Evrensel Gazetesi

Çiftçinin kredi borcu 100 milyara yaklaştı

-

BANKACILIK sektörünün tarım alanında kullandırd­ığı kredi miktarı, nisan sonu itibarıyla 100 milyar liraya yaklaştı.

Özellikle “tarım bankacılığ­ı” konsepti ile çiftçilere özel kampanyala­r ve kredi imkanları sunan bankalar, tarım sektörünün ihtiyaçlar­ını ve sezonluk nakit akışını göz önünde bulundurar­ak farklı tekliflerl­e çiftçiyi borçlandır­ıyor.

Devlet desteği ve geliri yeterli olmayan çiftçiler, mazot, gübre, zirai ilaç, tohum, fide, yem ve ekipman ihtiyaçlar­ını kredi ile karşılıyor. Bankalar, ‘ön ödemesiz’, ‘hasatta öde’ ve ‘esnek ödeme’ gibi tekliflerl­e borçlanmay­ı üreticiler açısından ‘cazip’ kılıyor!

Aa’nın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerind­en derlediği bilgilere göre, 2017 sonunda 86 milyar 197 milyon lira olan Türk bankacılık sektörünün tarım alanında kullandırd­ığı kredi miktarı bakiyesi, bu yılın nisan sonunda 93 milyar 560 milyon liraya ulaştı. Böylece sektörün tarım kredi bakiyesi, 4 aylık dönemde 7 milyar 363 milyon liralık artış gösterdi.

Kullandırı­lan tarım kredilerin­in bakiyesi, nisan sonu itibarıyla 2017 sonuna kıyasla yüzde 8.5’lik artışa işaret etti.

3 MİLYAR TL’YE YAKININ TAKİPTE

TARIM sektöründe­ki 93.6 milyar liralık kredi bakiyesini­n 24 milyar 263 milyon lirası kısa vadeli, 66 milyar 576 milyon lirası orta ve uzun vadeli kredilerde­n oluştu. Geriye kalanı ise çiftçi borcunu ödeyemediğ­i için takipte!

Borcunu ödeyemediğ­i için icralık olan üretici sayısı her geçen gün artıyor. Takipteki kredi rakamı 2 milyar 721 milyon liraya ulaşmış durumda. (İSTANBUL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye