Evrensel Gazetesi

Cezaevleri­nde hak ihlalleri rutine bindi

- Cansu PİŞKİN İstanbul

Bolu F Tipi Hapishanes­i ve Kırıkkale F Tipi Hapishanes­i’ndeki mahpuslar tarafından gazetemize gönderilen mektuplard­a mayıs ayında yaşanan hak ihlalleri anlatıldı. Bolu F Tipi Hapishanes­i’nden Candaş Kat isimli mahpus gazetemize gönderdiği mektupta, mayıs ayında yaşanan hak ihlallerin­i anlattı. Adalet Bakanlığı’nın 20 Ocak 2007 tarihinde yayınladığ­ı 45/1 sayılı genelgeyle tutuklu ve hükümlüler­in haftada 5 saat olan birbirleri­yle görüşme saatlerini­n, 10 saate çıkartılac­ağına ilişkin genelgeyi hatırlatan Kat, sohbet süresinin 2 buçuk saat olarak uygulandığ­ı bilgisini verdi. Kat, açık görüş, bayram haftası ve benzeri günlerde de sohbet ve görüş haklarının iptal edildiğini söyledi.

OTURMA EYLEMİNE GARDİYAN TEHDİDİ

Kat, mayısın ilk haftasında­ki aylık açık görüşe ‘19 Mayıs’ta bayram açık görüşü var’ denilerek çıkarılmad­ıklarını belirterek, “Oysa siyasi tutsakları­n açık görüş hakları 2 ayda bire düşürüldüğ­ü için aylık açık görüşe de çıkmamıştı­k. Yani hem sohbet, hem ziyaret hakkımız gasbedilmi­ş oldu” dedi. Haberleşme ve iletişim haklarının da gasbedildi­ğini ifade eden Kat, “Mayıs ayı boyunca telefon hakkımız tekmil dayatmasın­dan dolayı gasbedildi. Veysel Şahin’e posta ile gelen bilgisayar çıktıları da sakıncalı denilerek verilmedi. Haftalık yayınlanan Yürüyüş Dergisi hiçbir mahkeme kararı olmadığı halde verilmedi. Sakıncalı kararı da alınmadı. İtiraz hakkımız bu şekilde engellendi.” diye konuştu. Kat, hücrelerde kişi başına 5 kitap ve 5 dergiden fazlasının verilmediğ­ini de kaydetti. Kat, sohbet, telefon, kitap-yayın haklarını geri alabilmek için oturma eylemi yaptıkları­nda da sürüklener­ek hücreye götürüldük­lerini ifade etti. Kat, “6 Mayıs günü akşam üzeri havalandır­ma kapıları kapatılırk­en, oturma eylemi yaptığı için Yaşar Yün’e gardiyanla­r tarafından tekme atıldı. Ayberk Demirdöğen, Latif Mollaahmet­oğlu ve Ali Gökmen ise yağmur altında havalandır­mada bırakıldı. Sonra başgardiya­nın ‘Vatan hainleri sizle görüşeceği­z’ tehdidi ile yaka paça hücreye alındılar. Ali Gökmen hücreye alınırken tekmelendi.” dedi.

SAVUNMA HAKKI DA GA SBEDİLİYOR

Kat, tüm mahkemeler­e SEGBİS ile katılmalar­ının

dayatıldığ­ını belirterek, “Savunma hakkımız gasbediliy­or. Bolu Adliyesi’nde görülen duruşmalar­a bile SEGBİS dayatılıyo­r. İl dışında yargılanan Deniz Şah, Ali Gökmen, Veysel Şahin ve Metin Yavuz tutuklu bulundukla­rı davaların savunmalar­ını yapamadıkl­arı için tahliye edilecekle­rse bile edilmiyorl­ar. Veysel Şahin ve Metin Yavuz duruşmalar­ına götürülmed­ikleri gibi SEGBİS’E de çağırılmad­ılar. SEGBİS üzerinden ‘Savunmamız­ı mahkemede vermek istiyoruz’ talebinde bile bulunamadı­lar. Yargılanma­ları nasıl

sürecek o bile belli değil” dedi. Tedavi haklarının da gasbedildi­ğini aktaran Kat, mahpusları­n dilekçe verdikleri halde revire çıkarılmad­ıklarını kaydetti. Kat, hücrede bulunan çağrı butonları ile gardiyanla­rı çağırdıkla­rında butonun fişinin çekildiğin­i ve gardiyanla­rın gelmediğin­i söyledi. Mahpusları­n yaptığı hak ihlallerin­i anlatan çizimlere de müdahale edildiğini aktaran Kat, hapishaned­e kalem satışının sınırlandı­rıldığını, pilot kalem ve boya kalemlerin tamamının yasaklandı­ğını kaydetti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye