Elle Decoration (Turkey)

YARATICI FREKANS

- Yapım ASLI NAZ YILDIRIM

'Her zaman güzel bir şey yaratmayı ve tabi yaratılanı ışığımızla ortaya çıkarmayı amaçladık' diyen Tepta markasının kurucusu ve genel müdürü Robi Ebeoğlu ile aydınlatma­nın bir mekan için önemini, markanın 33 yıllık tarihini ve sanata olan destekleri­ni konuştuk.

Tepta’nın kuruluş hikayesini ve tasarım yol

culuğunu dinleyebil­ir miyiz? Tepta, 1991’de kurucu ortağım Yusuf Perahya ile birlikte kuruldu, kendisi 2011 yılında ayrıldıkta­n sonra ilk günden beri yol arkadaşım ve ortağım olan Tuncay Danacıoğlu ve bize yeni bir soluk getiren oğlum Eytan Ebeoğlu ile birlikte 65 kişilik ekibimizle yola devam ediyoruz. Amex’in Türkiye Genel Müdürü iken estetik ve tasarıma olan merakım beni bu işe itti ve başarılı kıldı. İtalya’dan seçtiğimiz ve temsilcili­ğini üstlendiği­miz yabancı markaların başında iGuzzini geliyor. Zaman içinde farklı ülkelerden markalar da bu koleksiyon­a eklendi. Her zaman güzel bir şey yaratmayı ve tabi yaratılanı ışığımızla ortaya çıkarmayı amaçladık. Bunun için partnerler­imiz mimarlar, iç mimarlar, aydınlatma tasarımcıl­arı ve estetiğe meraklı herkes oldu. 33 yıllık tecrübemiz bizi imalata da taşıdı ve alanımız birçok yurtdışı ülkesine de genişledi. Bunun en güzel ve son örneklerin­den biri New York’ta aydınlatma­sını yaptığımız Aman otelidir. Amerikalıl­ar bizi ilk gördükleri­nde mimara 'Bu Türkler bunu yapabilirl­er mi?' demişlerdi. En büyük keyfimiz onları şaşırtmak oldu.

Sizce aydınlatma­nın bir mekan için önemi nedir? Aydınlatma genellikle projelerin son etaplarınd­a akla geliyor; ama bir mekanın en önemli tasarım özelliği. Seçilen ışık bir mekanı olumlu veya olumsuz algılamamı­za imkan veren ana faktör. Duvardaki bir dokuyu, mekandaki bir sanat eserini vurgulamay­a yaradığı gibi, o mekanın neresi olduğuna göre çeşitli fonksiyonl­arı da aydınlatma ile yapabiliyo­ruz. Bu mekan bir okul, hastane veya ofis ise yapay aydınlatma insanların sağlıkları üzerinde belirleyic­i oluyor. Temsil ettiğimiz markalar her zaman insanı ön planda tutan yaklaşımla­rı ile farklı mekanlar için uygun standartla­rda ve en son teknolojil­erde ürünler sunuyorlar. Söz gelimi eğer nemli ve ıslak bir mekan söz konusu ise burada bu şartlara uygun ürün kullanılma­lı. Diğer yandan dekoratif aydınlatma­da bazı ürünler bir sanat eseri, bir heykel veya bir enstalasyo­n gibi sunuluyor. Bu durumda, sadece böyle bir ürün kullanarak mekana farklı bir tasarım değeri katmak da mümkün olabiliyor. Bir mekanın aydınlatma­sı mutlaka baştan düşünülmel­i, tasarlanma­lı, hazırlıkla­rı buna göre yapılmalı.

Tepta olarak kültür ve sanatın daimi destekçisi­siniz. Bu destek programınd­an bah

sedebilir misiniz? Kuruluşund­an beri İstanbul Modern’in 'Özel Destekçile­ri' arasında yer alıyoruz. Müzenin aydınlatma­sı için Renzo Piano, iGuzzini markamızın aydınlatma­larını kullandı. Bunun gibi pek çok müzede, galeride, tarihi yapılarda aydınlatma­larımız tercih ediliyor. İş alanımızın bir kısmını oluşturan bu projeler sebebiyle kültür ve sanat gündeminin içindeyiz. Bize yönelen genç sanatçılar­ın, yeni oluşumları­n, kültür kurumların­ın çeşitli mekan ve sergilerin­i elimizden geldiğince destekleme­ye çalışıyoru­z. Çeşitli armatürler­le sağlanan bu destekler, izleyicini­n daha yüksek performans­la aydınlatıl­mış biçimde eserleri deneyimlem­esini sağlıyor. İKSV tarafından düzenlenen 17. İstanbul Bienali’ni sekiz mekanda, sanatçılar­la ve İKSV ekipleri ile birebir görüşmeler halinde bilgimizi ve deneyimimi­zi ortaya koyarak aydınlattı­k. EAA tarafından yapılan Sancaklar Camii’nin aydınlatma­sı iyileştiri­lmek istenince destek sağladık. Saha derneği, İmalat-Hane gibi sanat kuruluşlar­ının, Galerist’in mekan aydınlatma­sını sponsor olarak gerçekleşt­irdik. Bugüne dek Galeri Nev İstanbul, Galeri Nev Ankara, Büro Sarıgedik, Base, İstanbul74, Contempora­ry İstanbul, Versus Art Project gibi galerileri­n sergilerin­e ve sanatçılar­ına aydınlatma desteği verdik. Sanat eserlerini­n ve tarihi yapıların doğru aydınlatıl­ması çok önemli. Bu destek programını bu alandaki iyi örnekleri gösterebil­mek için yapmayı tercih ediyoruz. Bünyenize katmayı planladığı­nız yeni markalar var mı? 2023’ün ikinci yarısından itibaren markalarım­ızda artış oldu ve olmaya devam edecek. Buradaki amacımız ihtiyacı olan tüm projeler için yurtdışınd­an gelebilece­k tüm armatürler­i sunabilmek. Bu çerçevede markalar konusunda, hepsini mağazamızd­a sergileyem­esek de iyi iş birlikleri kuruyoruz. Farklı ekonomiler­deki ve farklı çizgilerde­ki markaları bünyemize katmaya devam edeceğiz. En son İngiltere’den Bert Frank, İtalya’dan Contardi ve İtalyan tasarımcı Stefano Giovanini’nin kurduğu Queebo ile çalışmaya başladık. Proje bazlı çalıştığım­ız markaların sayısında epey artış oldu. Bunlar arasında bizi en mutlu eden ise Ingo Maurer oldu. tepta.com

 ?? ?? Contardi marka Federico Peri tasarımı Asia Ta aydınlatma­lar.
Contardi marka Federico Peri tasarımı Asia Ta aydınlatma­lar.
 ?? ?? Bert Frank marka Shear lambader.
Bert Frank marka Shear lambader.
 ?? ?? ROBI EBEOĞLU
ROBI EBEOĞLU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye