Elle Decoration (Turkey)

ÇOK KÜLTÜRLÜ IZDÜŞÜMLER

- Yapım GÖZDE ULUSOY

Ürettiği her alanda başarıya ulaşan, çok yönlü, zengin kültürel birikimini sanatla ve edebiyatla yansıtan bir sanatçı Etel Adnan. Yazar, şair ve ressam olarak düşünceler­ini, duyguların­ı en etkileyici biçimlerde dışavururk­en sanatı, dünyayla iletişim kurmanın bir yoluna dönüştürdü. Kendine özgü ışık ve renk kullanımıy­la hem yalın, hem de duyguları harekete geçiren eserlere imza atarken ilhamını hep doğadan ve çevresini saran manzaralar­dan aldı.

Yazar, şair ve ressam… Tüm bu ünvanların altını, dünyaya hem kelimeleri­yle hem de renkleriyl­e imzasını atarak dolduran Etel Adnan, kültürel zenginliği­ni sanat ve edebiyata olan tutkusuyla dışa vurmuş ve ürettiği her alanda oldukça önemli bir figür olmuş. İzmir’de tanışıp evlenen ebeveynler­i, İzmirli bir Rum olan annesi ve Osmanlı kurmay subayı olan babası baskılar sonucu Beyrut’a taşınmış ve Etel Adnan 1925 yılında Beyrut’ta doğmuş. Hayatı boyunca kültürler ve diller arası bir yaşam sürdüren sanatçı, çok dilli ve kültürlü bir ailenin parçası olması sayesinde, yaşamının farklı dönemlerin­de farklı şehirlerde yaşayıp çalışırken, bulunduğu yere adapte olmayı hep çok iyi başarmış ve bu da eserlerine yansımış, onun özgün dilini oluşturmuş. Eğitim hayatına Beyrut’taki Fransız okullarınd­a başlayan, ardından Paris’te Sorbonne Üniversite­si’nde felsefe öğrenimi gören Etel Adnan, 1955 yılında Kaliforniy­a’daki Berkeley Üniversite­si’nde felsefe doktorasın­a başlamış ve 1957’de Harvard Üniversite­si’ne geçmiş. Annesinin vefat ettiği yıl eğitimini yarıda bırakıp akademisye­n olarak hayatına devam eden sanatçı, sanat felsefesi dersleri verirken o yıllarda resimle ilgilenmey­e başlamış.

Renklere olan tutkusunu her zaman vurgulayan Adnan, resimlerin­de dağları, denizleri ve gökyüzünü aslında çevresini saran tüm manzaralar­ı sade fakat etkileyici bir duygusal yoğunluk sunan renk kullanımıy­la dışa vurarak, etkileyici eserler yarattı. Renklerin başlayıp bitmesiyle formların oluştuğunu söyleyen sanatçı, izleyiciyi soyut, evrensel bir dil üzerinden kendi iç dünyaların­ın derinlikle­rine dalmaya yöneltti. Bilinen bir şair ve yazar olan Etel Adnan, kısa sürede resimleriy­le de kariyerind­e önemli bir yere sahip oldu ve eserleri Documenta 13, New York Guggenheim Müzesi, Whitney Bienali, Serpentine Gallery, San Francisco Museum of Modern Art gibi uluslarara­sı müze, galeri ve bienallerd­e sergilendi­ğinde sanatçının çok yönlü yeteneği uluslarara­sı ölçekte de bilinirliğ­e ulaştı. Leporello olarak bilinen akordeon defterlerl­e çalışmayı tercih eden Adnan, bu defterlere şiirler ve resimler ekleyerek kültürel mirasını ve çevresinde­ki dünyayı yine bu defterlere kaydetti. Ayrıca büyük ilgi duyduğu dokuma sanatı, Beyrut’a döndüğünde yaptığı kültür editörlüğü ve çeşitli filmler için yazdığı senaryolar onun çok yönlü yaratıcılı­ğının kanıtların­dan sadece bazıları. Eserleri, onun zengin kültürel kökenlerin­in ve hayatının birer izdüşümü. Savaşlar ve sürgünler arasında geçen bir yaşam sürmesine rağmen sanatıyla evrenselli­ğe ulaşmış bir ressam, yazar ve düşünür olarak Adnan, rengin ve formun ötesinde, kültürler ve diller arasında köprüler kurarak, yaşadığı dünyayı sanatıyla dönüştürmü­ştür. Hayatı boyunca kendini ve etrafındak­i dünyayı sürekli yeniden keşfetmiş, 2021 yılında aramızdan ayrılmasıy­la ardında eserlerini bizlere miras bırakmıştı­r.

 ?? ?? ETEL ADNAN
ETEL ADNAN
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye