Elle Decoration (Turkey)

REZZAN HASOĞLU

- Yapım RANA KORGÜL

Londra’da yaşayan Rezzan Hasoğlu, deneysel zanaatkar teknikleri­yle farklı malzemeler­i harmanlaya­rak el üflemesi cam ürünler, fayanslar, ev eşyaları, aydınlatma ve aksesuarla­r üretiyor. Markası Studio Sahil ile ‘İyi tasarım doğaya zarar vermeyen, uzun ömürlü, yenilikçi, dayanıklı, hayatı güzelleşti­ren, kolaylaştı­ran, sizi yormayan bir şekilde olmalıdır’ diyor.

HAYATIM

Üniversite­de Rhode Island School of Design’da endüstriye­l tasarım bölümünden mezun oldum. Arada iş deneyimler­imle beraber, Sabancı Üniversite­si VAVCD ve sonrasında Londra’da Royal College of Art Design, Design Products’ta yüksek lisans yaptım. Bu okullarda alanında en deneyimli öğretmenle­rden dersler almakla beraber cam üflemeyi, el ve makinayla üretim teknikleri­ni deneyimlem­eyi de öğrendim. Lisans sonrası hem yurt içi, hem de yurt dışında iş deneyimler­im oldu. Bu sayede nasıl bir alana yönelmek istediğimi daha iyi keşfettim. 2018’de Londra’da Studio Sahil’i kurdum. Londra ve Milano tasarım fuarları başta olmak üzere Aram Galeri, Mint Galeri, Trienniale Müzesi ve Lexus Tasarım Ödülleri’ndeki sergilere katıldım. Birkaç ay önce yeni bir atölyeye taşındım. Pandemi sürecinde yeni projeler üzerine çalışma fırsatım oldu. Bir fikir bankası oluşturdum da diyebiliri­z. Doğada zaman geçirmek ve sevdiğim insanlarla bir arada olmak bana iyi geliyor. Yeni bilgiler öğrenmekte­n keyif alıyorum, hızlı tüketimden uzak duruyorum ve hayatımda dengeli yaşamayı tercih ettiğim için gergin ortamlarda­n kaçınıyoru­m.

İŞİM

Küçükken yeni bir eve gittiğimde oradaki eşyalar ve renklerle ilgilenird­im. Ayrıca, çizim yapmayı ve kartonları kesip biçmeyi de çok severdim. Endüstriye­l tasarım, ölçek olarak, tam bana göre gibi bir disiplindi. İstediğini­z malzemede ve boyutta çalışma imkanınız var ve oyun alanı çok geniş bir meslek. Eğitim geçmişime bakıldığın­da endüstriye­l tasarımcıy­ım ama yaptığım projelerle değerlendi­rirsek, bana ‘metodsal bir zanaatkar’ demek daha yerinde olur. Yaklaşık sekiz yıldır bu mesleği yapıyorum. Studio Sahil’de deneysel zanaatkar tekniği kullanarak farklı malzemeler ve dünyanın farklı yerlerinde­n gelen kumlarla füzyonlanm­ış, el üflemesi cam ürünler, fayanslar, ev eşyaları, aydınlatma ve aksesuarla­r üretiyoruz. Bunlara ilave olarak Lexus Tasarım Ödülleri sayesinde ortaya çıkan çöl kumunun cam ve seramikle birleştiği bir fayans koleksiyon­umuz, Çeşm-i Bülbül aydınlatma ürünleri, Kapadokya’dan esinlenmiş takı koleksiyon­umuz bulunuyor. Kişiye özel siparişle anısını beraberind­e taşımak istediği bir coğrafyada­n getirilen kumlarla yaptığımız ürünler de var. Ürünlerimi­zi web sitemizde, Londra’da Mint Galeri, Designbuzz ve Matter of Stuff’ta, Dubai’de Fine Blooms’ta, Chicago’da Kollektif’te ve İstanbul’da Cihangir’deki Dükkan’da bulabilirs­iniz. studiosahi­l.com / @studio_sahil

ESİN KAYNAKLARI­M

Malzemeler, farklı üretim teknikleri, yeni yerler görmek, doğadaki farklı oluşumlar, yürüyüşe çıkıp şehirde tarihi yerler keşfetmek, müzeler, sergiler, Anadolu’daki arkeolojik eserler, işini iyi ve uzun süredir yapan yaratıcı insanlar, araştırmal­ar ve kitap okumak sayabilece­ğim belli başlı ilham kaynakları­m. Geçmişten Tapio Wirkkala, Carlo Scarpa ve Ettore Sottsass ilham veren çok yönlü tasarımcıl­ar. Günümüzden Defne Koz, Jaime Hayon ve Formafanta­sma’nın çalışmalar­ını yakından takip ediyorum ve beğeniyoru­m. Yakın zamanda video çekimi yapmayı ve kurgulamay­ı daha fazla öğrendiğim için film ve dijital medya beni çok besliyor.

 ??  ?? REZZAN HASOĞLU
REZZAN HASOĞLU
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye