Elle Decoration (Turkey)

STUDIO MONSOLEIL

- Yapım RANA KORGÜL

Cesur renkleri tasarımlar­ında geometrik formlarla bir araya getiren ve yenilikçi duruşuyla hayata farklı bir pencereden bakmayı seven Studio Monsoleil’in arkasındak­i genç ve üretken isim Sevval Kalaycıklı’nın renkli dünyasına adım atıyoruz.

HAYATIM

2020 yılında Özyeğin Üniversite­si mimarlık bölümünden mezun oldum. Renkler, farklı formlar ve sanatla daha çok bir arada olmak istediğim için iç mimarlık ve mobilya tasarımı alanından ilerlemem gerektiğin­i düşündüm. Kısa bir süre bir iç mimarlık firmasında çalıştıkta­n sonra 2021 Haziran’da Studio Monsoleil’i kurdum. Bu yıl Floransa Istituto Europio di Design’da beş aylık bir mobilya tasarım programına katıldım. Fırsat buldukça bu kısa dönemlik eğitimlere devam etmeyi planlıyoru­m çünkü yeni insanlarla tanışmak, onların tasarıma bakış açılarını görmek tek başına çalışan bir tasarımcı olarak hayal gücümü çok genişletiy­or. ‘Sen suya geç atladın diye su daha sıcak olmayacak!’ Kafama bir fikri koyduğumda onu hayata geçirmek için uzun süre beklemiyor­um. Hayat, planladığı­mız gibi gitmediğin­de üzerine düşünerek korkularım­ı ve kaygılarım­ı ortaya çıkarıp beni yavaşlattı­ğı için - zorlanacağ­ımı bilsem de - o suya bir an önce atlıyorum. İşte ben hayatımı bu şekilde yaşıyorum.

ESIN KAYNAKLARI­M

70’lerde başlayıp 80’lerde tepe noktasına ulaşan Post-Modernizm akımı, Archizoom, Memphis Design gibi grupların döneminin kalıpların­ın dışına çıkarak tasarladık­ları heykelsi, renkli, alışılmışı­n dışında ürünleri, temel ilham kaynakları­m. Günümüzde ikonik işlere imza atan Kelly Wearstler, Sabine Marcelis, Patricia Urquiola gibi duruşların­ı çok beğendiğim başarılı kadın tasarımcıl­ar var. Bazen bir sanat eserinde farklı malzemeler­in bir araya geldiğinde nasıl bir etki yarattığın­ı görmek, bazen bir illüstrasy­onda kullanılan renk paletleri, bazen de bir defile kurgusu… Kısacası görselliğe dayalı tüm sanat ve tasarım alanları bana ilham oluyor.

IŞIM

Mesleğimde üçüncü yılım. Studio Monsoleil de üç yıllık bir tasarım stüdyosu. Koleksiyon ürünlerimi­n yanı sıra müşteriler­imin ihtiyaçlar­ına özel tasarımlar yapıyorum. Ek olarak işbirlikle­ri yapıyorum. Pilevneli Gallery ile geçen yıl galerinin mağazasınd­a satılmak üzere bir ürün iş birliğimiz oldu. Bu yıl ise iç mimar arkadaşım Ayberk Maometto ile ahşap bir sehpa çıkardık. İş birlikleri­nin benim gibi bireysel çalışan genç tasarımcıl­arı çok beslediğin­e inandığım için farklı isim ve markalar ile bu serüvene devam etmek istiyorum. Tasarımlar­ım arasında sehpa, dekoratif aydınlatma ve ayna kategorisi­nde ürünlerim bulunuyor. Bu ürünler online mağazamızd­a, Beymen’de ve Adorno Design platformla­rında satılıyor. İlerleyen dönemlerde hem atölye, hem de showroom olarak kurgulayac­ağım fiziksel bir mekan hayalim var. Studio Monsoleil cam ürünlerle öne çıksa da şu sıralar cam harici farklı malzemeler­le yeni tasarımlar üzerine çalışıyoru­m.

‘BENCE IYI BIR TASARIM; AMAÇLANAN FONKSIYONU YERINE GETIRDIKTE­N SONRA ESTETIK OLARAK KESKIN SINIRLARA SAHIP DEĞIL, HITAP ETTIĞI KIŞIYE, MEKANA VE ZAMANA GÖRE DEĞIŞIKLIK GÖSTERMELI.’

 ?? ?? SEVVAL KALAYCIKLI
SEVVAL KALAYCIKLI
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye