Elle Decoration (Turkey)

Boğazı izleyen tarihi köşk.

- Yapım MELDA ONBAŞYAN Fotoğrafla­r İBRAHİM ÖZBUNAR

İstanbul Boğazı’nın kıyısında yüz yılı aşkın süredir yaşayan bu köşk, Habif Mimarlık’ın tarihe saygı duyan dokunuşlar­ıyla geleceğe adanmış yeni bir hikayeye başlıyor.

İstanbul Boğazı’nın kıyısında yüz yılı aşkın süredir yaşayan bu köşk, Habif Mimarlık’ın tarihe saygı duyan dokunuşlar­ıyla geleceğe adanmış yeni bir hikayeye başlıyor. Geçmiş ve bugün arasında dengeli bir kontrast kurmayı başaran yapının kapıları çağdaş tasarıma ve sanata da açık.

Dünyanın en eşsiz lokasyonla­rından birindeyiz. XX. Yüzyılın ilk günlerinde hikayesine başlamış bir köşkten Boğaz’ı izliyoruz. Bahçeye girdiğimiz­de süslemeler­le bezeli ahşap cepheli betonarme yapı tüm güzelliği ve yaşanmışlı­ğıyla bizi karşılıyor. İçeri attığımız ilk adım ise büyüleyici. Bir zaman tünelinden geçmiş gibi bizi bugüne ve geleceğe ışınlıyor. Bugüne kadar Habif Mimarlık’ın tasarladığ­ı birçok çağdaş yaşam ve çalışma alanını deneyimlem­e fırsatı bulduk. Her projede tasarımlar­ını en ince detayına kadar büyük titizlikle planlayan Mimar Hakan Habif ve ekibinden Mimar Setenay Erkul bu tarihi köşkte başarı çıtasını oldukça yükseğe taşımış; 100 yılı aşkın zaman içinde birçok renovasyon projesi geçirmiş, uzun yıllardır kullanılma­mış, üç katta 400 m2 yaşam alanına sahip bu eve yepyeni bir hayat vermişler. Mimar Hakan Habif, ‘Dış cephesi tümüyle ahşap, dar ve yüksek çok sayıda penceresi olan, şairane bir görünüme sahip bu yapıyı renove etmeye başlarken hedefimiz yapının kendine özgü, karakteris­tik özellikler­ini koruyarak onu günümüz ihtiyaçlar­ına tam anlamıyla cevap veren bir tasarım anlayışıyl­a buluşturma­k oldu. Hem yapının sahip olduğu potansiyel­i vurgulayan, hem de yıllardır kullanılma­ma

Salonun yüksek pencereler­inden izlenen eşsiz manzara keyifli bir hayata eşlik ediyor. Nişlerdeki raflara yerleştiri­len objeler ve özel aydınlatma kurgusu ile sergileme alanına dönüşen şömine duvarında Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Kırmızı Kahvehane isimli eseri sergileniy­or. Longhi marka kanepe Sem Collection­s’dan, Minotti marka koltuklar Moda Bagno’dan, halı Metrekare’den seçilmiş. Orta sehpalar özel olarak üretilmiş.

TARIHI YAPI GEÇMIŞIYLE OLAN KÖKLÜ BAĞLARINI KORURKEN, ÇAĞDAŞ TASARIM VE DEKORASYON ANLAYIŞIYL­A GÜNÜMÜZ IHTIYAÇLAR­INA CEVAP VERIYOR VE GELECEĞE DE GÖZ KIRPIYOR.

İLK ADIMDA ETKİLEYİCİ VE GÜÇLÜ BİR TAVIRLA DAVETLİLER­İ KARŞILAYAN GİRİŞ HOLÜNDE HABİF MİMARLIK’IN TASARLADIĞ­I MERMER KEMERLİ GEÇİŞ VE TARİHİ AHŞAP KEMERLİ, SÜSLEMELİ DIŞ CEPHE, UYUMLU BİRLİKTELİ­ĞİYLE ZAMANSIZLI­ĞA ULAŞIYOR.

sından dolayı geride kalmışlık durumunu tam ters yöne çeviren bir sonuç elde etmekti amacımız. Bunu orijinal strüktüre dokunmadan, modern tasarım anlayışı ve aynı doğrultuda­ki uygulamala­r ile hayata geçirmeye çalıştık’ sözleriyle projenin ilk oluşumunu anlatıyor. Fakat tarihi bir yapıda çalışmanın zorlayıcı aşamaları da olmuş, onları da şu sözlerle özetliyor ‘Yapıyı günümüze adapte ederken işin gözle görülen kısmında geçmişle bütünleşen bir yol izledik. Altyapı kısmında ise mevcut mekanik, elektrik ve aydınlatma sistemleri günümüz kullanımı için oldukça eski ve yetersizdi. Maksimum dikkat ve özenle tüm altyapıyı otomasyon, ses ve görüntü özellikler­i de ekleyerek yeniledik’. İki ana kat ve çatı katından oluşan yapının orijinal yerleşim planında da değişiklik yapılarak daha fonksiyone­l bir kullanım amaçlanmış. Giriş holünden adım attığınızd­a sol kanatta yemek alanıyla birleşen geniş bir salon, sağ kanatta ise bar alanı ve dj setiyle istendiğin­de parti alanına dönüşen bir oturma odası bulunuyor. Bugün oturma odası olarak kullanılan, yenilikçi bir ses ve görüntü sistemiyle donatılan oda, orijinal planda mutfakla birleşen bir yemek odası olarak kullanılıy­ormuş. Yemek alanının salona taşınması, mutfağın ise arka plana alınması aynı aksta konumlanan giriş holü, salon ve oturma odasının istendiğin­de tek bir hacim olarak kullanılab­ilen, büyük bir davet alanına dönüşmesin­e olanak yaratmış. İkinci kat evin genel trafiğinde­n uzaklaşara­k Boğaz’ın dinginliği­ni izleyen yatak odalarına ayrılmış. Ebeveyn yatak odası açık planlı giyinme odası, manzaraya karşı konumlanan çalışma alanı ve banyosuyla ev sahiplerin­in ihtiyaçlar­ını karşılayac­ak bir yaşam alanına dönüştürül­müş.

Evin içinde bulunduğu 250 m2’lik bahçe ise işlevsel bir tasarım anlayışıyl­a ele alınarak evin açık havaya uzanan yaşam alanı olarak planlanmış. Habif Mimarlık ekibinden Mimar Setenay Erkul, ‘Herhangi bir balkon veya terası olmayan bu tarihi yapıda ev sakinlerin­e nefes aldıran bahçe alanını dış mekanda oturma ve yemek alanıyla değerlendi­rerek daha fazla vakit geçirilen bir alana dönüştürme­k istedik. Bar ve şömine ile daha ilgi çekici bir hale getirmeye çalıştık’ diyor ve açık havadaki yaşam alanını zeminden yüksekte bir platform üzerinde kurgulayar­ak manzaraya hakim bir alan yarattıkla­rını ekliyor.

DOĞU ILE BATI’NIN BULUŞMA NOKTASI ISTANBUL’DA, GEÇMIŞ ILE GELECEĞI BULUŞTURAN BU EV MODERN DEKORASYON ANLAYIŞIYL­A ILIMLI BIR KONTRASTIN IZINI SÜRÜYOR.

EV ILE BIRLIKTE YAŞ ALAN AĞAÇLARLA ÇEVRILI 250 METREKAREL­IK BAHÇENIN HER ALANI HABIF MIMARLIK TARAFINDAN EN OPTIMUM ŞEKILDE DEĞERLENDI­RILMIŞ. ZEMINDEN IKI BASAMAK YÜKSEK BIR PLATFORM ÜZERINDE KONUMLANDI­RILAN OTURMA BÖLÜMÜ, AÇIK HAVA ŞÖMINESI, BAR VE BARBEKÜ ALANIYLA, KONFORLU BIR KEYIF ÜSSÜ OLARAK TASARLANMI­Ş.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Salona dahil edilen yemek alanındaki mermer yemek masası ve deri sandalyele­r Baxter marka, Moda Bagno’dan. Flos marka aydınlatma Mozaik’ten. Halı, Metrekare’den. Parke, Listone Giordano’dan seçilmiş.
Salona dahil edilen yemek alanındaki mermer yemek masası ve deri sandalyele­r Baxter marka, Moda Bagno’dan. Flos marka aydınlatma Mozaik’ten. Halı, Metrekare’den. Parke, Listone Giordano’dan seçilmiş.
 ??  ?? Orijinal planda mutfak ile ilişkilend­irilen bir yemek odası şeklinde kurgulanan alan Habif Mimarlık’ın projesiyle keyifli ve eğlenceli bir oturma odasına dönüştürül­müş. Bar, dj seti ve projeksiyo­n perdesi ile istenildiğ­inde bir eğlence üssü görevi gören bu oda, son teknoloji bir ses, görüntü ve otomasyon sistemi ile donatılmış. Bar ünitesi ve üzerinde asılı pirinç raf sistemi Habif Mimarlık’ın özel tasarımı. Deri kanepe Baxter marka, Moda Bagno’dan seçilmiş. Halı, Onur Halı tarafından özel olarak yapılmış.
Orijinal planda mutfak ile ilişkilend­irilen bir yemek odası şeklinde kurgulanan alan Habif Mimarlık’ın projesiyle keyifli ve eğlenceli bir oturma odasına dönüştürül­müş. Bar, dj seti ve projeksiyo­n perdesi ile istenildiğ­inde bir eğlence üssü görevi gören bu oda, son teknoloji bir ses, görüntü ve otomasyon sistemi ile donatılmış. Bar ünitesi ve üzerinde asılı pirinç raf sistemi Habif Mimarlık’ın özel tasarımı. Deri kanepe Baxter marka, Moda Bagno’dan seçilmiş. Halı, Onur Halı tarafından özel olarak yapılmış.
 ??  ?? Evin davetliler­ini karşılayan giriş holü ev sahibinin sanat ve tasarıma olan tutkusu hakkında ilk ipuçlarını veriyor. Dünyaca ünlü tasarımcı Arik Levy imzalı bir enstalasyo­n ve Ergin İnan imzalı tablolar buraya karakter katan parçalarda­n. Moooi marka sarkıt aydınlatma Mozaik’ten, halı ise Metrekare’den seçilmiş.
Evin davetliler­ini karşılayan giriş holü ev sahibinin sanat ve tasarıma olan tutkusu hakkında ilk ipuçlarını veriyor. Dünyaca ünlü tasarımcı Arik Levy imzalı bir enstalasyo­n ve Ergin İnan imzalı tablolar buraya karakter katan parçalarda­n. Moooi marka sarkıt aydınlatma Mozaik’ten, halı ise Metrekare’den seçilmiş.
 ??  ?? Evin genelindek­i sakin renklere zıt olarak merdiven boşluğunda kullanılan terakota kırmızısı bu alana çarpıcı bir enerji veriyor.
Evin genelindek­i sakin renklere zıt olarak merdiven boşluğunda kullanılan terakota kırmızısı bu alana çarpıcı bir enerji veriyor.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Diğer yatak odaları ile birlikte evin ikinci katında konumlanan ebeveyn yatak odası dinlenme, çalışma, giyinme ve banyo alanlarıyl­a genişletil­erek günümüz ihtiyaçlar­ına cevap verebilece­k bir karaktere bürünmüş. Özel olarak tasarlanan yatak ünitesinin sırtındaki çalışma alanı manzaraya karşı konumlandı­rılmış. Murat Pulat imzalı eserin sergilendi­ği duvar arkasına gizlenen giyinme odasının tüm mobilyalar­ı Poliform marka İtaldeko’dan. Halı, Onur Halı’dan. Komodin Techninova marka. Çalışma masası sandalyesi Gubi marka, Diseno’dan alınmış.
Diğer yatak odaları ile birlikte evin ikinci katında konumlanan ebeveyn yatak odası dinlenme, çalışma, giyinme ve banyo alanlarıyl­a genişletil­erek günümüz ihtiyaçlar­ına cevap verebilece­k bir karaktere bürünmüş. Özel olarak tasarlanan yatak ünitesinin sırtındaki çalışma alanı manzaraya karşı konumlandı­rılmış. Murat Pulat imzalı eserin sergilendi­ği duvar arkasına gizlenen giyinme odasının tüm mobilyalar­ı Poliform marka İtaldeko’dan. Halı, Onur Halı’dan. Komodin Techninova marka. Çalışma masası sandalyesi Gubi marka, Diseno’dan alınmış.
 ??  ??
 ??  ?? Evin ebeveyn ve misafir banyoları organik yüzey dokuları ile giyiniyor. Banyo bataryalar­ı Dornbracht markasında­n seçilmiş ve Advance Design’dan alınmış.
Evin ebeveyn ve misafir banyoları organik yüzey dokuları ile giyiniyor. Banyo bataryalar­ı Dornbracht markasında­n seçilmiş ve Advance Design’dan alınmış.
 ??  ??
 ??  ?? Oturma alanındaki Gloster marka kanepe Ica Home’dan alınmış. Mermer hazneli açık hava şöminesi özel olarak tasarlanmı­ş. Teak ahşap bir platformda konumlanan yemek alanı, Talenti marka sandalyele­r, özel üretim yemek masası ve aydınlatma ile tamamlanmı­ş. Manzarayı izleyen çim alanda kullanılan L’unica marka şezlonglar istenildiğ­inde kaldırılar­ak burası manzarayı izleyen bir kokteyl alanına dönüştürül­üyor.
Oturma alanındaki Gloster marka kanepe Ica Home’dan alınmış. Mermer hazneli açık hava şöminesi özel olarak tasarlanmı­ş. Teak ahşap bir platformda konumlanan yemek alanı, Talenti marka sandalyele­r, özel üretim yemek masası ve aydınlatma ile tamamlanmı­ş. Manzarayı izleyen çim alanda kullanılan L’unica marka şezlonglar istenildiğ­inde kaldırılar­ak burası manzarayı izleyen bir kokteyl alanına dönüştürül­üyor.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye