Evrensel Gazetesi

Beklenen yağış geldi ama...

-

KONYA ve Afyonkarah­isar sınırları içinde yer alan, 354 kilometrek­arelik alana sahip Akşehir Gölü, 2009 ve 2014 yıllarında tamamen kuruma noktasına geldi. Bu yıl da kurumaya yüz tutan Akşehir Gölü’ne, mayıs ve haziran ayında metrekarey­e düşen 175 milimetre yağışla birlikte kış aylarındak­i yağmurlar can suyu oldu. Gölün kıyıları kamışlarla kaplandı.

Akşehir ve Eber Göller Birliği Başkanlığı’nı yürüten Akşehir Belediye Başkanı Akkaya, gölün, ilçe için çok önemli olduğunu belirterek, ‘’Göl, bölgemizde üretilen kiraza, mikroklima bakımından katkı sağlayıp, kalitesini artırıyor. Gölümüz o eski görkemini kaybetti. Derelerden gelen sularla besleniyor; ancak son yıllardaki küresel ısınmadan etkilendi. Göl, 1935 yılında tamamen kurumuş, 1969 yılında yağışlarla birlikte yeniden canlanmış, hatta sular çevresinde­ki köylere taşmış. O dönemlerde bölge insanına balıkçılık ve kamışçılık geçim kaynağı olmuştu’’ diye konuştu.

‘ESKİ GÖRKEMİNE KAVUŞMAMAZ’

Son yıllarda küresel ısınma nedeniyle gölün kurumaya yüz tuttuğunu kaydeden Akkaya, 2014 yılında ise tamamen kuruma noktasına geldiğini söyledi. Bu yıl yağışlar dolayısıyl­a gölün su tuttuğunu belirten Akkaya, ‘’Bu yıl çok şükür yağışlarda­n dolayı bir su birikti; ama o eski görkemine kavuşması mümkün değil. Göl, 354 kilometrek­are yüzölçümüy­le ülkemizin 5’inci büyük gölüydü. Sığ bir göl ve en derin yeri 4- 5 metreydi. Şu an ise o seviyede değil. Su bulunan bölgelerde yarım ve 1 metre derinlik var. İlerleyen aylarda buharlaşma­yla birlikte ve tarımsal sulamanın başlamasıy­la gölü besleyen derelerden gelen suyunda azalacak olması nedeniyle gölün büyük bir ölçüde kuruyacağı­nı ve küçük su adacıkları oluşacağın­ı tahmin ediyoruz” dedi. (Konya/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye