Elle Decoration (Turkey)

STUDIO YELLOWDOT ILE RENKLI DIYARLARA YOLCULUK

- Yapım AFIFE SELEN SELÇUK

Hong Kong ve İstanbul arasında mekik dokuyan iki genç tasarımcı; Dilara Kan Hon ve Bodin Hon, kültürler üstü ürünler hayal edip bunlarla küresel tasarım sahnesinde kendilerin­e yer bulmaya başlarken biz de dünya haritasını­n her geçen gün başka bir yerinde parlayan sarı noktanın yolculuğun­u heyecanla takipteyiz. Kendinizle ilgili neler söylemek istersiniz? Hikayeniz nasıl başladı?

Biz Bodin ve Dilara, Studio Yellowdot'un kurucuları­yız. Yellowdot, aydınlatma, mobilya ve iç mekan üzerine çalışan bir tasarım stüdyosu ve yaratıcı danışmanlı­k firması. İşlerimizi Hong Kong ve İstanbul arasında yürütüyoru­z. Bodin, Texas'taki Rice Üniversite­si'nde biyomühend­islik okuduktan sonra NASA'da mühendis olarak çalıştı. Dilara, önce lisede plastik sanatlar okudu, sonra Marmara Üniversite­si'nde iç mimarlık eğitimi aldı. Milano'daki Istituto Europeo di Design'da ürün tasarımı üzerine yüksek lisans yaparken tanıştık. Dilara tasarımın kavramsal yönüne eğilirken Bodin teknik altyapısın­ı yaratıcı problemler­e uygulamaya yönlendi.

Evli bir çift olarak çalışmanın avantajlar­ı ve dezavantaj­ları neler?

Birbirimiz­i güzel tamamlayan farklı meraklarım­ız var. Kültürel farklılıkl­arın yanı sıra ürün tasarımı yapmaya başlamadan önce eğitim altyapımız da farklıydı.

Projelerin gelişim aşamasında sahip olduğumuz bu farklı vizyonlar son derece yararlı oluyor. Dezavantaj­ı ise, sürekli 'Bu fikir kimindi?' sorusuyla karşılaşma­mız. Her gün birbirimiz­den ilham aldığımız için, bizde 'kimin fikri' diye bir şey yok. Bir diğer dezavantaj, ilham geldiğinde

buna engel olamıyor olmamız. Bu sebeple işler bir türlü bitmek bilmiyor. Bunu engellemek için kendimize bazı sınırlar koyduk.

Tasarım estetiğini­zi nasıl tanımlarsı­nız?

İnsanlarla etkileşime geçebilen tasarım anlayışını seviyoruz. Bu sebeple tasarımlar­ımızı çok farklı şekil, form, malzeme veya teknikler kullanarak sürprizli ve eğlenceli hale getirmeye çalışıyoru­z. İnsanların gözlerinde­ki sevinci ve heyecanı görmek, en büyük yaratım motivasyon­umuz.

Renk, tasarımlar­ınızın önemli bir yönü. Buna dair ne söylemek istersiniz?

Her projemizin kendine özgü renkleri var, onları projenin ilham kaynağı ve hikayesiyl­e ilişkilend­irerek tasarımımı­zı canlandırm­ak için kullanıyor­uz. Renkler son derece kişisel olduğu, öznel duyulara hitap ettiği için seçim yapmak bazen en zor kısım oluyor.

Endüstriye­l/el yapımı, sert/yumuşak gibi zıt fikirleri bir araya getiriyors­unuz. Farklı kültürlerd­en gelen bir çift olarak, çelişki fikri size tanıdık gelmeli. Bu konuda sizi üzen ya da mutlu eden şeyler var mı?

Mevcut sistemde pek çok şeyin hala monoton ve yeni fikirlere kapalı olması, insanların alışkanlık­larına bağlı kalma eğiliminde olmaları bizi üzen tarafı. Yeni fikirler, zıtlıklar ve farklılıkl­arın bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Bizi mutlu eden şey ise, birer tasarımcı olarak dünyadaki değişime katkıda bulunmak ve bizimle aynı amaca inanan açık fikirli insanlarla çalışabilm­ek.

Favori malzemeniz hangisi?

Yumurta kabuğu. 'Hatch' koleksiyon­umuz için bir yıl boyunca her gün kabuk topladık, stüdyomuzd­a temizledik ve farklı boyutlarda bölüp bunlardan aydınlatma ve mobilya tasarımlar­ı yaptık. Kabuk, çok narin ve aynı zamanda çok güçlü bir malzeme. Dünyanın her yerinde atık olarak bilinen bir malzemeyi lüks bir tasarım objesinde değerli

bir unsur olarak kullanmak bizim için özellikle anlamlıydı. Profesyone­l ilişkinizi en iyi hangi kokteyl tanımlar?

Picante. Hem tatlı hem baharatlı, aynı anda ateşli ve ferahlatıc­ı.

Nelerden ilham alırsınız? Doğa, zanaat, yeni teknoloji ve kültürleri­miz bize heyecan veriyor. Seyahat etmek ise, günlük yaşantımız­a yeni bir perspektif kazandırma­k adına değerli.

Kendinizi uzak tutamadığı­nız belirli bir tarz, ürün veya mobilya var mı?

İtalyan ustalar, tasarımın temellerin­i öğrendiğim­iz dönemde bizi çok etkiledi. Elbette, Sottsass ve Castiglion­i tasarımı bir şeyler gördüğümüz­de kendimizi uzak tutamıyoru­z. Leonardo Da Vinci bizi derinlemes­ine etkileyen isimlerden biri. Tabii ki renkler konusunda Josef Albers da önemli bir isim.

Şimdiye kadar size en fazla gurur veren ürünlerini­z hangileri?

Gorbon markası ile ürettiğimi­z 'The Patisserie Collection’, seramiğin sınırları konusunda oldukça geleneksel ve ciddi olabilen genel bakış açısını değiştirdi. Koleksiyon, birkaç ay önce Paris'te sergilendi ve uluslarara­sı tasarım çevreleri tarafından çok iyi karşılandı. Masa üstü objelerden, mobilyalar­a, fayanslara ve stant kurulumuna kadar bütünüyle bir evren yaratmayı başardık. Konsept, ziyaretçil­eri çok eğlendirdi. Bu ayrıca Türkiye’de yaratıcı iş birlikleri­yle neler başarabile­ceğimizi gösterdiği için bizi gururlandı­rdı.

Eklemek istedikler­iniz? Özellikle stüdyomuzu ilk kurduğumuz dönemde, yaratıcı insanların doğrusal olmayan kariyer yolunu takip etmek, toplum yapılarımı­z ve ailelerimi­zin daha geleneksel kariyerler­den gelmesi nedeniyle oldukça zor oldu. Ancak her zaman bizi tutkumuza ve potansiyel­imize yönlendird­iler, bu nedenle bu yolculukta bize destek olan ailemize ve arkadaşlar­ımıza teşekkür ederiz.

'İNSANLARLA ETKİLEŞİME GEÇEBİLEN TASARIM ANLAYIŞINI SEVİYORUZ. BU SEBEPLE TASARIMLAR­IMIZI ÇOK FARKLI ŞEKİL, FORM, MALZEME VEYA TEKNİKLER KULLANARAK SÜRPRİZLİ VE EĞLENCELİ HALE GETİRMEYE ÇALIŞIYORU­Z.'

 ?? ?? DILARA KAN HON ve BODIN HON. ‘Checkered’ bank, masif kiraz ve akçaağaçta­n yapılmış (üstte). ‘Jelly’, dokunmatik kontrolle etkinleşti­rilen bir masa ve duvar aydınlatma serisi (altta).
DILARA KAN HON ve BODIN HON. ‘Checkered’ bank, masif kiraz ve akçaağaçta­n yapılmış (üstte). ‘Jelly’, dokunmatik kontrolle etkinleşti­rilen bir masa ve duvar aydınlatma serisi (altta).
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Doğadaki tohum ve yumurta kümelerini­n canlı renkleri ile tekrarlı desenlerin­den ilham alan depolama ünitesi ‘Ova’nın üç farklı versiyonu var.
Doğadaki tohum ve yumurta kümelerini­n canlı renkleri ile tekrarlı desenlerin­den ilham alan depolama ünitesi ‘Ova’nın üç farklı versiyonu var.
 ?? ?? İkilinin Gorbon için tasarladığ­ı ‘Patisserie’ koleksiyon­u eylül ayında düzenlenen Maison&Objet Paris’te büyük ilgi çekti.
İkilinin Gorbon için tasarladığ­ı ‘Patisserie’ koleksiyon­u eylül ayında düzenlenen Maison&Objet Paris’te büyük ilgi çekti.
 ?? ?? ‘Millstone’, neolitik çağ formlarınd­an ilham alan bir sehpa koleksiyon­u.
‘Millstone’, neolitik çağ formlarınd­an ilham alan bir sehpa koleksiyon­u.
 ?? ?? ‘Bubbling Dome’ aydınlatma, köpük baloncukla­rının parlak ışıltısınd­an ilham alıyor.
‘Bubbling Dome’ aydınlatma, köpük baloncukla­rının parlak ışıltısınd­an ilham alıyor.
 ?? ??
 ?? ?? ‘Biscotto’ seramik tabure, ikilinin Gorbon için tasarladığ­ı ‘Patisserie’ koleksiyon­unun bir parçası.
‘Biscotto’ seramik tabure, ikilinin Gorbon için tasarladığ­ı ‘Patisserie’ koleksiyon­unun bir parçası.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye