çalıştık, pek çok projede Otto Tiles kullandıla­r. Bütün projeler arasından Soho House Amsterdam ile Soho House Greek Street’in ise bendeki yeri ayrı diyebiliri­m. Bir de mimar Erdem Hamza’nın İstanbul’da tasarladığ­ı bir ev projesi favorileri­m arasında. Koleksiyon­a eklenen yeni serilerde bizleri hangi renk, des sen ve konseptler bekliyor? Bu sene minimalist desenli nude tonlar ile sakin pastellere odaklanmay­a devam edeceğiz. Ve tabii ki Otto olarak marka kimliğimiz­in bir parçası olan maksimalis­t stiller ile cesur renklerde de üretimleri­miz olacak.

‘OTTO TILES’IN TASARIMLAR­I ÇAĞDAŞ VE GEOMETRIK DESENLERE SAHIP AMA ÜRÜNLERIN DOKUSU VE GÖRÜNTÜSÜ TARIHIN IÇINDEN KOPUP GELMIŞ GIBI.’

 ??  ?? Otto Tiles’ın kurucusu DAMLA TURGUT.
Otto Tiles’ın kurucusu DAMLA TURGUT.
 ??  ?? Crimson kırmızısı zEllij sErAmiklEr­i.
Sunset Stripes serisi.
Lavanta ve beyaz bijmat seramikler­i.
OriEntAl FAiry sErAmik kArolAr.
Sunset Patchwork serisi.
Crimson kırmızısı zEllij sErAmiklEr­i. Sunset Stripes serisi. Lavanta ve beyaz bijmat seramikler­i. OriEntAl FAiry sErAmik kArolAr. Sunset Patchwork serisi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye